Το μέλλον των επεκτάσεων του Μετρό

metro-neos-stathmos-agia-marina
Ο νέος σταθμός Αγία Μαρίνα

Με την παράδοση της τρίτης κατά σειράς επέκτασης του Μετρό για φέτος  το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κλείνει ένας κύκλος επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις των χρονοδιαγραμμάτων. Οι επεκτάσεις προς Ανθούπολη και Ελληνικό της γραμμής 2 και προς Αγία Μαρίνα της γραμμής 3 έπρεπε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό να παραδοθούν ως το το 2008, αλλά η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος ως το 2010 και τελικά παραδόθηκαν 3 χρόνια αργότερα.

Αυτή τη στιγμή, υπό κατασκευή βρίσκεται μόλις μία επέκταση, ενώ άλλες 2 επεκτάσεις καθώς και το πρώτο τμήμα μιας καινούριας γραμμής βρίσκονται υπό μελέτη και περιμένουν εξασφάλιση χρηματοδότησης καθώς και προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η κατάσταση λοιπόν σήμερα έχει ως εξής:

 

Επέκταση γραμμής 3 προς Πειραιά

Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά είναι το μοναδικό έργο μετρό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Αθήνα. Η γραμμή θα έχει μήκος μήκος 7,6 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς. Ήδη έχουν διανοιχτεί τα πρώτα 44 μέτρα σήραγγας από τα 6.364 μέτρα που αναμένονται συνολικά, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της εκσκαφής. Προς το παρόν δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα που θα μπορούν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του έργου και έτσι το 2017 παραμένει ο στόχος για την παράδοση της επέκτασης, καθώς και την ολοκλήρωση της κατασκευής του συνόλου της γραμμής 3.

 

Από τα έργα της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά
Από τα έργα της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά

Τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός της γραμμής 4

Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς  θα είναι το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό που θα κατασκευαστεί. Oι μελέτες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης και σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη, όλα είναι έτοιμα για την δημοπράτηση.  Πρακτικά βέβαια αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, αλλά το πιο πιθανό είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2014. Βασική προϋπόθεση βέβαια (που θα μπορούσε να καθυστερήσει το έργο παρά της εξαγγελίες) είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 1 δις ευρώ, μέρος της οποίας θα προέρχεται μάλλον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

 

Επέκταση προς Γλυφάδα της γραμμής 2

Η επέκταση αυτή από το σημερινό σταθμό του Ελληνικού μέχρι το κέντρο της Γλυφάδας (με ένα δεύτερο σταθμό στην Άνω Γλυφάδα) αποτελεί προσωπική προτεραιότητα για τον σημερινό υπουργό Υποδομών, και οι αλήθεια είναι ότι θα διευκολύνει και τους κατοίκους των περιοχών αυτών, που τώρα πρέπει να μετακινούνται ως το σταθμό του Ελληνικού.  Οι μελέτες για το έργο συνεχίζονται (δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η διαδρομή της γραμμής και η θέση των σταθμών), και το κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ.

 

Επέκταση προς Ίλιον της γραμμής 2

Οι μελέτες για την επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη προς το Ίλιον βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών η δημοπράτηση θα είναι έτοιμη σε 6 περίπου μήνες. Η επέκταση θα έχει μήκος 4 περίπου χλμ. και θα αποτελείται από 3 σταθμούς που θα βρίσκονται εντός του Δήμου Ιλίου. Το κόστος της επέκτασης αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.

 

Η ξεχασμένη επέκταση

Σχεδόν 8 χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες εξαγγελίες για την επέκταση της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) από την Κηφισιά προς τη Νέα Ερυθραία και τον Άγιο Στέφανο. Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (με ορίζοντα το 2021) προβλέπεται η κατασκευή του τμήματος από την Κηφισιά ως τη Νέα Ερυθραία αλλά το έργο βρίσκεται στον πάγο επ αόριστον. Το Υπουργείο Υποδομών προτιμά να προωθήσει τις επεκτάσεις που θα εξυπηρετούν «λαϊκές γειτονιές», ενώ μία επέκταση προς τα βόρεια προάστια, αν και με μικρότερο κόστος, θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση (τουλάχιστον στα λόγια αυτή η κυβέρνηση δεν πολυσυμπαθεί τα βόρεια προάστια).  Υπό αυτές τις συνθήκες, τα έργα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το μετρό φτάσει σε Πειραιά, Ίλιον και Κυψέλη.

 

Φωτο 1: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές, φωτο 2: Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0