Προλαβαίνουν, δεν προλαβαίνουν. Οι εκκρεμότητες του ηλεκτρονικού εισιτήριου

20 και σήμερα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας – αν δεν δοθεί κάποια παράταση. Ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες που θέτουν υπό αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα του ΟΑΣΑ.

Προλαβαίνουν; 

Το βασικότερο ερώτημα είναι αν υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου όλοι οι επιβάτες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις καινούριες κάρτες και εισιτήρια έως την 1η Νοεμβρίου. Αν και νωρίτερα πρόθεση του ΟΑΣΑ ήταν η διαδικασία της μετάβασης να διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, η ξαφνική εντολή του υπουργού για άμεση μετάβαση ως το τέλος του μήνα άλλαξε τα δεδομένα.

Δείτε: Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Οι αριθμοί δείχνουν πως η κατάσταση είναι δύσκολη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Μετρό κ. Σπύρο Ρεβύθη, οι κάτοχοι των χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΑ φτάνουν τους 600.000. Όλοι αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να αποκτήσουν την προσωποποιημένη ATH.ENA CARD. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου και δωρεάν μετακίνησης (για τους οποίους η κάρτα αυτή θα είναι η μόνη επιλογή) καθώς και πιθανότατα και άλλοι επιβάτες που θα την προτιμήσουν.

Ουσιαστικά φαίνεται πως ένας αριθμός επιβατών που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο θα πρέπει να έχει αποκτήσει την ATH.ENA CARD μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Πόσοι από αυτούς το έχουν ήδη κάνει; Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά την ανακοίνωση περί άμεσης μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο εκδόθηκαν μόλις 1.300 προσωποποιημένες κάρτες ενώ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευή 6 Οκτωβρίου είχαν εκδοθεί άλλες 1.800.

Δείτε: Πληροφορίες για τις κάρτες ATH.ENA CARD

Αν και ο ρυθμός με τον οποίον εκδόδονται οι κάρτες έχει σίγουρα αυξηθεί από τότε, η έκδοση σχεδόν 1.000.000 ATH.ENA CARD ως το τέλος του μήνα φαίνεται από πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Πολλές οι εκκρεμότητες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Η ξαφνική ανακοίνωση του υπουργού για άμεση μετάβαση στο ηλεκτρονικό φαίνεται πως έπιασε στον ύπνο τον ΟΑΣΑ με τους πάντες να τρέχουν για να επισπευτούν όλες οι διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ιστοσελίδα ενημέρωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο βγήκε στον αέρα με ελάχιστες πληροφορίες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση για τη μετάβαση, ενώ από έχει ακολουθήσει σταδιακός εμπλουτισμός των πληροφοριών λαμβάνοντας έμπνευση και από το Athens Transport.

Στα αρνητικά πρέπει να προστεθεί και η κακή ενημέρωση σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο που έχουν πολλοί εκδότες εισιτηρίων αλλά και ελεγκτές. Όπως μας έχουν αναφέρει αρκετοί αναγνώστες μας, οι πληροφορίες που λαμβάνουν διαφέρουν από εκδοτήριο σε εκδοτήριο ακόμα και για βασικές πληροφορίες που αφορούν την έκδοση των καρτών.

Δείτε: Πληροφορίες για τo πολλαπλό εισιτήριο ATH.ENA TICKET

Μεταξύ των σημαντικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης καρτών για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης στους οποίους περιλαμβάνονται άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.ά.
 • Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η πώληση μονών εισιτηρίων διάρκειας 90 λεπτών για τους κατόχους ATH.ENA TICKET. (Η πιο φθηνή επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν ακόμα και ένα δρομολόγιο είναι η αγορά πακέτου 5 εισιτηρίων των 90 λεπτών έναντι 7 ευρώ).
 • Η έκδοση ATH.ENA CARD δεν έχει ξεκινήσει ακόμα σε αρκετά εκδοτήρια, κυρίως της γραμμής 1. Επίσης είναι δυνατή σε μόλις 2 εκδοτήρια της ΟΣΥ.
 • Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης καρτών απεριορίστων διαδρομών διάρκειας από τρεις μήνες και πάνω που λήγουν στους επόμενους μήνες.
 • Δεν έχει ξεκινήσει η έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων στους σταθμούς του Προαστιακού.
 • Δεν λειτουργούν ακόμα μηχανήματα POS σε πολλά εκδοτήρια και έτσι τα μετρητά είναι ο μόνος τρόπος πληρωμής. Επίσης ούτε τα αυτόματα μηχανήματα δέχονται ακόμα πληρωμές με κάρτες.
 • Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πως θα κινούνται δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου που είναι κάτω των 13 ετών και χωρίς ταυτότητα, καθώς και παιδιά που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τουρίστες -Έλληνες και ξένοι- που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο (π.χ. φοιτητές ή λόγω ηλικίας) θα είναι αναγκασμένοι να παιρνούν από διαδικασία έκδοσης ATH.ENA CARD – ή θα τους προτείνεται να αγοράζουν ολόκληρα εισιτήρια.
 • Δεν έχει διευκρινιστεί η διαδικασία φόρτωσης της ATH.ENA CARD με χρηματικό ποσό αντί προϊόντων κομίστρου και ο τρόπος χρήσης αυτών.
 • Δεν λειτουργεί ακόμα (τουλάχιστον για τους περισσότερους κατόχους ATH.ENA CARD) η δυνατότητα σύνδεσης με την ιστοσελίδα για επαναφόρτωση των καρτών.
 • Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα διασύνδεση του συστήματος πυρασφάλειας των σταθμών του Μετρό με τις πύλες εισόδου/εξόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν ακόμα να κλείσουν.

Δείτε επίσης:

28 Comments

 1. Καλημέρα σας, εκανα αιτηση για προσωποποιημένη κάρτα ΑΜΕΑ, στο τέλος της αίτηση έλεγε ακολουθήστε την εξέλιξη της αίτησής σας στο σχετικό πεδίο. Πως μπορώ να δω την εξέλιξη?
  Επίσης θα λάβω τη κάρτα ταχυδρομικά?

  • Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρακολούθησης δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα.

   Ναι, θα σταλεί ταχυδρομικά, στη διεύθυνση που πληκτρολογήσατε.

  • Αν δεν μπορείτε να ολοκλήρωσετε την αίτηση, πηγαίνετε σε ένα εκδοτήριο και βγάλτε την κάρτα κατευθείαν.

   Για τον κωδικό, δεν έχουμε ακούσει περιπτώσεις που κάποιος να έχει βάλει γράμματα, μιας και εκτός από το “PIN” και το “μόνο αριθμοί”, αν βάλεις γράμματα ή κάτι άλλο, το πεδίο κοκκινίζει αμέσως.

  • Όχι. Πρέπει να βάλετε έναν νέο 8ψήφιο κωδικό που να έχει και αγγλικά γράμματα και αριθμούς και σύμβολα.

 2. Παιδιά εξακολουθεί να μη δουλεύει η εγγραφή της κάρτας στο site της athenacard. Kαι για να σας προλάβω έχω δοκιμάσει 20 διαφορετικούς κωδικούς(μικρά/κεφαλαία γράμματα, σύμβολα και αριθμούς όλοι) σε 4 διαφορετικούς υπολογιστές και σε 4 διαφορετικούς browsers(firefox,chrome, edge και opera) αλλά εξακολουθεί να βγάζει μήνυμα “παρακαλώ ελέγξτε το πεδίο κωδικός”…. Έχω απηυδύσει με το μπάχαλό τους…

  • Έχεις δοκιμάσει και σε ελληνικά και σε αγγλικά; Μου φαίνεται περίεργο… Σε εμένα την πρώτη φορά είχα βάλει νούμερα και μου έβγαλε σφάλμα και τη δεύτερη έβαλα γράμματα, σύμβολα και αριθμούς.
   Πάντως παίρνει μόνο κωδικούς που περιλαμβάνουν και τα τρία είδη κειμένου.
   Επίσης, έλεγξε αν ο κωδικός έχει 8 ψηφία, τουλάχιστον

  • Επίσης η εγγραφή γίνεται για προσωποποιημένη κάρτα. Εάν προσπαθείτε με ανώνυμη θα σας βγάζει μήνυμα για λάθος κωδικό.

 3. Καλησπερα και συγγνωμη αν εχει ξαναερωτηθει, αλλα το ΑΜΚΑ πως το αποδεικνυεις, σ δινει χαρτι το ΚΕΠ? Γτ παλιοτερα που ειχα ζητησει μ ειχαν πει οτι δεν ισχυει πια,βεβαια ηταν για δημοσια υπηρεσια και μπορει να ειναι διασυνδεδεμενα τα συστηματα τους.

 4. Μέχρι σήμερα αν ήσουν κοντά στα 90′ που ισχύει το εισιτήριο, μπορούσες να το ακυρώσεις δεύτερη φορά, αν προλάβαινες, για να δείξει ότι μπήκες στο όχημα in time και καλυπτόσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Με το νέο σύστημα θα πρέπει να ΕΧΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ τις
  διαδρομές σου εντός 90′. Μετά αν είσαι στο μετρό θα σου χρεώσει δεύτερο εισιτήριο στην έξοδο, αλλά μπορεί να μπλέξεις αν πέσεις σε έλεγχο μέσα στο όχημα. Στο λεωφορείο/τραμ θα πρέπει μετά τα 90′ να ξανακυπτήσεις την κάρτα μέσα στο όχημα για να χρεωθείς νέο εισιτήριο. Και έτσι δεν θα ξέρεις τι να κάνεις αν πας να αλλάξεις μέσο και είσαι κοντά στα 90′. Θα κάθεσαι να περιμένεις να συμπληρωθούν τα 90′ για να σε χρεώσει εξαρχής με άλλο εισιτήριο αφού αν μπεις αμέσως δεν θα σε χρεώσει ή θα μπεις μέσα κι ό,τι γίνει αν πέσεις σε έλεγχο;

   • Ναι, μόλις το βρήκα. Συγγνώμη. έχω κάρτα εδώ και 7 χρόνια και δεν το είχα προσέξει. Αλλά και πάλι, ισχύει η απορία που θέτω στο τέλος. Μέχρι σήμερα απλά κτυπούσες άλλο (χάρτινο) εισιτήριο και τελείωνε η δουλειά. Αν “αύριο” έχει κάποιος φορτωμένα εισιτήρια σε απρόσωπη κάρτα όμως; Φεύγει από το σπίτι του και μπαίνει στο πρώτο όχημα στις πχ. 9.00. Θέλει να μετεπιβιβαστεί σε άλλο στις 10.20. Αν πάει να μπει αμέσως, το σύστημα δεν θα του χρεώσει εισιτήριο, αλλά σε 10′ θα είναι εκτός χρόνου.

    • Στο site της κάρτας λέει:
     (αν έχεις πακέτο 5 ή 10 εισιτηρίων)
     “Αν η τελευταία σας διαδρομή δεν ολοκληρωθεί στα 90 λεπτά, τότε θα πρέπει με δική σας μέριμνα να επικυρώσετε το δεύτερο από τα πέντε ή δέκα εισιτήρια αν βρίσκεστε σε λεωφορείο τρόλλεϋ ή τραμ. Αν βρίσκεστε στο μετρό, το δεύτερο εισιτήριο θα επικυρωθεί αυτόματα κατά την έξοδό σας από τις πύλες.”

     Με λίγα λόγια, αν σε πιάσει ελεγκτής και δει ότι η κάρτα έχει και άλλα εισιτήρια μέσα (από πακέτο), δεν θα σου επιβάλλει πρόστιμο, γιατί με το που βγεις από τις πύλες, θα χρεωθείς το δεύτερο.

 5. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, και όχι με τον πρόεδρο των εργαζομένων, υπάρχουν 250.000 με 300.000 χρήστες παλαιών καρτών. Και αν το σκεφτείς, έτσι είναι, αποκλείεται να έχει βγάλει κάρτα πάνω από το 1/8 των κατοίκων της Αθήνας. Εδώ οι μισοί δεν πληρώνουν καν.

 6. Στο site (το οποίο προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου) έχουν βάλει το “Αγορά / Τραπεζικό Σύστημα” πάνω δεξιά αλλά ακόμα δεν λειτουργεί η εγγραφή της κάρτας.

 7. μην ξεχνάμε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όσοι βγάλαμε προσωποποιημένη κάρτα. η ιστοσελίδα βγάζει σφάλμα και δεν πραγματοποιεί εγγραφή της κάρτας.

  • Η ιστοσελίδα βγάζει σφάλμα, αν ο καινούριος κωδικός που βάζεις (όχι το 8ψήφιο PIN, από την έκδοση της κάρτας) δεν περιέχει γράμματα, σύμβολα και αριθμούς. Για δοκίμασε να βάλεις τέτοιο κωδικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*