- Θεσσαλονίκη: Φωτιά πήρε ακινητοποιημένο λεωφορείο εντός αμαξοστασίου του ΟΑΣΘ // Δύο 19χρονοι κατηγορούνται για ξυλοδαρμό οδηγού λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη // ‘Εφτασε στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας ο πρώτος από τους 15 νέους συρμούς του Μετρό // Έρχονται 50 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ // Νέα σύμβαση παροχής συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ
- Πάτρα: Τον δήμο δείχνει το Αστικό ΚΤΕΛ ως υπεύθυνο για τα προβλήματα του συστήματος της τηλεματικής
- Γερμανία: 10 λεωφορεία υδρογόνου στην Στουτγκάρδη από τη Mercedes // Ξεκίνησε η παράδοση 12 ηλεκτρικών λεωφορείων της MAN προς την Transev για τη Βαυαρία
- Σλοβενία: 16 ηλεκτρικά λεωφορεία θα προμηθευτεί η Λιουμπλιάνα
- Βέλγιο: Εγκαίνια για το Τραμ της Λιέγης με μία γραμμή μήκους 11,7 χλμ
- Ιταλία: Νέα γραμμή Τρόλεϊ στην Πάρμα με καινούρια οχήματα
- Γαλλία: 10 λεωφορεία υδρογόνου της Iveco για δύο πόλεις // Τρεις ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν δρομολόγια λεωφορείων στο Παρίσι // Η Τουλούζη είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που δέχεται κυρυπτονομίσματα για πληρωμές στις συγκοινωνίες
- Πορτογαλία: Ως το 2028 η πρώτη νέα γραμμή Τραμ στη Λισαβόνα εδώ και 60 χρόνια
- Αυστρία: Νέα γραμμή Τρόλεϊ και στο Λιντς και διαγωνισμός για 39 οχήματα
- Ηνωμένο Βασίλειο: Κρατική χρηματοδότηση για 319 λεωφορεία μηδενικών εκπομπών για πόλεις της Αγγλίας
- Ιαπωνία: Παραδόθηκαν τα πρώτα 5 9-μετρα ηλεκτρικά λεωφορεία της Hyundai
- Ινδία: Περισσότερα από 3.600 ηλεκτρικά λεωφορεία ταξινομήθηκαν στη χώρα το 2024
- Αυστραλία: Συνταξιοδοτήθηκε ο Κώστας Πετρόπουλος, ο μακροβιότερος εργαζόμενος του Τραμ της Μελβούρνης
- Χιλή: 1.800 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία αναμένονται στο Σαντιάγο μέσα στη χρονιά
- ΗΠΑ: Επανασχεδιασμός για πρώτη φορά εδώ 46 χρόνια του χάρτη του Μετρό της Νέας Υόρκης
- Καναδάς: Νέα υπηρεσία on demand μετακινήσεων με ηλεκτρικά mini λεωφορεία
- Εγκρίθηκε αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την τοποθέτηση Art Installation στην πλατεία που βρίσκεται άνωθεν του σταθμού Αγία Παρασκευή. Έγκριση της υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη.΄Έγκριση παραχώρησης χώρου στο Σύνταγμα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, προκειμένου να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα φωτογραφική έκθεση. Έγκρισης παραχώρησης χώρου στο Σύνταγμα στην φοιτητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «PROM RACING FORMULA STUDENT TEAM» καθώς και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Παραχώρηση χώρου σε 5 σταθμούς στην «Ομάδα Άμεσου Διαλόγου» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συμφωνία για την προβολή της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς σε σταθμούς.
- Δαπάνη ύψους 700 ευρώ για «πληρωμή προπονητή ομάδας τένις» και 906,63 ευρώ για «προμήθεια αθλητικών ειδών»
Να αξιολογήσουν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς και τις υπηρεσίες δημοτικής συγκοινωνίας του δήμου τους καλούνται αυτές τις μέρες οι πολίτες, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της νέας πλατφόρμας της κυβέρνησης για την αξιολόγηση διάφορων υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου. Συμπληρώνοντας πάντως το σύντομο ερωτηματολόγιο, διαπιστώσαμε ότι η αξιολόγηση είναι εντελώς επιφανειακή, αφού το μόνο που ζητείται είναι η βαθμολόγηση των υπηρεσιών από το 1 ως το 10, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εξαγωγή συμπερασμάτων για επί μέρους συγκριμένα προβλήματα αλλά και το τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει (στο τέλος υπάρχει χώρος και για κείμενο). Δίνοντας μία ενιαία βαθμολογία και για το μετρό και για τα λεωφορεία και για το σύστημα εισιτηρίων και την εξυπηρέτηση από το προσωπικό, προφανώς ο μέσος όρος από μόνος του δεν θα σημαίνει τίποτα…
Επιπλέον, η έρευνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αντιεπιστημονική αφού δεν προϋποθέτει την χρήση των υπηρεσιών πριν την βαθμολόγησή τους (ούτε καν κατά δήλωση των συμμετεχόντων). Έτσι, κάποιος θα μπορούσε να δώσει χαμηλή βαθμολογία επειδή κάτι έχει ακούσει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αν και δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ, ή υψηλή επειδή ίσως βλέπει φιλικά τη σημερινή κυβέρνηση.
Και οι πιο επιστημονικές έρευνες πάντως που κατά καιρούς γίνονται για λογαριασμό του ΟΑΣΑ δεν μας έχουν κάνει σοφότερους, αφού τις ελάχιστες φορές που δημοσιεύεται κάποιο αποτέλεσμα, αυτό βρίσκει τους περισσότερους επιβάτες ικανοποιημένους από τις συγκοινωνίες. Έτσι, ο οργανισμός δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει κάποια αναφορά στο τι πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επιβατών.
Μείωση προστίμων άρα και παραβατών; Στο μισό έχουν μειωθεί τα πρόστιμα σε επιβάτες στις συγκοινωνίες της Αθήνας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων τα πρόστιμα έχουν μειωθεί «από 20.000 σε 10.000» πράγμα που δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι επιβάτες επικυρώνουν εισιτήρια και κάρτες, κάτι το οποίο φαίνεται και από την άνοδο των επικυρώσεων. Την ίδια στιγμή πάντως, αληθεύει πως οι ελεγκτές εισιτηρίων έχουν μειωθεί αφού ολοκληρώθηκε προηγούμενο πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν ανακοινώνεται από τον ΟΑΣΑ κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό εισιτηριοδιαφυγής, αν και η εμπειρία μετακίνησης, ιδίως στα λεωφορεία, δείχνει πως αυτό πρέπει να είναι σημαντικό.
Εργασίες σε ακινητοποιημένους συρμούς Μετρό: Διαγωνισμό για την ανάταξη φορείων 5 συρμών σειράς ΙΙ (κατασκευής Hyundai Rotem) προκήρυξε η ΣΤΑ.ΣΥ. Πρόκειται για συρμούς οι οποίοι βρίσκονταν ακινητοποιημένοι ήδη από το 2017 λόγω των βλαβών τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποιο βήμα για την ανάταξή τους λόγω του μεγάλου κόστους. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 6.400.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 23 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Είναι προφανής η σημασία που θα έχει η επιστροφή 5 συρμών στην κυκλοφορία για τα δρομολόγια των γραμμών 2 και 3 και προκαλεί απορία που το συγκεκριμένο έργο δεν ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα.
Αγωνία για τις προσλήψεις: Κρίσιμο χαρακτήρα έχουν οι προσλήψεις δεκάδων μόνιμων εργαζομένων στις συγκοινωνίες της Αθήνας, για τις οποίες οι αιτήσεις των υποψηφίων γίνοταν δεκτές μέχρι και την επόμενη εβδομάδα (η προκήρυξη για την πρόσληψη εργαζόμενων στην Ο.ΣΥ. πήρε παράταση ως τις 15 Μαΐου). Στην ΟΣΥ, υπάρχει αγωνία για το αν θα βρεθούν τελικά 391 οδηγοί λεωφορείων προκειμένου να κλείσουν κενά λόγω της αποχώρησης παλαιότερων εργαζομένων αλλά και να βγουν στους δρόμους λεωφορεία τα οποία είναι ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια ελλείψει προσωπικού. Για να καταστεί αυτό δυνατό, υπάρχει πρόβλεψη να γίνουν δεκτοί -αν χρειαστεί- υποψήφιοι ακόμα και με απολυτήριο Γυμνασίου. Στην ΣΤΑ.ΣΥ., 80 νέοι ηλεκτροδηγοί θα μοιραστούν και στις 3 γραμμές του Μετρό, προκειμένου να γίνει δυνατή η πύκνωση των δρομολογίων, αρκεί βέβαια μέχρι τότε να είναι διαθέσιμοι περισσότεροι συρμοί.
Το κυριότερο πρόβλημα πάντως είναι οι αργές διαδικασίες του ΑΣΕΠ και των συγκοινωνιακών φορέων που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να απαιτείται πάνω από ένας χρόνος από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την πρόσληψη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ηλεκτροδηγοί πως μόλις τώρα ολοκληρώνεται η πρόσληψη των ηλεκτροδηγών που περιλαμβάνονταν στην προκήρυξη του 2024 για να ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους.
Το τελευταίο διάστημα, η ΣΤΑ.ΣΥ. δημοσίευσε τα αποτελέσματα της προκήρυξης 1/2024 για την πρόσληψη τεχνιτών καθώς και 35 προσληπτέων ελεγκτών. Ο ΟΑΣΑ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της προκήρυξης 1/2024 για 19 θέσεις και της προκήρυξης 2/2024 για τρεις θέσεις
Εν τω μεταξύ, οι συγκοινωνιακοί φορείς ετοιμάζονται και για επιπλέον προσλήψεις μέσα στη χρονιά, κυρίως σε ειδικότητες τεχνιτών. Η ΣΤΑ.ΣΥ. πριν λίγες μέρες ενέκρινε την πρόσληψη 8 ακόμα εποχικών (8μηνων) υπαλλήλων εξυπηρέτησης επιβατών, κάνοντας χρήση των σχετικών προβλέψεων του νόμου.
Ποιος χρειάζεται συγκοινωνίες το βράδυ; Δεν είναι απαραίτητο να προστεθεί κάποιος αντίλογος στην «φαεινή ιδέα» του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών για επιδότηση της μεταφοράς επιβατών από τα ταξί μετά τη διασκέδασή τους τις νυχτερινές ώρες, νομίζουμε επαρκεί η διάψευση πως το μέτρο αυτό θα γίνει πραγματικότητα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Ωστόσο, λέει πολλά το γεγονός πως η πρώτη ιδέα για την ενίσχυση της ασφάλειας για μετακινήσεις αργά το βράδυ δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τις ώρες αυτές, αλλά με την επιδότηση της χρήσης ταξί.
Την παραφωνία αυτή έρχεται να διορθώσει ο κ. Κυρανάκης με νέες «σκέψεις» δημοσίως, αφού όπως ανακοίνωσε χτες, σε τηλεοπτική του εμφάνιση φυσικά, ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι η 24ωρη λειτουργία του Μετρό και του Τραμ τα Σαββατοκύριακα. Παρόμοιες σκέψεις βεβαίως είχαν και προηγούμενοι υπουργοί Μεταφορών αλλά και επικεφαλής της ΣΤΑ.ΣΥ., ωστόσο τα σχέδια σκόνταψαν αφενός στο μεγάλο κόστος που συνοδεύει την επέκταση του ωραρίου αλλά και την ανάγκη συντήρησης του δικτύου τις νυχτερινές ώρες. Η αύξηση των νυχτερινών δρομολογίων πάντως είναι μια πραγματική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα μέσα στις επόμενες μέρες.
Βγήκε μαχαίρι στο Μετρό: Καβγάς μεταξύ επιβατών εκτυλίχθηκε σε συρμό του Μετρό στο σταθμό Ανθούπολη την περασμένη Δευτέρα με αφορμή μία θέση, με έναν από τους επιβάτες να απειλεί με μαχαίρι συνεπιβάτη του. Ο οδηγός του συρμού αντιλήφθηκε τα τεκτενόμενα ακινητοποιώντας το συρμό και καλώντας της αστυνομία για να συλλάβει τον δράστη. Για το σοβαρό αυτό περιστατικό η ΣΤΑ.ΣΥ. δεν ένιωσε την ανάγκη να εκδόσει κάποια ανακοίνωση, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και για λιγότερο σοβαρά περιστατικά στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Συνάντηση για τις συγκοινωνίες της Αγ. Παρασκευής: Οι προτάσεις για την αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου της Αγίας Παρασκευής, με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας και την εξυπηρέτηση περισσότερων πολιτών, συζητήθηκαν εκτενώς σε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΣΑ, Γιώργου Σπηλιόπουλου. Στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την εξέλιξη των λεωφορειακών γραμμών Β5, 406 και 407, επισημαίνοντας την ανάγκη επέκτασης της κάλυψής τους σε περισσότερες περιοχές και την προσαρμογή τους στις επικείμενες κυκλοφοριακές αλλαγές που περιγράφονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).
Τροχαίο με τραυματίες: Σοβαρό τροχαίο με τρεις τραυματίες συνέβη το βράδυ της Κυριακής 27 Απριλίου στο Περιστέρι όταν αστικό λεωφορείο συκγρούστηκε με Ι.Χ. Στη συμβολή των οδών Φοινίκων και Βασιλικών. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν τρία άτομα ανάμεσά τους και ένας 17χρονος ενώ σημειώθηκαν και υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα
Προσοχή στις υποδομές: Νέο διαγωνισμό για την επιθεώρηση στεγάστρων και σιδηροδρομικών γεφυρών θα προκηρύξει η ΣΤΑ.ΣΥ. με προϋπολογισμό 364.550 ευρώ. Η διαδικασία της επιθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ αν απαιτηθούν παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν αντικείμενο επόμενου διαγωνισμού. Πράγμα που ακούγεται πιθανό αφού τα μεν στέγαστρα στη γραμμή του ΗΣΑΠ έχουν στην καλύτερη περίπτωση κλείσει 20-25 χρόνια από την τοποθέτησή τους, ενώ οι γέφυρες χρονολογούνται ακόμα και στα μέσα του 20ού αιώνα. Ήδη έχουν εγκριθεί οι εργασίες στη γέφυρα του Πουλόπουλου στα Πετράλωνα, καθώς και στο σταθμό του Αμαρουσίου όπου το έργο συντήρησης των αποσβεστήρων της γέφυρας (οι οποίοι τοποθετήθηκαν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς) ανατέθηκε σε εταιρεία πριν λίγες εβδομάδες με κόστος 58.553,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η Γενική Γραμματέας και οι φοιτητικές εκλογές: Συνάντηση πραγματοποίησε χτες η Γενική Γραμματέας Μεταφορών κ. Παλιαρούτα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ κ. Σπηλιόπουλο παρουσία δύο εκπροσώπων της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με θέμα την ενίσχυση των φοιτητικών δρομολογίων, όπως ενημέρωσε μέσω ανάρτησής της στα social media. Πρόκειται προφανώς για ένα θέμα που αφορά το σύνολο των φοιτητών της πόλης, αλλά η παρουσία δύο εκπροσώπων της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, κάνει τη συνάντηση να μοιάζει περισσότερο με κομματική σύσκεψη εντός του υπουργείου. Μάλλον τυχαίο θα είναι ότι σε μία εβδομάδα πραγματοποιούνται φοιτητικές εκλογές.
Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την επιχορήγηση του ΟΑΣΑ με ποσό ύψους 4.029.670,25 ευρώ με ΦΠΑ για τον μήνα Απρίλιο που αφορά την κάλυψη της δαπάνης από τις συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου.
Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στην Ελλάδα…
…και στον κόσμο:
Από τη Διαύγεια
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com