Γιατί υπάρχουν ακόμα ουρές στους σταθμούς του Μετρό;

“Θα ταλαιπωρηθούν μία φορά αλλά μετά δεν θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά σε ουρά”, υποσχόταν πριν λίγες εβδομάδες ο υπουργός Χ. Σπίρτζης εν μέσω του πανικού για την έκδοση των προσωποποιημένων καρτών σε εκδοτήρια του Μετρό.

Σήμερα, οι τεράστιες ουρές με την πολύωρη αναμονή μπορεί να έχουν γίνει παρελθόν, ωστόσο η ταλαιπωρία των επιβατών συνεχίζεται σε μικρότερες ουρές που σχηματίζονται όπου υπάρχουν ανοικτά εκδοτήρια αλλά και αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Τι έχει πάει στραβά;

Υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους θα συνεχίσουν να υπάρχουν ουρές, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον, στους σταθμούς του Μετρό:

Μοναδική επιλογή για κατόχους Ath.ena Card

Αν και υποτίθεται πως οι κάτοχοι προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card δεν θα χρειαζόταν να ξαναπάνε σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα μετά την έκδοση της κάρτας τους, ο ΟΑΣΑ τους αναγκάζει να κάνουν ακριβώς αυτό προκειμένου να επαναφορτίσουν την κάρτα του με προϊόντα κομίστρου. Ακόμα και αυτοί που αγοράζουν μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, πρέπει να πάνε σε εκδοτήριο ή εκδοτικό μηχάνημα για να φορτίσουν την κάρτα τους.

Τι και αν από τις αρχές του μήνα έχει κυκλοφορήσει η εφαρμογή Ath.ena Card που επιτρέπει την φόρτιση προσωποποιημένων καρτών με τη χρήση smartphone, ο ΟΑΣΑ το κρατάει ακόμα μυστικό και αναγκάζει τους επιβάτες να περιμένουν στην ουρά.

Ακόμα και οι αναγνώστες του Athens Transport όμως που έμαθαν τα νέα μπορεί να απογοητευτούν καθώς η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη για κατόχους κινητών χωρίς λειτουργία NFC, κυρίως δηλαδή τα φθηνότερα μοντέλα. Επίσης αποκλείονται προς το παρόν και οι χρήστες iPhone. Όλοι αυτοί θα πρέπει δυστυχώς να συνεχίσουν να περιμένουν στην ουρά.

Ο ΟΑΣΑ δεν έχει προωθήσει τα πακέτα εισιτηρίων

Υπάρχουν πολλοί επιβάτες που έχουν συνηθίσει να αγοράζουν ένα ενιαίο εισιτήριο κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσουν τις συγκοινωνίες. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να φορτίζουν την κάρτα τους με πακέτα των 2, 5 ή 11 εισιτηρίων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν στο μέλλον, ελαχιστοποιώντας τις επισκέψεις τους στα εκδοτήρια.

Είναι προς το παρόν άγνωστο αν οι επιβάτες έχουν στραφεί σε αυτά τα προϊόντα κομίστρου ή συνεχίζουν να αγοράζουν μονά εισιτήρια. Ο ΟΑΣΑ όμως δεν βοηθά ιδιαίτερα. Αν και εμείς έχουμε επιλέξει τον όρο «πακέτο εισιτηρίων», ο ΟΑΣΑ το ονομάζει εισιτήριο 5 ή 10 διαδρομών. Έτσι δημιουργείται σύγχυση στους επιβάτες σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός στη χρήση των εισιτηρίων (δεν υπάρχει, τα εισιτήρια χρησιμοποιούνται ένα-ένα όποτε θέλει ο κάτοχός τους) ή για το τι ακριβώς σημαίνει «διαδρομών» (απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα για 90 λεπτά.) Μήπως μία μετονομασία θα βοηθούσε;

Καθυστέρηση στην αποστολή των καρτών

Ο υπουργός προσπαθούσε να αποτρέψει (ορθώς) τους επιβάτες από το να περιμένουν για ώρες σε ουρές ζητώντας τους να δώσουν φακέλους με τα στοιχεία τους ώστε οι προσωποποιημένες κάρτες τους να τους σταλούν ταχυδρομικά. Σήμερα, σύμφωνα με όσα μας είπαν αναγνώστες, υπάρχουν επιβάτες που περιμένουν σχεδόν ένα μήνα για την κάρτα με το μέσο όρο των επιβατών να περιμένει τρεις εβδομάδες. Όλοι αυτοί οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εισιτήρια Ath.ena Ticket από τα εκδοτήρια για τις μετακινήσεις τους. Τελικά δεν τις απέφυγαν τις ουρές.

Αντικατάσταση εισιτηρίων σε ελάχιστα σημεία

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο (φανταζόμαστε για να μην εμπλέκονται πολλοί υπάλληλοι σε “πολύπλοκες” διαδικασίες) η αντικατάσταση παλιών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ είναι δυνατή σε μόλις δύο σταθμούς Μετρό εκ των οποίων και οι δύο έχουν εκδοτήρια που συγκεντρώνουν έτσι κι αλλιώς μεγάλους αριθμούς επιβατών. Ακόμα μία ανεξήγητη κίνηση που προκαλεί την ταλαιπωρία των επιβατών.

Λίγα εκδοτικά μηχανήματα και εκδοτήρια

Σε τελική ανάλυση, όλα είναι θέμα προγραμματισμού. Όταν η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που αναμενόταν να διαρκέσει αρκετούς μήνες ανακοινώνεται πως θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα, είναι προφανές πως δεν μπορούν όλα να είναι έτοιμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σταθμοί του Μετρό με μόλις ένα εκδοτικό μηχάνημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λειτουργία και κλειστά εκδοτήρια. Και σε μεγάλους σταθμούς με περισσότερα μηχανήματα, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα προστεθούν επιπλέον μηχανήματα ή έστω πότε θα αναβαθμιστεί το λογισμικό το παλιών ώστε να εκδίδουν και να φορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Εκκρεμεί επίσης η σύνδεση με το τραπεζικό σύστημα ώστε όλα τα μηχανήματα να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των σημείων πώλησης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και εκδοτήρια της ΟΣΥ σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Ο ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει πως η αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων είναι επίσης δυνατή σε 200 περίπτερα ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στα 600, χωρίς όμως να μας πει πού είναι αυτά (εφόσον πράγματι υπάρχουν). Θα ήταν υπερβολικό να ζητήσουμε τη δημιουργία ενός χάρτη με δυνατότητα εύρεσης του κοντινότερου σημείου;

36 Comments

 1. Μενω Μαρουσι, ειμαι υπερηλιξ και κανω εντελως περιστασιακη χρηση των ΜΜΜ.
  Ειχα αγορασει μια δεσμιδα 10 παλιων χαρτινων αλλά χρησιμοποιησα μολις τα τρια.
  (Α) Η ανταλλαγη αφορα πολλαπλασια του 5 = 5, 10, 15 κοκ
  (Β) Για λιγοτερα των 10 υπαρχουν δυο σημεια: (1) στην Ομονοια όπου γινεται ο κακος χαμος, καθως ειναι παραλληλα εκδοτηριο (2) στα κεντρικα του Ρεντη, τρεχα βρες!
  (Γ) Μαλλον θα πανε για ανακυκλωση καθως πρεπει να γινει μεχρι τελους του ετους και δεν συμφερει το ανεβα-κατεβα για τα μονον πεντε που μπορω να ανταλλαξω…

  • Α) Αφού υπάρχουν και πακέτα των 2 εισιτηρίων, γίνεται και σε πολλαπλάσια του 2.

   Β) Μπορείτε να ανταλλάξετε εισιτήρια και στην Εθνική Άμυνα, όπου δεν έχουμε ακούσει να έχει κόσμο.

 2. “Σε τελική ανάλυση, όλα είναι θέμα προγραμματισμού. Όταν η μετάβαση στο
  ηλεκτρονικό εισιτήριο που αναμενόταν να διαρκέσει αρκετούς μήνες
  ανακοινώνεται πως θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα, είναι προφανές πως δεν
  μπορούν όλα να είναι έτοιμα.”

  • Η μετάβαση έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Και από τη στιγμή που μέσα στο καλοκαίρι είχαν ενεργοποιηθεί όλα τα νέα αυτόματα μηχανήματα, όσοι θέλανε ημερήσιο εισιτήριο, πενθήμερο ή εισιτήριο αεροδρομίου μπορούσαν να τα αγοράσουν και σε ηλεκτρονικά.

   Κανείς δεν απόρησε τι είναι αυτά τα νέα μηχανήματα και έστω από περιέργεια να πάει να τα δοκιμάσει (χωρίς να αγοράσει απαραίτητα εισιτήριο);

   • Εδώ θα διαφωνήσω. Τον Φεβρουάριο βγήκε ένα δελτίο τύπου και μια ιστοσελίδα που φιλοξενούσε αυτό και τίποτα άλλο.

    ΔΕΝ:
    – υπήρχαν μηχανήματα έκδοσης παντού
    – είχαν εγκατασταθεί οι πύλες σε όλους τους σταθμούς
    – λειτουργούσαν τα επικυρωτικά σε όλα τα λεωφορεία
    – ήταν διαθέσιμα βασικά κόμιστρα, όπως 1, 5 και 10 διαδρομών
    – ήταν διαθέσιμη η δυνατότητα απόκτησης κάρτας μέσω της ιστοσελίδας
    – υπήρχε καμία άλλη ενημέρωση του κοινού (και υποθέτω ούτε των υπαλλήλων)

    Κοινώς, το σύστημα απείχε πολύ από το να είναι λειτουργικό για τους περισσότερους για αρκετούς μήνες, συνέβαλαν βέβαια και οι δράσεις των «συλλογικοτήτων» σε αυτό. Το καλοκαίρι ήταν καλύτερη η κατάσταση, αν και ακόμα δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, ούτε διατίθετο το βασικό εισιτήριο μιας διαδρομής που θα εξυπηρετούσε αρκετό κόσμο. Ακόμα συναντούσε κανείς λεωφορεία με μη λειτουργικά επικυρωτικά.

    Η ουσιαστική μετάβαση, με τον γνωστό χαώδη τρόπο, ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

    • – Υπήρχαν αρκετά μηχανήματα σε αρκετούς σταθμούς και στάσεις σε διάφορες πλατείες (το χρησιμοποιώ από την πρώτη μέρα λειτουργίας το σύστημα.)
     – οι περισσότερες πύλες είχαν ήδη τοποθετηθεί (με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορειτε να δείτε ότι μέχρι το Μαρτίο περίπου είχαν τελειώσει όλες οι εργασίες για την εγκατάσταση του εξοπλισμου. τουλάχιστον σε μια πρόχειρη δικιά μου αναζήτηση δεν βρήκα άρθρο για κλείσιμο σταθμών για εγκατάσταση μετά τα μέσα Μαρτίου)
     – Εγώ δεν είχα βρει κάποιο λεωφορείο εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που να μην μπορούσες να επικυρώσεις το ηλεκτρονικό. ( 5 φόρες έχω συναντήσει τους 10 μήνες που το χρησιμοποιώ)
     -τα εισιτήρια των 5 και 10 διαδρομών είναι μήνες διαθέσιμα στο κοινό. Εάν εννοείτε ότι δεν ήταν από την πρώτη μέρα έχετε δίκιο άλλα εντάχθηκαν στο σύστημα αρκετά γρήγορα.
     -Η απόκτηση της κάρτας μεσώ ιστοσελίδας ακόμα και τώρα δεν είναι διαθέσιμη. Εξαιτίας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν μπορείς να κάνεις την αίτηση οnline. Πρέπει να πας σε κάποιο ταμείο. Τώρα πήρε έγκριση (ελληνική γραφειοκρατία) και θα γίνει εφικτό.
     -Εφημερίδες, site στο διαδίκτυο, άρθρα στο facebook ενημέρωναν τον κόσμο για όλες τις εξελίξεις του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Εμείς πως τα μάθαμε από την πρώτη μέρα??? Στον ΟΑΣΑ δουλεύουμε??

     Ακριβώς στις συνδικαλιστικες δράσεις οφείλεται η όλη αυτή παρανόηση. Το σύστημα ήταν λειτουργικό (ένα όχι από τη πρώτη μέρα) τουλάχιστον από τα τέλη Μαρτίου. Είχαμε καιρό για να προσαρμοστούμε, να το μάθουμε και να το χρησιμοποιήσουμε πριν κλείσουν οι πύλες άπλα το κοινό έδειξε πλήρη αδιαφορία. Εδώ τώρα που είναι όλα λειτουργικά (90λεπτο εισιτήριο, εφαρμογή κινητου,πύλες, αφίσες παντού) και ο κόσμος ακόμα δεν το έχει μάθει τι άλλο να κάνει ο ΟΑΣΑ πια???

    • Δεν ειπα ότι το σύστημα ήταν πλήρως λειτουργικό τον Φεβρουάριο, αλλά θα μπορούσαν, όσοι βρίσκονταν στους 3 σταθμούς που εξέδιδαν ηλεκτρονικο εισιτήριο, και θελαν έναν από τους τύπους κομίστρου που υπήρχαν, να τους έπαιρναν σε ηλεκτρονικο.

     • Δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Κάποιοι σταθμοί, κάποια κόμιστρα. Το έψαξα από την πρώτη στιγμή και διαπίστωσα ότι αυτή η κατάσταση δεν με εξυπηρετούσε. Γι’ αυτό συνέχισα να χρησιμοποιώ χάρτινα εισιτήρια μέχρι τον Αύγουστο.

     • Μέχρι τον Αύγουστο.
      Αυτοί, ομως, που μέχρι και την τελευταία μέρα χρησιμοποιούσαν χάρτινο, ενώ υπήρχε το 1.40€ και σε ηλεκτρονικο, είναι δικό τους λαθος.

 3. Σωστά όλα αυτά, ιδίως για τους σταθμούς με 1 μόνο μηχάνημα, αλλά πάντως μέχρι 15 Νοεμβρίου τα μηχανήματα ήταν άδεια. Μεγάλες ελλείψεις ο ΟΑΣΑ αλλά και ο κόσμος αργεί πολύ να κάνει προσπάθεια εξοικείωσης.
  Για παράδειγμα κάθε μέρα προς τη σχολή άντε το πολύ άλλος ένας να χτυπάει την κάρτα του στο λεωφορείο.

  • Πώς να εξοικειωθεί άμα μέχρι και την τελευταία μέρα, ο κόσμος έβγαζε το χάρτινο. Ενώ υπήρχε το 1.40€ και σε ηλεκτρονικό.

 4. Aγ.Μαρίνα , Ανθούπολη , Περιστέρι σταθμοί με πάρα πολύ κόσμο και με μόνο ενα αυτόματο μηχάνημα.
  ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία για αυτό!!
  Έπρεπε να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον ισάριθμος αριθμός μηχανημάτων με τα προυπάρχοντα για χάρτινα.
  Κατά τα άλλα έχω μπει στην διαδικασία να σκέφτομαι να αγοράσω το πιο φθηνό κινητό με android και nfc που μπορώ να βρω , μόνο και μόνο για να μην ξαναμπώ σε ουρά ποτέ μου 🙂

 5. Όποιος πλησιάσει καταλαβαίνει αμέσως τον λόγο που υπάρχουν ουρές.
  Πηγαίνει κόσμος και ζητάει εισιτήριο μόνο για 1 ή 2 διαδρομές. Επίσης, το μενού επιλογών είναι πολύπλοκο για όλους και ιδιαίτερα για ηλικιωμένους. Έτσι και περιμένεις από πίσω την πάτησες.
  Θα πρεπει είτε να καταργηθούν τελείως τα εισιτήρια 1 διαδρομής είτε να βάλουν γρήγορη συντόμευση 1 εισιτηρίου στην αρχική οθόνη.

  • Ας μιλήσουμε για τους υπόλοιπους, όχι τους ηλικιωμένους, εγώ πώς κατάλαβα πώς λειτουργούσε με την πρώτη, από πέρυσι τον Φεβρουάριο που δεν υπήρχε καμία οδηγία από τον ΟΑΣΑ;
   Η διαδικασία είναι η εξής:
   1. Πατάς την ελληνική σημαία
   2. Το μηχάνημα σε ρωτάει τι θες να κάνεις.
   3. Πατάς Αγορά προϊόντος
   4. Σε ρωτάει τι τύπο κομίστρου θες.
   5. Πατάς ενιαίο
   6. Πατάς 90 λεπτών
   7. Σε ρωτάει πώς θες να πληρώσεις.
   8. Πατάς μετρητά
   9. Σου λέει να βάλεις τα χρήματα.

   Καθόλου περίπλοκο. Πώς γίνεται κάποιος που δεν είναι ηλικιωμένος (όχι ότι δεν γίνεται και αυτοί να καταλάβουν) να μην μπορεί να πατήσει 5 κουμπιά σε μια οθόνη; Ειδικά τη στιγμή που υπάρχουν τυπωμένες οδηγίες πάνω στο μηχάνημα.

   • Δε νομίζω ότι δεν καταφέρνουν να βγάλουν, απλά τα βήματα μπορούν να είναι λιγότερα.

    Πχ ελληνικά ως προεπιλογή, με τις υπόλοιπες σημαίες στο πλάι -> κέρδος 5 δευτερόλεπτα τη συναλλαγή.

     • Μπερδεύει, μάλλον όχι. Καθυστερεί ελάχιστα θα έλεγα.

      Απλά αυτό το ελάχιστο αθροίζεται, και αυτές τις μέρες δεν περισεύει.

     • Μιλάμε για ένα δευτερόλεπτο έτσι;; Τότε να βάλουν στο πλαι και τις επιλογές για επαναφόρτιση, πληροφορίες κάρτας, κτλ. Βασικά να ξεκινάει με το 90λεπτο στην οθόνη αγοράς και δεξιά στο πλάι να έχουν τη γλώσσα αριστερά στο πλάι να έχουν τις επιλογές για αγορά αλλου τυπου κομίστρου και πάνω τις επιλογές για άλλη συναλλαγή. Εντάξει τώρα αυτό θα λύσει τις καθυστερήσεις. Μια χαρά είναι το interface απλά ελληνικά, βήμα βήμα ηχητική καθοδήγηση, 4 κουμπιά μέχρι την αγορά εισιτηρίων. Είναι το λιγότερο τραγικο να μιλάμε για τέτοια ζητήματα το 2017. Μια φορά να πας να βγάλεις το εμαθες παει… Το ATM πως το χρησιμοποιούμε ;;;

     • Δεν ισχυρίστηκα οτι θα αλλάξει κάτι ριζικό, πράγματι, για δευτερόλεπτα μιλάμε, αλλά στους 200 και τους 300 πελάτες τη μέρα (ίσως και παραπάνω), αθροίζονται. Θα γίνουν τα 20 άτομα 19; ας γίνουν.

      Και στα ΑΤΜ πχ έχει επιλογή fast cash, που σου γλυτώνει νομίζω μετρημένα 2 κλικ. Μικροβελτίωση είναι, όπως ξερωγώ και το να φορτίζει αυτόματα την κάρτα με κόμιστρο που έχεις σε αναμονή από το internet.

     • Για την online κράτηση, είναι 2 κουμπιά και ένα επιβεβαίωσης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πιο γρήγορο.

     • Το πιο γρήγορο θα ήταν 0 κλικ (+1 επιβεβαίωσης). Ούτε καν χρειάζεται χώρο στην οθόνη.

      Ακουμπάς κάρτα -> σου δείχνει πληφορορίες, και αν μπορεί να σου περάσει το κόμιστρο στο περνάει (άντε και ένα ακόμα για επιβεβαίωση).

 6. Εγώ πάντως χτες σε Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμό, και Αττική δεν είδα τίποτα τρομερές ουρές. Υπήρχαν ένα δύο άτομα όπως και στο χάρτινο. Γιατί όποιος λεει ότι δεν υπήρχαν ουρές στα παλιά μηχανήματα για το χάρτινο δεν έχει χρησιμοποιήσει μάλλον τα ΜΜΜ πολύ συχνά. Συνήθως είχε 4-5 άτομα σε ώρες αιχμής. Στην αρχή είχε περισσότερο κόσμο γιατί πάλι πέσανε όλοι μαζί. Ειδικά χτες το βράδυ δεν είδα ούτε ένα άτομο στα αυτόματα μηχανήματα.

  Γενικά τα περισσότερα από αυτά είναι σωστά. Ειδικά η διαδικασία φακέλου ήταν πολύ πρόχειρη δουλειά. Θα έπρεπε τουλάχιστον να έδιναν κάπως (με ένα εμαιλ ρε παιδί μου) τον κωδικό για να μπορούν να βλέπουν την εξέλιξη της αποστολής.

  Όπως και η αντικατάσταση των παλιών εισιτηρίων θα έπρεπε να ήταν σε περισσότερα ταμεία.

  Αλλά σε οσους σταθμούς έχω πάει εγω δεν μπορώ να πω ότι έχουν λιγότερους αυτόματους πωλητές σε σχέση με τους παλιούς. (Ναι έχω ακούσει για σταθμούς με μόνο ένα μηχάνημα αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την κίνηση του κάθε σταθμού εκεί. Δλδ στα Ανω Πατήσια και με το χάρτινο 2 μηχανήματα ειχαν. Σίγουρα για να το λέει τόσος κόσμος θα υπάρχουν ελλείψεις αλλά τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει κάτι το τρομερό). Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι με το παλιό σύστημα έβγαιναν τα μηχανήματα άρα με τα νέα ή ο κόσμος δεν έχει μάθει να τα χρησιμοποιεί ή μπλοκαραν γιατί αυξήθηκε το αγοραστικό κοινό.
  Ή να λέμε ότι υπάρχουν ουρές επειδή το πακέτο το ονόμασαν πακέτο διαδρομών και οχι πακετο εισιτηρίων.

  • Προβλήματα υπάρχουν, απλώς σε κάποιους σταθμούς φαίνονται πιο πολύ. Σάββατο πρωί για παράδειγμα: Αμπελόκηποι: περίπου 20 άτομα στην ουρά για τα μηχανήματα και άλλοι τόσοι για το γκισέ. Η αναμονή ήταν τουλάχιστον 4′-5′ από ό,τι είδα.
   Κατεχάκη: εγώ είδα μόνο ένα νέο μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίου (όχι ένα να λειτουργεί, μόνο ένα γενικώς), γκισέ κλειστό, ουρά 4-5 άτομα.
   Λογικά πάντως, αυτές οι αρρυθμίες θα έχουν λυθεί ως το τέλος του χρόνου, αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πάρουν τις κάρτες τους και λογικά θα αυξηθούν οι φορτίσεις μέσω κινητού και internet.
   Αλλά πολύ σημαντικό είναι αυτό που γράφει και ο συντάκτης του athenstransport, δηλαδή να αυξηθούν τα σημεία πώλησης και να γίνει γνωστό πού είναι αυτά.

   • Σίγουρα θέλουμε και άλλα μηχανήματα. Ειδικά σε σταθμούς με μόνο ένα επιβάλεται. Δεν δικαιολογώ την κατάσταση αυτή. Απλά εάν αγόραζαν 10 για κάθε σταθμό και τελικά περίσσευαν, ούτε αυτό θα ήταν καλός προγράμματος. Εγώ είδα σε κεντρικούς σταθμούς να έχουν βάλει ικανοποιητικό αριθμό τώρα σε μικρότερους πιστεύω ανάλογα και με την κίνηση του κάθε σταθμού θα τον αυξήσουν εάν χρειαστει.. Αλλά όπως ειπατε και εσείς όλα αυτά θα έχουν λυθεί σε μισό μήνα. Ο κόσμος δεν τα έχει μάθει ακόμα να τα χρησιμοποιεί και δεν τα έχει εντάξει στην καθημερινότητα του. Καθυστερούν στην έκδοση. Δεν εκμεταλλεύονται τα πακέτα εισιτηρίων. Στις πύλες ακομα το επικυρώνουν με δυσπιστία. Ακόμα δεν έχουν αρχίσει να επικυρώνουν όλοι στις πύλες και εάν ολοι επικυρώνουν με αυτό το αργό και δύσπιστο ρυθμο από 20 Δεκεμβρίου θα δούμε ουρές και εκεί. Τι εννοώ. Εννοώ ότι σταματάνε μπροστά στην πύλη, ανοίγουν το πορτοφόλι εκεί μπροστά, και δεν κινούνται εάν δεν σβήσουν τα λαμπάκια, η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ πιο γρηγορα, θέλει εξοικείωση πριν κλείσουν κάτι που μόνο μια μικρή μερίδα του κοινού κάνει.

    • παντως εχω πετυχει πολλους που τους λέει οτι δεν το επικύρωσαν σωστά ή οτι είναι αδειο και άπλα περνάνε και δεν παίρνουν χαμπάρι (αν τους ελέγξει ελεκτης λογικά θα τους γράψει) βεβαία αυτό θα εξαλειφθεί οταν κλείσουν οι πόρτες αφου δεν θα ανοιγει για να περάσουν αν είναι ακυρο το εισιτήριο. Επισης πολλοί δεν ξέρουν που να το ακουμπήσουν το εισιτήριο στο μηχάνημα. Τι στο κάλο και να μην στο πουν εκει που είναι το σήμα ειναι η πρώτη προσπαθια που θα κανεις και ας μην ξέρεις! Τι να πω, και δεν λέω για τους ηλικιωμένους, λεω γενικά. Προχτές ενα άτομο στην ηλικία μου 20-25, με το που πάτησε την σημαία στο μηχάνημα και είδε το καινούριο μενού λεει τι είναι αυτό? και πηγε στο εκδοτήριο! Αν εμείς οι νέοι δεν κάνουμε μια προσπάθεια να εξοικειώθουμε, περιμένουμε να την κάνουν οι 70-80χρόνοι;

     • Άστα να πάνε… Ειδικά στα μπλε επικυρώτικα των λεωφορείων έχει 3(!) Βελάκια που δείχνουν την επιφάνεια κάτω από την οθονη.

     • Στα λεωφορεία τα βελάκια, μάλλον την κάνουν τη δουλειά τους. Στο μετρό ακόμα κάποιοι “κτυπούν” εισιτήριο/κάρτα επάνω στην οθόνη και κάμποσοι φεύγουν, πιθανόν νομίζοντας ότι είναι ΟΚ (θέμα που βέβαια λύνεται όταν κλείσουν οι μπάρες). Νομίζω ότι αρκετοί κάτοχοι κάρτας απεριορίστων διαδρομών μπαίνουν ακόμα στα λεωφορεία χωρίς “κτύπημα”. Επίσης την Παρασκευή, στο Α5, με διαφορά δύο στάσεων, δύο κυρίες επιχειρούσαν να επικυρώσουν παλιά εισιτήρια. Χθες τέλος, που πέρασα από το Σύνταγμα και κάθισα λίγο πάλι να χαζέψω από ψηλά, είδα και έναν κύριο 50-60 ετών που “κτύπησε” στην οθόνη το εισιτήριο, μετά “πάλευε” για λίγο πατώντας με το… δάκτυλο στο σημείο που έπρεπε να βάλει το εισιτήριο και τελικά πέρασε έτσι.

     • Ναι και εγώ που σήμερα περίμενα έναν φίλο μου για κανένα τέταρτο που παρακολουθησα παρατήρησα τα εξης:
      Προσπαθούν να το επικυρώσουν όσο πιο ανέπαφα γίνεται σε σημείο που το έχουν πάνω από 5+ εκατοστά μακρυά από τον αναγνώστη. Και αργούν. Η το “τρίβουν” πάνω στον αναγνώστη και πάλι αργουν. Η δεν το έχουν έτοιμο και μπροστά στο μηχάνημα το βγάζουν από την τσάντα τους. Γενικά θέλει αρκετή εξοικείωση ακόμα. Και όσο δεν το χρησιμοποιούν σωστά τώρα που είναι ανοιχτά τόσες ουρές θα έχουμε μετά

     • Και τα 2 μηχανήματα που είδα, είναι ακόμη διαλυμένα. Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασα και από τα 2 μέρη.

 7. Καταρχήν συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια που καταβάλετε για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

  Θα ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε στα εξής 2 ερωτήματα:

  Περίπτωση
  1. Έχω μπει σε λεωφορείο (μετεπιβίβαση) χτυπάω το εισιτήριο και μου λέει ότι έχω ακόμα 2 λεπτά … σε 2 λεπτά πρέπει να χτυπήσω νέο εισιτήριο ή συνεχίζω την διαδρομή με αυτό που έχω (αφού χτύπησα πριν λήξει).

  Περίπτωση 2. Εάν σήμερα φορτίσω την προσωποποιημένη κάρτα για 30 μέρες και κάνω και την πρώτη διαδρομή και ύστερα προσθέσω και άλλες 30 μέρες – από πότε ισχύει το 2ο χρονικό διάστημα των 30 ημερών – από την ημερομηνία λήξης του 1ου (αυτομάτως) ή από την πρώτη χρήση αφού, λήξει το πρώτο χρονικό διάστημα;

  Ευχαριστώ

  • 1) πρέπει να χτυπήσετε νέο. Όπως και στο παλιό χάρτινο σύστημα. Η δεύτερη επικύρωση έχει καταργηθεί χρόνια τώρα.

   2) εάν βάλετε την πρώτη μηνιαία κάρτα και την επικυρώσετε την 1 Νοεμβρίου και στις 2 Νοεμβρίου βάλετε και μια δεύτερη η δεύτερη θα ενεργοποιηθεί αφού έχει ληξει η πρώτη. Δλδ η πρώτη λήγει 1 Δεκεμβρίου άρα οπότε κάνετε τη νέα επικύρωση μετά τις 12 το βράδυ της 1 Δεκεμβρίου θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη.

   Δεν ενεργοποιείται τίποτα αυτόματα.

  • Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΣΑ έχει πει πως έχουν εκδοθει και σταλεί λίγες παραπάνω από τις μισές.

   Αν θέλετε, πηγαίνετε σε ένα εκδοτήριο να κοιτάξουν αν έχει ήδη εκδοθεί, ώστε αν όχι, να την βγάλετε επί τόπου. Αλλιώς πρέπει να περιμένετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*