ΟΑΣΑ: Δεν ήταν προσβλητικός ο έλεγχος εισιτηρίου σε Ναυτικούς Δοκίμους

Ανακοίνωση με διευκρινήσεις αναγκάστηκε να εκδώσει σήμερα ο ΟΑΣΑ σχετικά με το περιστατικό ελέγχου εισιτηρίων σε ένστολους φοιτητές στρατιωτικής σχολής σε σταθμό του Μετρό που προκάλεσε την κατακραυγή πολιτών και πολιτικές αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτή που ανήκει σε κόμμα της συγκυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΑ ουσιαστικά επαναλαμβάνονται οι θέσεις της ΣΤΑΣΥ, κατά την οποία ορθώς έγινε έλεγχος εισιτηρίου σε ένστολους φοιτητές καθώς, σύμφωνα με το νόμο είναι αναγκασμένοι να επικυρώνουν μειωμένο εισιτήριο.

Στην ανακοίνωση πάντως δεν αναφέρεται ούτε λέξη για τους ελλιπείς ελέγχους εισιτήριων τα τελευταία δύο χρόνια.

Το δελτίο τύπου του ΟΑΣΑ:

Θέμα: «Διευκρινίσεις του Ο.Α.Σ.Α. για το περιστατικό της διενέργειας του ελέγχου κομίστρου στο μετρό σε σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων»

Σχετικά με το περιστατικό της διενέργειας του ελέγχου κομίστρου στο μετρό σε σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Ο.Α.Σ.Α. διευκρινίζει τα εξής:

Προϋποθέσεις για μετακίνηση με δωρεάν ή μειωμένο κόμιστρο από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι για να δικαιούνται διάφορες ομάδες πολιτών (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, ΑμΕΑ κ.λπ.) να κινηθούν με τις αστικές συγκοινωνίες είτε δωρεάν είτε με μειωμένο κόμιστρο, ο αρμόδιος Φορέας παροχής που ασκεί κοινωνική πολιτική, θα πρέπει να προβλέψει την εγγραφή πίστωσης στις κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του, να συνάψει σύμβαση με τον Ο.Α.Σ.Α. και να καταβάλει το αντίτιμο του κομίστρου, ή τη διαφορά από το ισχύον κόμιστρο.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση σπουδαστών παραγωγικών σχολών του ΥΠΕΘΑ          

Μεταξύ του Ο.Α.Σ.Α. και του ΥΠΕΘΑ δρομολογήθηκε η υπογραφή σύμβασης η οποία προβλέπει ότι οι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών αρμοδιότητας του συγκεκριμένου υπουργείου, δικαιούνται να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καταβάλλοντας μειωμένες τιμές κομίστρου (μισό εισιτήριο), όπως και οι υπόλοιποι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το περιστατικό διενέργειας ελέγχου κομίστρου σε σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

  Ειδικότερα την Παρασκευή 5/5/2017 και ώρα 15:30 μ.μ, διενεργήθηκε προγραμματισμένος έλεγχος κομίστρου στο σταθμό Πανόρμου του μετρό και σε τέσσερις φοιτητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Οι τρεις από αυτούς, δεν είχαν νόμιμα επικυρωμένο εισιτήριο ή κάρτα απεριορίστων διαδρομών, όπως όφειλαν.

Κατά  τη διάρκεια του ελέγχου, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε, η συμπεριφορά των ελεγκτών, δεν ήταν  προσβλητική απέναντι στους ελεγχόμενους σπουδαστές, όπως επιβεβαιώνεται και από το σύστημα καταγραφής του σταθμού.

Επομένως οι ελεγκτές, οι οποίοι τονίζεται ότι είναι μόνιμοι μισθωτοί υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ, ενήργησαν ορθά σύμφωνα με το Νόμο και τις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν τη διαδικασία ελέγχου κομίστρου.

Ο Ο.Α.Σ.Α. διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Παράλληλα, όμως, οφείλει να κινείται μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των διαδικασιών που έχει θεσπίσει η ίδια η πολιτεία.

Όπως αναφέρει το naftemporiki.gr,  είχε προηγηθεί ανακοίνωση του κ. Καμμένου που ζητούσε τη διερεύνηση του περιστατικού και την παραδειγματική τιμωρία των ελεγκτών. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «ανάρμοστη συμπεριφορά ορισμένων ιδιωτικών φρουρών ως σκοπό είχε προφανώς να ταπεινώσει και να μειώσει τους μελλοντικούς αξιωματικούς». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι «προσωπικά, κομματικά ή άλλου είδους κόμπλεξ δεν θα γίνουν αποδεκτά».

Παρέμβαση για την υπόθεση έκανε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας στον ΣΚΑΙ την πρόθεσή του να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την «απρεπή συμπεριφορά» ελεγκτών του μετρό σε Ευέλπιδες.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*