Αποζημιώσεις στους επιβάτες για τις ημέρες απεργίας ζητάει ο Συνήγορος του Πολίτη

LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images

Ενημέρωση 12/11/2012:

Με ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ επαναλαμβάνει σήμερα τη θέση του ως προς τη μη καταβολή αποζημίωσης στους κατόχους καρτών τις ημέρες απεργίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο Ο.Α.Σ.Α. δεν έχει υποχρέωση να αποζημιώνει τους επιβάτες που είναι κάτοχοι  εισιτηρίων & καρτών απεριορίστων διαδρομών και πλήττονται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διότι πρόκειται για γεγονός για το οποίο δεν υπέχει ευθύνη. Η συγκεκριμένη περίπτωση αδυναμίας παροχής υπηρεσίας δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Οργανισμού (άρθρο 330 Α.Κ.).

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω και το υπάρχον δικαιϊκό  μας σύστημα, η ευθύνη του οφειλέτη σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών του διέπεται από την αρχή της υπαιτιότητας.

 

Σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν υφίσταται διαδικασία αποζημίωσης ούτε και κατά τον Χ.Υ.Κ. (ΦΕΚ Β/507/10.4.2007), δεδομένου ότι ο Ο.Α.Σ.Α. και οι λοιπές εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου, (ΕΠΣΕ) στην περιοχή της αρμοδιότητός του, δεν αποφασίζουν οι ίδιες τις κινητοποιήσεις και δεν ευθύνονται για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων και την συνακόλουθη μη παροχή των  υπηρεσιών που αφορούν τις μετακινήσεις των επιβατών με τα εισιτήρια και τις κάρτες  απεριορίστων διαδρομών.

 ———————————————————————————

Την αποζημίωση των κατόχων μηνιαίων και ετήσιων καρτών του ΟΑΣΑ προτείνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τη διοίκηση του Οργανισμού ο Συνήγορος του Πολίτη. Η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε διαμαρτυρίες από επιβάτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται τις ημέρες απεργίας των μέσων μεταφοράς αλλά και για την οικονομική τους απώλεια αφού δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών τις ημέρες τις απεργίας.

Κατόπιν τούτου, και δεδομένου του ότι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας δεν έχει προβλέψει κάποια διαδικασία αποζημίωσης, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει:

  • Την ενιαία αντιμετώπιση σε όλους τους «Χάρτες Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές» (των αστικών και λοιπών συγκοινωνιών) του θέματος της αποζημίωσης των επιβατών κατά τη διάρκεια απεργίας.
  • Την αναπροσαρμογή του Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές του ΟΑΣΑ ώστε να προβλέπεται διαδικασία αποζημίωσης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό τη μορφή ενδεχομένως παροχής εισιτηρίων για κάθε ημέρα απεργίας στους κατόχους κάρτας πολλαπλών διαδρομών.
  • Τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού μερικώς, με προσωπικό ασφαλείας (π.χ. λειτουργία συγκεκριμένων δρομολογίων με μεγάλη επιβατική κίνηση, μόνο σε ώρες αιχμής).

Πριν από λίγους μήνες, παρόμοια παρέμβαση είχε κάνει και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ζητώντας από τον ΟΑΣΑ την παράταση της ισχύος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Σε αντίθεση με τον ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ αρνείται την παροχή αποζημίωσης στους κατόχους κάρτας για τις ημέρες απεργίας των μέσων. Για κατόχους καρτών του Προαστιακού, είναι δυνατή η παράταση της ισχύος τους για κάθε μέρα απεργίας.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή για τις κάρτες του ΟΑΣΑ

Πηγή: Συνήγορος του ΠολίτηΝαυτεμπορική

Creative Commons License Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Ελλάδα.

11 Comments

  1. σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ , θα πρέπει να ζητήσουμε “ευθυνη” απο το Σωματείο…….ε΄κάποια στιγμη καιρός δεν είναι ;; !!!

    • Όχι. Συγκοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό προσφέρουν οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Εφόσον αρνούνται ευθύνη, παραπάνω υπάρχει το Υπουργείο Υποδομών και ο Συνήγορος του Πολίτη.

  2. Το “δύο μετρα και δυο σταθμά” καλά κρατεί!!! Και το σκύλο ολόκληρο και τη πίτα χορτάτη θέλει ο ΟΑΣΑ!!

  3. εχω ετήσια κάρτα για όλα τα μεσα. Δικαιούμαι αποζημιώση ; Αν ναι ,από ποιον ; και πόσο;

  4. Για τις ημέρες που γίνεται γενική συνέλευση είναι αμφίβολο αν θα δίδονταν ούτως ή άλλως αποζημιώσεις. Δεν είναι απεργία και συνήθως είναι προγραμματισμένη κάποιες μέρες πριν, και για ένα μέσο κάθε φορά, όχι όλα μαζί. Επίσης δεν την κάνουν ώρες αιχμής (η συνηθισμένη ώρα είναι 11:00 με 15:00)

  5. Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Γιατί όμως δεν κάνουν την συνέλευση τους εκτός ωρών εργασίας όπως όλος ο ιδιωτικός τομέας;

    • Επειδή ξέρουμε πως είναι τα πράγματα στον δημόσιο τομέα. Προσωπικά το βρίσκω απαράδεκτο, ας το έκαναν τουλάχιστον ένα Σάββατο που έτσι κι αλλιώς τα δρομολόγια είναι ανά 1 ώρα σε κάποιες γραμμές.

      • Η απάντηση “ξέρουμε πως είναι τα πράγματα στον δημόσιο τομέα” είναι απλώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Σημαίνει ότι “η κατάσταση είναι έτσι” και “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’αυτό”. Αντικατοπτρίζει τη στάση και τη γενικότερη αντίδρασή μας σε όλα τα πράγματα που (θα έπρεπε να) μας απασχολούν και μας έχει φέρει στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα. Είναι κρίμα να ακούγεται ακόμα και τώρα, μετά από τα όσα παθήματά μας σαν έθνος. Η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει.

        • δεν έχω χρόνο να ασχολήθω άλλο,σε mail που έκανα στον Συνήγορο του Πολίτη που απάντησαν……να περάσω απο εκει και να συμπληρώσω κάποια φόρμα κτλπ………προφανως για πρωτόκολα κτλπ…….”δημόσια διοιήκηση” δεκαετίας 80 με αντιστοιχη αντιμετωπίση προβλήματων……ας ασχολήθει με ολους αυτούς που πλήρωνουμε απο τους φόρους μας, ο Ραιχενμπαχ, θα πετυχει πολλά περισσότερα ……..δυστηχώς!!!

Comments are closed.