Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026

Πέμπτη 23 και Σάββατο 25 Απριλίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ λόγω έργων στη Γλυφάδα

0
Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή στη Γραμμή 7 του Τραμ “Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος Πειραιά”, λόγω εργασιών στον τροχιόδρομο στην περιοχή της Γλυφάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 από τις 22:00 έως τη λήξη κυκλοφορίας και το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 από...

Συνεχίζεται η διακοπή επιβατικών δρομολογίων για τη διέλευση εμπορευματικών, τι δείχνει η έκθεση ασφάλειας της ΡΑΣ, κατεδάφιση αντί συντήρησης κτηρίων σε ανενεργές γραμμές

Share

    Χτες Τετάρτη, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 1732 (Έδεσσα – Θεσσαλονίκη) ακινητοποιήθηκε στις 07:36 μετά τον σταθμό της Σκύδρας, κατόπιν πρόσκρουσης με ζώο (αγελάδα) που κινούνταν εντός της σιδηροδρομικής γραμμής, με συνέπεια να υποστεί βλάβη το μπροστινό τμήμα της μηχανής. Πραγματοποιήθηκε μερική αποκατάσταση της βλάβης επί τόπου και το τρένο κινήθηκε ως το σταθμό της Σκύδρας όπου οι 10 επιβάτες συνέχισαν τη διαδρομή με λεωφορείο. 

    Το Σάββατο 18 Απριλίου η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 1735 (Θεσσαλονίκη – Έδεσσα) ακινητοποιήθηκε στον Σταθμό της Βέροιας, λόγω πτώσης δέντρου επί της σιδηροδρομικής γραμμής, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η αμαξοστοιχία επέστρεψε στον Σταθμό της Βέροιας, όπου οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο της Hellenic Train. Με λεωφορείο πραγματοποιήθηκε και το δρομολόγιο 1736 (Έδεσσα – Θεσσαλονίκη) στο τμήμα Έδεσσα – Βέροια. 

    Συρμός του Προαστιακού της Πάτρας συγκρούστηκε με σταθμευμένο αυτοκίνητο στην οδό Νόρμαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Από τη σύγκρουση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί αλλά υπήρξαν υλικές ζημιές. Την Κυριακή, καταργήθηκαν τα δρομολόγια 11356 (Άγιος Ανδρέας – Καμίνια) και 11357 (Καμίνια – Άγιος Ανδρέας), λόγω βλάβης τροχαίου υλικού

    Για ακόμη μία φορά (και λόγω προφανούς έλλειψης προσωπικού ρύθμισης της κυκλοφορίας) την Κυριακή 26, την Τρίτη 28 και την Πέμπτη 30 Απριλίου αναστέλλονται τα απογευματινά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1634 και 1635 στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Θεσσαλονίκη, λόγω διέλευσης εμπορευματικών αμαξοστοιχιών. Η μετακίνηση των επιβατών θα γίνει με λεωφορεία οποία θα πραγματοποιούν όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, με εξαίρεση σταθμεύσεις σε Ν. Φιλαδέλφεια, Γαλλικό, Πεδινό, Μεταλλικό, Χέρσο, Δοϊράνη, Στρυμώνα και Σκοτούσσα.

    Επίσης, από το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 καταργούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων C3632 (Θεσσαλονίκη – Σέρρες) και C3633 (Σέρρες – Θεσσαλονίκη), τα οποία πραγματοποιούνταν αποκλειστικά τα Σάββατα.

    * * *

    Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση Ασφάλειας για το 2024. Ανάμεσα στα διάφορα στατιστικά αναφέρεται πως ο αριθμός των σημαντικών ατυχημάτων το 2024 ήταν 9 (από 7 το 2023), ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών ανέρχεται σε 9,4 ατυχήματα. Κατά το 2024 σημειώθηκαν 6 θάνατοι (59 θάνατοι το 2023, οι 57 εκ των οποίων στο δυστύχημα των Τεμπών), ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών ανέρχεται σε 16,8. 

    Η ΡΑΣ εξέδωσε σύσταση ασφαλείας για τη δομή των μηνυμάτων στο σιδηρόδρομο και την προβληματική χρήση των ασυρμάτων VHF για επικοινωνία αντί του GSM-R. Όπως μάλιστα επισημαίνεται, η σύσταση αυτή δεν άρχισε να εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους.  

    Η αρχή προχώρησε επίσης σε παρεμβάσεις προς την Hellenic Train, την Rail Cargo Logistics Goldair την ΣΤΑΣΥ και τον ΟΣΕ και ελλείψεις και παραλείψεις γύρω από θέματα ασφάλειας, ενώ διερεύνησε τρεις καταγγελίες/επιστολές από την ΠΕΠΕ και την αστυνομία (Τροχαία Λάρισας). Επίσης διεξήγαγε πέντε αυτεπάγγελτες έρευνες που αφορούσαν πέντε περιστατικά παραβίασης ερυθρού σηματοδότη από αμαξοστοιχίες της Hellenic Train, δύο περιστατικά λάθος οδηγιών από σταθμάρχες προς μηχανοδηγούς και ενός περιστατικού αυτοκτονίας σε ισόπεδη διάβαση. 

    * * *

    Σύμβαση με την ΟΣΥ υπέγραψε η Hellenic Train για την εκ νέου εκμίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμα, δύο παλιών λεωφορείων Mercedes ΕΛΒΟ C 97.405 N (12m) EURO II με αντίτιμο 800 ευρώ/μήνα/όχημα. Πρόκειται για οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2000 και το 2001. 

    * * *

    Η Deutsche Bahn περνά μόνη στην τελική φάση στο διαγωνισμό προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ για τον Technical Manager του νέου ΟΣΕ. Η λεπτομέρεια εδώ είναι πως από την κυβέρνηση είχε προαναγγελθεί η συνεργασία με τους Γερμανικούς σιδηροδρόμους πριν καν ξεκινήσει ο διαγωνισμός…

    * * *

    Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.). Το Μνημόνιο προβλέπει την ανάπτυξη δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης της ερευνητικής και εργαστηριακής υποδομής του ΕΜΠ, κατόπιν ειδικότερων συμφωνιών. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων κατάρτισης με πιστοποίηση για στελέχη του Οργανισμού με χρηματοδότηση του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., η παροχή επιστημονικής υποστήριξης σε τεχνικά ζητήματα, καθώς και η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

    * * *

    Το Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ ενέκρινε την κατεδάφιση 10 ακινήτων τα οποία βρίσκονται στα κατηργημένο σιδηροδρομικό δίκτυο και σε περιοχές όπως το Λιτόχωρο, το Αιγίνιο, η Κόρινθος, το Ζευγολατιό, το Αίγιο και η Γαστούνη. Πρόκειται για κτίρια εμβαδού από 3 τ.μ. έως και 157 τ.μ. όλα εκ των οποίων βρίσκονται υπό κατάρρευση και αντιμετωπίζουν στατικά προβλήματα. Για να φτάσουν βέβαια στην κατάσταση αυτή προηγήθηκε η αδιαφορία δεκαετιών από τους σιδηροδρομικούς φορείς. 

    Σε λύση της σύμβασης με κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος γνωστής αλυσίδας που βρίσκεται στο χώρο του σταθμού Λαρίσης θα προχωρήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ εντός τριμήνου, ύστερα από αίτημα του ΟΣΕ καθώς στο χώρο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες για την ανάπλαση του σταθμού. Για την εξυπηρέτηση των επιβατών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας σε χώρο του σταθμού. 

    Προς επαναπροκήρυξη ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση κτιρίου επί της οδού Κάνιγγος που κηρύχθηκε άγονος. 

    Στο ίδιο Δ.Σ. εγκρίθηκαν τα πρακτικά διαμεσολάβησης με την εταιρεία «Ναυπηγεία Ελευσίνας» επί κτηματολογικών διαφορών σε ακίνητα ιδιοκτησίας ΟΣΕ. Για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, θα καταβληθεί στην ΓΑΙΑΟΣΕ το ποσό των 180.000 ευρώ σε δύο δόσεις ως το τέλος του έτους.

    Η ΓΑΙΑΟΣΕ, τέλος, αποφάσισε να παραχωρήσει χώρο στο Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή κτιρίου στέγασης Υπηρεσιών του Αστυνομικού Μεγάρου Ημαθίας

    * * *

    Διακοπτό – Καλάβρυτα: Παρά τη διακοπή της λειτουργίας του Οδοντωτού, ο ΟΣΕ δεν έχει εξετάσει ακόμα το αίτημα του Δήμου Καλαβρύτων για δρομολόγηση λεωφορειακής γραμμής // Πέλλα – Ημαθία: Να ενταχθεί ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος που θα συνδέει το Πλατύ με την Αλεξάνδρεια, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Σκύδρα και θα καταλήγει στην Έδεσσα στα υπό υλοποίηση έργα του ΕΣΠΑ 2021-2027 ζητούν πολίτες και φορείς.

    * * *

    Έφυγε από τη ζωή ο ένας από τους δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τη σύμβαση 717 του ΟΣΕ.

    * * *

    Δανία: Τουλάχιστον 17 τραυματίες από μετωπική σύγκρουση δύο τοπικών τρένων // Αυστρία: Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Άλεξ Μάνινγκερ έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα σε σιδηροδρομική διάβαση // Ηνωμένο Βασίλειο: Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάργηση των σταθερών τηλεφώνων που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις επί των γραμμών μέσω των οποίων οι μηχανοδηγοί μπορούν να επικοινωνούν με τους ρυθμιστές κυκλοφορίας // ΗΠΑ: Μετά από δικαστική απόφαση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κατασκευή νέας γραμμής Μετρό στη Νέα Υόρκη

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα