Σπίρτζης: Αρχές του 2018 ξεκινούν τα έργα για τη γραμμή 4 του Μετρό (???)

Μία (για να το πούμε ευγενικά) εξωπραγματική δήλωση σχετικά με τη γραμμή 4 του Μετρό έκανε χτες ο υπουργός υπουδομών και μεταφορών Χ. Σπίρτζης. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 δήλωσε ότι ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017 και οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2018!

Για ένα διαγωνισμό έργου τέτοιου μεγέθους, μία τόσο γρήγορη ολοκλήρωση θα αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως ένας υπουργός με εμπειρία στον τομέα των κατασκευών και των δημόσιων έργων προχωρά σε μία τέτοια εκτίμηση. Η μόνη εξήγηση είναι ότι είτε πρόκειται για λεκτικό λάθος είτε για απροκάλυπτο πολιτικό ψέμα.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) ξεκίνησε στις 10 Απριλίου, με προθεσμία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια, δόθηκε μία πρώτη παράταση ως τις 17 Ιουλίου, αλλά και δεύτερη παράταση ως τις 30 Ιουλίου. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης που περιλαμβάνει την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Αν και είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018, η υπογραφή της σύμβασης είναι μία άλλη ιστορία αφού όχι μόνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες και η σύμβαση να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση του έργου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα.

Για την ιστορία, ας αναφερθούμε στην εξέλιξη του πιο πρόσφατου διαγωνισμού Μετρό, αυτόν της επέκτασης της γραμμής 3 προς τον Πειραιά:

  • 21 Νοεμβρίου 2008: Προκύρηξη του διαγωνισμού (για δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν το 2005)
  • 13 Φεβρουαρίου 2009: Αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από 6 κοινοπραξίες
  • 5 Οκτωβρίου 2011: Άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, η κοινοπραξία J&P – ΑΒΑΞ ΑΕ – GHELLA SPA – ALSTOM TRANSPORT SA προσωρινός ανάδοχος.
  • 1 Μαρτίου 2012: Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο. Ξεκινούν τα έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017.

Συνολικός χρόνος από την προκύρηξη του διαγωνισμού ως την υπογραφή της σύμβασης: 3 χρόνια και 3 μήνες.

Για την γραμμή 4, όλα θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο;

4 Comments

  1. Και τα περιβόητα “πρόδρομα έργα” (μετατοπίσεις δικτύων ΟΚΩ, αρχαιολογικά κλπ) ως έργα της γραμμής 4 θεωρούνται και έχει προαναγγελθεί ξεχωριστή σύμβαση για αυτά, οπότε μπορεί άνετα ο υπουργός των “δακρύων” και του Άρη Βελουχιώτη να επαίρεται για το ότι η Κυβέρνηση προχωρά την υλοποίηση του έργου αυτό, για το οποίο και ο τελευταίος έχεφρων άνθρωπος ξέρει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το 2019 (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

    • oι πολιτικες αναφορες ουδόλως απασχολουν τους αναγνωστες, οταν διαπιστωνεται καθυστερηση στο εργο λογω των παρατασεων στον διαγωνισμο

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*