Πρόσβαση στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου με τα Μέσα Μεταφοράς

Costas S. T. /flickr.com

Προσοχή: Η σελίδα αυτή ΔΕΝ ενημερώνεται πλέον και μπορεί να περιέχει λανθασμένες πληροφορίες. Για να διαβάσετε σχετικά με την πρόσβαση στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, δείτε: Πρόσβαση στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου με τις συγκοινωνίες

 Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουλίου 2017

Το λιμάνι της Ραφήνας και το λιμάνι του Λαυρίου είναι το δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής σε κίνηση επιβατών, μετά το λιμάνι του Πειραιά. Καθώς βρίσκονται εκτός της αστικής ζώνης της πρωτεύουσας, οι περισσότεροι επιβάτες επιλέγουν να μετακινηθούν προς αυτά με το όχημα τους. Μελλοντικά, υπάρχουν σχέδια σύνδεσης και των δύο λιμανιών με το δίκτυο του Προαστιακού σιδηρόδρομου. Μέχρι τότε όμως, η πρόσβαση στα λιμάνια αυτά θα γίνεται μόνο οδικώς.

Πρόσβαση στο λιμάνι της Ραφήνας

Το λιμάνι της Ραφήνας βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, και 10 χλμ. από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Από το λιμάνι αυτό αναχωρούν πλοία προς Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει με:

 • Λεωφορείο ΚΤΕΛ: Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής με προορισμό τη Ραφήνα αναχωρούν καθημερινά από την οδό Μαυροματαίων στο Πεδίο του Άρεως (πρόσβαση από την τοποθεσία μου). Η αφετηρία βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Βικτώρια της γραμμής 1 του Μετρό, δια μέσου της οδού Χέυδεν. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 15-45 λεπτά ανάλογα με την ώρα, από τις 5:45 το πρωί μέχρι τις 22:30 το βράδυ. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα, ανάλογα με την κίνηση, και το ολόκληρο εισιτήριο κοστίζει 2,60 €. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια στη σελίδα του ΚΤΕΛ Αττικής (επιλέγετε ως αφετηρία την Αθήνα και ως προορισμό τη Ραφήνα).
  Από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αναχωρούν επίσης δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 3 €.  Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια στη σελίδα του ΚΤΕΛ Αττικής (επιλέγετε ως αφετηρία το Αεροδρόμιο και ως προορισμό τη Ραφήνα).
  Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα ΚΤΕΛ Αττικής, κάντε κλικ εδώ.
 • Λεωφορείο ΟΑΣΑ: Μπορείτε να φτάσετε κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας μέσω της λεωφορειακής γραμμής 314 Στ. Δουκ. Πλακεντίας – Ραφήνα που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2017. Η γραμμή έχει αφετηρία στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας της γραμμής 3 του Μετρό. Οι κοντινότερες στάσεις στο λιμάνι της Ραφήνας είναι οι στάσεις Βγένα και Διασταύρωση Ραφήνας. Από εκεί ως το λιμάνι η απόσταση (περίπου 10 λεπτά) θα πρέπει να καλυφθεί με ταξί. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 35-85 λεπτά ανάλογα με τη μέρα και την ώρα, ενώ η διαδρομή από το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας ως τη διασταύρωση Ραφήνας διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
 • Ταξί: Για μετακίνηση από το κέντρο της Αθήνας προς το λιμάνι της Ραφήνας απαιτούνται περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα, ανάλογα με την κίνηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλύψετε τη διαδρομή μέχρι τη λεωφόρο Μεσογείων με το Μετρό (μέχρι το σταθμό Νομισματοκοπείο), και από εκεί να συνεχίσετε με ταξί. Το κόστος από την Αθήνα μέχρι τη Ραφήνα είναι περίπου 20-25 ευρώ (χωρίς ραντεβού και βαλίτσες). Όλα τα πρόσθετα (βαλίτσα, ραντεβού κλπ) είναι πλέον ενσωματωμένα στο ταξίμετρο και η απόδειξη που θα εκδοθεί πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει.

 

Πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου

Το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Από το λιμάνι αυτό αναχωρούν πλοία προς Κέα, Κύθνο, Χίο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο . Η μετακίνηση μπορεί να γίνει με:

 • ΛεωφορείαΛεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής με προορισμό το Λαύριο αναχωρούν καθημερινά από την οδό Μαυροματαίων στο Πεδίο του Άρεως (πρόσβαση από την τοποθεσία μου). Η αφετηρία βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό Βικτώρια της γραμμής 1 του Μετρό, δια μέσου της οδού Χέυδεν. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται ανά 30-60 λεπτά ανάλογα με την ώρα, από τις 5:45 το πρωί μέχρι τις 21:30 το βράδυ. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες, και το ολόκληρο εισιτήριο κοστίζει 5,30 €. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια στη σελίδα του ΚΤΕΛ Αττικής (επιλέγετε ως αφετηρία την Αθήνα και ως προορισμό το Λαύριο).
  Από το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αναχωρούν επίσης δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής με προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 4 €.  Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια στη σελίδα του ΚΤΕΛ Αττικής (επιλέγετε ως αφετηρία το Αεροδρόμιο και ως προορισμό το Λαύριο).
  Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα ΚΤΕΛ Αττικής, κάντε κλικ εδώ.
 • Ταξί: Για μετακίνηση από το κέντρο της Αθήνας προς το λιμάνι του Λαυρίου απαιτούνται περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Το κόστος από την Αθήνα μέχρι το Λαύριο είναι περίπου 40-45 ευρώ (χωρίς ραντεβού και βαλίτσες). Όλα τα πρόσθετα (βαλίτσα, ραντεβού κλπ) είναι πλέον ενσωματωμένα στο ταξίμετρο και η απόδειξη που θα εκδοθεί πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει.
 • Ι.Χ.: Η πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου (πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου από την τοποθεσία μου) είναι εφικτή μέσω της λεωφόρου Λαυρίου (συνέχεια Αττικής Οδού στην κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο). Από τα νότια προάστια η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου και της Λεωφόρου Μαρκοπούλου.

 

Δείτε επίσης:

 

Φωτογραφία: Costas S. T. /flickr.com

Creative Commons License 

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

1 Comment

 1. Δύο επιπλέον πληροφορίες οι οποίες θα ήταν χρήσιμο να ενσωματωθούν στο ενδιαφέρον αυτό άρθρο:

  Σταθμός Προαστιακού – Μετρό Παλλήνης :
  Από τον κοινό σταθμό του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου της Παλλήνης έχει διέλευση και στάση του Κτέλ Αττικής με προορισμό την πόλη και το λιμάνι της Ραφήνα.

  Σταθμός Προαστιακού – Μετρό Κορωπίου :
  Από τον κοινό σταθμό του μετρό και του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Κορωπί υπάρχει δρομολόγιο του Κτελ Νομού Αττικής προς το λιμάνι του Λαυρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*