Η ευθύνη των δήμων για τις συγκοινωνιακές υποδομές

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου είναι η πολυδιάσπαση των ευθυνών όσον αφορά τη λειτουργία αλλά και συντήρηση των διάφορων υποδομών, μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν τις συγκοινωνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι στάσεις των λεωφορείων όπου η ΟΣΥ έχει την ευθύνη για τους στύλους των στάσεων, ο ΟΑΣΑ και ο ανάδοχος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις οθόνες των «έξυπνων στάσεων» και οι δήμοι για τις περισσότερες στάσεις με στέγαστρο η συντήρηση των οποίων σε πολλές περιπτώσεις ανατίθεται σε διαφημιστικές εταιρείες με αντάλλαγμα την ανάρτηση διαφημίσεων.

Ή ακόμα και στο Μετρό όπου οι εξωτερικοί χώροι των σταθμών από ένα σημείο και μετά είναι ευθύνη των δήμων και όχι της ΣΤΑ.ΣΥ.

Αλλού πάλι η κατάσταση θα έπρεπε να ήταν πιο ξεκάθαρη, όπως στην περίπτωση των πεζογεφυρών πάνω από τις γραμμές του ΟΣΕ στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΣΕ, υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής των υποδομών αυτών από τον τοπικό Δήμο ο οποίος φαίνεται να μην έχει προχωρήσει έκτοτε σε καμία ενέργεια συντήρησής τους με αποτέλεσμα οι ανελκυστήρες να κινδυνεύουν να αχρηστευτούν.

Οι δημοτικές αρχές πάντοτε διεκδικούν βελτίωση των συγκοινωνιών στην εκάστοτε περιοχή αλλά πολύ συχνά αρνούνται να αναλάβουν και το δικό τους μικρότερο μερίδιο ευθύνης.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του σταθμού του Προαστιακού Δουκίσσης Πλακεντίας όπου το περασμένο καλοκαίρι ο δήμος (ή κάποιος εργολάβος εκ μέρους αυτού) ανήρτησε ένα ενημερωτικό μπάνερ για το τοπικό φεστιβάλ στον εξωτερικό χώρο του σταθμού. Το καλοκαίρι πέρασε, το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο αλλά το μπάνερ (η νομιμότητα του οποίου είναι μάλλον αμφισβητούμενη) παραμένει στο ίδιο σημείο 4 μήνες αργότερα.

athenstransport.com

Είναι προφανές πως αυτός που ανήρτησε το banner έπρεπε να το είχε ήδη κατεβάσει εδώ και μήνες, ενώ αυτονόητη είναι και η ευθύνη του ΟΣΕ ως διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής και των συνεργείων καθαριότητας που αυτός απασχολεί.

Κάπως έτσι αναρωτιόμαστε για το αν ένας δήμος δεν φροντίζει να μην επιβαρύνει ο ίδιος τις συγκοινωνιακές υποδομές, πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί προσφέροντας συντήρηση και βελτίωση της πρόσβασης, καθαριότητα και φωτισμό γύρω και κοντά σε σταθμούς και στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς;

Μπορεί να έχουν μικρότερο ρόλο από άλλους φορείς όσον αφορά τις συγκοινωνίες, αλλά και οι δήμοι θα έπρεπε να φροντίζουν επιμελώς το δημόσιο χώρο που βρίσκεται υπό την ευθύνη τους.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*