Επόμενη στάση: Ξεμπέρδεμα

Αλέξανδρος Λιάρος

Πέρυσι το Σεπτέμβριο γράψαμε για την περίπτωση των στάσεων Ιλίσια στην Βασσιλίσης Σοφίας, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικές στάσεις με το ίδιο όνομα, που βρίσκονται στο ίδιο σημείο:

Από την πρώτη στάση, ας την πούμε ‘Ιλίσια 1’, διέρχονται οι λεωφορειακές γραμμές 550, Α5, Ε14, Χ14, Χ95 και το Τρόλεϊ 10. Η στάση έχει στέγαστρο και διπλή οθόνη τηλεματικής.

Σε απόσταση 10 μέτρων βρίσκεται μία δεύτερη στάση με την ίδια ονομασία, ας την πούμε ‘Ιλίσια 2’. Από τη στάση αυτή διέρχεται μόνο η γραμμή Τρόλεϊ 3. Η στάση ‘Ιλίσια 2’ έχει και αυτή στέγαστρο και μονή οθόνη τηλεματικής.

Η σπατάλη πόρων, η επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος, και ο παραλογισμός ύπαρξης της δεύτερης στάσης νομίζω είναι προφανής. Για το σύστημα της τηλεματικής, οι δύο στάσεις είναι διαφορετικές (στάση Ιλίσια 1 / στάση Ιλίσια 2). Επομένως είναι εύκολο να δημιουργηθεί σύγχυση σε επιβάτες που αναζητούν τη στάση Ιλίσια στην τηλεματική καθώς δεν μπορούν να δουν με μια ματιά όλα τα δρομολόγια που διέρχονται από τη στάση αυτή. Επίσης, λόγω της ύπαρξης της δεύτερης στάσης, σπαταλιέται μία μονή οθόνη τηλεματικής η οποία μπορούσε να τοποθετηθεί οπουδήποτε αλλού.

Λίγο μετά το άρθρο μας, ακούσαμε από τον ΟΑΣΑ πως η περίπτωση είναι γνωστή και εξετάζεται η “ενοποίηση” των δύο στάσεων. Για τον σκοπό αυτό, ο ΟΑΣΑ απευθύνθηκε στην ΟΣΥ για να διευκρινιστεί αν είναι δυνατή η στάθμευση και των δύο γραμμών τρόλεϊ στο σημείο που βρίσκεται η πρώτη στάση.

Δέκα μήνες αργότερα και φαίνεται πως η γραφειοκρατική διαδικασία ολοκληρώθηκε! Ο ΟΑΣΑ πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να καταργήσει τη δεύτερη στάση ‘Ιλίσια’ στην οποία στάθμευε μόνο η γραμμή 3, η οποία πλέον θα σταθμεύει μαζί με τις υπόλοιπες γραμμές λίγα μέτρα πιο πίσω. Ο δήμος Αθηναίων έχει κληθεί για την αφαίρεση του στεγάστρου, ενώ η πινακίδα της τηλεματικής που περισεύει θα αφαιρεθεί και αυτή και θα τοποθετηθεί στη στάση ‘Φωταέριο’ της οδού Πειραιώς από όπου διέρχεται μεγάλος αριθμός γραμμών.

Η δική μας απορία είναι πόσα χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα για να δοθεί λύση σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνίες όταν για κάτι τόσο απλό απαιτείται σχεδόν ένας χρόνος.

 

1 Comment

  1. Πρέπει να ενοποιηθουν πολλες στασεις οπως στην Ακαδημια που περνανε σε αλλη τα τρολει και σε αλλη διπλα τα λεωφορεια, στο Ρεξ επισης ενοποιηση….επισης να ξεκαθαριστει ποτε θα μπουν και οι υπολοιπες τηλεματικες στασεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*