Χωρίς χρηματοδότηση έμεινε η γραμμή 4 του Μετρό

Δεν θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το πακέτο Γιούνκερ η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Σύμφωνα με την Καθημερινή, 5 μόνο έργα θα λάβουν τη χρηματοδότηση, ανάμεσά στα οποία είναι η επέκταση του Προαστιακού προς το Λαύριο και ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα.

Χαρακτηριστικό του πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν οι εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη για χρηματοδότηση μεγάλων έργων σε όλη την Ελλάδα είναι το ότι το υπουργείο πρότεινε 26 έργα για ένταξη στο πακέτο για να επιλεγούν τελικά μόνο 5.

Από τα πέντε έργα που θα λάβουν τελικά τη χρηματοδότηση, τα 4 αφορούν την Αττική. Αυτά είναι:

 • η επέκταση της περιφερειακής Υμηττού έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης (χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ)
 • η υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας (350 εκατ. ευρώ)
 • ο λιμένας Λαυρίου με την επέκταση του προαστιακού (300 εκατ. ευρώ)
 • ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα (300 εκατ. ευρώ)

Επίσης, 16,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα.

Ανάμεσα στα 26 έργα που το υπουργείο είχε προτείνει για χρηματοδότηση περιλαμβάνονταν 5 (!) τμήματα της γραμμής 4 του μετρό, ακόμα και αυτά που είναι ανώριμα μελετητικά (Αλσος Βεΐκου-Γουδί, Γουδί-Κατεχάκη-Μαρούσι, Ευαγγελισμός-Παγκράτι-Βύρωνας-Ηλιούπολη, Αλσος Βεΐκου-Περισσός, Μαρούσι-Πεύκη-Λυκόβρυση-Εθνική Οδός).

Έτσι, άγνωστη είναι η τύχη της γραμμής 4 αφού συνεχίζει να παραμένει χωρίς χρηματοδότηση. Το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, υπολόγιζε να δημοπρατήσει το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ακαδημία μέσα στο καλοκαίρι και το τμήμα Ακαδημία – Κατεχάκη ως το τέλος του χρόνου.

Ανάμεσα στα έργα που το υπουργείο είχε συμπεριλάβει στην πρόταση για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ ήταν επίσης η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς της Γραμμής 1 του ΗΣΑΠ σε συνδυασμό με την κατασκευή του σταθμού Καμίνια, 3 επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και η κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

2 Comments

 1. Το πακέτο Γιούνκερ τελικά χρηματοδοτεί μόνο έργα που φέρνουν λεφτά (Χοντρά) στους ιδιώτες (κατασκευαστικές,μεταφορικές,για εκμετάλευση υποδομών κλπ).
  Και όχι σε έργα που προσφέρουν στην κοινωνία και τους εργαζόμενους.
  Και προπάντων ΟΧΙ Δημόσια.
  Πέσαμε από τα σύννεφα? Δέν νομίζω… και τα συνολικά πακέτα απο Ε.Ε βαίνουν συνεχώς μειούμενα (Πόσα Δίς Θέλατε? χαχα).Κρίση Παντού…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*