Απάντηση ΟΑΣΑ στην ανακοίνωση συνδικαλιστών για τα προβλήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ απαντά (χωρίς να κάνει αναφορά στους συνδικαλιστές) στη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, σύμφωνα με το οποίο το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με σοβαρότερο όλων το πρόβλημα ασφάλειας λόγω μη διασύνδεσης με την πυρασφάλειας.

Η απάντηση του ΟΑΣΑ είναι μάλλον γενικόλογη καθώς δεν αναφέρονται λεπτομέρειες. Τραγελαφική πάντως είναι η αναφορά στη διαδικασία του φακέλου που σύμφωνα με τον οργανισμό διεξάγεται «εύρυθμα» τη στιγμή που χιλιάδες επιβάτες δεν έχουν παραλάβει ακόμα τις κάρτες τους.

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

Σχετικά με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο ΟΑΣΑ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

 • Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας της προσωποποιημένης κάρτας, ο κάτοχός της μπορεί να τη δηλώνει, το συντομότερο δυνατόν, σε ένα από τα Σημεία Έκδοσης Προσωποποιημένης ATH.ENA Card, ζητώντας την αντικατάστασή της, με την υπολειπόμενη αξία.
 • Η διαδικασία του φακέλου συνεχίζεται εύρυθμα και διεξάγεται υπό συγκεκριμένες ασφαλείς προϋποθέσεις.
 • Υφίστανται συγκεκριμένες διαδικασίες αντικατάστασης κάθε τύπου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.
 • Το λογισμικό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που είναι εγκατεστημένο, τόσο κεντρικά, όσο και στον εξοπλισμό πεδίου, λειτουργεί με συνέπεια.
 • Ο υπολειπόμενος χρόνος ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου των 90 λεπτών φαίνεται, τόσο στα επικυρωτικά μηχανήματα, όσα και στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.
 • Δημιουργείται δίκτυο πώλησης εισιτηρίων σε περίπτερα και άλλα επιλεγμένα σημεία. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι το δίκτυο θα επεκταθεί, με ταχύ ρυθμό, σε 600 σημεία.
 • Αποτελεί πρωταρχική και ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των μετακινήσεων και των επιβατών. Το σταδιακό κλείσιμο των πυλών θα γίνεται σε σταθμούς που πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ο ΟΑΣΑ υπογραμμίζει ότι η είσοδος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποτελεί τη σπουδαιότερη θετική εξέλιξη, τόσο για τους επιβάτες, όσο και τους συγκοινωνιακούς φορείς.

13 Comments

 1. Είναι οι ίδιοι συνδικαλιστές που ζητούσαν να σταματήσει η τηλεματική γιατί και καλά τους προκαλούσε πονοκεφάλους η (υποτιθέμενη) ακτινοβολία; Πραγματικός λόγος: τους είχε χαλάσει που με την τηλεματική πρέπει να είναι πια τυπικοί, δεν μπορούν να τρώνε το ένα δρομολόγιο μετά το άλλο. Ενώ πριν έρθει η τηλεματική πηγαίναμε στη στάση και περιμέναμε 1 ώρα χωρίς να ξέρουμε αν και πότε θα φανεί λεωφορείο. Έλεγαν λοιπόν οι συνδικαλιστές για την (υποτιθέμενη) ακτινοβολία της τηλεματικής, ενώ έχω δει οδηγούς σε ώρα υπηρεσίας και το λεωφορείο εν κινήσει γεμάτο επιβάτες, να κρατάνε το κινητό στο ένα χέρι και να μιλάνε οδηγώντας για τέταρτα και μισάωρα ολόκληρα. Αυτό δεν τους προκαλεί πονοκεφάλους…

 2. Δεν έχω πάει ακόμα σε σταθμό μετρό , αλλά οι εικόνες που είδα σήμερα στο διαδίκτυο είναι ακόμα πιο ντροπιαστικές .
  Μιλάω για νέες ουρές ανθρώπων που περίμεναν τώρα να πάρουν ηλεκτρονικό εισιτήριο από (ένα) 1 μοναδικό αυτόματο μηχάνημα !!!!!
  Σε πολλά σχόλια μου σε αυτό το site είχα αναφερθεί στην ύπαρξη ενός μοναδικού μηχανήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε πολλούς σταθμούς μετρό .
  Οι “υποστηρικτές” της αποτυχημένης μετάβασης διαβεβαίωναν ότι η τοποθέτηση νέων μηχανημάτων με αντικατάσταση των παλιών θα γίνει εν μια νυκτί .
  Με την επιφύλαξη της μη προσωπικής διαπίστωσης (αν και οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστες) μάλλον αυτό δεν έγινε.

  • Δυστυχώς, αυτές οι ουρές είναι σε σταθμούς που έχουν 1 ή 2 αυτόματα μηχανήματα (σε άλλους όπως στο Σύνταγμα και στην Ακρόπολη δεν υπάρχουν ουρές). Ας ελπίσουμε εντός του Σ/Κ. Ειδικά στο Ελληνικό ας πούμε υπάρχουν 2 νέα αυτόματα μηχανήματα και 10 παλιά.

   Είχα πει ότι σε μια νύχτα μπορούν να τα αλλάξουν, αν ο ΟΑΣΑ έχει στείλει τα μηχανήματα στους σταθμούς. Κάτι το οποίο μάλλον δεν έγινε. Κατά τη γνώμη μου, όπως είπα και πάνω, πιστεύω πως το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα αρχίσουν να τα αλλάζουν. Αν ο ΟΑΣΑ στείλει σε κάθε σταθμό όσα μηχανήματα χρειάζονται, ναι, μπορούν να τα αλλάξουν σε μια νύχτα.

   • Δεν διαφωνώ σε αυτό που λέτε .
    Πράγματι σε μια νύχτα θα μπορούσε να είχε γίνει η αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων με καινούργια.
    Δεν έγινε όμως , μάλιστα δεν γίνεται ούτε καν τώρα, που έχουν ακόμα έναν λόγο να αποφύγουν για επικοινωνιακούς λόγους νέες ουρές ντροπής .
    Σύμφωνα με την γνώμη μου , η ουσιαστική αδιαφορία τους για την ταλαιπωρία του κόσμου είναι ο λόγος και αυτή η αδιαφορία είναι υπαίτια και για ότι δεν έφτιαξαν έγκαιρα(από το καλοκαίρι λέω εγώ ) app για κινητά , επιπλέον αυτόματα μηχανήματα πώλησης σε πολλά σημεία εκτός μετρό , τοποθέτηση POS σε εκδοτήρια και αυτόματα μηχανήματα ….

    • Επίσης ο κόσμος ξέροντας ότι το παλιό εισιτήριο θα αλλάξει στις 15 από καιρό ΠΑΛΙ για ΑΚΟΜΑ μια φορά δεν ενδιαφέρθηκε να πάει να το αλλάξει νωρίτερα. Εάν είχαν βγάλει οι μισοί το Athena ticket από μια μέρα πριν και είχαν μάθει το – ΟΧΙ και τόσο διαφορετικό – interface των μηχανημάτων να μην αργούσαν τόσο πολυ θα είχαμε τις μισές ουρες.. Αλλά ακόμα και προχτές (τελευταία μέρα του χάρτινου) τα νέα μηχανήματα ήταν ΑΔΕΙΑ. Οσα είδα εγώ. Τα παλιά πάλι μια μέρα πριν καταργηθούν ήταν φουλ. Αυτό πως να το χαρακτηρίσω;;; τόση αδιαφορία;;; Μόνο ο ΟΑΣΑ σας φταίει;; Ο υπουργός;;

     • Έχετε αρχίσει να χάνετε όσο δίκιο είχατε .
      Σας λέμε ότι έχουν αφήσει πολλούς σταθμούς με 1(ένα) μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίου γιατί δεν αντικατέστησαν τα παλιά και συνεχίζετε να τους υποστηρίζετε
      Σήμερα το απόγευμα στον σταθμό περιστέρι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ αυτόματο μηχάνημα για ηλεκτρονικά εισιτήρια ήταν εκτός λειτουργίας .

      Ένας ευγενικός υπάλληλος ενημέρωνε τον κόσμο ότι έπρεπε να πάρει κάποιος το μετρό , να κατέβει στην επόμενη στάση “Αγ.Αντώνιος” , εκεί να βγάλει εισιτήριο(προφανώς σε ουρά) και κατόπιν να ξαναεπιβιβαστεί στο μετρό να πάει στον προορισμό του .

      Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο .Το ηλεκτρονικό εισιτήριο ξεκινά και συνεχίζει με τον χειρότερο δυνατό ερασιτεχνικό τρόπο εκθέτοντας εμπνευστές και υποστηρικτές ανεπανόρθωτα

     • Ένα τέτοιο πρόβλημα συγγνώμη αλλα μπορεί να συμβεί κάθε μερα σε κάθε σύστημα. Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν βάλει πολλά μηχανήματα έχετε ένα δικό ΑΛΛΑ πολλοί σταθμοί με το παλιό σύστημα είχαν 1(ένα)-2(δύο) μηχανήματα. Και δεν υπήρχαν προβλήματα. Ο σταθμός στα Ανω Πατήσια εάν θυμάμαι καλά έχει 1(ενα) νομίζω (το πολύ 2(δύο) σε κάθε κατεύθυνση) δεν ξέρω τι κίνηση έχει στο Περιστέρι για να χρειάζεται περισσότερα. Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα;; Ότι ο κόσμος κάνει λες και δεν έχει ξανά δει αυτοματο πωλητή στην ζωή του. Πραγματικά κάθε φορά που έχω πάει να φορτίσω την κάρτα μου νομίζω ότι έχω γυρίσει στο 1950 και δεν το έχω καταλάβει. Τα μηχανήματα έχουν ηχητική καθοδήγηση και είναι γραμμένα σε απλά Ελληνικά. Τι είναι το τόσο δύσκολο και κάνει ο καθένας 5(πεντε) λεπτά να βγάλει το εισιτήριο με ξεπερνάει. Και το γεγονός που είπα παραπάνω. Κανένας δεν το ειχε λειτουργεί ποτέ, δεν ήταν εξοικειωμένος με το interface (σιγά το δύσκολο δλδ αλλά σας το δίνω το επιχείρημα αυτο) για αυτό οι ουρές και η γκρινια. Το ότι δεν λειτουργούσε ένα μηχάνημα για κάποιες ώρες είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να γίνει ανα πασα στιγμή
      Όπως μπορούσε να γίνει και στο παλιό σύστημα. Και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Ουρές στα παλιά μηχανήματα υπήρχαν. Μεχρι και προχτες. Έτσι…

     • Ο σταθμός “Περιστέρι” είναι ο κεντρικός σταθμός του Περιστερίου πάνω στον πεζόδρομο και με πάρα πολύ κόσμο.
      Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι τα αντίστοιχα παλιά και πλέον απενεργοποιημένα αυτόματα μηχανήματα για χάρτινα εισιτήρια είναι 5(πέντε) .
      Είναι τουλάχιστον στοιχειώδες , ότι έπρεπε την ημέρα κατάργησης του χάρτινου εισιτηρίου, να υπάρχουν σε κάθε σταθμό τουλάχιστον ισάριθμα μηχανήματα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
      Η προχειρότητα η εξοργιστική αδιαφορία και η περιφρόνηση προς το επιβατικό κοινό οδήγησε σε σωρεία παραλείψεων και ουρές ταλαιπωρίας δίνοντας λαβή για την απαξίωση μιας αλλαγής που έπρεπε να γίνει από συμφέροντα και κακό συνδικαλισμό που πολύ σωστά επικρίνετε.
      Θα έπρεπε τα εγκαίνια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να γίνουν με τόσο εύκολο , τεχνολογικά εξελιγμένο και ομαλό τρόπο που όλοι να αναρωτιούνται γιατί καθυστέρησε τόσο καιρό και οι καθε λογής πλαστογράφοι εισιτηρίων , βολεμένοι συνδικαλιστές και αντιρρησίες του “666” να εξαφανιστούν εν μια νυκτί
      Δυστυχώς έγινε το αντίθετο και κατάφεραν να αγανακτήσουν και ανθρώπους σαν εμένα που υπήρξα πάντα νομοταγής και συνεπής στις υποχρεώσεις μου και δεκτικός σε κάθε μοντέρνα αλλαγή προς όφελος του επιβατικού κοινού

  • Όσο για την αποτυχημένη μετάβαση, δεν αρνούμαι πως ήταν αποτυχημένη, αλλά ήταν καλύτερα απ’το τίποτα, καθώς αν δεν είχε γίνει εκείνο το περιστατικό, το οποίο ακολούθησε η εντολή του Σπίρτζη, κανείς δεν θα είχε βγάλει κάρτα ακόμα και θα ήμασταν πολύ πίσω. Και ποιος ξέρει για πόσους μήνες ή χρόνια ακόμα, θα βρισκόμασταν σε αυτό το στάδιο της “μετάβασης”.

   • To “καλύτερα” να το πεις σε αυτούς που περίμεναν ωρες ατελείωτες στις ουρες για να βγάλουν κάρτα. “Καλύτερα” θα ήταν αν το είχατε οργανώσει το πράγμα και η μετάβαση γινόταν ομαλά και χωρίς ταλαιπωρίες.

    • Αν πρόσεξες είπα «καλύτερα από το τίποτα». Ο ΟΑΣΑ προφανώς και δεν ήθελε να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, αλλά η τεχνοφοβική ΑΠΔΠΧ δεν άφησε άλλη επιλογή.
     Νομίζεις δεν θα ήθελα και εγώ και όλος ο κόσμος να κάνει μια αίτηση στο site και να έρχεται η καρτα κατευθείαν σπίτι του;

 3. Δεν βαρέθηκαν οι συνδικαλιστές να βρίσκουν προβλήματα, ενώ τα περισσότερα από αυτά δεν ισχύουν καν; Πριν ένα μήνα αποφάσισαν οι συνδικαλιστές να αναστείλουν την έκδοση καρτών, επειδή ”δεν είναι έτοιμο το σύστημα”, ενώ στην πράξη φαίνεται να προχωρούν όλα και μάλιστα γρήγορα. Όσον αφορά τα προβλήματα στην παράδοση των καρτών μέσω φακέλων, το βρίσκω απόλυτα λογικό να γίνουν και ορισμένα μπερδέματα ή να υπάρξουν κάποιες φορές καθυστερήσεις… Ο ΟΑΣΑ κλήθηκε σε ελάχιστο χρόνο να εκδώσει εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες. Ε, φυσιολογικό είναι να υπάρξουν ορισμένα θέματα…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*