Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Share

    Προσοχή: Το συγκεκριμένο άρθρο δεν ενημερώνεται πλέον και είναι πιθανό να περιέχει λανθασμένες πληροφορίες. Δείτε μία ενημερωμένη μορφή του άρθρου εδώ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

    10 συμβουλές για τους αναγνώστες του Athens Transport:

    1. Η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι παλιές μηνιαίες κάρτες του Οκτωβρίου θα βρίσκονται σε ισχύ. Είναι επίσης η τελευταία ημέρα που τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα θα βρίσκονται σε λειτουργίαΑπό την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, τα παλιά εισιτήρια και κάρτες καταργούνται (με εξαίρεση τις κάρτες μεγάλης διάρκειας που δεν έχουν αντικατασταθεί.)
    2. Υπάρχει ζήτημα με όσους έχουν καταθέσει φάκελο και περιμένουν να τους σταλεί η προσωποποιημένη κάρτα ταχυδρομικά. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει πολύ και ο ΟΑΣΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δίνει κάποια επίσημη παράταση. Πριν αγοράσετε εισιτήριο Ath.ena Ticket ή ανώνυμη κάρτα για να μετακινηθείτε, ρωτήστε κάποιον υπάλληλο για το τι πρέπει να κάνετε. Υπάρχει πιθανότητα σιωπηλής παράτασης.
    3. Τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό θα δέχονται φακέλους με δικαιολογητικά για την ταχυδρομική διαδικασία έως τις 30 Νοεμβρίου. Πάντως, βλέποντας τις καθυστερήσεις, καλύτερη λύση ίσως είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας αυτοπροσώπως σε εκδοτήριο. Οι προσωποποιημένες Ath.ena Card μπορούν να εκδίδονται στα εκδοτήρια 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο.
    4. Όσοι επιβάτες έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια παλαιού τύπου, δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου. Ο ΟΑΣΑ ξεκινά διαδικασία αντικατάστασής τους με προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου: όσοι έχουν έως 10 εισιτήρια, από τις 16 Νοεμβρίου στο σταθμό Ομόνοια και στα γραφεία της ΟΣΥ στου Ρέντη και όσοι έχουν πάνω από 10 εισιτήρια από τις 20 Νοεμβρίου στα γραφεία του ΟΑΣΑ.
    5. Από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου ξεκινάει το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του Μετρό και ΗΣΑΠ (πλην μίας πύλης ανά σταθμό). Κλείνουν επίσης οι πύλες στο σταθμό του Αεροδρομίου. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ θα υπάρχει προσωπικό σε κάθε σταθμό προκειμένου να εξυπηρετεί τους επιβάτες. Το κλείσιμο των πυλών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου.
    6. Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ένστολοι κ.λπ.) συνεχίζουν να μετακινούνται όπως και σήμερα μέχρι να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών και για αυτούς. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει μία ανοικτή πύλη από όπου θα μπορούν να διέρχονται αφού επιδείξουν το κατάλληλο δικαιολογητικό. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία και για αυτούς, δεν θα κλείσουν εντελώς οι μπάρες.
    7. Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους παλαιών καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που εκδόθηκαν ως τις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάστασή τους, οι κάρτες ισχύουν κανονικά και οι επιβάτες μπορούν να διέρχονται από την ανοικτή πύλη στους σταθμούς του Μετρό.
    8. Από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου μπαίνει σε ισχύ η νέα εκπτωτική πολιτική για όσους αγοράζουν πακέτα εισιτηρίων των 5 και των 10+1 διαδρομών. Επίσης κυκλοφορεί και το νέο εισιτήριο των 2 διαδρομών. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κομίστρου μπορούν να «φορτιστούν» τόσο σε προσωποποιημένες ή ανώνυμες Ath.ena Card όσο και σε πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket.
    9. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκδίδει και τις δικές τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τους επιβάτες του Προαστιακού οι οποίες σύμφωνα με την εταιρεία ισχύουν για μετακινήσεις σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ. Μέχρι σήμερα ο ΟΑΣΑ δεν έχει δημοσίως αναφερθεί στην ύπαρξη των καρτών αυτών. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ ισχύουν αυτή τη στιγμή για μετακινήσεις στο αστικό τμήμα του Προαστιακού και το Αεροδρόμιο.
    10. Για γρήγορη ενημέρωση, ρίξε μια ματιά στον Οδηγό επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δες επίσης τις πιο αναλυτικές σελίδες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και τις κάρτες Ath.ena Card.

    Card, έξυπνες κάρτες, πολλαπλό εισιτήριο. Λέξεις που ακούγονται παντού τις τελευταίες μέρες καθώς το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας μπαίνει στη ζωή μας.

    Κάποιοι λίγοι έχουν βρει τη λύση, πολλοί παραμένουν μπερδεμένοι. Περισσότεροι ίσως βρεθούν προ εκπλήξεως σε λίγες ημέρες όταν δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παλιά εισιτήρια και κάρτες.

    Για να βοηθήσουμε, ετοιμάσαμε μία απλή εισαγωγή στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να έχετε μία εικόνα για τις αλλαγές.

    Για περισσότερες πληροφορίες και ειδήσεις, «μείνετε συντονισμένοι» στο Athens Transport. Θα συνεχίσουμε να μεταδίδουμε όλες τις νέες πληροφορίες προσπαθώντας, όπως πάντα, να παραμένουμε έγκυροι.

    Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου 2017


    Κατ’ αρχάς: Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (τουλάχιστον) θα μπορείτε να μετακινήστε με τον ίδιο τρόπο που μετακινήστε τα τελευταία χρόνια: με τα παλιά χάρτινα εισιτήρια και τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.


    Το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, προβλέπεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό που θα αλλάξει, είναι οι τύποι των εισιτηρίων και όχι οι τιμές τους (τα «προϊόντα κομίστρου».)

    Τρεις είναι οι νέοι τύποι του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου»:

    • Η προσωποποιημένη ATH.ENA CARD (πλαστική κάρτα με τα στοιχεία του κατόχου της)
    • Η ανώνυμη ATH.ENA CARD (η ίδια κάρτα αλλά χωρίς στοιχεία κατόχου)
    • Το «πολλαπλό εισιτήριο» ATH.ENA TICKET (χάρτινο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο)

    Πριν δούμε τι ακριβώς είναι το καθένα και πως μπορείτε να το αποκτήσετε, ας απαντήσουμε στο σημαντικότερο ερώτημα…

    Ποιο τύπο ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρέπει να αγοράσω;

    Αν…

      Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά ή πολύ συχνά
      Είσαι δικαιούχος μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης (πληρώνεις μισό εισιτήριο ή μετακινείσαι δωρεάν)
    ✓ Δεν χρησιμοποιείς τις συγκοινωνίες πολύ συχνά αλλά θέλεις να έχεις τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις το εισιτήριό σου σε περίπτωση που χαθεί

    Τότε, χρειάζεσαι την προσωποποιημένη ATH.ENA CARD


    Αν…

      Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λιγότερο συχνά (π.χ. μία-δύο φορές τη βδομάδα ή το μήνα)
    ✓  Δεν θέλεις να δώσεις τα στοιχεία σου για να αποκτήσεις προσωποποιημένη ATH.ENA CARD

    Τότε μπορείς να αποκτήσεις την ανώνυμη ATH.ENA CARD


    Aν…

      Χρησιμοποιείς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σπάνια και ευκαιριακά
      Είσαι επισκέπτης στην Αθήνα

    Τότε το πολλαπλό εισιτήριο ATH.ENA TICKET είναι η πιο γρήγορη και συμφέρουσα επιλογή


    Και τώρα ας δούμε έναν έναν τους τρεις νέους τύπους εισιτηρίων:

    Η προσωποποιημένη ATH.ENA CARD με λίγα λόγια:

    • Πλαστική κάρτα σε μέγεθος πιστωτικής. Έχει πάνω της τα στοιχεία και τη φωτογραφία του κατόχου.
    • Μπορεί να αγοραστεί «φορτισμένη» με ένα προϊόν μεγάλης διάρκειας (από εισιτήριο 30 ημερών -30 ευρώ- και πάνω) ή με χρηματικό ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ.
    • Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης ATH.ENA CARD. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες.
    • Μπορεί να επαναφορτιστεί με όποιο προϊόν κομίστρου θέλει ο κάτοχός της, ακόμα και με ένα απλό εισιτήριο 90 λεπτών για όλα τα μέσα μέχρι και ένα εισιτήριο για 360 ημέρες. Αγορά και επαναφόρτιση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τελευταίες μέρες.
    • Επαναφόρτιση σε εκδοτήριο, αυτόματο μηχάνημα ή online.
    • Η ισχύς του προϊόντος με το οποίο έχει φορτιστεί η κάρτα ξεκινά με την πρώτη επικύρωση και όχι την 1η του μήνα.
    • Αν δικαιούστε μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν μετακίνηση, η κάρτα αυτή είναι η μόνη επιλογή.
    • Αν χαθεί, μπορεί να αντικατασταθεί.

    Σημαντικό: Αν είσαι κάτοχος παλιάς κάρτας απεριορίστων διαδρομών που λήγει τέλος Οκτωβρίου, μπορείς να αγοράσεις την ATH.ENA CARD τώρα και να αρχίσεις να την χρησιμοποιείς όταν λήξει η παλιά κάρτα σου.

    Δικαιολογητικά για έκδοση ATH.ENA CARD: Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, έγγραφο που να αναγράφει τον αριθμό ΑΜΚΑ, αν είστε δικαιούχος μειωμένου κομίστρου, το αντίστοιχο δικαιολογητικό.

    Πώς γίνεται η έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD: Συμπληρώνεις (προαιρετικό βήμα) την online αίτηση και εκτυπώνεται το έγγραφο με τον κωδικό QR. Στη συνέχεια, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά απευθύνεσαι σε ένα από τα σημεία έκδοσης.

    Αν δεν θέλεις να περιμένεις στην ουρά: Μπορείς να ακολουθήσεις την ταχυδρομική διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένης ATH.ENA CARD.

    Δες εδώ περισσότερες αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες για την ATH.ENA CARD


    Η ανώνυμη ATH.ENA CARD με λίγα λόγια:

    • Ακριβώς η ίδια εμφανισιακά με την προσωποποιημένη αλλά χωρίς κανένα στοιχείο του κατόχου πάνω της.
    • Μπορείς να την φορτίσεις με προϊόντα κομίστρου διάρκειας απο ένα εισιτήριο των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών. Κατά την πρώτη αγορά πρέπει να φορτιστεί με πακέτο 5 ή 11 εισιτηρίων των 90 λεπτών ή χρηματικό ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μειωμένα εισιτήρια.
    • Εκδίδεται από όλα τα εκδοτήρια. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Επαναφόρτιση σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα.

    Περισσότερες πληροφορίες για την ανώνυμη ATH.ENA CARD


    Το πολλαπλό εισιτήριο ATH.ENA TICKET με λίγα λόγια:

    • Χάρτινο ανώνυμο εισιτήριο το οποίο μπορεί να επαναφορτιστεί για χρήση και στο μέλλον.
    • Μπορείς να το φορτίσεις με προϊόντα κομίστρου από πακέτο 5 εισιτηρίων των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών.
    • Η έκδοση γίνεται ανώνυμα σε όλα τα εκδοτήρια και τα αυτόματα μηχανήματα.
    • Διατίθενται και μειωμένα ATH.ENA TICKET αλλά μόνο από τα εκδοτήρια.
    • Επαναφόρτιση στα εκδοτήρια και τα αυτόματα μηχανήματα. Για να γίνε επαναφόρτιση, το εισιτήριο πρέπει να είναι άδειο.

    Περισσότερες πληροφορίες για το πολλαπλό εισιτήριο ATH.ENA TICKET


    Πώς χρησιμοποιώ το ATH.ENA TICKET και την ATH.ENA CARD

    Ξεχάστε τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα. Η ATH.ENA CARD και το ATH.ENA TICKET δεν μπαίνουν σε κάποια σχισμή και δεν σφραγίζονται.

    Η «επικύρωση» γίνεται πλησιάζοντας την κάρτα ή το εισιτήριο κοντά στο «σημείο επαφής» των νέων «ακυρωτικών μηχανημάτων».

    Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις την κάρτα από το μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.

    Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ: Τα νέα επικυρωτικά μηχανήματα έχουν μπλε χρώμα. Πλησιάζεις την κάρτα ή το εισιτήριο στην περιοχή κάτω από την οθόνη και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Όποιο τύπο κομίστρου και αν έχεις, ο ΟΑΣΑ λέει πως απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που μπαίνεις σε όχημα (όχι όταν βγαίνεις.)

    Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό: Η επικύρωση του εισιτηρίου γίνεται στις μπάρες που έχουν τοποθετηθεί εκεί όπου βρίσκοταν τα παλιά επικυρωτικά μηχανήματα. Χρησιμοποιείς την οθόνη που βρίσκεται στα δεξιά σου όπως μπαίνεις στην μπάρα. Πλησιάζεις το εισιτήριο ή κάρτα και βλέπεις αν η επικύρωση έχει γίνει επιτυχώς. Ο ΟΑΣΑ λέει πως απαιτείται επικύρωση κάθε φορά που περνάς από μπάρα, μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σταθμό.

    Ειδικές περιπτώσεις:

    Δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης: Άνεργοι, ΑΜΕΑ, οπλίτες και λοιποί δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης θα πρέπει να εκδώσουν (δωρεάν) προσωποποιημένη ATH.ENA CARD όταν ξεκινήσει η διαδικασία για τις κατηγορίες αυτές των επιβατών. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να κινούνται όπως και σήμερα.

    Κάτοχοι καρτών μεγάλης διάρκειας (3μηνιαία έως ετήσια) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά: Θα υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης με ATH.ENA CARD. Μέχρι τότε θα μπορούν να κινούνται με τις κάρτες που ήδη έχουν.


    Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να διαβάσεις:

    Αν έχεις κάποια απορία, μη διστάσεις να αφήσεις σχόλιο.

     

     

 
 

Διαβάστε Περισσότερα