Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Ικανοποιημένοι οι επιβάτες από τις συγκοινωνίες σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ

Share

    Μια μαγική εικόνα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας εμφανίζουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από τους ίδιους τους επιβάτες στα πλαίσια της δράσης ENERQI του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ)

    Από το Φεβρουάριο του 2012 έως και το τέλος του 2013 επιβάτες που παρακολούθησαν ως εθελοντές τις γραμμές που  χρησιμοποιούν, επικοινωνούσαν απευθείας με το ΚΑΠΕ για πληροφορίες, υποδείξεις, παράπονα ή βοήθεια. Το ΚΑΠΕ ενημέρωνε τον  ΟΑΣΑ για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, συμπεράσματα και προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών του, αλλά και στοιχεία σχετικά με έκτακτα περιστατικά (π.χ. ζημιά σε στάση, σπασμένο τζάμι σε λεωφορείο)και στη συνέχεια ο ΟΑΣΑ επικοινωνούσε με τις δύο θυγατρικές του εταιρείες, ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) και ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), επισημαίνοντας συγκεκριμένα θέματα προς βελτίωση.

    Screenshot (50)Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό μεγαλύτερο του 75% (!) των επιβατών εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. H σχέση «ποιότητας-κόστους» αποτελεί για αυτούς το πιο σημαντικό κριτήριο ενώ ακολουθούν η αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συχνότητα των δρομολογίων.

    Οι εθελοντές επιβάτες δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν μετρό ή τραμ παρά λεωφορεία ή τρόλεϊ, ότι σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση, ενώ ανέφεραν ζημιές και έλλειψη υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές επιβάτες έλαβαν αναμνηστικά δώρα για τη συμμετοχή τους στη δράση. Επίσης, κατόπιν κλήρωσης δόθηκαν 10 δωρεάν ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μεταφοράς.

     Σύμφωνα με το ΚΑΠΕ,

    Ο ΟΑΣΑ ανταποκρινόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2012 ένα νέο σύστημα τιμολόγησης (π.χ. εβδομαδιαίο εισιτήριο Αεροδρομίου, μείωση πρόστιμων κατά 50% όταν αποπληρώνονται εντός 10 ημερών, με αγορά 10 εισιτηρίων 1 ακόμα δωρεάν, κτλ.), έθεσε σε λειτουργία τις ιστοσελίδες των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, ενώ ενημερώνει πλέον συχνότερα την ιστοσελίδα του, ιδίως για προσωρινές αλλαγές δρομολογίων, (π.χ. απεργίες, περιπτώσεις ανώτερης βίας, κτλ.). Παράλληλα, επισκεύασε ζημίες που είχαν αναφερθεί σε στάσεις, σταθμούς και οχήματα, ενώ τροποποίησε διαδρομές λεωφορείων, ώστε να παρέχεται πιο τακτική σύνδεση ορισμένων περιοχών με τον πλησιέστερο σταθμό μετρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή δρομολογίου της γραμμής 319: Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας – Παλλήνη – Εκπτωτικό Χωριό – Σπάτα. Στοχεύοντας στη μείωση της χρήσης ΙΧ, ο ΟΟΣΑ επέτρεψε στους επιβάτες να μπαίνουν σε μετρό και τραμ με τα ποδήλατά τους.

    Το Ευρωπαϊκό Έργο ENERQI αποτέλεσε ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για τη βελτίωση των υπηρεσιών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Λειτούργησε ως ένα αποτελεσματικό κανάλι επικοινωνίας, μέσω του οποίου ο επιβάτης εξέφραζε σε πραγματικό χρόνο την άποψή του για τις γραμμές συγκοινωνίας που χρησιμοποιούσε, ενώ ο ΟΑΣΑ ελάμβανε έγκαιρα την πληροφορία αυτή, με αποτέλεσμα να μπορεί να την επεξεργαστεί εγκαίρως και να δράσει αναλόγως.

    Απορία μας είναι γιατί ο ΟΑΣΑ δεν επιλέγει να «ακούει» τους επιβάτες του μόνιμα και συνεχώς μέσω της χρήσης των κατάλληλων καναλιών επικοινωνίας (κάτι που είναι εντελώς δωρεάν μέσω του διαδικτύου) και αντίθετα προτιμάει ακριβές δράσεις που έχουν ημερομηνία λήξης και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

    Πηγή: athenstransport.com, ΚΑΠΕ

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

 
 

Διαβάστε Περισσότερα