- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εν κινήσει αστικό λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Σίνδο // Αστικό λεωφορείο χωρίς επιβάτες τυλίχθηκε στις φλόγες // Μετά από τα δύο περιστατικά, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε και έλαβε τις παρατήσεις των επικεφαλής του ΟΣΕΘ. Ο οργανισμός είχε ήδη ζητήσει εξηγήσεις από τον πάροχο του πρώτου λεωφορείου (ΚΤΕΛ Σερρών) // Στάση λεωφορείων στην Καρδία Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε μία εντυπωσιακή ανταλλακτική βιβλιοθήκη δρόμου
- Κόνιτσα: Χωρίς λεωφορείο και δρομολόγια χωριά της Κόνιτσας
- Ιταλία: Παραδόθηκε μικρή επέκταση στη γραμμή 7 του Τραμ του Μιλάνο
- Γερμανία: 7 ηλεκτρικά λεωφορεία της Iveco σε αγροτικές περιοχές της Κάτω Σαξονίας // 20 ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD για τη δυτική Γερμανία // Τουρκικό αυτόνομο λεωφορείο σε δοκιμαστικά δρομολόγια στο Μόναχο
- Ολλανδία: Η irizar θα παραδώσει για πρώτη φορά 39 ηλεκτρικά λεωφορεία στη χώρα // Η Arriva θα προμηθευτεί 167 ηλεκτρικά λεωφορεία από τη Yutong και την Irizar
- Γαλλία: 25 αρθρωτά ηλεκτρικά λεωφορεία από την Iveco για δίκτυο BRT
- Αυστρία: 63 ηλεκτρικά λεωφορεία της MAN σε κυκλοφορία από την ÖBB Postbus
- Ηνωμένο Βασίλειο: Επέκταση της γραμμής DLR στο Λονδίνο και νέους συρμούς για τη γραμμή Bakerloo στον προγραμματισμό της TfL // Barcode readers αναμένεται να διαθέτουν οι πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο Μετρό του Λονδίνου προκειμένου να γίνει εφικτή η διαλειτουργικότητα με τον σιδηρόδρομο // Η πόλη του Λίβερπουλ ανέθεσε στις Stagecoach και Go-Ahead τη λειτουργία των αστικών λεωφορείων υπό τον έλεγχο του δημοσίου, μετά από 40 χρόνια πλήρους απελευθέρωσης
- ΗΠΑ: 13 λεωφορεία υδρογόνου μπήκαν στην κυκλοφορία από οργανισμό συγκοινωνιών στην Καλιφόρνια
- Χιλή: Παρουσιάστηκαν οι συρμοί της Alstom για τη γραμμή 7 του Μετρό του Σαντιάγο
- ΗΑΕ: 735 νέα λεωφορεία στο Ντουμπάι ξεκινώντας με 40 ηλεκτρικά οχήματα της Ζhongtong
- Ιράκ: Τα γνωστά Τραμ της Κωνσταντινούπολης (γαλλο-βελγικής κατασκευής, πριν από έναν αιώνα) θα κυκλοφορήσουν και στη Βαγδάτη, σε συνεργασία με Τούρκο κατασκευαστή σε έκδοση που θα διαθέτει μπαταρίες
- Νέα Ζηλανδία: 37 ηλεκτρικά λεωφορεία στην πόλη Ντανίντιν
Έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 85 ετών ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιάννης Μπουτέας. Δημιουργώντας από τη δεκαετία του 1970 συνθέσεις από πλέξιγκλας και νέον, πριν από μία εικοσαετία κατασκεύασε το έργο «Διαστρωματώσεις-Ενεργειακές Εικόνες-XVI» το οποίο εκτίθεται στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού Κεραμεικός του Μετρό.
Αυστηροποίηση των ποινών για όσους προκαλούν κάθε είδους φθοράς σε μέσα μεταφοράς, όπως και το γκράφιτι σε συρμούς, φέρνει νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Όπως προβλέπεται, οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 έως 40.000 ευρώ ή εναλλακτικά μέσω παροχής κοινωνικής εργασίας.
Το ζητούμενο βεβαίως είναι οι παραβάτες αυτοί να συλλαμβάνονται αφού μέχρι σήμερα τα σχετικά περιστατικά λαμβάνουν χώρα ακόμα και μέρα μεσημέρι, με την φύλαξη των εγκαταστάσεων των αστικών συγκοινωνιών να αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκής.
Κι άλλες παραλαβές λεωφορείων: 39 -από τα συνολικά 100- αρθρωτά λεωφορεία φυσικού αερίου κατασκευής της Iveco France αν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος δεν μπορούν ακόμα να κυκλοφορήσουν καθώς εκκρεμεί η διαδικασία εκτελωνισμού. Πριν από λίγες μέρες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε πως θα αποστείλει προσκλήσεις υποβολής προσφορών για υπηρεσίες εκτελωνισμού των λεωφορείων αυτών, με προϋπολογισμό 6.820 ευρώ με ΦΠΑ και διάρκεια 6 μηνών.
Καταγγελία για τους υγειονομικούς ελέγχους: Καταγγελίες για τον τρόπο διενέργειας των υγειονομικών ελέγχων των οδηγών της ΟΣΥ διατυπώνει η παράταξη ΠΑΣΚΕ ΟΣΥ–ΟΑΣΑ, στρέφοντας τα πυρά της κατά της διοίκησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αποστολή εργαζομένων σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για επανεξέταση της καταλληλότητάς τους παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο και υποκαθιστά στην πράξη τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΔΥΕ), που είναι η αρμόδια αρχή.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΚΕ, η πρακτική αυτή δεν διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του ελέγχου, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και τη δημόσια οδική ασφάλεια. Επισημαίνεται ότι στις πρώτες εξετάσεις δεν τηρήθηκαν βασικές προϋποθέσεις του νόμου, όπως η ύπαρξη πλήρους ιατρικού φακέλου, τριμελούς ιατρικής επιτροπής και γιατρού εργασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί στις περισσότερες περιπτώσεις δήλωναν άγνοια για το πρόβλημα υγείας των εξεταζόμενων.
Η συνδικαλιστική παράταξη κάνει λόγο για πολιτική επιλογή υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων και ζητά άμεση παύση της διαδικασίας, πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και σεβασμό στη δημόσια υγεία και το δημόσιο χρήμα.
Καταγγελία και για την καθαριότητα των λεωφορείων: Στις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν εντός των λεωφορείων αναφέρεται καταγγελία της παράταξης ΔΑΣ ΟΑΣΑ. Με αφορμή τις αναθέσεις και τις παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας με εργολάβους που έχουν ισχύ ελάχιστους μήνες ή ακόμα και ένα μόνο, αναφέρεται πως «προτεραιότητα τους είναι η λειτουργία της Ο.ΣΥ. με τη σχέση κόστους -οφέλους και η διασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών και των εργολάβων που λυμαίνονται κρίσιμους τομείς των αστικών συγκοινωνιών όπως η καθαριότητα.
Επανειλημμένα με παρεμβάσεις μας έχουμε καταγγείλει στη διοίκηση την κατάσταση αυτή και έχουμε απαιτήσει να δοθεί οριστική λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου αριθμού προσωπικού καθαριότητας απευθείας από την Ο.ΣΥ., με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πλήρη δικαιώματα για τον καθαρισμό οχημάτων και εγκαταστάσεων», αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης.
Εργατικό ατύχημα στα έργα Μετρό: Ένα ακόμα ατύχημα σε χώρο δουλειάς συνέβη στο εργοτάξιο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό στο Φρέαρ Βεΐκου, κατά μία τραγική ειρωνεία, την ίδια μέρα με την έκρηξη στη βιομηχανία «Βιολάντα». Σύμφωνα με το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό, ο εργαζόμενος «είχε ανέβει σε φορτηγό για να λύσει ή να δέσει προκατασκευασμένα στοιχεία (δαχτυλίδια ΤΒΜ) και καθώς κατέβαινε ανατράπηκε η σκάλα. Ο συνάδελφος υπέστη κάταγμα στη λεκάνη και την Πέμπτη θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση».
Η τηλεματική και το Τραμ: Κι όμως, ζωντανή διατηρείται η εξαγγελία της διασύνδεσης του συστήματος της τηλεματικής του Τραμ με το αντίστοιχο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ για τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, την οποία είχαμε ακούσει αρχικά μία δεκαετία πριν. Η ΣΤΑΣΥ αναμένεται προσεχώς να συνάψει σύμβαση για παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος τηλεματικής του Τραμ για χρονική διάρκεια 10 μηνών. Ένα από τα αντικείμενα της σύμβασης θα είναι και η υποστήριξη του οργανισμού για θέματα διασύνδεσης των δύο συστημάτων.
Περιστέρια στο Περιστέρι: Ο «πόλεμος» στο Μετρό της Αθήνας με τα περιστέρια που συχνάζουν σε σταθμούς συνεχίζεται, με την επόμενη «μάχη» να δίνεται στο σταθμό του Αγίου Αντωνίου. Η ΣΤΑΣΥ ζήτησε προσφορά από εταιρεία για την τοποθέτηση απωθητικών μέσων για πτηνά στο σταθμό, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 26.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
12.063.972 ευρώ: Το συνολικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς τον ΟΑΣΑ τις τελευταίες μέρες. Τα 4.423.056,57 ευρώ αφορούν την κάλυψη της δαπάνης από τις συμβάσεις με εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου (για λεωφορεία) τον Ιανουάριο, ενώ 7.640.916,67 ευρώ είναι η 1η δόση της ετήσιας επιχορήγησης του έτους προς την ΣΤΑΣΥ.
188.969.943 ευρώ: Το συνολικό ποσό (συμπεριλαμβανομένης και συμπληρωματικής σύμβασης) που εγκρίθηκε από τον ΟΑΣΑ ως δέσμευση πίστωσης για τη δαπάνη κάλυψης αποζημίωσης του ανατιθέμενου συγκοινωνιακού έργου από τον ΟΑΣΑ στην ΟΣΥ μέσω σύμβασης παροχής για το 2026, όπως πλέον ορίζει η νομοθεσία.
91.690.761 ευρώ: Το αντίστοιχο ποσό που θα διαθέσει μέσα στο 2026 ο ΟΑΣΑ προς την ΣΤΑΣΥ για την εκτέλεση των δρομολογίων των μέσων σταθερής τροχιάς. Σημειώνεται ότι οι πληρωμές αυτές έχουν οδηγήσει σε μείωση των τακτικών και έκτακτων επιχορηγήσεων που λαμβάνουν οι ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
3.097.275,05 ευρώ: Πρόκειται για το ποσό, με ΦΠΑ, που θα καταβάλει ο ΟΑΣΑ προς την εταιρεία Hellas Smartticket για την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον Δεκέμβριο του 2025
874.623,73 ευρώ: Τόσο υπολογίζει ο ΟΑΣΑ πως θα κοστίσει εντός του 2026 η αποζημίωση ζημιών και βανδαλισμών του 8ου έτους λειτουργίας της περιόδου υπηρεσιών του έργου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στην Ελλάδα…
…και στον κόσμο
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com


