Σε εξέλιξη ο νέος διαγωνισμός φωτογραφίας του ΟΑΣΑ

Διαγωνισμός ΟΑΣΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός φωτογραφίας – βίντεο του ΟΑΣΑ με τίτλο «Μέσα». Σύμφωνα με τον οργανισμό, σκοπός της διοργάνωσης είναι να παρακινηθούν οι πολίτες να μετακινηθούν μέσα στην πόλη και να δουν τα Δημόσια Μέσα Μετακίνησης της Αθήνας (λεωφορεία, μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, τρόλεϊ) με διαφορετική ματιά και διάθεση, να εμπνευσθούν, και να φωτογραφίσουν ή/και να βιντεοσκοπήσουν στιγμές από την μετακίνησή τους με τα Μέσα αποτυπώνοντας την Αθήνα και τα Μέσα με μία διαφορετική ματιά.

Ο διαγωνισμός, όπως έχουμε γράψει, θα αποτελείται από τρεις κύκλους, ουσιαστικά τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος κύκλος που ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, θα διαρκέσει ως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου και έχει θέμα «Κάθε μέρα στα Μέσα».

Όσοι θέλουν να λάβουν μέρος, καλούνται να ανεβάσουν μία ή περισσότερες φωτογραφίες ή και βίντεο, σύμφωνα με το θέμα του διαγωνισμού, στο instragram χρησιμοποιώντας το hashtag #oasagr. Οι συμμετέχοντες πρέπει επίσης να ακολουθούν το λογαριασμό του ΟΑΣΑ στο instragram. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν αλλά δεν διαθέτουν λογαριασμό στο instragram, μπορούν να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία τους στη σελίδα του ΟΑΣΑ στο facebook (post to page).

Στον πρώτο κύκλο του διαγωνισμού θα βραβευτούν συνολικά 27 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα κερδίσουν δώρα στις κατηγορίες ασπρόμαυρη φωτογραφία (9 βραβεία), έγχρωμη Φωτογραφία (9 βραβεία), βίντεο (9 βραβεία). Τα βραβεία θα είναι μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών και θα ανακοινώνονται στο facebook και το instagram.

Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής, ανεβάζοντας τις φωτογραφίες, ο κάθε συμμετέχων εκχωρεί τα δικαιώματα χρήσης, αναπαραγωγής και προβολής των έργων του στον ΟΑΣΑ.

Το κόστος διοργάνωσης του διαγωνισμού για τον ΟΑΣΑ είναι 19.000 ευρώ, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα δημοσιότητας (παραγωγή αφισών, διάθεση panel κλπ) τα οποία θα επιβαρύνουν ξεχωριστά τον ΟΑΣΑ και τους λοιπούς φορείς (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ).

Τον προηγούμενο μήνα σχολιάσαμε τις προσπάθειες του ΟΑΣΑ να χρησιμοποιήσει τα social media ως εξής:

Για άλλη μία φορά λοιπόν, ο ΟΑΣΑ βάζει το επουσιώδες πάνω από το ουσιώδες. Ενώ το επιβατικό κοινό απαιτεί άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει στο σύστημα των συγκοινωνιών, ο ΟΑΣΑ οργανώνει διαγωνισμούς μέσα από τα social media και άλλες «μοντερνιές» που λίγο θα επηρεάσουν τη γνώμη που έχει η πλειοψηφία των Αθηναίων για τις συγκοινωνίες της πόλης.

Δεν χρειάζονται συμβάσεις αξίας χιλιάδων ευρώ με εταιρίες επικοινωνίας. Χρειάζονται 2-3 υπάλληλοι που να ξέρουν να χρησιμοποιούν το facebook και το twitter, άντε και ένας από αυτούς να έχει γνώσεις γραφιστικής. Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να ανεβάζει άμεσα ό,τι συμβαίνει; (όπως κάνουμε εμείς εδώ και χρόνια…)  Ας ρίξουν μια ματιά στο τι κάνουν αντίστοιχοι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών σε πόλεις τις Ευρώπης και ας το αντιγράψουν και εδώ.

Όπως έχουμε πει ξανά, διάφορες παράλληλες δραστηριότητες, όπως οι διαγωνισμοί αυτοί ή η μουσική μέσα στα λεωφορεία είναι καλοδεχούμενες, αλλά δε μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα τη στιγμή που το βασικό συγκοινωνιακό έργο υστερεί. Το βάρος πρέπει σήμερα να δοθεί στη βελτίωση της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι επιβάτες (αγορά λεωφορείων, προσλήψεις, βελτίωση τηλεματικής και γενικότερα της ενημέρωση των επιβατών κλπ, λανσάρισμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου), και στη συνέχεια σε οτιδήποτε άλλο μη απαραίτητο. Διαφορετικά, οι διαγωνισμοί, οι μουσικές, και οι λοιπές «μοντερνιές» θα αντιμετωπιστούν από όλους ως περιττές σπατάλες.

Δείτε επίσης: