Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Mission impossible η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Share

    Όλο και απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο ως το τέλος του μήνα, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα. Φαίνεται πως όταν στις 4 Οκτωβρίου ο υπουργός Μεταφορών Χ. Σπίρτζης ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά την επίσπευση της μετάβασης λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο ΟΑΣΑ και τον πελάτη, δηλαδή όλους εμάς.

    Δείτε επίσης: Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας

    Όπως δήλωσε ο υπουργός στο «Έθνος της Κυριακής» [η συνέντευξη κατά πάσα πιθανότητα δόθηκε την περασμένη Πέμπτη ή Παρασκευή], βρισκόμαστε κοντά στην έκδοση 45.000 προσωποποιημένων καρτών. Μία εβδομάδα πριν, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο υπουργός δήλωνε πως 32.000 επιβάτες έχουν εκδώσει ήδη ATH.ENA CARD. Όπως βλέπουμε, αν και οι ουρές στα εκδοτήρια παραμένουν μεγάλες και αναμένεται να μεγαλώσουν περαιτέρω, η πρόοδος είναι αργή.

    Πόσες κάρτες πρέπει να βγουν συνολικά; Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σπίρτζης στην ίδια συνέντευξη, οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών είναι 250.000 [Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει βδομάδες νωρίτερα ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Μετρό, οι κάρτες είναι 500.000. Σε αυτή την περίπτωση θα υποθέσουμε ότι ο σωστός αριθμός είναι αυτός του υπουργού]. Στους κατόχους καρτών, θα πρέπει να προσθέσουμε τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου και δωρεάν μετακίνησης που θα πρέπει επίσης να εκδώσουν ATH.ENA CARD.

    Συμπερασματικά, είναι πολύ πιθανό να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα μόνο το 10% των καρτών που απαιτούνται για να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η παράταση μάλλον είναι μονόδρομος.

    Γιατί όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; Κατά πάσα πιθανότητα, όταν ο υπουργός ανακοίνωνε «εν βρασμώ ψυχής» την άμεση μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έλαβε υπόψη κατά πόσο το εγχείρημα είναι ρεαλιστικό.

    Το πρόβλημα είναι πως ενώ πολλά ζητήματα εκκρεμούν, κανείς δεν λέει ακόμα στο επιβατικό κοινό τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη μετάβαση…

    Ας δούμε μερικές από τις εκκρεμότητες σήμερα, 8 ημέρες πριν την υποτιθέμενη ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο:

    • Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση (άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ). Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ οι κατηγορίες αυτές των επιβατών θα συνεχίσουν να μετακινούνται με τον ίδιο τρόπο μέχρι νεωτέρας.
    • Επίσης καμία απόφαση και για τους κατόχους απεριορίστων διαδρομών που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά. Και σε αυτή την περίπτωση οι παλιές κάρτες θα ισχύουν μέχρι νεωτέρας, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει πως η ολοκλήρωση της μετάβασης θα καθυστερήσει.
    • Η έκδοση και αποστολή καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσω ταχυδρομείου προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τους αναγνώστες μας, ακόμα και όσοι κατέθεσαν φάκελο με δικαιολογητικά τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμα παραλάβει την κάρτα τους. Το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα συμβεί ενώ πλησιάζει ο Νοέμβριος οπότε και θα λήξει η κάρτα απεριορίστων διαδρομών που ήδη έχουν; Θα αναγκασθούν να στηθούν στην ουρά την 1η Νοεμβρίου για να βγάλουν κάρτα μόνοι τους; (Είναι τεχνικά δυνατό αν τυχόν ο ΟΑΣΑ τους έχει εκδώσει ήδη κάρτα;) Μήπως τα εκδοτήρια θα πρέπει να σταματήσουν να δέχονται φακέλους καθώς προφανώς δεν πρόκειται να λάβουν όλοι τις κάρτες τους μέχρι την 1η Νοέμβρη;
    • Ο ΟΑΣΑ δεν έχει μπει ακόμα στον κόπο να διορθώσει τα πολλά λάθη που υπάρχουν στο site για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Προβλήματα υπάρχουν και στην εφαρμογή αγοράς εισιτηρίων, πράγμα που δείχνει ότι το site ανέβηκε εσπευσμένα μετά την ανακοίνωση του υπουργού, χωρίς να είναι έτοιμο.

    Ακόμα και σήμερα ο ΟΑΣΑ ή όποιος τέλος πάντων έχει το πρόσταγμα στη διαδικασία της μετάβασης θα πρέπει να αναγνωρίσει τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και να ανακοινώσει την παράταση της μετάβασης. Διαφορετικά, το επόμενο 10ήμερο θα είναι εφιαλτικό για χιλιάδες επιβάτες.

    Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα