Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τον Ιούλιο στην κυκλοφορία οι 17 νέοι συρμοί του Μετρό

Share

  sc00219

  Τον Ιούλιο (πιθανότατα μαζί με την παράδοση της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ελληνικό) θα δοθούν στην κυκλοφορία οι 17 νέοι συρμοί του Μετρό.

  Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, εκτελούνται βραδινά δοκιμαστικά δρομολόγια  ώστε αφενός να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις και πιθανές προσαρμογές, και αφετέρου να εξοικειωθούν οι ηλεκτροδηγοί με την οδήγηση και τις λοιπές λειτουργίες των νέων τρένων.

  Οι 3ης γενιάς συρμοί κατασκευάστηκαν στην Νότια Κορέα από την κοινοπραξία Hyundai Rotem – Hanwha (όπως και οι συρμοί 2ης γενιάς) και κόστισαν συνολικά 155 εκατομμύρια ευρώ. Άρχισαν να παραλαμβάνονται σταδιακά από τα τέλη του 2011, με καθυστέρηση εξαιτίας του παγώματος των επεκτάσεων του μετρό τα προηγούμενα χρόνια.

  AM_Texnika_3h_genia_sirmon_LG

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Οι 17  νέοι συρμοί του Μετρό είναι κατασκευασμένοι με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας που θα συμβάλουν στην ασφαλέστερη και άνετη μετακίνηση των επιβατών. Αναλυτικά:

  • Τα βαγόνια είναι πλήρως κλιματιζόμενα. Το εσωτερικό τους αναβαθμισμένο, με νέους ακτινωτούς ορθοστάτες (κάθετες μπάρες) και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των καθισμάτων για περισσότερη άνεση. Λόγω της διαρρύθμισής τους, οι εξάδυμοι συρμοί θα εξυπηρετούν 28 λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με τους συρμούς δεύτερης γενιάς που ταξιδεύουν στο επίγειο τμήμα προς αεροδρόμιο, αλλά θα είναι πιο ευρύχωροι από τους συρμούς πρώτης και δεύτερης γενιάς που παραμένουν στο υπόγειο τμήμα του μετρό.
  • Οι συρμοί διαθέτουν εσωτερικά σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες αντί των τυπωμένων που υπάρχουν σήμερα πάνω από τις θύρες οι οποίοι δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες εσωτερικά και εξωτερικά των συρμών που παρέχουν στον οδηγό εικόνα του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου, και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.
  • Οι συρμοί είναι πλήρως προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, με ειδικούς χώρους για αμαξίδια και κινούμενο σκαλοπάτι το οποίο καλύπτει το κενό συρμού – αποβάθρας.
  • Είναι εξοπλισμένοι με συστήματα ATP (Automatic Train Protection – Σύστημα Αυτόματης Προστασίας) και ATΟ (Automatic Train Operation – Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας). Τα συστήματα αυτά προσφέρουν έλεγχο εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας, τήρησης αποστάσεων ασφαλείας από προπορευόμενους συρμούς και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον. Διαθέτουν επίσης εξελιγμένο σύστημα φρένων, με αναβαθμισμένες λειτουργίες έλεγχου και ακρίβειας του φρεναρίσματος. Η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας φτάνει τα 80 χλμ/ώρα, την ανώτατη λειτουργική ταχύτητα που επιτρέπεται στο υπόγειο τμήμα του Μετρό.
  • Οι συρμοί διαθέτουν σύστημα ανίχνευσης καπνού, παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης και υψηλότερη ασφάλεια προστασίας των επιβατών κατά το κλείσιμο των θυρών. Επίσης, σύστημα ανίχνευσης λαθών, ώστε για οτιδήποτε χαλάσει κατά τη διάρκεια ενός δρομολογίου να υπάρχει εφεδρικό σύστημα και να λαμβάνονται μέτρα από το ίδιο το τρένο, προκειμένου να φτάνει στον προορισμό του, χωρίς καμιά επίπτωση. Μάλιστα, με την άφιξή του στο αμαξοστάσιο, θα δίνει αυτόματα και ασύρματα, μέσω Wi-Fi, τη λειτουργική του κατάσταση, τα δεδομένα και τις τυχόν αστοχίες της ημέρας, τα οποία θα προωθούνται ηλεκτρονικά στο κεντρικό ελεγχόμενο σύστημα οργάνωσης και συντήρησης των συρμών, που εδρεύει στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.
  • Το αμάξωμα των συρμών είναι ελαφρύτερο από αυτό των τρένων 1ης και 2ης γενιάς. Οι επενδύσεις είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο έτσι ώστε οι συρμοί να είναι ανακυκλώσιμοι όταν παρέλθει η λειτουργία τους μετά από 30 χρόνια. Οι συρμοί έχουν βαφεί με υδατοδιαλυτά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον.
  Αριθμός Συρμών 17
  Σύνθεση Συρμού 6 Οχήματα
  Πόρτες αvά Όχημα 4 αvά πλευρά
  Χωρητικότητα Συρμού 188 Καθίσματα
  844 όρθιοι (5 Επιβάτες / τ.μ.)
  1032 Επιβάτες / Συρμό
  Διαμόρφωση Συρμού Δύο μονάδες τριών (3) οχημάτων συνδεδεμένων πλάτη με πλάτη
  Ιθυντήριο Όχημα – Κινητήριο Όχημα – Κινητήριο Όχημα.
  Μήκος Συρμού 106 μ.
  Πλάτος Οχήματος 2,80 μ.
  Ύψος Οχήματος 3,75 μ.
  Εσωτερικό Ύψος Οροφής
  Οχήματος
  2,18 μ.
  Βάρος Συρμού 185 τόνοι κενός
  Εύρος Τροχιάς 1435 χιλ
  Τάση Λειτουργίας 750 VDC
  Κινητήρες Έλξης 4 – 175 kw DC Κινητήρες Έλξης αvά κινητήριο όχημα
  Πέδηση Αναγεννητική – Δυναμική / Πνευματική Πέδηση
  Μέση Επιτάχυνση 1,10 μ. / δευτ2
  Μέση Επιβράδυνση 1.10 μ. / δευτ.2 (Υπό Κανονικές Συvθήκες)
  1.42 μ. / δευτ.2 (Σε Συvθήκες Έκτακτης Ανάγκης)
  Μέγιστη Ταχύτητα Λειτουργίας 80 χλμ. / ώρα
  Κατασκευή Αμαξώματις Αλουμίνιο
  Ανάδοχος Κοινοπραξία ”Hyundai Rotem Hanwha”

   

  Πηγή: Αττικό Μετρό Α.Ε., φωτογραφίες: Αττικό Μετρό, Νικόλαος Σμπαρούνης

  Creative Commons License 

  Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια 
  Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα