Σάββατο, 2 Μαΐου, 2026

2-10 Μαΐου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα βρίσκονται σε ισχύ για τα δρομολόγια του Τραμ από το Σάββατο 2 έως και την Κυριακή 10 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ. Το Σάββατο 2 Μαΐου, μεταξύ 7:30-12:30, τα δρομολόγια της γραμμής 7 του Τραμ Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος Πειραιά θα διεξάγονται στο τμήμα Άγιος...

Σενάριο για προσωρινό κλείσιμο της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσα στο καλοκαίρι – Έρχεται διαγωνισμός για 100 νέες αυτόματες διαβάσεις στη βόρεια Ελλάδα

Share

    Το περασμένο Σάββατο, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 14301 (Άγιος Ανδρέας – Ρίο) στον Προαστιακό της Πάτρας, παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα στον Σταθμό Καστελλοκάμπου και ακινητοποιήθηκε στις 21:55. Οι επιβάτες συνέχισαν προς το Ρίο με λεωφορείο της Hellenic Train, ενώ καταργήθηκαν και τα επόμενα δρομολόγια στο τμήμα Καστελλόκαμπος – Ρίο όπου δρομολογήθηκαν λεωφορεία.

    * * *

    Η διοίκηση της Hellenic Train ανακοίνωσε στους εργαζόμενους στα λεωφορεία της Πάτρας πως η συγκεκριμένη υπηρεσία θα δοθεί σε τρίτο πάροχο, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον. Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Hellenic Train δεν θα υπάρξουν απολύσεις.  

    * * *

    Αλήθεια, τι να γίνεται με εκείνο το έργο για τους «έξυπνους σταθμούς» του ΟΣΕ; Αυτή τη βδομάδα, αναγνώστρια του Athens Transport γράφει σε μήνυμά της: 

    Είναι απαράδεκτο στους σταθμούς του Προαστιακού να μην λειτουργούν οι πίνακες ενημέρωσης για της αφίξεις των τρένων. Έχω εμπειρία καθημερινή από τρεις σταθμούς Άνω Λιοσίων, Νερατζιώτισσας και Κηφισίας. Λόγω αυτού δεν είναι ξεκάθαρο και προς ποια πλευρά πρέπει να περιμένεις για να πας στη κατεύθυνση που σε ενδιαφέρει.

    * * *

    Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα σκέφτονται οι επιβάτες του σιδηρόδρομου ακούγοντας όσα είπαν οι διοικήσεις και οι πολιτικοί στις ομιλίες τους στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τη στιγμή που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως το δίκτυο βρίσκεται σε τέλμα παρά τις εξαγγελίες που ακούν συνεχώς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, Roberto Rinaudo, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των επιβατικών μεταφορών μέσω των 23 τρένων Coradia που θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2027, αλλά και την ισχυρότερη επανείσοδο στις εμπορευματικές μεταφορές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Χρήστος Παληός, έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση του βασικού άξονα Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Ειδομένη/Προμαχώνας, στην αποκατάσταση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου μετά την κακοκαιρία Daniel και στην πλήρη αξιοποίηση συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS Level 1.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σημείωσε ότι έως το καλοκαίρι θα τεθούν σε λειτουργία πέντε επιπλέον δικλείδες ασφαλείας στο σιδηρόδρομο (σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, σύστημα αυτόματης πέδησης, νέα υποδομή και το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού). 

    «Ο οδικός και σιδηροδρομικός άξονας Αιγαίου – Μαύρης Θαλασσας είναι ένας στρατηγικός άξονας για την οικονομία, την άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της χώρας μας, που μετατρέπεται σε κόμβο μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου για ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, ενέκρινα ήδη ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 277 εκ. ευρώ για το οδικό και σιδηροδρομικό τμήμα Αλεξανδρούπολης – Πυθίου, μήκους 68,3 χλμ., που αποτελεί μέρος του άξονα και στις 9 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη θα σημάνουμε την έναρξη των εργασιών» ανέφερε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο πλαίσιο του Φόρουμ.

    * * *

    Στο τραπέζι, σύμφωνα με καταγγελίες σιδηροδρομικών, βρίσκεται το ενδεχόμενο κλείσιμο της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη για 45 μέρες προκειμένου να ολοκληρωθούν ως το τέλος του καλοκαιριού οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα αποτελούσε ένα ακόμα «χτύπημα» στο σιδηρόδρομο, αφού εδώ και μήνες στην κύρια σιδηροδρομική γραμμή της χώρας πραγματοποιούνται μόλις 2 επιβατικά δρομολόγια ανά κατεύθυνση κάθε μέρα.

    * * *

    Εντός του Μαΐου αναμένεται η αποστολή προσκλήσεων για την κατάθεση προσφορών για το έργο του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκης. Η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο προϋπολογισμού 66,3 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ ξεκίνησε το 2022. Από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προκρίνεται τεχνική λύση όπου το δίκτυο του Δυτικού Προαστιακού θα έχει μορφή «Υ». Θα αποτελείται από δύο ανατολικούς κλάδους (Σίνδου και Αγχιάλου-Διαβατών) και έναν ενιαίο δυτικό κλάδο έως τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, εξυπηρετώντας επτά στάσεις: Σίνδου, Αγχιάλου, Διαβατών, Κορδελιού, Επτανήσου, Μενεμένης και Ν.Σ.Σ. Θεσσαλονίκης.

    * * *

    Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών, το έργο «Ηλεκτροκίνηση, Σηματοδότηση – Τηλεδιοίκηση, Τηλεπικοινωνίες και ETCS L1 στην υφιστάμενη Μονή Σιδηροδρομική Γραμμή Λάρισα – Βόλος με αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα ΣΣ Λατομείου – ΒΙΠΕ – ΣΣ Βόλου εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2026-2030. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 51.414.090 ευρώ.

    * * *

    Ο ΟΣΕ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 4.808.200 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για το πολυαναμενόμενο έργο το έργο προμήθειας και εγκατάστασης 100 νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) στα τμήματα γραμμών Θεσσαλονίκη –  Ειδομένη, Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, Στρυμόνα – Προμαχώνα και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, μετά της παροχής υπηρεσιών πλήρους συντήρησης και άρσης βλαβών.

    Ο ΟΣΕ ενέκρινε επίσης δέσμευση πίστωσης ύψους 59.450 ευρώ για την πραγματοποίηση εργασιών στα στέγαστρα των αποβαθρών του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης

    * * *

    Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζητώντας την παρέμβασή του με αφορμή την άρνηση της Διοίκησης της  Hellenic Train, να παραχωρήσει συρμό για εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, που αποσκοπούν στην ανάδειξη της ιστορικής και κοινωνικής σημασίας της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, επικαλούμενη επιχειρησιακές, τεχνικές και κανονιστικές παραμέτρους. 

    * * *

    Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Οδοντωτού, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί. Οι κάτοικοι ζητούν την επαναλειτουργία της γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα και την ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για τη διασφάλιση της λειτουργικής ετοιμότητας του τροχαίου υλικού.  

    * * *

    Η έγκριση αιτήματος για παραχώρηση ακινήτου εμβαδού 3.664 τ.μ. άνευ κτισμάτων πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς και η παραχώρηση χώρου μήκους 1 χλμ. παράλληλα της γραμμής Πάτρας – Πύργου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συζητηθούν στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ. 

    Η ΓΑΙΑΟΣΕ ανέθεσε στην Grant Thorton υπηρεσίες Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την αξιοποίηση εμπορικών και διαφημιστικών δικαιωμάτων Σιδηροδρομικών Σταθμών με κόστος 28.000 και διάρκεια ως τα τέλη Αυγούστου ή ως την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού. Εγκρίθηκε επίσης η σύναψη σύμβασης με τοπογράφο μηχανικό για την πολεοδομική τακτοποίηση 20 κτιρίων στην Πελοπόννησο τα οποία βρίσκονται στα μηχανοστάσια Πάτρας, Καλαμάτας και Διακοπτού με κόστος 7.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 

    * * *

    Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ένας υπάλληλος του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. μετατάχθηκε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) Με άλλη υπουργική απόφαση, μία διακριθείσα αθλήτρια εντάσσεται στο προσωπικό του νέου ΟΣΕ ως δόκιμη υπάλληλος. 

    * * *

    Αντιπροσωπεία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Γ. Αϋφαντοπούλου, συμμετείχε στο Συνέδριο «ERTMS 2026», που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) στη Valenciennes, στις 21-23 Απριλίου. Το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους από ολόκληρο το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό οικοσύστημα, επιβεβαιώνοντας την κοινή πεποίθηση για την αναγκαιότητα υλοποίησης του ERTMS ως βασικού πυλώνα για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Χώρου (SERA) και τη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων συστημάτων κλάσης Β.

    * * *

    Πολύ σημαντική η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τον χαρακτηρισμό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 ως υπόθεσης ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας, καθώς και για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων από τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης στις σχετικές δικαστικές υποθέσεις.

    Στη δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών, το ελληνικό δημόσιο δήλωσε παράσταση υποστήριξης κατηγορίας για 4 κατηγορούμενους -των σταθμαρχών και του επιθεωρητή Λάρισας- για ηθική βλάβη.

    * * *

    Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, τέθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Λευκωσία, το ζήτημα της επιτάχυνσης της ανάπτυξης διαλειτουργικών σιδηροδρομικών τεχνολογιών, με έμφαση στο ERTMS και στις διαδικασίες πιστοποίησης και αδειοδότησης.

    * * *

    Ινδονησία: 14 νεκρές γυναίκες από τη σύγκρουση τρένων κοντά στην Τζακάρτα // Κίνα: Νέα προαστιακή γραμμή μήκους 54,2 χλμ. στην Ναντσίνγκ // Μεξικό: Η κυβέρνηση εθνικοποιεί το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου // ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή επένδυση ύψους 4,7 δις δολαρίων στον βορειοανατολικό διάδρομο της Amtrak // Επένδυση ύψους 2,02 δις δολαρίων από το Υπουργείο Μεταφορών για την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου // Διαγωνισμός από την Amtrak για την προμήθεια 800 υπεραστικών επιβατικών βαγονιών 

    Γαλλία: Η Velvet παρουσίασε το πρώτο της TGV // Ρουμανία: Η ARF θα προμηθευτεί 12 τρένα υδρογόνου από τη Siemens // Βουλγαρία: Χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. ευρώ από την Eurofima για την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού // Ιταλία: Κατά 19,6% αυξήθηκαν τα έσοδα της Ferrovia -ιδιοκτήτριας της Hellenic Train- από τις εκτός Ιταλίας θυγατρικές της το 2025

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα