Μία φανταστική μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι το πιο περίπλοκο εγχείρημα το οποίο έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τα τελευταία χρόνια οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας, πάντα μαζί με τον ιδιώτη ανάδοχο του έργου.

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα αντιμετώπιζε καθυστερήσεις και προβλήματα σε όποιο σημείο του κόσμου και να βρισκόμασταν. Μπορούμε όμως να φανταστούμε ένα σενάριο όπου θα υπήρχε στιβαρή οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων στο έργο, εις βάθος προγραμματισμός, αδιαπραγμάτευτα deadlines και οργανωμένη και ευέλικτη επικοινωνία.

Υποθέτουμε πως η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από έναν υπουργό για την άμεση ολοκλήρωση της μετάβασης σε λιγότερο από έναν μήνα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι επιβάτες δεν είχαν ακούσει λέξη για το νέο σύστημα, δεν είναι ο βέλτιστος τρόπος για εξελιχθεί η μετάβαση.

Στο δικό μας, φανταστικό σενάριο, τα πράγματα θα εξελίσσονταν κάπως έτσι:

Καταρχάς, η «περίοδος μετάβασης» αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αρχή, μέση και τέλος. Η μετάβαση δεν γίνεται «βλέποντας και κάνοντας» αλλά κάθε φάση έχει εκ των προτέρων προγραμματιστεί.

Το επιβατικό κοινό έχει στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από την πρώτη μέρα της μετάβασης. Πληροφορίες που αφορούν το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (ακόμα και λεπτομέρειες) καθώς και πληροφορίες για κάθε φάση της μετάβασης.

Η διάρκεια της μετάβασης είναι συγκεκριμένη. Το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να είναι ούτε μεγάλο (π.χ. ένας χρόνος), καθώς αυτό ευνοεί την απάθεια που οδηγεί τους επιβάτες να περιμένουν την τελευταία στιγμή, ούτε όμως και πολύ μικρό (π.χ. ένας μήνας) πράγμα που οδηγεί σε χάος, μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία για τους επιβάτες.

Στο φανταστικό σενάριο που ακολουθεί, το διάστημα της μετάβασης είναι 6 μήνες.

6 μήνες πριν την μετάβαση:

 • Ανακοινώνονται όλες οι λεπτομέρειες για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της μετάβασης.
 • Για την επικοινωνία με το επιβατικό κοινό επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο μέσο: Επίσημη ιστοσελίδα, εφαρμογές, social media, αφίσες σε σταθμούς και μέσα, ηχητικές ανακοινώσεις, τηλεφωνικό κέντρο, προσωπικό συγκοινωνιών, ΜΜΕ.
 • Ολοκληρώνεται η εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού στις συγκοινωνίες, μονίμου και έκτακτου.
 • Ξεκινάει το στήσιμο σημείων ενημέρωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε σταθμούς του Μετρό.
 • Ξεκινάει η έκδοση των ATH.ENA TICKET από όλα τα εκδοτήρια.

5 μήνες πριν την μετάβαση

 • Ξεκινάει η έκδοση των ATH.ENA CARD με προσφορές για όσους επιβάτες τις αποκτήσουν πρώτοι.
 • Συνεχίζεται η ανανέωση των μηνιαίων καρτών παλαιού τύπου αλλά όσοι θέλουν νέα κάρτα πρέπει να εκδώσουν ATH.ENA CARD.
 • Σταματάει η έκδοση και ανανέωση καρτών απεριορίστων διαδρομών διάρκειας από τρεις μήνες και πάνω, αντικατάσταση με ATH.ENA CARD.
 • Για την έκδοση των ATH.ENA CARD είναι υποχρεωτική η online αίτηση. Στην αίτηση περιλαμβάνεται και το ανέβασμα φωτογραφίας από τον επιβάτη.
 • Η αίτηση μπορεί να γίνει είτε από τον ίδιο τον επιβάτη είτε σε ΚΕΠ είτε σε σημεία ενημέρωσης και πραγματοποίησης αιτήσεων τα οποία στήνονται σε σταθμούς του Μετρό και άλλα σημεία της Αθήνας.
 • Στα εκδοτήρια απλά ελέγχονται τα στοιχεία των επιβατών και γίνεται η έκδοση των ATH.ENA CARD, οι εκδότες δεν πραγματοποιούν αιτήσεις.
 • Κάθε τύπος εισιτηρίου πλην των ενιαίων/90 λεπτών εκδίδεται αποκλειστικά μέσω ATH.ENA TICKET.

4 μήνες πριν τη μετάβαση

 • Ξεκινά η έκδοση ATH.ENA CARD και για δικαιούχους μειωμένου κομίστρου.
 • Τα εκδοτήρια σταματούν τη διάθεση των παλιών χάρτινων εισιτηρίων και εκδίδουν μόνο ATH.ENA TICKET. Δεν υπάρχουν εκδότες μόνο για ηλεκτρονικό ή μόνο για παλιά εισιτήρια. Όλοι οι εκδότες ασχολούνται με την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

3 μήνες πριν την μετάβαση

 • Ξεκινάει η έκδοση ATH.ENA CARD για δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης.
 • Το επιβατικό κοινό ενημερώνεται καθημερινά για τον αριθμό των ημερών που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης. Εντατικοποιείται η πληροφόρηση.

2 μήνες πριν την μετάβαση

 • Εκτός λειτουργίας τα παλιά μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Παλιά εισιτήρια θα γίνονται όμως δεκτά ως την τελευταία μέρα της μετάβασης.
 • Περιορίζεται ο αριθμός των εκδοτηρίων που ανανεώνουν παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
 • Ξεκινάει η αντικατάσταση καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας που έληγαν μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης.
 • Σε μικρό αριθμό μη κεντρικών σταθμών μετρό (πιθανόν και εκ περιτροπής) κλείνουν οι περισσότερες μπάρες ώστε να αρχίσουν να εξοικειώνονται οι επιβάτες. Στους σταθμούς αυτούς υπάρχουν υπάλληλοι δίπλα στις μπάρες όλες τις ώρες λειτουργίας ώστε να βοηθούν τους επιβάτες.

1 μήνα πριν την μετάβαση

 • Σταματάει η ανανέωση των παλιών καρτών απεριορίστων διαδρομών. Όλοι οι εκδότες εκδίδουν μόνο ATH.ENA CARD.
 • Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των σταθμών με κλειστές τις περισσότερες μπάρες. Πάντα με παρουσία προσωπικού για να βοηθούν τους επιβάτες.

Από την ημέρα της μετάβασης

 • Μετακίνηση δυνατή μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όλες οι μπάρες σε όλους τους σταθμούς παραμένουν κλειστές. Σε όλους τους σταθμούς προσωπικό βρίσκεται δίπλα στις μπάρες για να βοηθάει τους επιβάτες τις πρώτες δύσκολες μέρες.

Επειδή όμως στα λόγια όλα είναι εύκολα, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν την αλλαγή των σχεδιασμών, τη δημιουργία καθυστερήσεων και των εκτροχιασμό των χρονοδιαγραμμάτων. Για παράδειγμα:

 • Γραφειοκρατία: Επηρεάζει την εξέλιξη των διαγωνισμών, την αλλαγή κανονισμών και γενικά προκαλεί καθυστερήσεις σε όλες τις φάσεις της μετάβασης.
 • Επικοινωνία: Τα προβλήματα επικοινωνίας των διοικήσεων των συγκοινωνιακών φορέων με τους εργαζόμενους τους έγιναν φανερά αυτό το διάστημα, με τους επιβάτες να λαμβάνουν διαφορετικές πληροφορίες από εκδοτήριο σε εκδοτήριο.
 • Προσωπικά δεδομένα: Η ευαισθησία στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις, ειδικά όταν φορείς του δημοσίου αντιμετωπίζονται με περισσότερη καχυποψία ακόμα και από ιδιωτικούς φορείς.
 • Τεχνολογία: Με δεδομένη την περιπλοκότητα του εγχειρήματος, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν προβλήματα που θα φέρουν επιπλέον καθυστερήσεις.

19 Comments

 1. Πώς μπορούν να μετακινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας επισκέπτες απο άλλες πόλεις ή από το εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκονται για 1-2 μέρες στην Αθήνα; Δηλαδή για μια διαδρομή προς & μία από το κέντρο (2 εισητήρια = 2.80 ευρω)…θα πρέπει να δώσουν 4.20 ευρώ επιπλέον; ή να παρουν ημερησιο εισητηριο 4.50 ευρω, το οποιο και παλι ειναι ακριβοτερο…σε αυτη την περιπτωση εστω και λιγο μηπως τους κλεβουν;

  Επίσης πως μπορουν οι συνταξιουχοι να προμηθευτουν μειωμενα ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ για καποιες περιστασιακες διαδρομες 2-3 φορες το μηνα? (οχι καρτα)…χωρις επιπλεον κοστος…φωτογραφιες, ουρες κλπ… Σημειωση. δεν εχουν προσβαση στο διαδυκτυο και δεν ειναι κοντά σε εκδοτηρια του μετρο…

  • Μόλις καταργηθεί τελείως το χάρτινο εισιτήριο, το πολλαπλό θα βγαίνει με 1.40 ευρω λογικά από τέλους του μήνα.

   Μειωμένο κομιστρο (με κάθε επιφύλαξη) εαν δεν θες να βγάλεις την προσωποποιημένη κάρτα μπορείς να βγάλεις από τα ταμεία μόνο για να πιστοποιηθεί ο χρήστης.

   Ο ΟΑΣΑ έχει σκοπό να βάλει 600 σημεία μέσα στη πόλη για έκδοση και ανανέωση των νέων καρτών και πολλαπλών εισιτηρίων (με κάθε επιφύλαξη πάλι γιατί αυτά έχω διαβάσει δεν είμαι και σιγουρος)

   • Δηλαδή δεν θα χρειάζεται η υποχρεωτική αγορά 5 εισητηρίων 7 ευρω; Για να δουμε αν σε καποιους δημους οπως Ζωγραφου μπουν καποια μηχανηματα και αν θα μπορουν και οι ηλικιωμενοι να βρουν εισητηρια. Κριμα να τρεχουν οι ανθρωποι στα εκδοτηρια του μετρο.

    • Τουλάχιστον σε ότι έχω διαβάσει – ακούσει από συνεντεύξεις και δελτία τύπου. Θα υπάρχει κανονικά το 1.4 και πλέον οι κάρτες εκδίδονται και άδειες άρα δεν υπάρχει υποχρεωτική πρώτη αγορά στις καρτες. Όσο για του ηλικιωμένους που λέτε η διαφορά είναι ελάχιστη ανάμεσα στα δύο μηχανηματα. Και τα περίπτερα έτσι και αλλιώς ποτέ δεν είχαν εισιτήρια. Εγώ πάντα φρόντιζα να έχω πάρει πριν τα χρειαστω… Αλλά έχουν πει ότι θα βάλουν 600 νέα σημεία σε όλη την πόλη… Θα δούμε υπομονή

     • Οι δικοί μου βρίσκουν ακόμα και σήμερα χάρτινα μειωμένα! Το μετά προβληματίζει! υπομονή όπως λες! Να ρωτησω κατι ακομα να μου δωσεις τα φωτα σου. Θα παω μια μέρα να παρω ενα τετοιο πολλαπλο εισητηριο για ωρα αναγκης. Αν δεν κανω λαθος απο τα εκδοτηρια (οχι απο ταμειο). Θέλω τον αλλο μηνα να παω αεροδρομιο. Δεν γνωριζω αν θα ειναι μετρο ή λεωφορειο… Το εισητηριο αυτο το βγάζω χωριστά? ή στην ιδια καρτα/εισητηριο βαζω το ποσο την ωρα που θα το χρησιμοποιησω και θα επιλεξω τυπο εισητηριου; Επισης για το λεωφορειο πρεπει να κατεβω στο εκδοτηριο μετρο και μετα να ανεβω να παρω το λεωφορειο για αεροδρομιο ή μηπως θα εχουν μηχανημα μεσα; ηξερα οτι οι οδηγοι ειχαν εισητηρια…γι αυτο ρωταω…αν γνωριζεις καποια πληροφορια ή καποιος που εχει χρησιμοποιησει κατι αντιστοιχο please…

     • Το πολλαπλό μπορείς να το βγάλεις και από τα ταμεία και από τα αυτόματα μηχανήματα. Στο ίδιο το χάρτινο πολλαπλό μπορείς να βάλεις και τα δύο για το αεροδρόμιο (λεωφορείο και μετρό εννοώ). Αλλά όχι μαζί ή το ένα ή το άλλο. Μέσα στο λεωφορείο δεν θα έχει σίγουρα εάν εννοείς αυτό. Αλλά έχει ξέρω σε ΚΤΕΛ και στο αεροδρομιο. Εκτός από τους σταθμούς του μετρό. Το πολλαπλό όμως μέχρι στιγμής βγαίνει με τα 5 ενιαία μόνο και εάν δεν τα χρησιμοποιήσεις δεν μπορείς να φορτώσει άλλο κόμιστρο (νομίζω δλδ δεν το έχω δοκιμάσει) επειδή δεν το χρησιμοποιώ το πολλαπλό επειδή έχω την κάρτα δεν τα έχω δοκιμάσει αυτά.

     • ok, αρα λοιπον βγαζεις ενα πολλαπλο για τη μετακινηση μεχρι το μετρο ή το λεωφορειο του αεροδρομιου και στη συνεχεια βγαζεις ΧΩΡΙΣΤΑ το εισητηριο για αεροδρομιο και κρατας το πολλαπλό για την επιστροφη σου …2 χωριστα εισητηρια/καρτες

     • Εάν λειτουργεί σαν την κάρτα μπορείτε να τα έχετε στο ίδιο πολλαπλό… Αλλά ν μην σας μπερδέψω και σας πάρω στο λαιμό μου… Δοκιμάστε το…

     • Στα λεωφορεία του αεροδρομίου πάντα είχαν εισιτήρια μέσα και λογικά έχουν και τώρα σε ηλεκτρονικά.

     • Συγγνώμη έχετε δίκιο εγώ κατάλαβα γενικά στα λεωφορεία εάν μπορείς να βγάλεις εισιτηριο.

     • να σαι καλα! δεν εχω κι αλλη επιλογη απο το να δοκιμασω οταν θα ερθει η ωρα! παντως προς το αεροδρομιο δεν υπαρχει περιπτωση να χρειαζεται πολλαπλο εισιτηριο. αυτο ειναι το μονο σιγουρο! Θα βγαλω χωριστο και αντε γεια!

     • Τι εννοείτε;; Και με το μέτρο αλλά και με το λεωφορείο υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο για ο αεροδρόμιο. Μάλιστα νομίζω το αντίστροφο (δλδ από αεροδρόμιο για το κέντρο της Αθήνας ) βγάζουν πλέον μόνο ηλελτρονικο εισιτηριο

     • εννοω οτι αν εχω πολλαπλο εισιτηριο και δεν μπορω να βαλω στο ιδιο διαφορετικο τυπο εισιτηριου για αεροδρομιο, θα κατεβω στο εκδοτηριο του μετρο, να αγορασω ενα αλλο εισιτηριο μονο για τη διαδρομη που θα κανω στο αεροδρομιο (δεν ξερω με ποιο μεσον θα παω ακομα). Αλλα τωρα προσεξα πιο πανω οτι μπορω να βγαλω και καρτα με χρηματικο ποσο. Απλά δεν ξερω ποσο ειναι το μινιμουμ. Οταν πληρωθουμε με το καλο τοτε θα δουμε…πιο πολυ με ενδιαφερει να γνωριζω τις επιλογες για τους συνδυασμους των μετακινησεων και να αποφυγω καθυστερηση οταν θα πρεπει να προλαβω αεροπλανο.

     • Για το αεροδρόμιο που θέλετε να πάτε το καλύτερο είναι, αν πληρώνετε ολόκληρο εισιτήριο, να πάρετε μια ανώνυμη καρτα, να της βάλετε 10€ χρηματική αξία, και θα αφαιρεθούν 6€ αν πάτε με λεωφορείο ή και τα 10€ αν πάτε με μετρό.

 2. Ένα απο τα καταλληλότερα χρονοδιαγράμματα. Για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και τις τεχνικές λεπτομέρειες απλά ας αντέγραφαν ενα σύστημα που ήδη λειτουργεί χρόνια τώρα πχ. αυτό του Λονδίνου. Απλή αντιγραφή όχι τίποτα περίπλοκο.

  • Για την Oyster Photocard, στο Λονδίνο, ζητάνε όλες τις πληροφορίες που είχε σχεδιάσει αρχικά, να ζητήσει ο ΟΑΣΑ, εκτός από το Social Security Number (τον αντίστοιχο ΑΜΚΑ). Με λίγα λόγια η Αρχή, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, ήταν και είναι υπερβολικά καχύποπτη.

   Για την ανώνυμη καρτα, αντίστοιχη της απλής Oyster, δεν ζητείται καμία πληροφορία ούτε εδώ, ούτε στο Λονδίνο.

   • Άρα δεν ζητάνε τον κυριότερο αριθμό ταυτοποίησης που σε ακολουθεί για μια ζωή ( National Insurance Number ), εξάλλου και οι χάρτινες οι δικές μας αναγράφουν τον ΑΔΤ οπότε απομένει μόνο το θέμα του ΑΦΜ το οποίο αν ήθελαν θα το διευθετούσαν. Για άλλη μια φορά οι δικοί μας αποδείχθηκαν ανεπαρκείς τσαπατσούληδες και ημιμαθείς.

 3. Μακάρι να γινόταν έτσι. Αν ξεκινούσαν να το εφαρμόζουν από τον Φεβρουάριο, θα είχαν κλείσει οι πύλες 2 μήνες τώρα.
  Και έπρεπε να είχαν κανονίσει το θέμα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, πριν παρουσιαστεί το σύστημα, πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*