Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ

oyster

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), όσον αφορά το έργο του ΟΑΣΑ με τίτλο «Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου». Το έργο εντάχθηκε στο  επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» για ενίσχυση από το  ΕΤΠΑ, στο πλαίσιο του στόχου σύγκλισης για την Ελλάδα. Η συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ καθορίσθηκε στα 29,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την εισαγωγή νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου (έξυπνη κάρτα εξ αποστάσεως), συναλλαγές μέσω διαδικτύου, εγκατάσταση πυλών εισόδου/εξόδου σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Προαστιακό σιδηρόδρομο, αντικατάσταση επικυρωτικών μηχανημάτων σε λεωφορεία, τρόλλεϋ και τραμ, καθώς και κεντρικά συστήματα διαχείρισης και λοιπό λειτουργικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, οι σχετικές μελέτες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης εκπονήθηκαν εσωτερικά, χωρίς την υποστήριξη εξωτερικών συνεργατών. 

Μέσω των μελετών αυτών αναδείχθηκαν τα πολλαπλά οφέλη του έργου:

  • Για το επιβατικό κοινό: Ταχύτητα και ασφάλεια συναλλαγών, ευκολία στην αγορά προϊόντων κομίστρου χωρίς κέρματα, διευκόλυνση στις μετεπιβιβάσεις,
  • Για τον ΟΑΣΑ: δυνατότητα εύκολης εισαγωγής νέων προϊόντων κομίστρου (π.χ. ζωνικό, περιόδου εκτός αιχμής), δραστική μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, εξάλειψη πλαστών / παραποιημένων μέσων κομίστρου και ενδυνάμωση της βιωσιμότητας του συστήματος αστικών συγκοινωνιών,
  • Για τους φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου: ακριβέστερη κατανομή εσόδων και ευκολότερο έλεγχο καταβολής κομίστρου.

Η ανάθεση της υλοποίησης και αρχικής λειτουργίας του έργου, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπεται μέσω σχήματος ΣΔΙΤ (Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με τον ιδιωτικό τομέα να αναλαμβάνει τον λεπτομερή σχεδιασμό, την αγορά και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, τη συντήρηση, τη τεχνική υποστήριξη και τις απαραίτητες ανανεώσεις εξοπλισμού και λογισμικού για 10 έτη λειτουργίας. Μετά τη πάροδο της αρχικής 12ετούς περιόδου υλοποίησης και λειτουργίας, η ανανεωμένη υποδομή θα λειτουργείται και θα συντηρείται αποκλειστικά από τον ΟΑΣΑ.

Η ανάδειξη του αναδόχου αναμένεται έως το τέλος του χρόνου ενώ παράδοση του έργου αναμένεται σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2015

Το έργο αυτό σε συνδυασμό με το δεύτερο μεγάλο έργο του ΟΑΣΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή την Πληροφόρηση Επιβατών και Διαχείριση Στόλου («Τηλεματική»), μέσω 1.000 έξυπνων στάσεων και πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις υπηρεσίες του Ομίλου ΟΑΣΑ προς το επιβατικό κοινό.

Δείτε επίσης: Τρεις δεσμευτικές προσφορές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Πηγή: ΟΑΣΑ, φωτό: Karl Baron/flickr.com

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

8 Comments

    • Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες από αυτές τις πόλεις έχουν υψηλότατη φορολογία. Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είναι ελλειμματικές ακόμα και με την τεράστια κρατική χρηματοδότηση (που πρόκειται να κοπεί). Εδώ πάνε για απολύσεις και για μείωση δρομολογίων. Δεν είναι κακό να είμαστε ρεαλιστές.

    • Ναί, μόνο που αν δεν μείνουμε απλά στη λέξη free, οι πόλεις αυτές δεν έχουν αόριστα “τζάμπα” αστικές συγκοινωνίες αλλά ζώνες ή συγκεκριμένες γραμμές δωρεάν και κατά περίπτωση όχι όλο το 24ωρο, καθορισμένες μετά από προφανείς μελέτες για τα οφέλη στους πολίτες, τον τουρισμό ή και τις εμπορικές περιοχές.

      • Εφόσον τα έχεις ψάξει τόσο, γιατί δε γράφεις ένα ολοκληρωμένο και κυρίως τεκμηριωμένο άρθρο-πρόταση, να το στείλεις και στο athenstransport να σου το δημοσιεύσουν (δε νομίζω να αρνηθούν) και να το στείλεις και σε ΟΑΣΑ και Υπουργείο Μεταφορών.

        Και όταν λέω τεκμηριωμένο, ενώ και με οικονομικά δεδομένα. Όχι απλα το τι προτείνεις. Και ειδικά το από που θα αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων.

        • Μάριε, εσύ δεν αιτιολόγησες στην απάντησή σου με οικονομικά στοιχεία γιατί δεν μπορούμε να έχουμε δωρεάν ΜΜΜ. Γιατί απαιτείς από τους άλλους να έχουν τεκμηριωμένη άποψη, όταν εσύ δεν έχεις;
          Παρόλα αυτά, αν επιμένεις ορίστε μια τεκμηριωμένη άποψη με οικονομικά στοιχεία και δύο προτάσεις από που θα βρεθούν τα λεφτά: bit.ly/174TTie
          🙂 προφανώς δεν είναι τέλειο, είμαι ανοικτός σε συζητήσεις και προτάσεις για τη βελτίωσή του.
          Όσο για τους πολίτες που δεν χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, θα επωφεληθούν από την αυξημένη χρήση τους με τους εξής τρόπους:
          – λιγότερη κίνηση στους δρόμους
          – πιο καθαρό περιβάλλον
          – βελτίωση ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών, με αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών σε καύσιμα και ΙΧ

          • Ωραία. Άρα επιβεβαιώνεις αυτό που είπα εγώ στο πρώτο μου σχόλιο. Ότι δωρεάν ΜΜΜ δίχως αύξηση της φορολογίας δε γίνεται.

            Επίσης, είναι ένας τελείως αυθαίρετος υπολογισμός. Αν μία οικογένεια δηλαδή έχει 2 σπίτια στην Αθήνα, θα πρέπει να πληρώσει 40€, είτε χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς είτε όχι; Μήπως θα βάλεις και την 90χρονη γιαγιά, που δεν κάνει μετακινήσεις να πληρώσει 20€ για να έχεις εσύ κι εγώ δωρεάν ΜΜΜ;

            Προτείνεις κάτι με έναν αυθαίρετο υπολογισμό, δίχως να υπολογίζεις την εισιτηριοδιαφυγή, που σημαίνει ότι τα έσοδα των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ έπρεπε να είναι διπλάσια κανονικά, και βγάζεις ένα πρόσθετο “χαράτσι” 20€ για κάθε σπίτι (ούτε καν για κάθε οικογένεια).

            Επανέρχομαι σε ένα σχόλιο που είχα κάνει στην αρχή. Το φθηνό λαϊκισμό που χρησιμοποιούν κάποιοι, ας μην το υιοθετούμε κι εμείς οι πολίτες.

  1. Καταρχάς, τόσο η ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), όσο και η ΣΤΑΣΥ (Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ) διαθέτουν αρκετά μεγάλο στόλο (ιδιαίτερα η πρώτη) σε σχέση με το συγκοινωνιακό έργο που έχουν να εκτελέσουν.

    Κατά δεύτερον, για να είναι δωρεάν οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να τα επιδοτεί σε πολλαπλάσια μεγέθη σε σχέση με τα σημερινά. Άρα, περαιτέρω αύξηση της φορολογίας και σε βάρος εκείνων που για τον Χ ή Ψ λόγο δε χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία.

    Σήμερα, στο δίκτυο του ΟΑΣΑ υπάρχει άδικη χρέωση. Εκείνοι που διανύουν μικρές αποστάσεις πληρώνουν το ίδιο με κάποιον άλλο που μπορεί να κάνει τη διαδρομή από το Φάληρο έως την Κηφισιά. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, με την εισαγωγή των γεωγραφικών ζωνών, όπως αναφέρονταν στη σχετική ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα.

    Αν κάποιος γνωρίζει τον τρόπο να υπάρχουν απεριόριστες δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, τότε να καταθέσει επίσημα την πρόταση σε ΥΠΥΜΕΔΙ και ΟΑΣΑ, αποδεικνύοντας τον εναλλακτικό τρόπο εξασφάλισης εσόδων. Εκτός αν οι εργαζόμενοι δέχονταν να δουλέψουν εθελοντικά και οι εταιρείες να προσφέρουν δωρεάν ανταλλακτικά και καύσιμα.

    ΥΓ: Καλό είναι το λαϊκισμό των πολιτικών, να μην τον δεχόμαστε αυτούσιο εμείς οι πολίτες. Ίσως έτσι να καταφέρουμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

  2. Και πόση θα είναι η ιδία συμμετοχή; Ακόμα και μηδενική να είναι θα ήταν καλύτερα τα χρήματα αυτά να κάλυπταν αύξηση του στόλου των ΜΜΜ.
    Δωρεάν δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (υψηλότερης ποιότητας από τη σημερινή) θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και τον τουρισμό και θα ελάφρυναν από ένα συμαντικό έξοδο τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα (που κατεξοχήν χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ). Κατ επέκταση θα μειωνόταν η χρήση του ΙΧ και θα βελτιωνόταν αντίστοιχα το ισοζύγειο εισαγωγών – εξαγωγών.
    Τα επίπεδα των μισθών σήμερα είναι τέτοια ώστε το κόστος μετακίνησης από και προς την εργασία δεσμεύει σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος των εργαζομένων. Ειδικά σε αυτή την περίοδο κρίσης και υποαπασχόλησης, ένα τέτοιο μέτρο (δωρεάν ποιοτικά δημόσια ΜΜΜ) θα ήταν σημαντική βοήθεια για αρκετό κόσμο, που ακόμα και αν δουλεύει, είτε δεν πληρώνεται αρκετά είτε μένει απλήρωτος για μήνες.
    Επίσης θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των περιφερειακών επιχειρήσεων στα αστικά κέντρα καθώς θα ήταν ευκολότερη και φθηνότερη η πρόσβαση σε αυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*