Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Γιατί υπάρχουν ακόμα ουρές στους σταθμούς του Μετρό;

Share

    “Θα ταλαιπωρηθούν μία φορά αλλά μετά δεν θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά σε ουρά”, υποσχόταν πριν λίγες εβδομάδες ο υπουργός Χ. Σπίρτζης εν μέσω του πανικού για την έκδοση των προσωποποιημένων καρτών σε εκδοτήρια του Μετρό.

    Σήμερα, οι τεράστιες ουρές με την πολύωρη αναμονή μπορεί να έχουν γίνει παρελθόν, ωστόσο η ταλαιπωρία των επιβατών συνεχίζεται σε μικρότερες ουρές που σχηματίζονται όπου υπάρχουν ανοικτά εκδοτήρια αλλά και αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Τι έχει πάει στραβά;

    Υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους θα συνεχίσουν να υπάρχουν ουρές, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον, στους σταθμούς του Μετρό:

    Μοναδική επιλογή για κατόχους Ath.ena Card

    Αν και υποτίθεται πως οι κάτοχοι προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card δεν θα χρειαζόταν να ξαναπάνε σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα μετά την έκδοση της κάρτας τους, ο ΟΑΣΑ τους αναγκάζει να κάνουν ακριβώς αυτό προκειμένου να επαναφορτίσουν την κάρτα του με προϊόντα κομίστρου. Ακόμα και αυτοί που αγοράζουν μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, πρέπει να πάνε σε εκδοτήριο ή εκδοτικό μηχάνημα για να φορτίσουν την κάρτα τους.

    Τι και αν από τις αρχές του μήνα έχει κυκλοφορήσει η εφαρμογή Ath.ena Card που επιτρέπει την φόρτιση προσωποποιημένων καρτών με τη χρήση smartphone, ο ΟΑΣΑ το κρατάει ακόμα μυστικό και αναγκάζει τους επιβάτες να περιμένουν στην ουρά.

    Ακόμα και οι αναγνώστες του Athens Transport όμως που έμαθαν τα νέα μπορεί να απογοητευτούν καθώς η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη για κατόχους κινητών χωρίς λειτουργία NFC, κυρίως δηλαδή τα φθηνότερα μοντέλα. Επίσης αποκλείονται προς το παρόν και οι χρήστες iPhone. Όλοι αυτοί θα πρέπει δυστυχώς να συνεχίσουν να περιμένουν στην ουρά.

    Ο ΟΑΣΑ δεν έχει προωθήσει τα πακέτα εισιτηρίων

    Υπάρχουν πολλοί επιβάτες που έχουν συνηθίσει να αγοράζουν ένα ενιαίο εισιτήριο κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσουν τις συγκοινωνίες. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να φορτίζουν την κάρτα τους με πακέτα των 2, 5 ή 11 εισιτηρίων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν στο μέλλον, ελαχιστοποιώντας τις επισκέψεις τους στα εκδοτήρια.

    Είναι προς το παρόν άγνωστο αν οι επιβάτες έχουν στραφεί σε αυτά τα προϊόντα κομίστρου ή συνεχίζουν να αγοράζουν μονά εισιτήρια. Ο ΟΑΣΑ όμως δεν βοηθά ιδιαίτερα. Αν και εμείς έχουμε επιλέξει τον όρο «πακέτο εισιτηρίων», ο ΟΑΣΑ το ονομάζει εισιτήριο 5 ή 10 διαδρομών. Έτσι δημιουργείται σύγχυση στους επιβάτες σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός στη χρήση των εισιτηρίων (δεν υπάρχει, τα εισιτήρια χρησιμοποιούνται ένα-ένα όποτε θέλει ο κάτοχός τους) ή για το τι ακριβώς σημαίνει «διαδρομών» (απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα για 90 λεπτά.) Μήπως μία μετονομασία θα βοηθούσε;

    Καθυστέρηση στην αποστολή των καρτών

    Ο υπουργός προσπαθούσε να αποτρέψει (ορθώς) τους επιβάτες από το να περιμένουν για ώρες σε ουρές ζητώντας τους να δώσουν φακέλους με τα στοιχεία τους ώστε οι προσωποποιημένες κάρτες τους να τους σταλούν ταχυδρομικά. Σήμερα, σύμφωνα με όσα μας είπαν αναγνώστες, υπάρχουν επιβάτες που περιμένουν σχεδόν ένα μήνα για την κάρτα με το μέσο όρο των επιβατών να περιμένει τρεις εβδομάδες. Όλοι αυτοί οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εισιτήρια Ath.ena Ticket από τα εκδοτήρια για τις μετακινήσεις τους. Τελικά δεν τις απέφυγαν τις ουρές.

    Αντικατάσταση εισιτηρίων σε ελάχιστα σημεία

    Για κάποιο ανεξήγητο λόγο (φανταζόμαστε για να μην εμπλέκονται πολλοί υπάλληλοι σε “πολύπλοκες” διαδικασίες) η αντικατάσταση παλιών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ είναι δυνατή σε μόλις δύο σταθμούς Μετρό εκ των οποίων και οι δύο έχουν εκδοτήρια που συγκεντρώνουν έτσι κι αλλιώς μεγάλους αριθμούς επιβατών. Ακόμα μία ανεξήγητη κίνηση που προκαλεί την ταλαιπωρία των επιβατών.

    Λίγα εκδοτικά μηχανήματα και εκδοτήρια

    Σε τελική ανάλυση, όλα είναι θέμα προγραμματισμού. Όταν η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που αναμενόταν να διαρκέσει αρκετούς μήνες ανακοινώνεται πως θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα, είναι προφανές πως δεν μπορούν όλα να είναι έτοιμα.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σταθμοί του Μετρό με μόλις ένα εκδοτικό μηχάνημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε λειτουργία και κλειστά εκδοτήρια. Και σε μεγάλους σταθμούς με περισσότερα μηχανήματα, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Κανείς δεν ξέρει πότε θα προστεθούν επιπλέον μηχανήματα ή έστω πότε θα αναβαθμιστεί το λογισμικό το παλιών ώστε να εκδίδουν και να φορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Εκκρεμεί επίσης η σύνδεση με το τραπεζικό σύστημα ώστε όλα τα μηχανήματα να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

    Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των σημείων πώλησης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και εκδοτήρια της ΟΣΥ σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Ο ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει πως η αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων είναι επίσης δυνατή σε 200 περίπτερα ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στα 600, χωρίς όμως να μας πει πού είναι αυτά (εφόσον πράγματι υπάρχουν). Θα ήταν υπερβολικό να ζητήσουμε τη δημιουργία ενός χάρτη με δυνατότητα εύρεσης του κοντινότερου σημείου;

 
 

Διαβάστε Περισσότερα