Μονόδρομος η παράταση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Είτε θα δοθεί παράταση είτε θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες. Δεν πάνε καλά τα πράγματα με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο αφού, αν και μεγάλος αριθμός επιβατών ταλαιπωρείται καθημερινά προκειμένου να εκδώσει τις νέες ATH.ENA CARD, η πλειοψηφία φαίνεται πως δεν έχει πάρει ακόμα είδηση πως το deadline της μετάβασης είναι μόλις 15 ημέρες μακριά.

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί

Μεγαλύτεροι εχθροί της εσπευσμένης μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ο χρόνος και η αριθμητική. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη στην ΕΡΤ1, 32.000 επιβάτες έχουν εκδώσει ήδη κάρτες ATH.ENA CARD. Αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές οι κάρτες εκδόθηκαν από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου (μία μέρα μετά την ανακοίνωση για την άμεση μετάβαση) ως την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος είναι περίπου 2.900 κάρτες την ημέρα.

(Σε επίσης χτεσινή συνέντευξή του στον Real FM ο υπουργός ανέφερε «σήμερα [Δευτέρα] ξεπεράσαμε την έκδοση των 30.000 ηλεκτρονικών καρτών)

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό υπάρχουν 500.000 κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου που χρησιμοποιούν μόνο εισιτήρια αλλά και τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης – ομάδες που τώρα πρέπει να προχωρήσουν υποχρεωτικά σε έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD – υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε έκδοση κάρτας.

Δείτε όλες τις πληροφορίες για τις κάρτες ATH.ENA CARD

Ακόμα και 10.000 νέες κάρτες να εκδίδονταν την ημέρα (αριθμός μάλλον αδύνατος), στις 15 ημέρες που απομένουν θα είχαμε επιπλέον 150.000 κάρτες, πολύ λιγότερες από όσες χρειάζονται.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της

Πέρα από τους αριθμούς και η εικόνα που βλέπουμε καθημερινά κινούμενοι με τις συγκοινωνίες είναι χαρακτηριστική.

Χτες το απόγευμα, κατά την ώρα αιχμής, περάσαμε 15 λεπτά στο επίπεδο διακίνησης επιβατών σταθμού του Μετρό. Από τους πολλούς επιβάτες που είδαμε να μπαίνουν και να βγαίνουν ούτε ένας (!) δεν χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό εισιτήριο κατά το πέρασμά του από τις πύλες εισόδου/εξόδου.

Είδαμε πάντως δύο διαφορετικούς επιβάτες να προσπαθούν να επικυρώσουν το εισιτήριό τους ακουμπώντας το στις πύλες αλλά μετά από λίγο διαπίστωσαν πως δεν γίνεται τίποτα αφού είχαν στο χέρι ένα παλιό χάρτινο εισιτήριο.

Δεν ήταν οι μόνοι καθώς πολλοί επιβάτες επικύρωσαν τα χάρτινα εισιτήριά τους στα παλιά μηχανήματα. Για κάποιο περίεργο λόγο, τα εκδοτικά μηχανήματα των παλιών εισιτηρίων λειτουργούν ακόμα, 15 μέρες πριν την ολοκλήρωση της μετάβασης.

Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Φυσικά, όπως και στους περισσότερους σταθμούς, η ουρά στα εκδοτήρια ήταν μεγάλη και μεγάλωνε συνεχώς. Όση ώρα ήμασταν στο σταθμό ούτε ένας επιβάτης δεν παρέδωσε φάκελο με δικαιολογητικά για τη διαδικασία έκδοσης ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου. Κάτι μας λέει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα τύχει μεγάλης συμμετοχής.

Οι δικαιολογίες του υπουργού

Στην μεγάλη καθυστέρηση με την οποία εκπαιδεύτηκε το προσωπικό οφείλεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Χ. Σπίρτζης στην χτεσινή του συνέντευξη. «Υπήρξε κωλυσιεργία από συγκεκριμένους κύκλους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η αλήθεια είναι πως είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκπαίδευση του προσωπικού αφού πολλά σχόλια που λαμβάνουμε αναφέρουν πως εκδότες αγνοούν ή δίνουν και λάθος πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ο υπουργός «τα έριξε» επίσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατηγορώντας την πως δεν επέτρεψε την ταχυδρομική αποστολή των προσωποποιημένων καρτών στους επιβάτες.

Τέλος ο υπουργός έριξε ευθύνες και «στο κύκλωμα της ΣΤΑΣΥ» που ήθελε να συνεχίσει να πουλάει «πλαστά εισιτήρια και κάρτες» και για αυτό αντιτάχθηκε στην λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Άλλες ειδήσεις

 • Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες Δευτέρα 16 Οκτωβρίου η έκδοση προσωποποιημένων ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομικής αποστολής της κάρτας. Η διαδικασία απευθύνεται σε κατόχους παλιών μηνιαίων καρτών πλήρες κομίστρου και σε άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών. Διαβάστε αναλυτικά.
 • Κατά την έκδοση των προσωποποιημένων ATH.ENA CARD δεν απαιτείται πλέον η αγορά κάποιου προϊόντος κομίστρου ή η προσθήκη χρηματικού ποσού. Οι κάρτες μπορούν να εκδίδονται άδειες και να φορτίζονται στη συνέχεια από τους κατόχους τους με όποιο προϊόν κομίστρου επιθυμούν.

Δείτε επίσης:

27 Comments

 1. Όπως απάντησε και το athens transport ο ενημερωμένος ναι. Βλέπεις κάθε μέρα τα νέα μηχανήματα, έχουν βγει σε όλα τα κανάλια και σε μεγάλες εφημερίδες στο διαδίκτυο – και μη – από τις αρχές Φεβρουαρίου και λένε για την μετάβαση από το χάρτινο στο ηλεκτρονικό. Μια απλή αναζήτηση να κάνεις στο Google θα δεις πόσα site και εφημερίδες ενημέρωναν τον κόσμο για την έναρξη έκδοσης προσωποποιημένων καρτών από τέλη Αυγούστου. Δηλαδη οκ δεν λέω ότι δεν φταίει και ο ΟΑΣΑ. Σίγουρα ένα μερίδιο ευθύνης το έχει. Αλλά και εμείς είμαστε απαράδεκτοι αυτό λέω πάνω… Εμείς που την έχουμε βγάλει και την χρησιμοποιούμε ένα μήνα μην πω και παραπάνω πως το μάθαμε;; Εάν ενδιαφέρεστε για τα μέσα και τα χρησιμοποιείτε κάθε μέρα δεν είναι δύσκολο μια φορά που θα κατέβεις σε ένα σταθμό του μετρό να ρωτήσεις εαν μπορείς να βγάλεις την κάρτα.

 2. Προσθέστε και όσους έχουμε ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών . Προσωπικά εγώ εχτές 17/10/2017 πήγα με την ετήσια κάρτα η οποία λήγει την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου 2018 και ρώτησα σε δύο διαφορετικούς σταθμούς, για να μάθω τι θα κάνω. Να εκδώσω ηλεκτρονική κάρτα με φόρτιση σε αυτήν των εναπομεινάντων
  μηνών (με την επιστροφή των χάρτινων κουπονιών Νοεμβρίου , Δεκεμβρίου 2017 και
  Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2018) μέχρι τον
  Φεβρουάριο του 2018 ή να κρατήσω την χάρτινη μέχρι να εξαντληθεί και μετά την 1η
  Μαρτίου 2018 να αγοράσω ηλεκτρονική κάρτα . Και
  στους δύο σταθμούς μου είπαν ότι προς το παρόν να μην πράξω οτιδήποτε διότι
  ακόμα δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση και να περιμένω.

  • Αν υπήρχε σωστή οργάνωση και μελέτη σε βάθος έπρεπε να αποστέλουν την προσωποποιμένη κάρτα με φόρτιση εώς το τέλος του Φεβρουαρίου 2018 κατευθείαν αφού δίνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο φάκελο (φωτοτυπία της ήδη υπάρχον ετήσιας κάρτας) και αυτή θα είχαν καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση και εμείς λιγότερη ταλαιπωρία.
   Το μόνο σημείο που δεν ξέρω αν θα ήταν εφιχτό αν κάποιος στο εντωμεταξύ είχε αλλάξει ταυτότητα ή διαβατήριο και φαίνεται άλλο στποχείο από την ημέρα έκδοσης της παλιάς κάρτας (ετήσιας εννοώ).

 3. Μέχρι πριν 4-5 ημέρες επικρατούσε το απόλυτο μπάχαλο .πχ
  Δεν ξέραμε αν προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να βγάλει και κάποιος που δεν είναι κάτοχος μηνιαίων καρτών , άλλα εκδοτήρια δέχονταν βεβαίωση για το ΑΜΚΑ από το ίντερνετ άλλοι απαιτούσαν βιβλιάρια 🙂 , στο site κόλλαγε η εγγραφή , δεν υπάρχουν POS κτλ
  Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απορίες και γκρίζες ζώνες .
  Η λογική του θα κάτσεις στην ουρά και θα ταλαιπωρηθείς με το έτσι θέλω είναι απαράδεκτη .
  Εγώ προσωπικά με την mobile εφαρμογή όπως έχω ξαναγράψει ξέχασα τι σημαίνει ουρά και αναμονή και δεν δέχομαι με τίποτα να μου την ξαναμάθει κανένας .
  Φίλε Νικήτα αν το ιδανικό που είδες ήταν 10-15 άτομα , με 5 (που θα είναι παραπάνω) λεπτά εξυπηρέτηση για τον καθένα αυτό σημαίνει καμιά ώρα αναμονή σε ουρά .
  Ε, μην ζητάμε και τα ρέστα.

  • Ναι αυτό που λες έγινε γιατί δεν πήγαινε κανένας στην αρχή. Μόλις κατάργησαν την κάρτα τότε ξεκίνησε να πηγαίνει ο κόσμος. Η προσωποιημενες καρτες εκδίδονται από αρχές Σεπτεμβρίου. Φταίει ο ΟΑΣΑ σαφώς (εάν και όπως έχω ξαναγράψει το αρχικο πλάνο του ΟΑΣΑ ήταν η έκδοση της κάρτας αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου – παράλληλα εννοείται και από τα ταμεία – αλλά το απαγόρευσε η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων) αλλά και εμεις το κοινό είμασταν απαράδεκτοι. Εγώ πήγα δύο φορές για να την έκδοση δεν περίμενα πάνω από 10 λεπτά. Αλλά όπως είπα και παραπάνω όταν το έχει αφήσει όλο το επιβατικό κοινό για τις τελευταίες δύο εβδομάδες του μήνα λογικό είναι. Από τη στιγμή που θα την βγάλεις μπορεις να την γεμίζεις μέσω διαδικτύου ότι έκανες δλδ με την εφαρμογή τόσο καιρό. Η μετάβαση σε ενα νέο σύστημα σίγουρα θα είχε κάποιες καθυστερήσεις, λίγη κατανόηση. Ειδικα τις πρωινές ώρες της Κυριακής που πέρασα προχτές από δύο σταθμούς δεν είχε ούτε ένα άτομο.

 4. Λοιπόν μέχρι πριν μερικές μέρες ναι ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχε ο ΟΑΣΑ. Πλέον φταίμε εμείς. Δεν πειράζει αστούς να ταλαιπωρούνται. Εγώ οπότε έχω περάσει από την Αττική η ουρά δεν είναι πάνω από 10 άτομα. Σίγουρα σε σταθμούς όπως το σύνταγμα και Ομόνοια θα έχει περισσότερο κόσμο αλλά είμαστε απαράδεκτοι. Τέλους του μήνα πρέπει να κλείσουν τα παλιά μηχανήματα και να υπάρχει αποκλειστικά ηλεκτρονικο εισιτήριο. Να μην κλείσουν οι πύλες γιατί προφανώς δεν γίνεται αλλά το χάρτινο τέλος. Μακαρί γιατί εάν δεν το κόψουν ο Έλληνας θα εξακολουθήσει να το χρησιμοποιει και η μεταβάση θα πάρει 10 χρόνια… Δεν αλλαξει. Ήθελα να ήξερα όλοι αυτοί οι 30.000 δεν το χρησιμοποιούν το έβγαλαν και καθεται;; Όλοι χρησιμοποιούν ακόμα την χάρτινη του Οκτωβρίου η απλά δεν επικυρώνουν καθόλου;; Πιστεύω επίσης ότι δεν ξέρουν πως. Παράδειγμα: Χτες εγώ επικυρώνω στο λεωφορείο το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μόλις με βλεπει μια κοπέλα το έβγαλε δειλά δειλά από το πορτοφόλι της και το επικυρώσε και αυτή. Τι μας λέει αυτό. Προφανώς της είπαν στο ταμείο ότι δεν χρειάζεται επικυρώση κάθε φορά, στο πλαίσιο της συνεχούς παραπληροφόρησης. Βέβαια μετά όλοι αυτοί θα γκρινιάζουν και θα βρίζουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

  • Δηλαδή άμα μπουν στην ουρά 20 άτομα θα πάει πιο γρήγορα το σύστημα; Οι επιβάτες φταίνε που ο ΟΑΣΑ με ένα μηχανισμό που βγάζει 3.000 κάρτες τη μέρα θέλει να βγάλει 300.000 σε 35 μέρες. Και οι 300.000 είναι λάθος: αν μετρήσουμε και άνεργους, 65+, ανήλικους, φοιτητές κλπ, αυτοί που θα χρειαστούν προσωποποιημένη κάρτα είναι κοντά στο εκατομμύριο (και επειδή μάλλον δεν έχουν κουπόνι και κάρτα, η διαδικασία με το φάκελο δε τους πιάνει).

   Το χάρτινο θα μπορούσε να είχε καταργηθεί ήδη αν είχαν φροντίσει να βγάζουν μεμονομένα athena tickets (πέρα από 5 ή 10+1). Οι επιβάτες φταίνε που δεν προμηθεύτικαν χαρτί κλπ εγκαίρως;

   • Όπως είπα και παραπάνω όσο έχω δει εγώ σε σταθμούς που δεν είναι πολύ κεντρικοί η ουρά δεν ξεπερνά τα 10-15 άτομα… Οπότε προφανώς η όλοι πάνε σύνταγμα και Ομόνοια ή δεν πάνε καθόλου. Μόνο τις 2-3 πρωτες μέρες είχε λίγο κόσμο μετά τπτ… Και σήμερα που θα ξανα κατέβω κέντρο να δείτε ούτε 20 άτομα δεν θα είναι στην ουρά. Έβαλαν τους φακέλους και όπως λέει και το άρθρο παραπάνω ούτε ένας στο διάστημα που έκανε την παρατήρηση ο αρθρογράφος δεν κατέθεσε φάκελο. Τι άλλο να κάνει ο ΟΑΣΑ. Από αρχές Σεπτεμβρίου εκδίδει κάρτες οποίος δεν πάει θα ταλαιπωρηθεί τέλους του μήνα… Για τους ανέργους έχετε δίκιο φταίει αποκλειστικά ο ΟΑΣΑ ή το υπουργείο που είναι υπεύθυνο.

   • Η διαδικάσια με τον φάκελο αφορά μόνο όσους έχουν επιβάτες κανονικής μηναιάς κάρτας απεριορίστων διαδρομών είχαν κουπόνι κονικής τιμής μηναιάς χάρτινης κάρτας κατά τον τελευταιό χρόνο

    .Δεν αφορά όσους έχουν ετήσια κάρτα απερίστων διαδρομών, δεν αφορά ανέργους, φοιτητές, σώματα ασφαλείας και δεν αφορά επίσης καινούργιους επιβάτες που θα αποκτήσουν πρωτη φορά κάρτα καθώς δεν θα έχουν παλαιότερο κουπόνι μηναιάς κάρτας, επίσης δεν αφορά και παλαιούς επιβάτες που μετακινούνταν μόνο με χάρτινα εισητήρια καθώς και αυτοί δεν θα έχουν επίσης κουπόνι μηνιαιάς κάρτας προηγούμενου μήνα του 2017.

  • Eτσι είναι .. Ο κόσμος δεν νοιάζεται και η νοοτροπία του “τζάμπα” δεν ξεριζώνεται εύκολα. Εγώ οποτε ακυρώνω σε λεωφορεία με κοιτάζουν σαν εξωγήινο..
   Συμφωνώ οτι τέλος του μήνα πρέπει να μην δέχονται πλέον κανενα παλαιο εισιτήριο και να βγάλουν τα παλαιά μηχανήματα από λεωφορεια και μετρό. Προφανως οι πύλες δεν θα κλεισουν ακόμα γιατι το σύστημα δεν ειναι ετοιμο αλλά ο κόσμος θα πρέπει να αρχισει να χρησιμοποιεί το νεο σύστημα.. Αλλιως θα αυζητάμε τα ιδια θέματα για κανένα χρόνο ακόμα….

   • Έμα… εντάξει μόνο ευθύνες ξέρουμε να ρίχνουμε. Έχει καταντήσει σαπουνόπερα, θέλει ένα χρόνο για να ξεκινήσουν κάποιοι να το χρησιμοποιούν.

  • Σωστά τα λες, φταίμε κι εμεις αλλά όχι μόνο εμεις τη στιγμή που δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση για τις ετήσιες κάρτες που λήγουν Ιανουάριο ηλ Φεβρουάριο.Αν Οι κάτοικοι αυτών των καρτών πχ τι να κάνουν, να αγοράσουν νέα ετήσια κάρτα και να χάσουν τους 3 μήνες που απομένουν και τους έχουν ήδη πληρωσει;
   Αλλα οι υπόλοιποι σίγουρα πρέπει να αρχίσουν να εξοικειώνονται.

   • Όχι δεν θα χάσετε τίποτα και έχει βγει ανακοίνωση. Λένε ότι δεν θα αλλάξει κάτι για εσάς προς το παρον. Σε μελλοντική ανακοίνωση θα σας ενημερώσουν

   • Προσωπικά εγώ εχτές 17/10/2017 πήγα με την ετήσια κάρτα η οποία λήγει
    την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου 2018 και ρώτησα σε δύο διαφορετικούς
    σταθμούς, για να μάθω τι θα κάνω. Να εκδώσω ηλεκτρονική κάρτα με
    φόρτιση σε αυτήν των εναπομεινάντων μηνών (με την επιστροφή των χάρτινων κουπονιών Νοεμβρίου , Δεκεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2018) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 ή να κρατήσω την χάρτινη μέχρι να εξαντληθεί και μετά την 1η Μαρτίου 2018 να αγοράσω ηλεκτρονική κάρτα . Και
    στους δύο σταθμούς μου είπαν ότι προς το παρόν να μην πράξω οτιδήποτε διότι ακόμα δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση και να περιμένω.

 5. επίσης δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση για τις ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. τι σκοπεύει ο οασα να κάνει με αυτές από 1η νοέμβρη;

   • Αμφιβάλλω αν ο ΟΑΣΑ σκοπεύει τελικά να αντικαταστήσει τις κάρτες. Παίζει και το σενάριο να τις αφήσουν να λήξουν κανονικά (μία τουλάχιστον μπάρα ανά σταθμό θα μείνει ανοικτή έως ότου γίνει αυτό)

    • Κι εγώ αυτό βλέπω να γίνεται… Αλλά οκ δεν πειράζει ας καταργήσουν τα χάρτινα και ας κλείσουν κάποιες πύλες τέλους του μήνα και βλέπουμε…

    • Πάντα υπάρχει η περίπτωση, να το κάνουν όπως στο Λονδίνο και να είναι σε κάθε σταθμός ένας υπεύθυνος για τις πύλες. Όσοι έχουν ετήσια κάρτα απεριορίστων θα την επιδεικνύουν και ο υπεύθυνος θα τους ανοίγει μια πύλη με δική του κάρτα.

     • Αν δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς κάποιος να επιβλέπει νομίζω σε κάθε άνοιγμα πύλης θα μπαίνουν 2-3 άτομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*