Alpha Bank: Λάθος η μείωση στα εισιτήρια, χρειάζεται βελτίωση των υπηρεσιών και έλεγχοι

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αναφέρεται η Alpha Bank μέσω του Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της  της Παρασκευής 27 Ιουνίου 2014.  Ο τραπεζικός όμιλος κρίνει πως ενώ έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις για την λειτουργική εξυγίανσή τους των συγκοινωνιών της Αθήνας, δεν έχει δοθεί βάρος στην αύξηση των εσόδων των οργανισμών μέσω της βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έτσι ενώ τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΑ παρουσιάζουν βελτίωση (δραστική μείωση -26,7% των δαπανών προσωπικού και -17,2% του συνολικού λειτουργικού κόστους το 2013, μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα € 158 δις το 2013 από € 197,7 δις το 2012), το μερίδιο αγοράς του ΟΑΣΑ μειώνεται σε μία περίοδο μάλιστα η οποία κανονικά θα ευνοούσε τις δημόσιες συγκοινωνίες (αύξηση κόστους χρήσης Ι.Χ. και ταξί). Ο κύκλος εργασιών του που ήταν ήδη χαμηλός στα € 308,2 εκατ. το 2012 παρουσίασε επιπλέον μείωση κατά -5,8%.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ο χαμηλός και πτωτικός κύκλος εργασιών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το μεταφορικό έργο που προσφέρει ο ΟΑΣΑ μειώνεται σταδιακά αντί να αυξάνεται, ενώ για το πραγματικό έργο που πράγματι προσφέρει δεν εισπράττει ούτε καν το κόστος του. Για παράδειγμα, η πτώση της επιβατικής κίνησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, συνεχίστηκε και κατά το 2013.

Ενώ πραγματοποιήθηκαν μεγάλες περικοπές δαπανών, και ιδιαίτερα δραστικές μειώσεις των μισθών και του αριθμού των εργαζομένων στην εταιρεία, και ακόμη και μείωση των λειτουργικών δαπανών που είναι αναγκαίες για τη συντήρηση του στόλου των λεωφορείων του και των άλλων μεταφορικών μέσων που διαθέτει, ελάχιστη προσοχή δόθηκε στην αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ ΑΕ: α) με προσέλκυση πελατών στις αστικές συγκοινωνίες μέσω της προσφοράς ικανοποιητικών υπηρεσιών μεταφοράς, β) με σωστή τιμολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών για είσπραξη τουλάχιστον του λειτουργικού κόστους αυτών των υπηρεσιών και γ) με πραγματική είσπραξη του αντιτίμου του εισιτηρίου από όλους τους επιβάτες και όχι μόνο από αυτούς που έχουν την ευχαρίστηση να αγοράσουν το σχετικό εισιτήριο ή κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, η Alpha Bank παρατηρεί πως στόχος των κυβερνήσεων είναι λανθασμένα η επιβολή ενός όσο το δυνατό φτηνότερου εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας ως άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε αυτό τον τομέα. Οι συγκοινωνίες όμως χρειάζονται χρήματα για να λειτουργήσουν και έτσι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μία πολιτική αύξησης των εσόδων μέσω βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και προσέλκυσης περισσότερων επιβατών. Η Alpha Bank κρίνει πως τα επόμενα χρόνια η δυνατότητα χρηματοδότησης των συγκοινωνιών από τον κρατικό προϋπολογισμό θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο και έτσι 0 πιο αποτελεσματικός και ο πιο δίκαιος τρόπος κάλυψης του κόστους τους θα είναι όταν αυτό το κόστος πληρώνεται από τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν να κάνουν με:

  • την εκτεταμένη ασυνέπεια στην τήρηση ακόμη και των πολύ αραιών δρομολογίων που έχουν προσδιοριστεί σε κάθε γραμμή. Ειδικότερα, στο Μετρό που υπάρχει αξιοσημείωτη συνέπεια στην τήρηση των δρομολογίων η επιβατική κίνηση αυξάνει συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή στις λεωφορειακές γραμμές που τροφοδοτούν το Μετρό, όπου παρατηρείται εκτεταμένη και αυξανόμενη ασυνέπεια, η επιβατική κίνηση μειώνεται. Γενικά με τον πιο απλό τρόπο δεκάδες επιβάτες μπορεί να αφεθούν στο δρόμο για να περιμένουν το λεωφορείο που θα έπρεπε να έχει περάσει πριν 30 λεπτά χωρίς καμιά εξήγηση, ή επίπτωση σε κανένα.
  • Η μεγάλη επέκταση του ΜΕΤΡΟ δεν έχει επιφέρει την κατάλληλη αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών με επιδίωξη την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και την αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ. Έτσι, πολλά, ακόμη και διπλά, λεωφορεία περιτριγυρίζουν σχεδόν άδεια αφού το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής που διανύουν εξυπηρετείται πολύ καλύτερα από το Μετρό. Παράλληλα, οι κρίσιμες γραμμές που μεταφέρουν τους επιβάτες στο Μετρό υπολειτουργούν και επιπλέον χαρακτηρίζονται από μεγάλη ασυνέπεια (το λεωφορείο είναι προγραμματισμένο να περνάει κάθε μισή ώρα αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι επιβάτες περιμένουν κατά δεκάδες στη στάση πάνω από 45 λεπτά και το λεωφορείο δεν έχει περάσει).
  • Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το ποιος πληρώνει εισιτήριο, ιδιαίτερα στις λεωφορειακές γραμμές, και ποιος δεν πληρώνει. Οι έλεγχοι είναι μάλλον ανύπαρκτοι και από τον ίδιο τον ΟΑΣΑ αναγνωρίζεται ότι οι απώλειες εσόδων από αυτή την πηγή είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Αντί της μείωσης των τιμών των εισιτηρίων, η Alpha Bank προτείνει να ενταθεί η προσπάθεια για σημαντική αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ ΑΕ, ώστε να είναι δυνατή η συντήρηση-ανανέωση των Λεωφορείων και η πρόσληψη και ανάδειξη του αναγκαίου αριθμού οδηγών καθώς και η εξασφάλιση της δυνατότητας μιας αξιοπρεπούς αμοιβής αυτών των οδηγών για να ενδιαφερθούν για την προσφορά αξιοπρεπών υπηρεσιών στους επιβάτες τους και για την εξασφάλιση της είσπραξης του κόστους των σημαντικών μεταφορικών υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Πηγή: Alpha Bank

Δείτε επίσης:

4 Comments

  1. Μου αρέσει που όλοι (Υπουργείο, ΜΜΕ, Alpha Bank, κλπ) μένουν στη μείωση του εισιτηρίου, χωρίς να επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι μειώνεται και η διάρκεια ισχύος του εισιτηρίου, με αποτέλεσμα αρκετοί επιβάτες που έως τώρα επικύρωναν 1 εισιτήριο για να φτάσουν στον προορισμό τους, από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να επικυρώνουν δύο.
    Όσο για την Alpha Bank γενικότερα και τους σχολιασμούς της, τι να πρωτοπεί κανείς, είναι οι ίδιοι που έλεγαν ανά διαστήματα ότι βλέπουν ανάκαμψη της οικονομίας κλπ, πιο καπιταλιστές πεθαίνεις…

    • Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που επικύρωναν 1 εισιτήριο και τώρα θα χρειάζονται 2; Γιατί δε γίνεται σε 70′ να μην έχεις ολοκληρώσει μία μετακίνηση σε μία φυσιολογική απόσταση. Και εν τέλει δε γίνεται κάποιος που μετακινείται από την Ιπποκράτους μέχρι το Φιξ, για παράδειγμα, να πληρώνει το ίδιο με κάποιον που ξεκινάει από τη Γλυφάδα για να φτάσει στην Ελευσίνα.

      • Δίκιο έχεις, αλλά δεν είναι αυτό το σκεπτικό τους. Και ασφαλώς δεν είναι όλες οι διαδρομές ‘άσπρο’ ή ‘μαύρο’ όπως τις παρουσιάζεις, γιατί, ok, ας δεχτώ, βάσει του παραδείγματός σου, ότι αυτός που από την Γλυφάδα πηγαίνει στην Ελευσίνα, πράγματι καλώς θα χρειαστεί να ‘χτυπήσει’ δύο εισιτήρια και ότι αυτός που πηγαίνει από Ιπποκράτους μέχρι Φιξ καλώς θα πληρώσει 1,20 ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν ‘χιλιάδες’ ενδιάμεσοι συνδυασμοί, οπότε, για να δεχτώ τη λογική σου, κανονικά θα έπρεπε ο καθένας να πληρώνει βάσει της διαδρομής που κάνει και όχι ένα γενικό άδικο αντίτιμο, όπως ισχύει σήμερα, και ‘όποιον πάρει ο χάρος’… Δυστυχώς, αυτή η λογική δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

        Με τα 70′ δεν εννοώ μόνο την μεταφορά, αλλά εννοώ επίσης ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να έχει μία δουλειά στο κέντρο της Αθήνας και να χρειαστεί να γυρίσει πάλι πίσω εντός μιάμισης ώρας. Αυτό είναι δίκαιο δηλαδή;
        Πάντως, γενικότερα, για να θεωρείς φυσιολογικά τα 70’ για μία λογική διαδρομή, προφανώς θα πρέπει να είναι λογικές και οι αναμονές, γιατί για πήγαινε και πες το σε έναν άνθρωπο που χρησιμοποίησε το μετρό και θέλει ύστερα να πάρει το λεωφορείο για να πάει σπίτι του και όλα αυτά γίνονται ημέρα Κυριακή! Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως με τις τεράστιες αναμονές που υπάρχουν, και κοντινή να είναι η διαδρομή που κάνει κάποιος, ο ΟΑΣΑ φροντίζει για να τον παιδέψει, αλλά το εισιτήριο, εισιτήριο…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*