Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024, ώρα 13:30 το μεσημέρι και οι πρώτοι επιβάτες κατεβαίνουν τις κυλιόμενες σκάλες στους 13 σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από 18 περιπετειώδη χρόνια, το Μετρό της Θεσσαλονίκης έγινε πραγματικότητα.
Η βροχή που πέφτει συνεχώς από το απόγευμα της Παρασκευής, από την ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρυθυπουργός έφταναν στο σταθμό Βενιζέλου για να ξεναγηθούν στις αρχαιότητες από την Υπουργό Πολιτισμού, δεν κράτησε τους Θεσσαλονικείς μακριά. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η μετακίνηση θα είναι δωρεάν για το επόμενο τριήμερο, χιλιάδες επιβατών σπεύδουν από σήμερα να είναι από τους πρώτους που θα χρησιμοποιήσουν το Μετρό.
Η προσμονή και η περιέργεια κυριαρχούν ανάμεσα στους επιβάτες. “Δεν το πιστεύω ότι ζήσαμε να δούμε το Μετρό” λέει μία νεαρή (!) στον σύντροφό της ο οποίος της απαντά “τελικά είναι πιο όμορφο από όσο περίμενα”. “Όταν ξεκίνησε να φτιάχνεται ήμουν στο πρώτο έτος” λέει ένας πατέρας στην κόρη του που είναι σε σχολική ηλικία.
“Θα λειτουργεί και αύριο ή άνοιξε μόνο για σήμερα;” ρωτά ένας ηλικιωμένος τον υπάλληλο της εταιρείας λειτουργίας που επιβαίνει σε ένα συρμό, έχοντας προφανώς κάνει πολύ υπομονή μέχρι και σήμερα. “Και αύριο και κάθε μέρα” του απαντά εκείνος με χαμόγελο.
Το προσωπικό της ιδιωτικής εταιρείας λειτουργίας είναι πανταχού παρόν σε κάθε αποβάθρα, κάτι που προκαλεί έντονη εντύπωση σε έναν Αθηναίο που έχει συνηθίσει να βλέπει σπάνια τους εργαζόμενους στο Μετρό της Αθήνας. Φορώντας κίτρινα γιλέκα, είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε απορία και φαίνονται αισιόδοξοι αν και με εμφανές το άγχος για να πάνε όλα καλά. Στον ασύρματο ακούγονται κλήσεις στο προσωπικό καθαριότητας για σφουγγάρισμα στην αποβάθρα.
Ένα ημίωρο μετά το άνοιγμα του Μετρό, οι επιβάτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ακολουθεί και η πρώτη καθυστέρηση. Ενώ οι συρμοί διέρχονται αρχικά ανά 4-‘5′, η φωτεινή πινακίδα ενημερώνει για άφιξη του επόμενου συρμού σε 10’ ενώ ακούγονται ανακοινώσεις για αυξημένη πληρότητα. Ο μεθεπόμενος συρμός όμως ακολουθεί 3 λεπτά αργότερα.
Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το πρώτο βαγόνι των συρμών όπου οι επιβάτες μπορούν να καθίσουν στην “θέση του οδηγού” βλέποντας τη σήραγγα μπροστά τους. Το αντίστροφο, για όσους επιβιβάζονται στο τελευταίο βαγόνι. Οι επιβάτες γεμίζουν τους συρμούς αλλά σήμερα δεν ακούμε κανένα παράπονο για τον συνωστισμό.
Από τη Δευτέρα, πολλοί Θεσσαλονικείς θα έχουν ένα νέο μέσο για να πάνε στη δουλειά τους. Σήμερα όμως, για τους περισσότερους το Μετρό ήταν ένα αξιοθέατο. Όχι άδικα, αφού πέρα από ένα υπερσύγχρονο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, οι σταθμοί του Μετρό, ιδιαίτερα αυτοί στο κέντρο της πόλης έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα συνδιάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία με την προβολή του ιστορικού παρελθόντος της πόλης, σε βαθμό που δεν βλέπουμε ούτε στο Μετρό της Αθήνας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο πολύπαθος σταθμός Βενιζέλου με τα αρχαιολογικά ευρήματα να βρίσκονται στη φυσική του θέση, καταλαμβάνοντας έκταση 3.500 τ.μ. στο πρωτο επίπεδο του σταθμού, ή ο γειτονικός σταθμός της Αγίας Σοφίας όπου το αρχαίο παρελθόν της πόλης είναι ορατό από το επίπεδο της πλατείας, κάτω από ένα μεγάλο υπόστεγο.
Συνολικά, η διαδρομή από το ένα άκρο της γραμμής έως το άλλο διαρκεί μόλις 17 λεπτά, για τα οποία όμως χρειάστηκαν 18 χρόνια εργασιών.
Τα εγκαίνια του Μετρό ήταν το κυριότερο θέμα συζήτησης στην πόλη τις τελευταίες μέρες. Μικροί και μεγάλοι εξέφραζαν την ανυπομονησία τους να χρησιμοποιήσουν το Μετρό ύστερα από τόσα χρόνια αναμονής. Δεν λείπουν και αυτοί όμως που τηρούν πιο στωική στάση, αναφέροντας στο Athens Transport πως δεν θα βιαστούν να μπουν στο νέο μέσο αφού με το πέρασμα του χρόνου έχουν συνηθίσει να περιμένουν.
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι επίσημοι συγκεντρώθηκαν στο αμαξοστάσιο της Νέας Ελβετίας, για την πριβέ τελετή παράδοσης του Μετρό, με τον πρωθυπουργό να πατά του κουμπί της εκκίνησης. Αν και μέχρι πρόσφατα υπήρχαν προσδοκίες για την πραγματοποίηση δημόσιων εκδηλώσεων για την παράδοση του έργου, αυτές διαψεύστηκαν προφανώς υπό τον φόβο είσπραξης δημόσιας δυσαρέσκειας. Εξάλλου, ήταν δεδομένο ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης δεν θα άκουγε καμία ‘συγγνώμη’ για την πολυετή καθυστέρηση του έργου.
Ο φόβος αυτός είναι εμφανής στους δρόμους της Θεσσαλονίκης της τελευταίες μέρες, αφού ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται παρατεταγμένες όλο το 24ωρο στις εισόδους των σταθμών του Μετρό αλλά και σε απόσταση 2-3 τετραγώνων από αυτούς. Υπενθυμίζουμε πως δύο μέρες νωρίτερα, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος είχε καταγγείλει απειλές για επεισόδια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την παραδοση του Μετρό. Προς προφανή ανακούφιση της κυβέρνησης οι απειλές αυτές δεν έγιναν πράξη.
Κάτι από Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θύμιζε εν τω μεταξύ τις τελευταίες μέρες η πόλη της Θεσσαλονίκης, με συνεργεία να πραγματοποιούν τις τελευταίες εργασίες λίγο πριν από την παράδοση του έργου. Οι δοκιμές όλων των συστημάτων συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή καθόλη τη διάρχεια του 24ώρου, ενώ όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Ταχιάος, η παράδοση του Μετρό γίνεται με την άδεια της TUV Rheinland, της εταιρείας πιστοποίησης του έργου.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι αλλάζει στις συγκοινωνίες της πόλης – Οι διαδρομές και τα εισιτήρια
Η γραμμή του Μετρό περιλαμβάνει 13 σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία.
Η γραμμή εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ. και περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
Στο δίκτυο λειτουργούν 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, κλιματιζόμενοι, οι οποίοι κινούνται χωρίς οδηγό αλλά διαθέτουν συνοδό για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Οι συρμοί μπορούν να μεταφέρουν 18.000 επιβάτες ανά ώρα ή 254.000 επιβάτες καθημερινά.
Οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με συστήματα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες, για τη μέγιστη ασφάλεια και άνεση.
Η διαχείριση της κυκλοφορίας γίνεται από το Κέντρο Ελέγχου στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, όπου θα μεταφέρεται κάθε δεδομένο για τη λειτουργία του συστήματος σε ζωντανό χρόνο. Η κίνηση των τραίνων ελέγχεται με ασύρματη μετάδοση 5 – 10 φορές ανά δευτερόλεπτο, με ακρίβεια θέσης κάθε τραίνου περίπου στο 1 μέτρο.
Οι συχνότητες δρομολογίων στις ώρες αιχμής αναμένεται να είναι 3,5 λεπτά, με δυνατότητα μείωσης σε 90 δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης προς Καλαμαριά.
Δωρεάν τις πρώτες μέρες, εισιτήρια από την Τετάρτη
Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου, η μετακίνηση με το μετρό θα είναι δωρεάν, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Από την Τετάρτη, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι πύλες στις εισόδους των σταθμών.
Στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό θα γίνεται η έκδοση προσωποποιημένων καρτών. Συνολικά, υπάρχουν 13 εκδοτήρια και συνολικά 104 αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων διανεμημένα σε όλους τους σταθμούς του μετρό. Στα μηχανήματα, τα οποία δέχονται πληρωμές με μετρητά, χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα γίνεται η έκδοση και επαναφόρτιση εισιτηρίων.
Το εισιτήριο στο Μετρό θα κοστίζει 0,60 ευρώ. Περαιτέρω, η τιμή της δέσμης 10+1 βασικών εισιτηρίων ορίζεται στα 5,80 ευρώ.
Σημειώνεται ότι επ’ αόριστον στο Μετρό και τα λεωφορεία θα ισχύουν διαφορετικοί τύποι εισιτηρίων.
Δείτε επίσης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους Μετρό: πώς ένα έργο-ανέκδοτο έγινε πραγματικότητα
Από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου μεταβάλλονται και τα δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ λόγω της παράδοσης του Μετρό.
Επόμενο ορόσημο πλέον σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα η παράδοση της επέκτασης του Μετρό προς την Καλαμαριά με 5 νέους σταθμούς.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com