Δευτέρα, 28 Ιουλίου, 2025

Από 14 Ιουλίου: Αναστέλλονται δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας

0
Ενημέρωση ώρα 10:20  Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, τα λεωφορεία, τα οποία υποκαθιστούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στην γραμμή Άνω Λιόσια - Κάντζα θα πραγματοποιούν ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς ΣΚΑ, Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα λεωφορεία σταματούν στα ακόλουθα σημεία: Άνω Λιόσια, μπροστά από το εκδοτήριο. ΣΚΑ, στην είσοδο...

ΟΣΥ: Προς αντικατάσταση και συντήρηση όλοι οι στύλοι των στάσεων λεωφορείων

Share

    Προς ανάθεση οδεύει ο διαγωνισμός της ΟΣΥ για το έργο επισκευής/αντικατάστασης αλλά και περιοδικού ελέγχου για δύο έτη υλικού θέσης της εταιρείας και συγκεκριμένα στύλων στάσεων και άλλων πινακίδων στους δρόμους της Αττικής. Πρόκειται για στύλους οι οποίοι λόγω της παλαιότητάς τους αντιμετωπίζουν προβλήματα οξείδωσης ή ακόμα και στατικότητας, ειδικότερα όσον αφορά περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας, ενώ πολλές από αυτές παρουσιάζουν έντονη εικόνα εγκατάλειψης με τα ονόματα των στάσεων αλλά και των διερχόμενων γραμμών να λείπουν.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας έγινε δεκτό το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών του διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ΕΥΡΟΠΡΑΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕ αναλαμβάνει το έργο με προσφορά 1.344.960 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., με τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού να ανέρχεται σε 1.550.720 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

    Μετά την υπογραφή της σύμβασης και μέσα σε διάστημα 40 ημερών, ο ανάδοχος θα αναλάβει να καταγράψει την τεχνική κατάσταση του υλικού θέσης. Στη συνέχεια, θα προβεί στην τεχνική συντήρηση και αποκατάσταση του υλικού θέσης που βρίσκεται τοποθετημένο στο οδικό δίκτυο που κινούνται τα οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ βάσει των διαπιστώσεων της τεχνικής έκθεσης, όπου θα προκύπτει η ανάγκη επισκευής ή αντικατάστασής του.

    Μέσα στον πρώτο μήνα από της υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επισκευή ή η αντικατάσταση των στύλων που βρίσκονται εντός του μικρού δακτυλίου της Αθήνας, ενώ οι αντίστοιχες εργασίες για το σύνολο της Αττικής θα ολοκληρωθούν εντός 11 μηνών.

    Κατά τη διάρκεια της διετούς σύμβασης και ανά τετράμηνο, ο ανάδοχος θα προβαίνει σε έλεγχο και τακτική συντήρηση του υλικού θέσης ενώ θα ανταποκρίνεται και σε σχετικά αιτήματα τα οποία θα διατυπώνουν η ΟΣΥ και ο ΟΑΣΑ. Όταν τα αιτήματα αυτά αφορούν τη στατικότητα των στύλων οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών.

    Αναλυτικότερα, το σύνολο του υλικού θέσεις το οποίο είναι τοποθετημένο στο οδικό δίκτυο της ΟΣΥ και θα αποτελέσει αντικείμενο της σύμβασης αποτελείται από:

    • 9.053 στύλους σήμανσης στάσεων λεωφορείου και πληροφόρησης ονομασίας στάσης καθώς και διερχόμενων λεωφορειακών γραμμών (εκ των οποίων μέχρι 500 θα αντικατασταθούν)
    • 900 στύλους σήμανσης – πληροφόρηση τόξου πορείας (ενημέρωση οδηγού για στροφή) λεωφορείου (θα αντικατασταθούν μέχρι 110) και
    • 1.100 στύλους σήμανσης – πληροφόρηση απαγόρευσης στάσης – στάθμευσης οχήματος, λόγω διέλευσης λεωφορείου (θα αντικατασταθούν μέχρι 90 από αυτούς)

    Όπως επιπλέον ξεκαθαρίζεται, η ευθύνη επισκευής και αποκατάστασης των πεζοδρομίων και του περιβάλλοντος χώρου των στάσεων παραμένει στους οικείους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Όσον αφορά τις εργασίες συντήρησης, μέσα στην επόμενη διετία θα επισκευαστούν-βαφούν έως και 8.552 στύλοι σήμανσης στάσεων, 990 στύλοι σήμανσης – πληροφόρηση τόξου πορείας λεωφορείου και 810 στύλοι σήμανσης – πληροφόρηση απαγόρευση στάσης – στάθμευσης οχήματος.

    Για τις ανάγκες της σύμβασης, ο διαγωνισμός προβλέπει την εργασία δύο συνεργείων των τριών ατόμων καθώς και έναν επιβλέποντα/υπεύθυνο ασφαλείας. Όπως επίσης προβλέπεται, δεν επιτρέπεται η κατάθεση αιτήματος αύξησης της μοναδιαίας τιμής των εργασιών της σύμβασης κατά τη διάρκειά της.

    Μέσω της συγκεκριμένης σύμβασης αναμένεται να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, ωστόσο παραμένει η εκκρεμότητα της πολυδιάσπασης των ευθυνών όσον αφορά τις στάσεις των λεωφορείων. Ο ΟΑΣΑ αποφασίζει για τη θέση της κάθε στάσης ενώ έχει και την ευθύνη για τους στύλους με τις οθόνες της τηλεματικής, μέσω της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο ως ΣΔΙΤ. Η ΟΣΥ έχει, όπως είδαμε, την ευθύνη για τους στύλους με τις πληροφορίες της στάσης, ενώ οι οικείοι δήμοι έχουν την ευθύνη για τα τα καθίσματα και τα σκέπαστρα των στάσεων, όπου αυτά υπάρχουν, καθώς και για τον περιβάλλοντα χώρο.

    Σε πολλές περιπτώσεις, οι δήμοι αναθέτουν σε διαφημιστικές εταιρείες τη συντήρηση των στάσεων ώστε να εισπράτουν έσοδα από διαφημίσεις που προβάλλονται σε αυτές, ωστόσο αυτό αφορά μόνο στάσεις με εμπορικό ενδιαφέρον. Κάπως έτσι, στάσεις που βρίσκονται σε μικρούς δρόμους και μακριά από εμπορικές περιοχές καταλήγουν να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση και να μη συντηρούνται τακτικά.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα