Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Share

  Από την 1η Φεβρουαρίου 2017, ξεκίνησε με καθυστέρηση η πρώτη φάση προσαρμογής για τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο, που αναμένεται να διαρκέσει για αρκετούς μήνες, κατά την οποία θα τεθεί σταδιακά σε χρήση το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

  Παράλληλα, θα είναι δυνατή η χρήση των παλιών εισιτηρίων και καρτών, όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, έως ότου επέλθει η οριστική αντικατάστασή τους από το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

  Σε αυτή τη σελίδα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Καθώς η κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες αναμένεται να είναι ρευστή, το άρθρο αυτό θα ενημερώνεται όταν υπάρχουν εξελίξεις.

  Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως καθώς δεν έχουν αποφασισθεί όλες οι λεπτομέρειες της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμα. Σε αυτή τη σελίδα θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε έξω φήμες και παραπληροφόρηση και να αναφέρουμε πληροφορίες για τις οποίες είμαστε σίγουροι.

  Αν έχετε κάποια άλλη ερώτηση, μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο και αν γνωρίζουμε, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

  Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

  • Τι είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

  Το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» θα είναι η νέα μορφή εισιτηρίων και καρτών που θα αντικαταστήσουν τα χάρτινα εισιτήρια και τις κάρτες που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

  Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα έχει δύο μορφές:

  1. Το AΤΗ.ΕΝΑ Τicket (“πολλαπλό εισιτήριο”) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και αντικαθιστά τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια (ενιαίο, ημερήσιο, πενθήμερο, αεροδρομίου κλπ), και
  2. Την ATH.ENA Card, μία πλαστική κάρτα που αντικαθιστά τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες).
  • Σε ποια μέσα μπορώ να χρησιμοποιήσω το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

  Το ηλεκτρονικό εισιτήριο (AΤΗ.ΕΝΑ Τicket και ATH.ENA Card) θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται εντός του Φεβρουαρίου σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Τραμ και ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό). Παράλληλα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και τα παλιά εισιτήρια και κάρτες.

  Στο Μετρό (γραμμές 2 και 3) το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού (από τη Δευτέρα 3 Απριλίου σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ).

  Στον Προαστιακό, δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί πότε θα ξεκινήσει η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

  • Τι είναι το AΤΗ.ΕΝΑ Τicket;

  Το AΤΗ.ΕΝΑ Τicket (“πολλαπλό εισιτήριο”) είναι ένα εισιτήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και αντικαθιστά τα σημερινά χάρτινα εισιτήρια (ενιαίο, ημερήσιο, πενθήμερο, αεροδρομίου κλπ).

  Ο επιβάτης χρειάζεται να το αγοράσει μόνο μία φορά προσθέτοντας τον τύπο του εισιτηρίου που επιθυμεί. Στη συνέχεια, μπορεί να το χρησιμοποιήσει και για μελλοντικές διαδρομές «φορτίζοντάς» το με όποιο άλλο τύπο εισιτηρίου θέλει.

  Προς το παρόν θα είναι διαθέσιμα μόνο ημερήσια και πενθήμερα εισιτήρια καθώς και εισιτήρια αεροδρομίου και τουριστικά εισιτήρια τριών ημερών. Σύντομα θα προστεθούν και τα ενιαία εισιτήρια.

  • Πόσο κοστίζει το ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket;

  Οι τιμές δεν αλλάζουν σε σχέση με τις σημερινές τιμές εισιτηρίων. Έτσι όποιος θέλει να αγοράσει ή να φορτώσει το ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket με ένα ενιαίο εισιτήριο (προς το παρόν δεν διατίθεται) θα πληρώσει €1,40. Όποιος θέλει ένα εισιτήριο για αεροδρόμιο με λεωφορείο, θα πληρώσει €6. Δείτε όλες τις τιμές εισιτηρίων: Πληροφορίες για τα εισιτήρια στις Συγκοινωνίες Αθηνών

  Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν διατίθενται ενιαία εισιτήρια ή εισιτήρια μειωμένης τιμής.

  • Πώς χρησιμοποιείται το AΤΗ.ΕΝΑ Τicket;

  Οι επιβάτες σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ θα επικυρώνουν το εισιτήριο κατά την είσοδό τους στο όχημα ανέπαφα (πλησιάζοντας το εισιτήριο στο μηχάνημα) μία φορά στα έξυπνα επικυρωτικά μπλε χρώματος, που βρίσκονται πλησίον των θυρών. Δεν απαιτείται δεύτερη επικύρωση κατά την έξοδο.

  Οι επιβάτες στον ΗΣΑΠ θα πρέπει να το επικυρώνουν δύο φορές, μια στην είσοδο και μια στην έξοδο, στις πύλες (μπάρες) των σταθμών. Προς το παρόν, και μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος οι μπάρες θα παραμένουν ανοικτές (καθώς από εκεί θα διέρχονται και όσοι χρησιμοποιούν παλιά εισιτήρια και κάρτες).

  Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους επιβάτες Μετρό και Προαστιακού.

  Σε περίπτωση μετεπιβιβάσεων, οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το εισιτήριο σε κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα μέσο (ή και στην έξοδο στον ΗΣΑΠ).

  Ακόμα και αν ο επιβάτης έχει φορτώσει πενθήμερο εισιτήριο στο AΤΗ.ΕΝΑ Τicket θα πρέπει να το επικυρώνει κάθε φορά που μπαίνει σε ένα μέσο (ή και στην έξοδο στον ΗΣΑΠ).

  • Από που μπορώ να αγοράσω το Athena Ticket;

  Το AΤΗ.ΕΝΑ Τicket (“πολλαπλό εισιτήριο”) θα είναι διαθέσιμο προς αγορά (και φόρτωση) από τα νέου τύπου τύπου εκδοτικά μηχανήματα σε όλους τους σταθμούς Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, καθώς και στα ανοικτά εκδοτήρια εισιτηρίων.

  Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου (AΤΗ.ΕΝΑ Τicket) είναι δυνατή από την 1η Φεβρουαρίου από τα μηχανήματα στους σταθμούς Κηφισιά, Μαρούσι, Καλλιθέα και στη στάση Σύνταγμα του Τραμ. Εντός του Φεβρουαρίου θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα 169 μηχανήματα όλων των σταθμών της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) και των στάσεων του Τραμ.

  Επίσης, εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου στα εκδοτήρια των λεωφορείων express Αεροδρομίου, στο Σύνταγμα και στο Αεροδρόμιο, και η λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης και φόρτισης του πολλαπλού εισιτηρίου που θα εγκατασταθούν στα ΚΤΕΛ Κηφισού, Λιοσίων, ΚΤΕΛ Αττικής (Πεδίον Άρεως), στο Πέραμα και στην Κηφισιά (πλατ. Πλατάνου).

  H έκδοση και η φόρτιση του πολλαπλού εισιτηρίου, εκτός από τα αυτόματα μηχανήματα, θα πραγματοποιείται και σε 8 στελεχωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και καρτών της γραμμής 1 (Κηφισιά,Μαρούσι, Ηράκλειο, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια, Καλλιθέα, Πειραιάς) και δύο (2) εκδοτήρια του τραμ (Σύνταγμα, Αγ. Φωτεινή), τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά μέσα στο Φεβρουάριο.

  Προς το παρόν θα είναι διαθέσιμα μόνο ημερήσια και πενθήμερα εισιτήρια καθώς και εισιτήρια αεροδρομίου και τουριστικά εισιτήρια τριών ημερών. Σύντομα θα προστεθούν και τα ενιαία εισιτήρια.

  Προς το παρόν η αγορά θα είναι δυνατή μόνο με μετρητά. Μελλοντικά, μετά τον Απρίλιο, θα παρέχεται στους επιβάτες η δυνατότητα να πληρώνουν όταν αγοράζουν ή επαναφορτίζουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια (πολλαπλό, κάρτα) και με την χρήση πιστωτικών καρτών στα αυτόματα μηχανήματα, μέσω του διαδικτύου και μέσω έξυπνων κινητών.

  • Τι είναι η ATH.ENA card;

  Η ATH.ENA card είναι μία πλαστική κάρτα η οποία θα αντικαταστήσει τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ (μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες).

  Η κάρτα θα είναι ονομαστική και θα μπορεί να φορτίζεται με όποιο προϊόν κομίστρου επιθυμεί ο χρήστης της.

  Προς το παρόν θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους επιβάτες που πληρώνουν ολόκληρο κόμιστρο (μηνιαία κάρτα €30 κλπ), ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους επιβάτες μειωμένου κομίστρου και δωρεάν μετακίνησης.

  • Πόσο κοστίζει η ΑΤΗ.ΕΝΑ Card;

  Οι τιμές δεν αλλάζουν σε σχέση με τις σημερινές τιμές των καρτών απεριορίστων διαδρομών. Έτσι αν κάποιος θέλει να αγοράσει μία ATH.ENA. Card ή να την φορτώσει με μία μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα θα πληρώσει €30. Αν κάποιος θέλει μία ετήσια κάρτα θα πληρώσει €330. Δείτε όλες τις τιμές των καρτών: Πληροφορίες για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

  • Πώς χρησιμοποιείται η ATH.ENA Card;

  Οι επιβάτες σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ θα επικυρώνουν την κάρτα τους κατά την είσοδό τους στο όχημα ανέπαφα (πλησιάζοντας το εισιτήριο στο μηχάνημα) μία φορά στα έξυπνα επικυρωτικά μπλε χρώματος, που βρίσκονται πλησίον των θυρών. Δεν απαιτείται δεύτερη επικύρωση κατά την έξοδο.

  Οι επιβάτες στον ΗΣΑΠ θα πρέπει να την επικυρώνουν δύο φορές, μια στην είσοδο και μια στην έξοδο, στις πύλες (μπάρες) των σταθμών. Προς το παρόν, και μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος, οι μπάρες θα παραμένουν ανοικτές (καθώς από εκεί θα διέρχονται και όσοι χρησιμοποιούν παλιά εισιτήρια και κάρτες).

  Προς το παρόν δεν είναι δυνατή η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους επιβάτες Μετρό και Προαστιακού.

  Σε περίπτωση μετεπιβιβάσεων, οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν την κάρτα τους κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα μέσο (ή και στην έξοδο στον ΗΣΑΠ).

  Παρόλο που οι παλιές κάρτες δεν χρειάζονταν κάποιου είδους επικύρωση, οι νέες ATH.ENA Card πρέπει να επικυρώνονται κάθε φορά που ο επιβάτης μπαίνει σε ένα μέσο (ή και στην έξοδο στον ΗΣΑΠ).

  • Από που μπορώ να αγοράσω την ΑΤΗ.ΕΝΑ Card;

  Μέσα στον Φεβρουάριο (η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί ακόμα), οι χρήστες καρτών απεριορίστων διαδρομών πλήρες κομίστρου (αξίας €30 και άνω) θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr για αντικατάσταση της παλιάς κάρτας τους με μία νέα  ΑΤΗ.ΕΝΑ Card.

  Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και όσοι θέλουν να βγάλουν κάρτα για πρώτη φορά, αρκεί να είναι δικαιούχοι ολόκληρου εισιτηρίου.

  Για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου και δωρεάν μετακίνησης θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΟΑΣΑ.

  Μελλοντικά θα υπάρξει δυνατότητα αγοράς ΑΤΗ.ΕΝΑ Card και από τα επανδρωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων.

  • Θα αλλάξουν οι τιμές των εισιτηρίων και καρτών;

  Οι τιμές του κομίστρου θα παραμείνουν ως έχουν. Μελλοντικά, υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία νέων τύπου κομίστρου (πολλαπλά εισιτήρια, χρέωση ανά απόσταση σε Μετρό και ΗΣΑΠ κλπ). Αυτό όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα προς το παρόν.

  • Τι θα γίνει με όσους μετακινούνται δωρεάν (π.χ. άνεργοι, ΑΜΕΑ) και όσους μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο (π.χ. φοιτητές);

  Οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης δεν θα μεταβληθούν.

  Τον πρώτο καιρό η κάρτα ATH.ENA. Card θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους δικαιούχους πλήρες κομίστρου. Θα υπάρξει ανακοίνωση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης.

  • Τι πρέπει να κάνω αν έχω κάρτα απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ;

  Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κάρτας απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ μπορούν να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν όπως σήμερα.

  Οι κάτοχοι κάρτας πλήρες κομίστρου (από €30 και άνω), αν θέλουν, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στο www.athenacard.gr για αντικατάστασή της με ATH.ENA. Card μέσα στον Φεβρουάριο.

  Όσοι χρησιμοποιούν Μετρό ή/και Προαστιακό θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την παλιά τους κάρτα μέχρι η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου να είναι δυνατή στα μέσα αυτά.

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χάρτινα εισιτήρια που έχω και μέχρι πότε;

  Η χρήση των παλιών χάρτινων εισιτηρίων θα είναι δυνατή καθόλη τη διάρκεια της φάσης προσαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε όλα τα μέσα. Δεν υπάρχει προς το παρόν χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται.

  Προς το παρόν, στο Μετρό (γραμμές 2 και 3) και στον Προαστιακό χρησιμοποιούνται αποκλειστικά χάρτινα εισιτήρια.

  • Πώς θα γίνεται η μετεπιβίβαση από το ένα μέσο στο άλλο;

  Για τη μετεπιβίβαση από το ένα μέσο στο άλλο θα είναι απαραίτητη η επικύρωση του ΑΤΗ.ΕΝΑ. Ticket ή της ATH.ENA. Card πριν την είσοδο σε κάθε μέσο (και μετά την έξοδο σε Μετρό/ΗΣΑΠ), ανεξάρτητα από τι προϊόν κομίστρου χρησιμοποιείται.

  Προς το παρόν, όσοι θέλουν να μετεπιβιβαστούν σε Μετρό (γραμμές 2 ή 3) ή σε Προαστιακό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν χάρτινο εισιτήριο ή κάρτα.

  • Τι πρέπει να κάνω αν είμαι επιβάτης του Μετρό (γραμμές 2 και 3);

  Οι επιβάτες του Μετρό (γραμμές 2 και 3) θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα παλιά εισιτήρια και τις κάρτες τους έως ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πυλών εισόδου σε όλους τους σταθμούς και τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αυτό αναμένεται να γίνει από τη Δευτέρα 3 Απριλίου.

  • Τι πρέπει να κάνω αν είμαι επιβάτης του Προαστιακού της Αθήνας; 

  Οι επιβάτες του Προαστιακού προς το παρόν θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα παλιά εισιτήρια και τις κάρτες τους. Καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πότε και αν θα τοποθετηθούν πύλες εισόδου στους σταθμούς του Προαστιακού, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν μελλοντικά θα είναι δυνατή η μετεπιβίβαση επιβατών του Προαστιακού στα μέσα του ΟΑΣΑ με το ίδιο εισιτήριο ή κάρτα.

  • Πώς θα γίνεται ο έλεγχος εισιτηρίων;

  Οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές ανάγνωσης των ATH.ENA Ticket και ATH.ENA. Card ώστε να μπορούν να δουν αν τα εισιτήρια και οι κάρτες είναι επικυρωμένα.

  • Τι πρέπει να κάνω αν χάσω το εισιτήριο ή την κάρτα μου;

  Το πολλαπλό εισιτήριο ATH.ENA Ticket, αν και μπορεί να «φορτιστεί» πολλές φορές και να χρησιμοποιείται επ αόριστον, δεν είναι προσωποποιημένο, οπότε ο κάτοχός του θα πρέπει να αγοράσει άλλο αν το χάσει.

  Η κάρτα ΑΤΗ.ΕΝΑ. Card θα είναι προσωποποιημένη, επομένως θα υπάρχει η τεχνική δυνατότητα αντικατάστασής της. Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες από τον ΟΑΣΑ.

  • Τι θα γίνει με την εφαρμογή TfA Tickets;

  Το 2014, όταν είχαμε κάνει το review της εφαρμογής TfA Tickets που επιτρέπει την αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου, είχαμε γράψει: «τι θα γίνει με αυτή την εφαρμογή όταν σε 2-3 χρόνια θα καταργηθούν τα χάρτινα εισιτήρια και αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά; Η εφαρμογή θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο ή απλά θα σταματήσει να χρησιμοποιείται παρόλο το κόστος της δημιουργίας της σήμερα»;

  Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η εφαρμογή TfA Tickets είναι συμβατή με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επομένως, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, το πιο πιθανό είναι πως η εφαρμογή θα εγκαταλειφθεί μαζί με τα παλιά χάρτινα εισιτήρια του ΟΑΣΑ.

  Έχετε κάποια άλλη ερώτηση; Αφήστε ένα σχόλιο και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε;

 
 

Διαβάστε Περισσότερα