Ας καταργήσουμε τους ελέγχους εισιτηρίων

Το χτεσινό τραγικό περιστατικό στο Περιστέρι με το θανάσιμο τραυματισμό ενός 18χρονου, είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια εν ώρα ελέγχου εισιτήριων σε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Ο κάθε επιβάτης έχει από μία ιστορία να πει: από εντάσεις και τσακωμούς, μέχρι περιστατικά σωματικής βίας και πυροβολισμών.

Ίσως είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι οι έλεγχοι εισιτηρίων, με τη μορφή που γίνονται σήμερα, είναι ένα αποτυχημένο μέτρο. Αφενός γίνονται εντελώς τυχαία, ανάλογα με το τι βολεύει τους πολλές φορές εθελοντές ελεγκτές, και αφετέρου ποτέ δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να αποδεικνύουν μείωση της εισιτηριοδιαφυγής ως αποτέλεσμα των ελέγχων.

Οι ελεγκτές με τη σειρά τους είναι ανεκπαίδευτοι και πολλές φορές φανερά ακατάλληλοι για την εργασία την οποία καλούνται να εκτελέσουν. Όλοι μας έχουμε δει παραβάτες να αντιμετωπίζονται χειρότερα από εγκληματίες που συλλαμβάνονται από την αστυνομία.

Ας καταργηθούν λοιπόν οι έλεγχοι εισιτηρίων και ας εφαρμοστούν μέτρα πιο αποτελεσματικά και κυρίως πιο ασφαλή. Στα λεωφορεία και τρόλεϊ ας εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο της εισόδου από την μπροστινή πόρτα, για τους επιβάτες όλων των γραμμών. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό θα είναι εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει αν εφαρμοστεί καθολικά και μπει στη συνείδηση του επιβατικού κοινού. Οι περισσότερες αντιδράσεις βεβαίως θα είναι από την πλευρά των οδηγών, αλλά ας αποφασίσουν αν προτιμούν ένα επιπλέον καθήκον ή μία πιθανή επ αυτοφώρο σύλληψη ή επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά.

Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο η καλύτερη λύση είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι μπάρες σε όλους τους σταθμούς. Αν υπάρξει και μία επιτήρηση από 1-2 άτομα ανά σταθμό, τότε η εισιτηριοδιαφυγή μπορεί να πλησιάσει το 0%. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την επιλογή του αναδόχου μέχρι το τέλος του έτους. Μετά από τόσες καθυστερήσεις μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ας επισπευσθεί ο διαγωνισμός και ας πιεστεί ο ανάδοχος για εφαρμογή του μέτρου μέσα στο 2014.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η κοινωνία δεν χρειάζονται ούτε καθημερινές εντάσεις, ούτε νεκροί για 1,40 ευρώ.

Δείτε επίσης: Θανάσιμος τραυματισμός επιβάτη κατά τον έλεγχο εισιτηρίων σε τρόλεϊ

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

4 Comments

  1. μηπως πρεπει να καταργηθουν ενετλως τα αστικα εισητηρια; τοσοι φοροι φτανουν & περισευουν …. λιγη λογικη χρειαζεται…. απλα…

    • Οι φόροι φτάνουν και περισσεύουν για την χρηματοδότηση των συγκοινωνιών; Τότε πώς ακόμη και με τα ακριβά εισιτήρια οι ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών είναι ελλειμματικές και οι εργαζόμενοι (ορθώς) διαμαρτύρονται ότι οι είναι υποχρηματοδοτημένες; Προφανώς εννοείς ότι θα πρέπει να πάρουν χρήματα από την υγεία ή την παιδεία για να τα δώσουν στις συγκοινωνίες.

  2. Το να μειώσουμε το κόμιστρο του εισιτηρίου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το σκεφτούμε σαν λύση;
    Το 1,40 του ενιαίου εισιτηρίου είναι ασύμφορο οικονομικά όχι μόνο για τους άνεργους αλλά και για τους εργαζόμενους που επί το πλείστων στις μέρες αμείβονται με μισθούς πείνας.

  3. κατ’αρχήν πιστεύω ότι όποιος και να ήταν ο τρόπος του ελεγκτή, δεν δικαιολογεί την κίνηση του νεαρού να πηδήξει από το τρόλεϊ. Κατα δεύτερον, όσον αφορά το μέτρο της εισόδου από τη μπροστά πόρτα, τυχαίνει να χρησιμοποιώ μία από τις γραμμές όπου εφαρμόζεται πιλοτικά. Ας ξεκινήσουμε από το ότι οι οδηγοί δεν ανοίγουν μόνο την μπροστά πόρτα για επιβίβαση (μιλάω για στάσεις κοντά στην αφετηρία όπου δεν υπάρχει αποβίβαση), αλλά και την επόμενη. Επίσης τόσο καιρό μόνο έναν οδηγό έχω πετύχει να μου ζητήσει επί τουτής να δει κάρτα ή εισιτήριο. Άρα χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση των οδηγών ούτως ώστε να ζητάνε κάρτες και εισιτήρια. Όσο για το Μετρό, έπρεπε εξαρχήν η είσοδος να είναι δυνατή μόνο μετά την επικύρωση του εισιτηρίου. Υποθέτω ότι ο λόγος που δεν έγινε αυτό είναι για να υπάρχουν ελεγκτές…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*