Στον αέρα η νέα εφαρμογή της ΣΤΑΣΥ για κινητά – το review

Screenshot_2015-01-20-10-27-51

Στον αέρα βρίσκεται η νέα εφαρμογή της ΣΤΑΣΥ για κινητά τηλέφωνα, ενάμιση χρόνο μετά το διαγωνισμό για την κατασκευή της. Η εφαρμογή, η οποία η οποία διατίθεται για συσκευές Android αλλά και για iPhone, προσφέρει τρεις κύριες λειτουργίες: την εύρεση του τρόπου μετακίνησης από ένα σταθμό του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ αλλά όχι Προαστιακό) σε κάποιον άλλο, την παροχή πληροφοριών για το πρώτο και το τελευταίο δρομολόγιο από κάθε σταθμό, και την ενημέρωση με «νέα για τη λειτουργία του οργανισμού» μέσω push notifications.

 • Μπορείτε να κατεβάσετε την Android έκδοση της εφαρμογής εδώ
 • Η έκδοση για iPhone είναι διαθέσιμη εδώ.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για λίγα λεπτά διαπιστώσαμε ότι είναι ιδιαίτερα απλή και λιτή, δίνει πολλές λανθασμένες πληροφορίες που προκαλούν σύγχυση, και ότι μάλλον δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από ανάλογες εφαρμογές που κυκλοφορούν ήδη.

Αν και -ευτυχώς- χρησιμοποιείται το λογότυπο των Συγκοινωνιών Αθηνών, το όνομα της εφαρμογής (“στασυ”) δεν λέει τίποτα για τον περισσότερο κόσμο, και κυρίως για όσους επισκέπτονται την Αθήνα από το εξωτερικό (η εφαρμογή έχει και αγγλική έκδοση ανάλογα με τις ρυθμίσεις γλώσσας του τηλεφώνου).

Η επιλογή των σταθμών μεταξύ των οποίων ο χρήστης θέλει να μετακινηθεί γίνεται είτε μέσω επιλογής από τον χάρτη (αντιγραφή το έντυπου χάρτη της ΣΤΑΣΥ) ή γράφοντας το όνομα του σταθμού. Επίσης, είναι δυνατή η εύρεση του κοντινότερου σταθμού από τη θέση που βρίσκεται ο χρήστης αλλά αυτό γίνεται μέσω της ευθείας απόστασης και όχι του πιο βολικού τρόπου πρόσβασης σε αυτόν, ίσως και με τη χρήση άλλων μέσων (λεωφορείου, προαστιακού κ.λπ.)

Screenshot_2015-01-20-10-28-57

Το πιο απογοητευτικό μέρος της εφαρμογής (αν και είναι εύκολο να διορθωθεί από κάποιον που πράγματι γνωρίζει την λειτουργία των μέσων), είναι οι πληροφορίες για τον κάθε σταθμό. Όπως παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα, οι ώρες διέλευσης των πρώτων και τελευταίων συρμών είναι λάθος ενώ είναι γραμμένοι με δύσκολα κατανοητό τρόπο:

 • Τα τελευταία δρομολόγια είναι όλα λάθος, αφού φαίνεται ότι κάθε μέρα λήγουν στις 2 το πρωί, ενώ τα δρομολόγια του Τραμ στις 3 το πρωί καθημερινά.
 • Οι ώρες διέλευσης των τελευταίων δρομολογίων στην πραγματικότητα μεταβάλλονται τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, και όχι το «Σαββατοκύριακο» όπως λέει η εφαρμογή.
 • Δεν λαμβάνονται υπόψη τα τοπικά δρομολόγια του ΗΣΑΠ, δηλαδή τα τελευταία βραδινά δρομολόγια Πειραιάς – Ομόνοια και Κηφισιά – Ομόνοια.
 • Για τους τερματικούς σταθμούς αναγράφεται η ώρα άφιξης του πρώτου και τελευταίου συρμού σαν να πρόκειται για δρομολόγιο που εκτελείται από αυτό το σταθμό, δημιουργώντας σύγχυση.
 • Τα δρομολόγια του Αεροδρομίου είναι και αυτά λάθος.
 • Αντί για το πλήρες όνομα του δρομολογίου (Πειραιάς – Κηφισιά) θα ήταν πιο απλό αν αναγράφονταν απλά ο προορισμός («Προς Πειραιά», «προς Κηφισιά» κλπ).

Η αποστολή ειδήσεων μέσω push notifications θα μπορούσε να είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της εφαρμογής αυτής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ειδήσεις που αφορούν έκτακτα συμβάντα (πχ έκτακτο κλείσιμο ενός τμήματος, μεγάλες καθυστερήσεις κλπ). Κάτι μας λέει όμως ότι οι ειδήσεις αυτές θα είναι απλά τα νέα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΣΤΑΣΥ. Θα περιμένουμε όμως να το δούμε στην πράξη.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι μία κεντρική και επίσημη εφαρμογή από τις Συγκοινωνίες Αθηνών που θα περιλαμβάνει κάθε δυνατότητα (εύρεση διαδρομής, όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα μέσα, αγορά εισιτηρίων, τηλεματική για όλα τα μέσα), αλλά μάλλον θα αργήσουμε να δούμε κάτι τέτοιο, αν το δούμε ποτέ.

Και αυτή η εφαρμογή όμως μπορεί να γίνει χρήσιμη αν βέβαια γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διορθώσεις, κυρίως όσον αφορά τις πληροφορίες δρομολογίων. Γιατί τώρα, είναι απορίας άξιο πως δόθηκε το OK για να κυκλοφορήσει στην κατάσταση που βρίσκεται.

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

4 Comments

 1. Η φράση “στο αέρα” δεν χρησιμοποιείται για software, δεν πρόκειται για τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή. Η σωστή φράση είναι “διαθέσιμη για κατέβασμα” ή έστω “online”.

 2. Θα έπρεπε να είχαν εντάξει στους χάρτες τα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ των οδικών συγκοινωνιών και φυσικά τον πολυαγαπημένο μας Προαστιακό Σιδηροδρομο Αθηνών ο οποίος μας εξυπηρετεί και ο οποίος αποτελεί νευραλιγκότατο κομμάτι του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

  Μία πιο προχωρημένη σκέψη αλλά σαν μεταγενέστερο βήμα, θα ήταν να εντάξουν στους χάρτες και τις κατά τόπους δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής π.χ. τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας Βύρωνα, της δημοτικής συγκοινωνίας Νέας Ιωανίας, της δημοτικής συγκοινωνίας Αμαρουσίου, της δημοτικής συγκοινωνίας Καισαριανής, της δημοτικής συγκοινωνία του δήμου Κρωπιάς κ.τ.λ. Τέλος , μαζί με τις κατά τόπους δημοτικές συγκοινωνίες ενός της Αττικής θα μπορούσαν να προστεθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

 3. Μα γιατί, επιτέλους, δεν ενσωματώνουν τους real time χρόνους άφιξης σε εφαρμογή; Να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τις δουλειές του; Στον ΟΑΣΘ που ξέρω έχουν εφαρμογή που τους δείχνει σε πραγματικό χρόνο ΣΕ ΠΟΣΗ ΩΡΑ περνάει το τάδε λεωφορείο από την τάδε στάση. Αφού το έχουν το σύστημα στους σταθμούς, δεν μπορούν να διοχετεύσουν τα δεδομένα σε κάποιο app;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*