Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Από σήμερα Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017 ξεκίνησε, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η πρώτη φάση προσαρμογής για τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.

Η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει για τα Λεωφορεία, Τρόλεϊ και τη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) και Τραμ, ενώ από τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 θα είναι λειτουργικό το έργο και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, δηλαδή για όλο το σύστημα του ΟΑΣΑ.

Δείτε επίσης: Η μάχη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου – liveblog

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι διαθέσιμο σε δύο τύπους: το πολλαπλό εισιτήριο, AΤΗ.ΕΝΑ Τicket και την έξυπνη κάρτα AΤΗ.ΕΝΑ Card.

Κατά την τρέχουσα περίοδο προσαρμογής, θα συνυπάρχουν τόσο η ηλεκτρονική όσο και η χάρτινη μορφή εισιτηρίων και καρτών, ενώ η ένταξη όλων των τύπων κομίστρου στο νέο σύστημα θα γίνεται σταδιακά, προκειμένου οι επιβάτες να έχουν τον κατάλληλο χρόνο να εξοικειωθούν με τις νέες δυνατότητες και τα οφέλη που αυτό προσφέρει.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η λειτουργία των πυλών εισόδου/εξόδου στους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ θα ξεκινήσει όταν οι επιβάτες έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Χρήσιμες πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο:

 • ΑTH.ENA TICKET: Το πολλαπλό εισιτήριο
  Το πολλαπλό εισιτήριο είναι ένα επαναφορτιζόμενο εισιτήριο. Κατά την έκδοσή του φορτίζεται με έναν (1) από τους γνωστούς τύπους εισιτηρίων ή τους νέους που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Εφόσον ο κάτοχός του το διατηρεί σε καλή κατάσταση μπορεί να επαναφορτιστεί αρκετές φορές με έναν τύπο εισιτηρίου κάθε φορά.

 • ΑΤΗ.ΕΝΑ Card: Η έξυπνη κάρτα
  Η έξυπνη κάρτα ΑΤΗ.ΕΝΑ CARD είναι μια πλαστική κάρτα στο μέγεθος πιστωτικής. Είναι επαναφορτιζόμενη και το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες του κατόχου της. Μπορεί να επαναφορτίζεται με διαφορετικά προϊόντα κομίστρου κάθε φορά, ανάλογα με τις μετακινήσεις που επιθυμεί ο επιβάτης.

 • Η έκδοση της ΑΤΗ.ΕΝΑ Card
  Οι επιβάτες που είναι ήδη κάτοχοι καρτών κανονικής τιμής (αξίας €30 και άνω), αλλά και οι επιβάτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έξυπνη κάρτα φορτισμένη με προϊόν κομίστρου κανονικής τιμής (αξίας €30 και άνω), μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο www.athenacard.gr (δεν λειτουργεί ακόμα) εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό η απόκτηση και η αντικατάσταση των χάρτινων καρτών από την έξυπνη κάρτα ATH.ENA θα γίνει σταδιακά και χωρίς ταλαιπωρία.
 • Τι θα ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου;
  1. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ και την γραμμή 1 (Πειραιάς-Κηφισιά).
  2. Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου από τα αυτόματα μηχανήματα της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) και των γραμμών του τραμ. Αρχικά θα τεθούν σε λειτουργία από την 1 η Φεβρουαρίου τα μηχανήματα στους σταθμούς Κηφισιά, Μαρούσι, Καλλιθέα και στη στάση Σύνταγμα του τραμ. Εντός μηνός θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα 169 μηχανήματα όλων των σταθμών της γραμμής 1 και των στάσεων του τραμ.
  3. Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου στα εκδοτήρια των λεωφορείων express Αεροδρομίου, στο Σύνταγμα και στο Αεροδρόμιο.
  4. Η λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης και φόρτισης του πολλαπλού εισιτηρίου που θα εγκατασταθούν στα ΚΤΕΛ Κηφισού, Λιοσίων, ΚΤΕΛ Αττικής (Πεδίον Άρεως), στο Πέραμα και στην Κηφισιά (πλατ. Πλατάνου).
  5. Κατά την πρώτη φάση οι επιβάτες θα μπορούν να φορτίζουν το πολλαπλό εισιτήριο με προϊόντα κομίστρου, όπως το ημερήσιο, το 5ήμερο, το 3ήμερο, τα κανονικά εισιτήρια αεροδρομίου για το μετρό και τα λεωφορεία express. Οι υπόλοιποι τύποι κομίστρου χαμηλότερης αξίας θα ενσωματωθούν σταδιακά στο νέο σύστημα.
  6. H έκδοση και η φόρτιση του πολλαπλού εισιτηρίου, εκτός από τα αυτόματα μηχανήματα, θα πραγματοποιείται και σε 8 στελεχωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και καρτών της γραμμής 1 (Κηφισιά, Μαρούσι, Ηράκλειο, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια, Καλλιθέα, Πειραιάς) και δύο (2) εκδοτήρια του τραμ (Σύνταγμα, Αγ. Φωτεινή), τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά. Στα στελεχωμένα εκδοτήρια θα γίνεται σταδιακά και έκδοση έξυπνων καρτών.
  7. Η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση προσωποποιημένων έξυπνων καρτών μέσω του ιστότοπου www.athenacard.gr.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

 1. Οι επιβάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια €1,40 και €0,60 θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται και να τα επικυρώνουν όπως και σήμερα.
 2. Οι επιβάτες που έχουν σε ισχύ χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαία, 3μηνιαία,6μηνιαία, ετήσια) συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν κανονικά.
 3. Παράλληλα, οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (όχι μειωμένης) ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση απόκτησης έξυπνης κάρτας στο www.athenacard.gr  (δεν λειτουργεί ακόμα) για να αντικαταστήσουν την χάρτινη.
 4. Επίσης, όσοι επιβάτες θέλουν να αποκτήσουν έξυπνη κάρτα και να την φορτίσουν με προϊόν κομίστρου απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (όχι μειωμένης) μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόκτησης έξυπνης κάρτας στο www.athenacard.gr.
 5. Μέχρι να παραλάβουν την έξυπνη κάρτα τους, οι επιβάτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους χάρτινους τύπους κομίστρου που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.
 6. Οι επιβάτες, για όσο διάστημα χρησιμοποιούν χάρτινους τύπους κομίστρου, θα ακολουθούν τις διαδικασίες αγοράς και επικύρωσης όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων

 1. Στα λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα θα τα επικυρώνουν κατά την είσοδό τους στο όχημα ανέπαφα ΜΙΑ φορά στα έξυπνα επικυρωτικά μπλε χρώματος, που βρίσκονται πλησίον των θυρών.
 2. Στην γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/έξυπνη κάρτα θα πρέπει να τα επικυρώνουν ΔΥΟ φορές, μια στην είσοδο και μια στην έξοδο, στις πύλες των σταθμών. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι πύλες θα παραμένουν ανοικτές, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν την δυνατότητα επικύρωσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
 3. Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, οι πύλες δεν θα λειτουργούν μέχρι την περάτωση της εγκατάστασής τους σε όλους τους σταθμούς.
 4. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα κατά την είσοδό τους σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν σε περίπτωση μετεπιβιβάσεων.
 5. Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΟΑΣΑ θα ενημερώνει το επιβατικό κοινό με κάθε πρόσφορο τρόπο με μηνύματα από τις οθόνες των σταθμών και της τηλεματικής, μέσω του ιστότοπου www.athenacard.gr, του τηλεφωνικού κέντρου 11 185 και με έντυπο υλικό.
 6. Στην φάση πλήρους λειτουργίας του συστήματος, μετά τον Απρίλιο, θα παρέχεται στους επιβάτες η δυνατότητα να πληρώνουν όταν αγοράζουν ή επαναφορτίζουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια (πολλαπλό, κάρτα) και με την χρήση πιστωτικών καρτών στα αυτόματα μηχανήματα, μέσω του διαδικτύου και μέσω έξυπνων κινητών.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες του προαστιακού που κάνουν χρήση του δικτύου του ΟΑΣΑ

Μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια υλοποίησης του Έργου οι επιβάτες του προαστιακού θα εξακολουθούν να κάνουν χρήση των εισιτηρίων τους με τους ίδιους όρους, όπως σήμερα.

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης και μειωμένου κομίστρου

Το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου κομίστρου συνεχίζει να ισχύει κανονικά για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (Ανεργοι, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Φοιτητές κλπ). Οι επιβάτες που είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου κομίστρου θα ενημερωθούν ξεχωριστά και σε συνεργασία με την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή ή Υπουργείο σε επόμενη φάση.

17 Comments

 1. Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως “χλωμό” το βλέπω να αποδίδει τελείως οικονομικά, με αφορμή την αφόρητη, όπως μια ζωή ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ, συμπεριλαμβανομένου και στον Υπόγειο και στον ΗΣΑΠ.

 2. Η εφαρμογή Tfa tickets (αγορά εισιτηρίων από κινητό) θα εξακολουθήσει να λειτουργεί;
  Ξέρετε αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη;
  Ευχαριστώ

   • Χρειάστηκε να γκουγκλαρω το NFC, είχα υπόψιν κάτι σαν σκαναρισμα της οθόνης (είχα μπεί έτσι σε αεροπλάνο καθώς έχασα την boarding card).
    Άλλος τρόπος είναι να δείχνεις το κινητό σε σεκιουριτά στην βοηθητική – ανοικτή είσοδο (αν υπάρχει τέτοια.
    Νομίζω ότι έτσι συμβαίνει στο μετρό της Στοκχόλμης, δεν παιρνω όμως όρκο.

    • Εδώ τους φύλακες τους ψάχνεις με τα κιάλια στους περισσότερους σταθμούς, οπότε μάλλον είναι ασύμφορο να διατηρηθεί η εφαρμογή.

     Πάντως βάζουν σύστημα θυροτηλεφώνου, αλλά μόνο από την μέσα μεριά, μάλλον για όσους μπουν και εγκλωβιστούν (π.χ. αν χάσουν την κάρτα).

     • Σωστά τα λες, ασχέτως όμως εφαρμογής, αν δεν υπάρχει αισθητή παρουσία σεκιούριτι στους σταθμούς, κάθε μέρα θα βρίσκουμε σπασμένες μπάρες.

      Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις 🙂

     • Παίρνω πίσω αυτό που είπα για τα θυροτηλέφωνα: Έχουν βάλει και στις δύο μεριές. Ελπίζω να υπάρχει άμεση ανταπόκριση κι όχι να είναι παρατημένα όπως όταν είχα χρειαστεί κάτι πριν λίγους μήνες και κανένας δεν απάντησε ποτέ.

 3. Λογικά θα υπάρχει η ίδια αντιστοιχία. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι σίγουρος τι θα γίνεται στην περίπτωση που π.χ. στον σταθμό Ομόνοια, βγεις από την γραμμή 2, χρησιμοποιήσεις ανελκυστήρα για να ανέβεις και θες να περάσεις σε έξοδο που βρίσκεται στην απέναντι μεριά ενώ έχει τελειώσει το 90λεπτο, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσεις από δύο πύλες εξόδου του επιπέδου της γραμμής 1. Θα μας τα εξηγήσουν φαντάζομαι.

 4. Symfona me ta points 2,3,4 gia tous epivates, gia na pao apo Eirini sto Syntagma tha prepei na katevo Monastiraki, na vgo ekso, na xtipiso tin karta kai na ksanakatevo kato. Kai to anapodo otan epistrefo.

  Fadastiki doulia! Perimeno pos kai pos na allakso se ΑΤΗ.ΕΝΑ Card gia na xriazete na kano kiklous gia na pao stin doulia mou.

   • To kenourgio systima prepei na einai kalitero apo to proigoumeno, ohi xeirotero.

    To na prepei na anevis pano ston stathmo kai na ksanakatevis gia na allaksis meso einai asteio. To kenourgio systima eprepe na efarmostei otan einai etimo, ohi misodoulies se varos ton epivaton.

    • Μέχρι να κλείσουν οι πύλες εσύ κάνεις ότι και πριν. Δε χρειάζεται να κάνεις όλη την ιστορία που λες. Όταν κλείσουν θα μπορείς να αλλάξεις γραμμή απευθείας χωρίς να βγαίνεις και να ξαναμπαίνεις, όπως δηλαδή και σήμερα.

    • Ποιος σου είπε ότι πρέπει να ανέβεις και να κατέβεις ξανά; Πηδάς σε συμπεράσματα. Οι πύλες δεν θα κλείνουν όσο θα διαρκεί η μεταβατική περίοδος.

    • Κανείς δεν θα είναι αναγκασμένος να βγει έξω από το σταθμό και να ξαναμπεί. Μην βγάζει πράγματα από το μυαλό σου. Επίσης το επόμενο σχόλιό σου με greeklish δεν θα δημοσιευτεί.

     • Άλλαξα τα σχολεία σε Ελληνικά, συγνώμη δεν ήξερα ότι αποφεύγετε τα greeklish.

      Το πρόβλημα μου είναι ότι σύμφωνα με το Νο2, το εισιτήριο στο τρένο πρέπει να επικυρώνετε 2 φορές. Άμα αλλάξω στο μετρό χωρίς να βγω, δεν παραβαίνω τις οδηγίες τους?

     • Τώρα κατάλαβα τι εννοείς. Λες για μετεπιβίβαση μεταξύ διαφορετικών μέσων εντός των 90 λεπτών. Δεν είμαι σίγουρος αλλά όταν θα βγεις από το τελευταίο μέσο, αν πας να περάσεις την πύλη εξόδου και έχεις ξεπεράσει τα 90 λεπτά, λογικά θα αφαιρείται διπλάσιο κόστος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*