Φιάσκο η έναρξη λειτουργίας της τηλεματικής των λεωφορείων

tilematiki3

Σε φιάσκο εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη «έναρξη της κανονικής λειτουργίας της τηλεματικής» για τα λεωφορεία της Αθήνας. Η «επίσημη πρώτη» του συστήματος ήταν η 21η Μαρτίου με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη να δηλώνει πως όλες οι υποδομές έχουν εγκατασταθεί και το σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέσα στον Απρίλιο.

Φτάνοντας όμως στην τελευταία εβδομάδα του μήνα, η πραγματικότητα στους δρόμους της Αθήνας είναι διαφορετική. Από τις 1000 έξυπνες στάσεις που έχουν(;) τοποθετηθεί, δεκάδες δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα. Και σε πολλές από αυτές όμως που λειτουργούν, δεν αναγράφονται μέχρι στιγμής όλες οι λεωφορειακές γραμμές. Πρέπει επίσης να  αναφέρουμε και στον εντελώς πρόχειρο έως και λανθασμένο τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί πολλές από τις «έξυπνες στάσεις» σε όλη την Αθήνα.

Το γιατί το σύστημα δεν λειτουργεί πλήρως το καταλαβαίνει κανείς αν μπει μέσα σε ένα λεωφορείο. Ένα μήνα μετά από την έναρξη της κανονικής λειτουργίας του συστήματος, υπάρχουν ακόμα οχήματα στα οποία ο εξοπλισμός της τηλεματικής είτε δεν έχει εγκατασταθεί είτε δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Αλλά ακόμα και στα οχήματα που έχουν ενεργοποιημένο τον εξοπλισμό, πολλές φορές η οθόνη πληροφόρησης των επιβατών ή/και η ηχητική ενημέρωση δεν λειτουργούν. Πολύ συχνά επίσης παρατηρείται ότι η ένδειξη της θέσης του λεωφορείου είναι λάθος, με τον χάρτη να κολλάει σε ένα σημείο της διαδρομής.

Αν και είχαμε επισημάνει ότι τέτοιου είδους προβλήματα είναι αναμενόμενα για τον πρώτο καιρό λειτουργίας του συστήματος, η αίσθηση πως η ανακοίνωση για την λειτουργία της τηλεματικής ήταν πρόωρη ενισχύεται από το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και κυκλοφορήσει οι εφαρμογές για υπολογιστές και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Η web εφαρμογή που ανακοινώθηκε (ή μάλλον διέρρευσε;) από τον ΟΑΣΑ την 21η Μαρτίου, φιλοξενείται ακόμα σε μία προσωρινή σελίδα και φαίνεται πως έχει ακόμα δρόμο μέχρι να γίνει λειτουργική.

Συνεπώς, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που υπό κανονικές συνθήκες το υπουργείο Υποδομών και ο ΟΑΣΑ θα έπρεπε να απαντήσουν:

 • Για ποιο λόγο η κανονική λειτουργία της τηλεματικής ανακοινώθηκε για τις 21 Μαρτίου (με πλήρη λειτουργία μέσα στον Απρίλιο) όταν υπήρχαν ακόμα πάρα πολλές εκκρεμότητες;
 • Γιατί η πρόοδος εγκατάστασης των «έξυπνων στάσεων» ήταν τόσο αργή; Τοποθετήθηκε έστω και μία στάση μέσα στο 2015; Γιατί διήρκεσε τόσο πολύ η «δοκιμαστική λειτουργία»; Γιατί δεν επιτεύχθηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα που μιλούσε για πλήρη λειτουργία ως την 31η Δεκεμβρίου του 2015;
 • Με ποια μέθοδο επιλέχθηκαν οι στάσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν οθόνες; Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται οι νέες στάσεις ή η εγκατάσταση γίνεται «όπως να ‘ναι» από το εκάστοτε συνεργείο; Προβλέπεται να υπάρξουν διορθώσεις όπου οι στάσεις έχουν τοποθετηθεί με λανθασμένο τρόπο;
 • Για ποιο λόγο μέχρι και σήμερα ο ανάδοχος δεν έχει ολοκληρώσει το σύστημα; Γιατί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα; Γιατί η σελίδα tfa.gov.gr βρίσκεται ακόμα εκτός λειτουργίας;
 • Προβλέπονται χρηματικές ρήτρες εφόσον ο ανάδοχος δεν ολοκληρώσει εγκαίρως το έργο ή αν υπάρχουν σφάλματα; Ο ΟΑΣΑ θα αναζητήσει την είσπραξή τους ή θα συνεχίσει να πληρώνει τον ανάδοχο κανονικά;
 • Υπάρχουν οδηγοί λεωφορείων οι οποίοι ηθελημένα αφήνουν τον εξοπλισμό της τηλεματικής εκτός λειτουργίας; Πώς εξασφαλίζεται ότι όλοι οι οδηγοί θα ενεργοποιούν τον εξοπλισμό;
 • Πότε επιτέλους θα έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία της τηλεματικής;

Τηλεματική: Μία μεγάλη ευκαιρία για τα λεωφορεία της Αθήνας

8 Comments

 1. Εδώ στα Γιάννενα έχουμε ακριβώς το ίδιο σύστημα (από την Link Technologies). Παρατηρώ ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Στην οθόνη εντός των λεωφορείων τις περισσότερες φορές το λεωφορείο φαίνεται κολλημένο σε ένα σημείο και ο χάρτης δεν μετακινείται. Άλλες φορές το σύστημα επιλέγει από μόνο του άλλη γραμμή από αυτήν που εκτελεί δρομολόγιο το λεωφορείο. Ηχητική αναγγελία των στάσεων δεν υπάρχει 2 χρόνια μετά την έναρξη της τηλεματικής.
  Γενικά το software που χρησιμοποιούν είναι για πέταμα. Περίμενα την ποιότητα που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη, μιας και το software που χρησιμοποιούν εκεί καταστευάστηκε από την ίδια εταιρία. Έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι είναι πεταμένα λεφτά.

 2. Υπάρχει κάποια ενημέρωση από τον διαχειριστή του Facebook του ΟΑΣΑ που έγινε πριν από λίγες μέρες και παραθέτω παρακάτω:

  “Το App σε Android θα κυκλοφορήσει σύντομα…”

  (για κάποιο λόγο, ο εδώ διαχειριστής δεν ενέκρινε την προηγούμενη απάντησή μου, που είχε και link στο συγκεκριμένο σχόλιο από την πηγή)

  • Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση αλλά η ίδια απάντηση δίνεται εδώ και βδομάδες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Η τηλεματική θα λειτουργήσει “σύντομα”.

 3. Να που και τα ιδιωτικά έργα τύπου ΣΔΙΤ έχουν πάρα πολλά προβλήματα, η αποτυχία της τηλεματικής είναι μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν θερμά την ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρειών στις αστικές συγκοινωνίες. Η επιλογή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υλοποίηση της τηλεματικής ήταν λαθεμένη.

   • Σαφέστατα η ευθύνη η κακή λειτουργία της τηλεματικής δεν βαρύνει αποκλειστικά και μόνον
    τον ανάδοχο του έργου. Συνευθύνη έχει και ό ίδιος ο ΟΑΣΑ καθώς μπορεί ο ανάδοχος να είναι υπεύθυνος για την κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση της τηλεματικής αλλά και
    ο ΟΑΣΑ έχει ευθύνη να δώσει στον ανάδοχο όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να ελέγχει
    την καλή λειτουργία του έργου και σε περίπτωση που διαπιστώνει δυσλειτουργίες να επιβάλλει ποινές αξιοποιώντας ίσως και τις αντίστοιχες ρήτρες.

 4. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που να αναγκάζει τον ΟΑΣΑ να απαντήσει με ακρίβεια στα ερωτήματα. Η γενική απάντηση είναι πως θα λειτουργήσει πλήρως στο επόμενο διάστημα.

 5. η κατασταση εχει βελτιωθει σχετικα με τους χρονους, ακομα και σε γραμμες που δεν εχουν τηλεματικη, οπως το 2 και το 4 τρολει

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*