Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Άλλες 10 συμβουλές για τους αναγνώστες του Athens Transport

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση για παράταση στη διαδικασία ολοκλήρωσης της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε τις 10 πληροφορίες/συμβουλές για τους αναγνώστες μας, απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα:

 1. Όσοι είναι κάτοχοι (παλιών) μηνιαίων καρτών του Οκτωβρίου μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να μετακινούνται ως και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, μέχρι να εκδώσουν προσωποποιημένη Ath.ena Card.
 2. Όποιος περιμένει κάρτα μέσω ταχυδρομείου (κατάθεση ανοικτού φακέλου με δικαιολογητικά σε εκδοτήρια) μπορεί να χρησιμοποιεί τη μηνιαία κάρτα του Οκτωβρίου ως και την Παρασκευή 10 ΝοεμβρίουΜάθετε για την ταχυδρομική διαδικασία έκδοσης χωρίς αναμονή σε ουρά
 3. Στην πράξη δεν μπορεί να αποδειχθεί ποιος αναμένει κάρτα μέσω ταχυδρομείου, άρα η παράταση για τους κατόχους μηνιαίας κάρτας Οκτωβρίου είναι de facto μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
 4. Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως και σήμερα, μέχρις ότου αποφασιστεί πότε και πώς θα εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες. Στους σταθμούς του Μετρό θα υπάρχει ανοικτή πύλη ώστε να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα.
 5. Οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας (τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες) που λήγουν από το Νοέμβριο και μετά θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν μέχρι νεοτέρας. Δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει κάποια διαδικασία αντικατάστασης ή αν θα ισχύουν μέχρι να λήξουν.
 6. Τα παλιά χάρτινα εισιτήρια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από την 1η Νοεμβρίου (σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός.) Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαδικασία αντικατάστασης αχρησιμοποίητων εισιτηρίων.
 7. Η έκδοση προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card θα είναι δυνατή και μετά τις 5 Νοεμβρίου από τα εκδοτήρια που διαθέτουν τερματικά έκδοσης καρτών. Οι κάρτες μπορούν να εκδίδονται όλες τις μέρες του μήνα και του χρόνου.
 8. Η ταχυδρομική αποστολή των Ath.ena Card για όσους επιβάτες έχουν δώσει φάκελο με δικαιολογητικά στα εκδοτήρια έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, και οι πρώτες κάρτες παρελήφθησαν χτες Πέμπτη. Η αποστολή γίνεται μέσω ΕΛΤΑ Courier και η παραλαβή είναι δυνατή ΜΟΝΟ από τον κάτοχο της κάρτας, ο οποίος πρέπει και να υπογράψει (σε αντίθετη περίπτωση αφήνουν ειδοποιητήριο ώστε να υπάρξει επικοινωνία με την εταιρεία.)  Μάθετε για την ταχυδρομική διαδικασία έκδοσης χωρίς αναμονή σε ουρά
 9. Υπενθυμίζεται ότι κάθε προϊόν κομίστρου ισχύει από την πρώτη “επικύρωση” της κάρτας. Έτσι, π.χ., μία Ath.ena Card μπορεί να φορτιστεί με ένα εισιτήριο 30 ημερών στις 10 Νοεμβρίου και η πρώτη επικύρωση να γίνει στις 12 Νοεμβρίου.
 10. Για γρήγορη ενημέρωση, ρίξτε μια ματιά στον Οδηγό επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Δείτε επίσης τις πιο αναλυτικές σελίδες για το πολλαπλό εισιτήριο Ath.ena Ticket και τις κάρτες Ath.ena Card.

Μείνετε «συντονισμένοι» στο athenstransport.com (facebook/twitter) για να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για κάθε εξέλιξη σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

 

16 Comments

 1. δικαιουμαι μειωμένο εισιτηριο λογω ηλικίας και χρησιμοποιω περιστασιακά τα μμμ. Θα προτιμούσα να αποφύγω την φασαρία της κάρτας και να αρκεστώ στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα με μειωμένη τιμή?????

 2. Παρέδωσα φάκελο με τα σχετικά. Τι γίνεται αν χαθεί και εγώ μάταια περιμένω; Αν αναγκαστώ να επανυποβάλω τα δικαιολογητικά, πως θα επανεκτυπώσω το έντυπο με τον απαιτούμενο κωδικό; Απ οτι βλέπω, στο Athenacard δεν φαίνεται να δίνεται η δυνατότητα επανεκτύπωσης του Q-code.

   • Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Αν το γνωρίζετε, πείτε μου: Αν στη σχετική σελίδα της αίτησης για προσωποποιημένη κάρτα επανεισάγω τα στοιχεία μου (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, Pin κλπ), θα μπορέσω να επανεκτυπώσω έντυπο με τον κωδικό που μου έχει ήδη δώσει το σύστημα, η αντίθετα θα μου δώσει νέο κωδικό και θα μπερδέψω τη διαδικασία;

    Ευχαριστώ

 3. Αυτό με τις “ανοιχτές πύλες” στο μετρό για τους δωρεάν μετακινούμενους μου μυρίζει νέα γενιά τζαμπατζήδων! Γιατί επιτέλους είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει ρύθμιση της ηλεκτρονικής κάρτας εφάπαξ και μονομιάς για τους πάντες; Τι διάολο επιτέλους είναι ένα μέτρο που εξαγγέλλεται κι εφαρμόζεται σε δόσεις; Και βγαίνει η καρικατούρα ο υπουργός και ζητάει συγγνώμη σαν μαθητούδι; Έλεος πια ξανά και ξανά με τα απανωτά λάθη και την μετέπειτα έκκληση για άφεση αμαρτιών!!!! Αν βρισκόσαστε, κ. Υπουργέ, στον ιδιωτικό τομέα, θα σας συγχωρούσαν λέτε; Ή θα σας έδειχναν το δρόμο προς τη πόρτα εδώ και τώρα; Ανεκδιήγητοι μαθητευόμενοι μάγοι στη πλάτη του ταλαίπωρου Έλληνα που σας πληρώνει με το υστέρημα του!

  • Σκέψου λίγο. Αν γινόταν αυτή τη στιγμή και η έκδοση των καρτών και για τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης, θα γινόταν πραγματικό χάος, με αναμονή πάνω από 4-5 ώρες.
   Ούτως ή άλλως, οι δικαιούχοι θα εισέρχονται από ειδική θύρα, την οποία θα επιβλέπει υπεύθυνος. Για να μπει ο κάθε δικαιούχος δωρεάν μετακίνησης, θα επιδεικνύει την κάρτα ανεργίας. Όλες οι υπόλοιπες πύλες θα είναι κλειστές.

   • Σκέφτομαι και θλίβομαι για να μη πω ότι σκάω στα γέλια….Σκέφτομαι για παράδειγμα τον «ευσυνείδητο υπάλλληλο» του ΟΑΣΑ που θα ελέγχει στωϊκά το κάθε δικαιολογητικό των δωρεάν μετακινούμενων (ΑΜΕΑ, ανέργων, στρατιωτικών, κυβερνητικών, βουλευτών, κ.λπ) κι από την άλλη ένα βιαστικό Έλληνα επιβάτη που βιάζεται να επιβιβαστεί σε κάποιο συρμό… Εκεί να δεις ουρές, νεύρα και λαχτάρες… Προφανώς, ο κ. Υπουργός που οραματίστηκε το σχέδιο είχε κάποιο Ελβετικό καντόνι σαν πρότυπο… τι να πω; Ανυπομονώ να δω το σχέδιο in situ ώστε να πάρω πίσω κάθε άδικη μεταχείριση…

 4. Εάν δεν υπάρχει μηνιαία κάρτα ενός τουλάχιστον μήνα μέσα στο 2017 (οποιουδήποτε μήνα του 2017, ακόμα και του Ιανουαρίου) τότε δεν μπορείς να εκδώσεις καινούργια κάρτα με την διαδικασία της παράδοσης του φακέλου. Χρειάζεται αναμονή στα εκδοτήρια.

  Αυτό που δεν γνωρίζω σίγουρα είναι αν υπάρχει ή όχι δυνατότητα νόμιμης εξουσιοδότησης προκειμένου να σου παραδώσει τα
  στοιχεία του και να εκδώσεις εσύ την ηλεκτρονική κάρτα του και έτσι την αναμονή αυτή στα εκδοτήρια να την υποστεί ο εξουσιοδοτημένος και όχι ο εξουσιοδοτών. Αυτό πρέπει να το διευκρινίσει ο ΟΑΣΑ.

  Υπάρχουν διάφορα ζητήματα προς διευκρίνιση, να φανταστείς και εγώ με την ετήσια κάρτα που έχω και η οποία λήγει 28 Φεβρουαρίου 2018 ακόμη δεν έχω προβεί σε κάποια ενέργεια διότι προς το παρόν υπάρχει ασάφεια.

 5. εγώ προβληματίζομαι για όταν θα κλείσουν οι πύλες και ειδικά σε κάποιους σταθμούς με πολύ κόσμο , τι θα κάνουμε, θα περιμένουμε να ανοιγοκλείνει η πύλη για έναν έναν από εμάς ? Τι θα γίνει με την κοσμοσυρροή ? Γιατί κάποιοι θα μπαίνουν κάποιοι θα βγαίνουν ,Θα πέσει πολύ γέλιο τότε !!!

  • Η εμπειρία μου με το ίδιο σύστημα στο εξωτερικό λέει ότι οι μισές πύλες θα είναι για είσοδο και οι μισές για έξοδο. Καθυστέρηση (μόνο στην μαζική έξοδο υφίσταται γιατί στην είσοδο το κοινό που φτάνει στο σταθμό είναι κατανεμημένο) δεν θα υπάρχει γιατί, όπως περνάει το κοινό και τώρα που είναι ανοιχτές οι πύλες θα περνάει και μόλις κλείσουν. Οι πύλες (πάλι με βάση συστήματα του εξωτερικού) δεν χρειάζεται να ξανακλείσουν πριν επικυρώσει το επόμενο άτομο το δικό του εισιτήριο (δηλαδή εάν επικυρώνεις γρήγορα εισιτήρια – ο ένας πίσω από τον άλλον- η πόρτα μένει σταθερά ανοιχτή μέχρι να περάσει και ο τελευταίος που επικύρωσε εισιτήριο. Εννοείται ότι εάν κάποιος πάει να περάσει ανάμεσα τους χωρίς να χτυπήσει θα κλείσει). Σε έκτακτες περιπτώσεις όπου έχουμε μαζική έλευση ο υπεύθυνος του σταθμού ανοίγει τις πύλες για να περνάει πιο γρήγορα το κοινό (με επικύρωση του εισιτηρίου ΠΑΝΤΑ). Βέβαια αυτό δεν χρειάστηκε πότε να το δω στη πράξη και σε σταθμούς με το διπλάσιο επιβατικό κοινό από εμάς μη πω και παραπάνω. Βέβαια όλα αυτά είναι υποθετικά για την Ελλάδα. Ελπίζω να βρουν και πρακτική στα δικά μας ΜΜΜ

  • Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχω δει το ίδιο σύστημα και με περισσότερο πληθυσμό, 5-10 φορές περισσότερο κόσμο στα ΜΜΜ, ίδιο αριθμό πυλών στους σταθμούς και πύλες που ανοίγουν πιο δύσκολα, έχω παρατηρήσει ότι δεν δημιουργείται συνωστισμός, η ροή είναι ομαλή. Στην Αθήνα που έχει μικρότερο πληθυσμό και κόσμο στα ΜΜΜ πιστεύω ότι θα είναι ακόμα καλύτερα (ναι υπάρχει και μεγαλύτερο στριμωξίδι από το δικό μας, το πήξιμο στα τρένα στους σταθμούς πέριξ της Ομόνοιας που σε πιο μακρινούς σταθμούς χαλαρώνει δεν είναι τίποτα μπροστά στη σαρδελοποίηση που υπάρχει σε μετρό άλλων πρωτευουσών της Ευρώπης, που είναι ο ένας πάνω στον άλλο μέσα στα τρένα από τη μία άκρη της γραμμής ως την άλλη).

 6. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη σωστη πληροφόρηση. Είμαι Ανεργος (οποτε περιμένω ανακοίνωση για τη διαδικασία προμήθειας της κάρτας) και εχω έτοιμο φάκελο συγγενούς μου με όλα τα δικαιολογητικά. Μπορω να τον καταθεσω σε όλα τα ανοικτά εκδοτήρια ή πρέπει να περιμένω στην ουρά; Ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*