Ηλεκτρονικό εισιτήριο: 10 συμβουλές για τους αναγνώστες του Athens Transport

Φωτογραφία: ΟΑΣΑ

Ενημέρωση: Δείτε το ενημερωμένο άρθρο μετά την ανακοίνωση για παράταση στη μετάβαση: Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Άλλες 10 συμβουλές για τους αναγνώστες του Athens Transport


Καθώς το υπουργικό deadline για τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο πλησιάζει, έχουμε 10 βασικές πληροφορίες/συμβουλές για τους αναγνώστες μας τις δύσκολες αυτές μέρες:

 1. Οι μπάρες στους σταθμούς του Μετρό ΔΕΝ θα κλείσουν (σίγουρα όχι όλες) από την 1η Νοεμβρίου.
 2. Οι παλιές μηνιαίες κάρτες ΔΕΝ θα ανανεωθούν για το Νοέμβριο.
 3. Όσοι δεν προλάβουν να βγάλουν προσωποποιημένη Ath.ena Card ως την 1η Νοεμβρίου μπορούν να εκδώσουν ένα Ath.ena Ticket φορτισμένο με πακέτο εισιτηρίων ή με εισιτήριο 5 ημερών από οποιοδήποτε νέο αυτόματο μηχάνημα και να προχωρήσουν στην έκδοση Ath.ena Card όταν μειωθούν οι ουρές στα εκδοτήρια. Είναι επίσης πολύ πιθανό τα παλιά χάρτινα εισιτήρια να ισχύουν και μετά την 1η Νοεμβρίου.
 4. Θυμηθείτε: Οι Ath.ena Card, φορτισμένες με οποιοδήποτε εισιτήριο (π.χ. 30 ημερών) ισχύουν από την πρώτη επικύρωση, οποιαδήποτε μέρα του μήνα – όχι αναγκαστικά από την 1η κάθε μήνα.
 5. Αν θέλετε οπωσδήποτε κάρτα 30 ημερών από την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά σε κάποιο από τα εκδοτήρια. Δεν υπάρχει εγγύηση πως οι κάρτες που θα αποσταλούν μέσω ΕΛ.ΤΑ. (παράδοση φακέλου στα εκδοτήρια) θα έχουν φτάσει στους κατόχους τους ως το τέλος του μήνα.
 6. Για να συντομεύσει η διαδικασία έκδοσης της κάρτας στα εκδοτήρια, κάντε online αίτηση στο athenacard.gr και εκτυπώστε την. Επίσης αναζητήστε ένα σταθμό με μικρότερη επιβατική κίνηση (όχι τους κεντρικούς και τους σταθμούς μετεπιβίβασης).
 7.  Αν είστε δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης (άνεργος, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα συνεχίσετε, μέχρι νεωτέρας να μετακινήστε με τον ίδιο τρόπο που μετακινήστε ήδη, μέχρι να υπάρξει ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ για την έκδοση Ath.ena Card. (Δεν θα κλείσουν όλες οι μπάρες στους σταθμούς.)
 8. Αν είστε κάτοχος κάρτας απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαία, εξαμηνιαία, ετήσια) που λήγει από το Νοέμβριο και μετά, η κάρτα θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά μέχρι νεοτέρας (ίσως και μέχρι τη λήξη της.)
 9. Για γρήγορη ενημέρωση, ρίξτε μια ματιά στον Οδηγό επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δείτε επίσης τις πιο αναλυτικές σελίδες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και τις κάρτες Ath.ena Card.
 10. Μείνετε «συντονισμένοι» στο athenstransport.com (facebook/twitter) για να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για κάθε εξέλιξη σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

78 Comments

 1. Kαλησπέρα , Έχω δώσει φάκελο 31/10 ακόμα δεν μου έχουν στείλει την προσωποποιημένη κάρτα μου ήρθε ειδοποιητήριο στο σπίτι από ΕΛΤΑ (ενώ έχω γράψει στο φάκελο διεύθυνση δουλειας) και στο ειδοποιητήριο γράφει τον αριθμο ειδοποίησεις αλλά χωρίς τα 2γράμματα μπροστα) Με λίγα λόγια εχω στα χέρια μου ένα ανεπαρκές ειδοποιητηριο πήγα από τα ελτα δεν μπορούν να το βρουν ούτε με το όνομα .Εγώ τι πρέπει να κάνω τώρα !!!!!!!το πιο πιθανο είναι να έχει χαθεί ο φάκελος μου? Μπορώ να καταθέσω χαρτιά για να βγάλω καινούργια κάρτα?????Υπάρχει κάποιος να μου πεί ???

  • Εφόσον έχεις ειδοποιητήριο, τα ΕΛΤΑ οφείλουν να σου βρουν τον φάκελο. Ζήτα ευθύνες από εκεί. Για νέα κάρτα, αν δεν δέχονται να σε εξυπηρετήσουν από εκδοτήριο, επικοινώνησε με τον ΟΑΣΑ

   • Δεν το σηκώνει κανεΙς το τηλέφωνο στο οασα και δεν έχω χρόνο να πάω από τα γραφεία .Οσο για το ειδοποιητήριο μέχρι και το όνομα μου δεν έχουν γράψει σωστά .Ευχαριστω πάντως για την γρήγορη ανταποκριση

 2. Στις 01/11/17 κατέθεσα στο εκδοτήριο της Δάφνης “ανοικτό φάκελο” . οι μέρες πέρασαν και πήρα τηλέφωνα στον κάθε έναν τον όποιον με παρέπεμψαν.. ο ένας μετά τον άλλο, (τύπου ντόμινο), (ο Άννας ο Καϊάφας..) για να μάθω τι πρέπει να κάνω, κανείς δεν είχε μια απάντηση να μου δώσει!!! Το μόνο που μου είπαν ήταν να μην πάω σε εκδοτήριο για να εκδόσω κάρτα γιατί θα μπω στην μαύρη λίστα!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!!! …ο μήνας έχει 14 μια μέρα πριν απο την προθεσμία!!! ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΤΙ???????

  • Οι κάρτες θέλουν μέχρι και 3 εβδομάδες για να σταλούν. Από σήμερα και μέχρι να έρθει η κάρτα θα πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο. Αν χρησιμοποιείτε τα ΜΜΜ καθημερινά σας συμφέρουν τα εισιτήρια 5 ημερών (9€).

 3. Παιδιά πότε θα μας έρθει στον χώρο μας το ηλεκτρονικό εισιτήριο; δώσαμε φάκελο με τα στοιχεία μας και δεν ξέρουμε πότε θα μας παραδοθεί. Παρακαλώ κάποιος αν γνωρίζει ας μου πει!!

  • Καλησπέρα! Έχω καταθέσει το φάκελο μου για φοιτητική κάρτα απο 22/10 κ ακομα δε μου εχει σταλει η καρτα! Άλλοι που κατεθεσαν μετα απο μενα την εχουν λαβει! Πηρα να ρωτησω τηλεφωνικα μηπως εχουν καποια εικονα βασει QR κ μου ειπαν οτι δεν εχουν τέτοια δυνατοτητα!

 4. Με συγχωρείτε για το ύφος προηγουμένως πήγα την προηγούμενη βδομάδα στο σύνταγμα ,βλέπω την τεράστια ουρά και πήγα πρώτα σε υπαλλήλους που δίνανε πληροφορίες μου είπαν οι μπάρες δεν θα κλείσουν ποτέ για τα αμέα ,σαμποτάρουν οι συνάδελφοι σας την λειτουργία του συστήματος ; μετά από επίμονες ερωτήσεις με παρέπεμψαν στον δήμο, ο δήμος με παρέπεμψε στην νομαρχία η νομαρχία στα κεπ δηλαδή που πρέπει να πάω ακόμα για να μου απαντήσει κάποος ,οι ανάπηροι τι πρέπει να κάνουμε ; κ.μ

  • Οι πύλες θα κλείσουν αλλά μόλις πάρουν όλοι την κάρτα για την εισοδο. Από τις 15 θα αρχίσουν να κλείνουν σιγά σιγά οι πύλες. Όχι όλες μαζί σε κάθε σταθμο. έτσι όποιος δεν έχει βγάλει ακόμα κάρτα θα μπορεί να περνάει από τις ανοιχτές

 5. Σας παρακαλώ είμαι αμέα δικαιούμαι δωρεάν μετακίνηση ,τηλεφωνώ στα κεπ δεν τους έχουν στείλει εντολή για να δώσουν κάρτες ακόμη, με παραπέμπουν στο δήμο αθηναίων και δεν γνωρίζουν κάτι , αφού θα κλείσουν οι μπάρες 15 νοεμβρίου κατά δήλωση του υπουργού πώς θα δοθούν οι κάρτες στα αμεα άτομα, η ταχυδρομική διαδικασία ή μέσω ίντερνετ δεν προβλέπει τί πρέπει να γίνει ποιός θα απαντήσει σε χιλιάδες ανάπηρους και τις άλλες ειδικές κατηγορίες πώς θα δοθούν οι κάρτες ; λέτε δεν θα κλείσουν οι μπάρες αμέσως αλλά μέχρι πότε μπορούν οι μπάρες να είναι ανοικτές ; αν θα είναι ανοικτές για τεράστιο διάστημα πολλοί δεν θα έχουν κίνητρο να στηθούν στίς τεράστιες ουρές ,οι υπάλληλοι στην πρόνοια στην νομαρχία δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα για πληροφορίες ,ταχυδρομικά γιατί τα αμέα δεν μπορούμε να εκδώσουμε κάρτες , το ίδιον για ηλικιωμένους, πολύτεκνους ανακοινώστε πότε και πώς και πότε ξεκάθαρα !

  κ.μ

  • Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο πέρα από το να περιμένετε να υπάρξει ανακοίνωση για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης. Μέχρι τότε θα μετακινήστε όπως και σήμερα.

 6. Όταν αγοράζετε εισιτήριο μέσω του site, πρέπει να πάτε σε ένα αυτόματο μηχάνημα για να φορτωθεί το κόμιστρο στην κάρτα. Αν θέλετε μια εφαρμογή, απλά για να είναι πιο mobile-friendly η διαδικασία, εντάξει.
  Αλλά, δεν γίνεται να φορτώσετε ένα εισιτήριο στο κινητό σας, καθώς δεν θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στις πύλες.

  • Και αυτό που λέτε ισχύει , ένα app για πιο εύκολη προσθήκη κομίστρου ή χρημάτων στην κάρτα (μέσω browser όταν είσαι στο δρόμο είναι δύσχρηστο )
   Αυτό πιστεύω θα έπρεπε να υπάρχει “χθές”
   Δεν παύω όμως και να πιστεύω ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να
   είχε εξελιχθεί (με κάτι σαν virtual κάρτα ίσως 😉 και η επικύρωση να γίνεται από το κινητό(ένα σχετικά σύγχρονο προφανώς με NFC)

   • Φυσικά και θα βόλευε να υπήρχε απευθείας φόρτιση της κάρτας ή ύπαρξη μιας εικονικής κάρτας, αλλά τα επικυρωτικά δεν υποστηρίζουν NFC. Μόνο RFID.
    Αν θυμάμαι καλά, όμως, κάποιος από τον ΟΑΣΑ, είχε πει τον Φεβρουάριο, πως θα υπάρχει η δυνατότητα αυτή, σε μελλοντική επέκταση του συστήματος.
    Άλλη μια ιδέα, θα ήταν να άνοιγαν οι πύλες μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ή μέσω εφαρμογής mobile banking, αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε Apple/Samsung Pay κλπ. (όπως γίνεται στο Λονδίνο).

 7. Καλημερα σας. δεν εχω καταλαβει απο αυτα που ακουω καθε μερα για την μετακινηση των ανεργων σχετικα με την εισοδο απο αλλη πυλη. μπορειτε να το διευκρινιστε σας παρακαλω ; ευχαριστω.

  • Θα υπάρχει σε κάθε σταθμό μια (μπορεί και παραπανω) πύλη ανοιχτή για να περνάτε εσείς μέχρι να βγάλετε την κάρτα ελευθέρας. Μόλις όλοι οι επιβάτες που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο βγάλουν την κάρτα όλες οι πύλες θα κλείσουν και για να ανοίξουν θα χρησιμοποιείτε την κάρτα σας.

 8. ο υπαλληλος του τρενου ελεγε κατηγορηματικα οτι δεν μπορεις να βαλεις στην προσωποιημενη ενα εισιτηριο των 1.40. Μολις πηρα την καρτα πηγα στο μηχανημα και εβαλα εισιτηριο των 1.40. Ουτε ξερουν και οι ιδιοι πως λειτουργουν οι καρτες. Επεμενε οτι μονο 30 ευρω μπορω να φορτισω!

 9. Δεν χρειάζεται να έχεις χάρτινη κάρτα απεριορίστων διαδρομών, για να βγάλεις προσωποποιημένη κάρτα.
  Αυτό απαιτείται μόνο για τη διαδικασία με τον φάκελο, η οποία αφορά μόνο όσους είχαν κάρτα απ. διαδρομών.

 10. Καλύτερα φορτίστε την καρτα από αυτόματο μηχάνημα και όχι online καθώς το έχω δοκιμάσει εγώ και τουλάχιστον άλλο ένα άτομο και δεν δουλεύει.

 11. Ακριβώς. Έπρεπε αρχές Οκτωβρίου να ρωτάνε τον κόσμο εάν θέλει να βγάλει την καινούργια. Τώρα θα είχαμε τελειώσει. Αλλα έχουμε αναφέρει τους λόγους που οι υπάλληλοί δεν το θέλουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και κατά συνέπεια δεν το έκαναν. Αλλά εγώ θυμάμαι η μια ουρά (στους σταθμούς που είχαν δύο ταμεία) ήταν για το χάρτινο και μια για το ηλεκτρονικό. Μπορούσαν να ρωτήσουν γιατί το δίπλα ταμείο (για το ηλεκτρονικό) έχει τόσο λίγο κόσμο. Αλλά δεν το έκανε ποτέ κανείς. Και παρόλο που όλες οι εφημερίδες και κανάλια, και στο διαδίκτυο έλεγαν από τέλη Αυγούστου για την έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας όλοι το αγνοούσαν. Δεν προσπαθώ να αθωώσω τον ΟΑΣΑ αλλά και εμείς έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

  • Δεν υπήρχε στα τέλη Αυγούστου καμία ανακοίνωση για να βγάλει ο κόσμος προσωποποιημένη κάρτα. Η έκδοση των καρτών ξεκίνησε στα μέσα Σεπτέμβρη χωρίς καμία ανακοίνωση από τον ΟΑΣΑ ενώ όλα τα ρεπορτάζ των μέσων μέχρι τότε αναφέρονταν στο σύστημα γενικά. Η δε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της μετάβασης, οπότε ξεκίνησαν αυτόματα και οι ουρές στα εκδοτήρια ήρθε στις 4 Οκτωβρίου. Το να ρίχνονται ευθύνες στο επιβατικό κοινό για την κατάσταση που βλέπουμε σήμερα είναι και άστοχο και προσβλητικό.

   • Δεν είπα ότι φταίει μόνο το κοινο. αλλά έχει και αυτό ένα μερίδιο ευθύνης. Εγώ είχα δει τουλάχιστον 4 με 5 μεγάλες εφημερίδες που έλεγαν για έκδοση προσωποποιημένων καρτών ακόμα και από τα τέλη Αυγούστου. Και για του λόγου του αληθές https://uploads.disquscdn.com/images/ad7592e0dc5bfb13a7a7e39034a6d16be66714210d6d1150fd815883d86740e4.png

    αυτό είναι με μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα.

    Όχι αυτά τα ρεπορτάζ που διάβασα εγώ έλεγαν ξεκάθαρα για την έκδοση προσωποποιημένων καρτών όχι για το σύστημα γενικά. Μάλιστα για αυτό το λόγο και μια μέρα κατέβηκα ρώτησα και πήρα θετική απάντηση ότι όντως η έκδοση έχει ξεκινήσει. (Βέβαια σε 3 σταθμούς η απάντηση όχι απλα ήταν αρνητική αλλα μου είπαν ότι καν δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία της απρόσωπης την οποια χρησιμοποιούσα ήδη ένα μήνα(!). Η απάντηση ήταν εκτός από άστοχη και τρομερά προσβλητικη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Στο Σύνταγμα την ίδια μέρα λοιπόν πήρα την θετική απάντηση)

    Μεγαλύτερο μερίδιο έχει ο ΟΑΣΑ και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους για μένα έχουν οι υπάλληλοι που δεν τους ένοιαζε το κοινό αλλά πώς θα προκαλέσουν χάος για να σαμποτάρουν το εισιτήριο και να συνεχίσουν ακάθεκτοι να πουλάνε πλαστά εισιτήρια. Και τις 3 φορές που πήγα σε ταμείο μόνο που δεν τους έλεγαν ότι δεν θέλουν το το εκδόσουν. Με το ζόρι μου απαντούσαν και με το ζόρι την μου την έδωσαν. με έκαναν να νιώσω ότι ζητάω κάτι παράνομο με την συμπεριφορά τους. Για μένα το μεγαλύτερο φταίξιμο πάει σε αυτούς. Σίγουρα ο ΟΑΣΑ έπρεπε να είχε μια πιο σωστή ενημέρωση – στον Λονδίνο ακόμα και σήμερα μετά από 15 χρόνια χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου υπάρχουν σε κάθε σταθμό φυλλάδια για ενημέρωση αλλα αυτό που περιγράφω στο προηγούμενο σχόλιο για τις μηνιαίες του Οκτωβρίου (και μην που πείτε ότι ο συχνός επιβάτης που θα βγάλει κάρτα μηνιαία δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι θα αλλάξει το σύστημα από τον Φεβρουάριο που έχει ανακοινωθεί) ήταν πραγματικά απογοητευτικό από το κοινό.

    Ότι ανακοίνωση και να είχε βγάλει ο ΟΑΣΑ εάν ο υπάλληλο που τον εκπροσωπεί δίνει λάθος πληροφορίες το κοινό θα εμπιστευόταν τον υπάλληλο. Και αυτό έχει επιβεβαιωθεί αυτές τις μέρες που παρόλο που έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ ο κόσμος εξακολουθεί να ακούει τους απαράδεκτους υπαλλήλους που παραπληροφορουν. Για αυτό επικρατεί και τόσο μπέρδεμα με επικυρώσεις και επαναφορτιστείς.

    • Τα συγκεκριμένα άρθρα λένε ότι ΘΑ ξεκινήσει η έκδοση των καρτών, όχι ότι ξεκινάει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία σημασία τη στιγμή που η επίσημη ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ ήταν ανύπαρκτη.

     • Συμφωνώ απόλυτα ότι ο ΟΑΣΑ έπρεπε να είχε κάνει μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση και μάλιστα εάν θυμάστε ήμουν και από τους πρώτους που όταν το έμαθα είχα σχολιάσει εδώ το γεγονός λέγοντας πως ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί καλά. Απλά εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι και τα μέσα αυτά: οι εφημερίδες τα καναλια, από κάποιον τα έμαθαν δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του ο κάθε δημοσιογράφος και το κοινό μπορούσε να ενημερωθεί νωρίτερα και να δράσει νωρίτερα. Όπως αρκετοί από εμάς που έχουμε τόσο καιρό την προσωποποιημένη.

  • Το θέμα είναι ότι, αν ρώταγαν “Θέλετε να βγάλετε την καινούργια;”, ο κόσμος θα έλεγε “Όχι, δεν έχω χρόνο να κάτσω να μάθω πώς λειτουργεί, βγάλε μου την παλιά” ή “Ποια καινούργια; Τι είναι ηλεκτρονικό εισιτήριο;”…

   • Ακριβως, φταίει ο ΟΑΣΑ που πχ άφηνε τέτοιες καταστάσεις με τους υπαλλήλους του (και μπράβο στον υπουργό δεν του το είχα για το θέμα με τις “απειλές”) και έπρεπε να είχε μια λίγο καλύτερη ενημέρωση (εάν και τώρα που είναι το site ένα μήνα δεν βλέπω κανένα από το επιβατικό κοινό να έχει μάθει το σύστημα, ελάχιστοι) ενα μεγάλο μερίδιο ευθύνης το έχουμε εμείς.

    Από την Τετάρτη δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην βλέπω τουλάχιστον καμία 20αρια άτομα ανά σταθμό να το χρησιμοποιεί (μην πω παραπανω, υπάρχουν 100.000 κάρτες μέχρι στιγμής και θα βγουν τουλάχιστον 10.000 ακόμα μέχρι τοτε) Εάν δεν το δω, επιστρέφουμε στο συμπέρασμα που αναλύω και παράκάτω. Ότι και με νέον επιγραφές το έλεγε ο ΟΑΣΑ εάν το επιβατικό κοινό δεν θέλει να το μάθει δεν το μαθαίνει. Γιατί μέχρι στιγμής έχω δει ΔΥΟ άτομα μετρημένα. Τέλος.

    • Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι κι εγώ: Πώς γίνεται να βλέπεις τόσα άτομα στις ουρές κάθε μέρα, από τις 5 του μήνα, και κανέναν να το χρησιμοποιεί;

     Απάντηση: ο κόσμος έχει την καρτα και δεν την χτυπάει κάθε φορά, γιατί δεν το ξέρει.

     Και οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια τους λένε, μόνο την πρώτη φορά…

     • Όχι οκ εγώ δίνω αυτό τον μήνα γιατί μπορεί να είχαν (που αποκαλείται ολοι) μηνιαία κάρτα ακόμα χάρτινη παρόλο που 4 του μήνα καταργήθηκε. Αλλά από την άλλη εβδομάδα εάν δεν δω τουλάχιστον τους μισούς (γιατί λίγους ειπα πανω) να δούμε ποιον θα κατηγορήσουμε ;;; Πάλι τον ΟΑΣΑ που δεν ενημερώνει;;

     • Εντάξει, τώρα που το λες, μπορεί για αυτό να μην επικυρώνουν.

      Όχι, δεν φταίει ο ΟΑΣΑ, όπως μπορεί, ενημερώνει. Φταίει εν μέρει ο κόσμος, που δεν το ψάχνει, έστω στο athenacard .gr, και εν μέρει οι υπάλληλοι που παραπληροφορούν.

     • Ακριβως. Τελος πάντων. Βέβαια και παλι αποκλείεται να έχουν όλοι καρτα χάρτινη αλλά οκ… Για να δούμε από την Τετάρτη… Εδώ θα είμαστε…

     • εδω εβλεπα ενα ρεπορταζ που λεγανε νεα παιδια δεν ξερουμε πως λειτουργει δεν μας ειπε κανεις, να το πει το γεροντακι και η γιαγια να το καταλαβω, αν τωρα στα νεα παιδια δεν κοβει να ψαξουν 10 λεπτα στο ιντερνετ να μαθουν τι γινεται, προκοπη δεν θα δουμε οση ενημερωση να κανει και ο οασα. Αλλα θα το μαθουν με το ζορι οταν κλεισουν οι πορτες!

 12. Ερώτηση : έξω από το φάκελο αναγράφεται απαραίτητα το όνομα του κατόχου της κάρτας? Γιατί εμένα ας πούμε το κουδούνι γράφει άλλο όνομα από το δικό μου και τα ΕΛΤΑ δε θα χτυπήσουν. Γιατί αναφέρει ότι θα παραδίδονται μόνο στον κάτοχό τους…

 13. Το δεύτερο σενάριο ισχύει. Απλά ρωτήστε καλύτερα για σιγουριά… Το καταλαβαίνουν τα μηχανήματα στην έξοδο. Και κάνουν τις ανάλογες χρεώσεις. Για αυτό μάλιστα κάνουμε και check out στην έξοδο. Απλα ρωτήστε μήπως αντί για το εισιτήριο του αεροδρομίου πρέπει να βάλετε το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Δλδ 10 ευρώ (εάν θυμάμαι καλά τόσο είναι του αεροδρομίου με μέτρο)
  Φαντάζομαι και τα δύο σενάριο που αναλύω είναι σωστά.

  • επίσης τι γίνεται αν λήξει το εισιτήριο ενώ είσαι μέσα στο τρενο, αν υποθέσουμε οτι εχεις λεφτά μεσα στην κάρτα, στην εξοδο ίσως σε ξανά χρεώσει, αν δεν εχεις (που αναφέρει να φωνάξεις τον υπαλληλο) θα πληρώσεις πρόστιμο;

   • Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο, αν θέλετε, μπορείτε να το δοκιμάσετε πριν κλείσουν οι πύλες και στη συνέχεια να γράψετε τι έγινε, εδώ στα σχόλια, για να προστεθεί και στο αντίστοιχο άρθρο.

     • Ναι το ξέρω για αυτό είπα να το τσεκαρουμε. Εγώ θα πάω να βάλω ένα εισιτήριο απλό να δω τι θα γίνει και θα επιστρέψω εδώ με τα αποτελέσματα.

     • στην tv χτυπαγε ενας ενα ληγμενο εισιτηριο και στην οθονιτσα εγραφε ακυρο, κληση υπευθυνου – κατι τετοιο, βεβαια η πορτα ηταν ανοιχτη, το θεμα ειναι οταν ειναι κλειστη ο αλλος θα ερθει θα δει οτι πχ σου εληξε το εισιτηριο πριν 5 λεπτα και θα σου πει περνα, ή θα σου πει περνα και πληρωσε 50 ευρω προστημο!

     • Για το λεωφορείο, εννοεί, πως σε γράφουν, αν δεν έχεις άλλο εισιτήριο να χτυπήσεις, γιατί αν έχεις, γράφει στο site, πως πρέπει να το χτυπήσεις.

      Στις πύλες, όντως δεν είναι ξεκάθαρο, τι θα γίνεται.

     • Ναι αυτό με τα λεωφορεία που λες ισχύει. Αυτή είναι η διαδικασία. Εάν λήξει εσύ είσαι υποχρεωμένος να επικυρώσεις καινούργιο.

      Τώρα στο μετρό ακούγεται
      1) ότι το σύστημα θα καταλαβαίνει ότι έληξε όσο ήσουν στο μετρό και θα επικυρώνει το επόμενο αυτόματα. Οι πύλες θα ανοίγουν και δεν θα υπάρχει κανένα πρόστιμο
      2) δεν θα ανοίγει η πόρτα θα πρέπει να φωνάξεις ενα άτομο να σου ανοίξει αλλά δεν νομίζω ότι αυτό το άτομο μπορεί να σου κόψει πρόστιμο. Μόνο ελεγκτής μπορεί. Οπότε θα περνάς.

      Εαν με ρωτάς πιο λογικό και πραγματοποιήσιμο μου φαίνεται το πρώτο (δλδ σε μια συνέντευξη είχα ακούσει να λένε ότι η πύλη θα ανοίγει – δεν είχαν πει εάν θα επικυρώνει και το καινούργιο όμως)

  • Τα μειωμένα θα πάνε όλα σε προσωποποιημένες κάρτες. Προς το παρόν, έχει ακουστεί ότι σε κάποιοες κατηγορίες (παιδιά/ συνταξιούχοι) βγάζουν μειωμένο ticket με 10+1, αλλά ίσως είναι προσορινό λόγω συμφόρισης στην έκδοση καρτών.

   • Μπορει τοτε καποιος να μου εξηγησει πως θα γινει εγω που ειμαι φοιτητης αρα και δικαιούχος μειωμένου κομιστρου να κινουμαι κανοντας μεχρι το πολυ 15 διαδρομες το μηνα με τα μέσα…

     • Ο κ. Σαρτζετάκης και ο κ. Ηλιόπουλος έχουν υπομονή και κάνουν καλή δουλειά εδώ πέρα, εκεί που άλλοι “αρμόδιοι” μην πω τι κάνουν. Να άλλο ένα θέμα που βαριούνται [ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται;] να δώσουν μια απάντηση. Πωλούνται “μισά” εισιτήρια σε δεκάδες (+1 μπόνους) χωρίς να αναφέρεται στο site τους και δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να γίνεται. Αν είναι προσωρινό, ας βγουν να ενημερώσουν. ΔΕΝ μπορούν τα παλικάρια. Φοβάμαι ότι έχουμε να δούμε κι άλλα “όμορφα” από 1.11.

    • Ακουγεται ότι όντως στα ταμεία θα μπορείτε να βγάζετε το athena ticket μειωμένο. Θα δείξει εάν είναι απλά προσωρινό η μόνιμο. Απλά η φορτίσει δεν θα μπορεί να γίνεται από αλλού

   • όχι δεν είναι προσωρινό κι εγω αυτό ρώτησα μολις πριν μου απάντησαν οτι υπαρχει μειωμένο και στο εισιτήριο και όχι μονο στη κάρτα

 14. Οι ουρές πάντως για όσους δεν προνόησαν είναι ήδη τεράστιες και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνεται τις τελευταίες μέρες. Μία ερώτηση: θεωρούμε οτί μπορεί να υπάρχουν συνέπειες για κάποιον που δεν χτυπάει την κάρτα του με ενεργό μηνιαίο κόμιστρο? Γτ ειδικά σε ορισμένα γεμάτα λεωφορεία , αλλά και όσο οι μπάρες παραμένουν ανοιχτές είναι μία έξτρα ταλαιπωρία σε σχέση με το παλιό σύστημα.

  • Βέβαια θα υπάρχουν συνέπειες… πάντα επικύρωση… Πρέπει να ξεκινήσουμε το να συνηθίζουμε… Έλα μωρε σιγά την εξτρα ταλαιπωρία. Πιο γρήγορο είναι από το παλιό κλασσικό εισιτήριο.

   • Πραγματικά. Πλησιάζεις την κάρτα στο μηχάνημα κι είσαι έτοιμος. Με τα παλιά εισιτήρια υπήρχαν ελαττωματικά μηχανήματα ακύρωσης που έπρεπε να βαλο-βγάλεις το εισιτήριο 5 φορές μέχρι να ακυρωθεί ή δεν το ακύρωναν καν ή δεν είχαν μελάνι ή είχαν λάθος ώρα και βέβαια ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν έβλεπαν καν να κεντράρουν το εισιτήριο στη σχισμή και προσπαθούσαν επί 1-2 λεπτά. Τώρα απλά το περνάς από μπροστά και καθάρισες.

 15. Έχω κάποιες απορίες.
  Εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπούνε μπάρες από 1/11 αφού ακόμα δεν έχει βγει καν ανακοίνωση για μας τους ανέργους. Το θέμα είναι, έχει λογική να υπάρχουν κάπου μπάρες και αλλού να μην υπάρχουνε; Γιατί ακόμα και αυτός που πληρώνει θα επικυρώνει και θα περνάει από εκεί που δεν έχει μπάρες σωστά; Επίσης από την στιγμή δεν θα έχει μπάρες μέχρι νεωτέρας, πάλι πολλοί θα περνάνε έτσι ασχέτως αν δικαιούνται ή όχι. Μπορεί να μην θέλουν να επικυρώσουν εισιτήριο ειδικά ώρες Σάββατο βράδυ, Κυριακές κλπ σου λέει σιγά μην έχει ελεγκτή. Άρα μέχρι να κλείσουν όλες οι μπάρες και να εφαρμοστεί η όλη η διαδικασία θα υπάρχουν πολλοί πάλι που θα μπορούν το εκμεταλλευτούν αυτό, με συνέπειες πάλι στα οικονομικά των ΜΜΜ. Εκτός αν το καταλαβαίνω λάθος.
  Και ρωτάω ήταν δύσκολο, για αυτούς που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, να έχουν πάρει ήδη τις κάρτες τους εδώ και 1 μήνα π.χ; Ο ΟΑΣΑ εδώ και 1 χρόνο δεν μπορεί να σκεφτεί έναν τρόπο για να περνάνε οι άνεργοι κλπ; Και τώρα τελευταία στιγμή δεν είναι έτοιμες οι κάρτες ελευθέρας;
  Εκτός και παίζει κάτι άλλο ή δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο και υπάρχουν αρκετά κολλήματα και δουλευόμαστε.

  • Τι εννοείτε με το να υπάρχουν κάπου μπάρες και άλλου να μην υπάρχουν;
   Οι μπάρες δεν θα είναι ανοικτές για πολύ ακόμα. Ο ΟΑΣΑ απλά θα συνεχίσει να έχει την ίδια απώλεια χρημάτων που έχει και τώρα, μέχρι να κλείσουν.
   Για τους ανέργους και τα ΑΜΕΑ οι κάρτες θα δουλεύουν έτσι: Οι άνεργοι θα βγάλουν την προσωποποιημένη καρτα, με προφίλ δωρεάν μετακίνησης και ημερομηνία λήξης του δικαιώματος, όσο και η καρτα ανεργίας. Όταν θα ανανεώνουν την καρτα ανεργίας, θα πηγαίνουν και σε ένα εκδοτήριο να ανανεώνουν και την ημερομηνία λήξης του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης.
   Τα ΑΜΕΑ, από την άλλη, θα βγάζουν προσωποποιημένη καρτα χωρίς ημερομηνία λήξης του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης (δηλ. για πάντα).
   Απλά, δεν έχει ξεκινήσει, ακόμα, η διαδικασία έκδοσης καρτών με το συγκεκριμένο «προφίλ» δωρεάν μετακίνησης.

   • Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Δηλαδή οι κάρτες δωρεάν μετακίνησης θα ισχύουν μέχρι την επόμενη ανανέωση. Καλό αυτό, θα ισχύουν δηλαδή για αρκετό διάστημα, και δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος 1 φορά το μήνα να δείχνει βεβαίωση χρόνου ανεργίας.
    Και φαντάζομαι αν κάποιος άνεργος βρει εργασία στο μεσοδιάστημα και αφού έχει διακόψει ο ίδιος την κάρτα ΟΑΕΔ τότε αυτομάτως η κάρτα δωρεάν μετακίνησης δεν θα είναι πια έγκυρη. Ευχαριστώ και πάλι.

    • Ακριβώς, το δικαίωμα θα έχει ημερομηνία λήξης ίδια με αυτήν της κάρτας ανεργίας. Αν ο επιβάτης δεν την ανανεώσει, θα πρέπει να την φορτίσει κανονικά με κάποιο κόμιστρο για να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ.
     Αν διακόψει την Κάρτα Ανεργίας, θα πρέπει να πάει ο ίδιος σε εκδοτήριο, για να αφαιρέσουν το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης από την κάρτα.

     • Γιατί αν τύχει σε έλεγχο και δεν έχει ενεργή κάρτα ανεργίας θα του επιβληθεί πρόστιμο… Αλλά, επειδή είμαστε στην Ελλάδα, νομίζω θα γίνει αυτό που λες, αν βρίσκουν δουλειά, θα συνεχίζουν να μετακινούνται δωρεάν…μέχρι να λήξει το δικαίωμα τουλάχιστον…

     • Ελπίζω να μην γίνει αυτό που λέτε και το δικαίωμα να θέλει ανανέωση κάθε μήνα όπως γίνεται τώρα… Γιατί αλλιώς δεν το γλυτώνουμε το σενάριο που λέτε…

     • Λέω πως το δικαίωμα θα λήγει, αλλά μέχρι να λήξει, πιστεύω πως οι άνεργοι θα συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν, ακόμα κι αν έχουν βρει εργασία και δεν θα πάνε σε εκδοτήριο να τους αφαιρεθεί το προφίλ δωρεάν μετακίνησης.

     • Ναι αλλά το δικαίωμα για τα μέσα έχει διαφορετική ημερομηνία λήξης από το δικαίωμα ανεργίας. Αυτό λέω εγώ. Να μην το βάλουν κάθε 3-4 μήνες που είναι η ανεργία. Αλλά κάθε μήνα.

     • Μόλις είδα τώρα μια συνέντευξη και ο υπουργός είπε ότι των άνεργων δεν θα έχει ημερομηνία λήξης και όταν ο άνεργος βρει δουλειά και πάψει να έχει το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνηση θα ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα και η κάρτα θα παύει να είναι ελευθέρας. Μάλιστα περιμένω την επίσημη ανακοίνωση γιατί αυτό είναι ο πιο σωστός τρόπος λειτουργίας.

  • Μία δυνατότητα είναι να υπάρχουν άτομα στις ανοικτές πύλες αλλά μιλάμε για αρκετό προσωπικό. Αλλιώς μοναδικό όφελος του μερικού κλεισίματος είναι η εξοικείωση του κοινού και η ευκαιρία για εγκαίνια και ανακοινώσεις.

   Από που να πάρουν κάρτες όσοι δικαιούνται ελευθέρας; Είναι πάρα πολλοί στον αριθμό. Εδώ ακόμα δεν έχουν εξυπηρετηθεί αυτοί που αγοράζουν κάρτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*