Πότε θα σταματήσει ο ΟΑΣΑ να τιμωρεί τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου;

Πολλοί επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς της Αθήνας αντιμετώπισαν -και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν- προβλήματα με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι δικαιούχοι όμως μειωμένου εισιτηρίου είναι ίσως η πιο αδικημένη κατηγορία επιβατών.

Αρχικά ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως όσοι χρησιμοποιούν μειωμένο εισιτήριο (ανάμεσά τους φοιτητές, παιδιά και νέοι 7-18 ετών, ηλικιωμένοι και πολύτεκνοι) θα πρέπει να εκδώσουν υποχρεωτικά προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card ανεξάρτητα του αν χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά ή σπάνια (σε μία περίοδο μάλιστα που η αγορά εισιτηρίου 30 ημερών ήταν υποχρεωτική για την έκδοση της κάρτας).

Στη συνέχεια, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε (αφού πρώτα το γράψαμε στο Athens Transport) ότι υπάρχουν μειωμένα πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket για δικαιούχους Ath.ena Card που δεν θέλουν να εκδώσουν προσωποποιημένη κάρτα. Τα εισιτήρια αυτά όμως είναι διαθέσιμα μόνο σε εκδοτήρια και όχι αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα.

Την περασμένη βδομάδα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την έναρξη διάθεσης εισιτηρίων Ath.ena Ticket τόσο ολόκληρου όσο και μειωμένου κομίστρου και από περίπτερα, συσκευασμένα μέσα σε φακέλους. Το αρχικό επιχείρημα του ΟΑΣΑ πως τα μειωμένα εισιτήρια πωλούνται μόνο από εκδοτήρια προκειμένου να υπάρχει ταυτοποίηση των επιβατών (ότι όντως δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο) έχει πλέον καταρρεύσει. Η έκδοση και επαναφόρτιση μειωμένων Ath.ena Ticket θα πρέπει να γίνει άμεσα δυνατή και από τα αυτόματα μηχανήματα.

Σύμφωνα με αναφορές αναγνωστών – δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου, δεν ήταν λίγοι όσοι αναγκάσθηκαν να εκδώσουν ολόκληρα εισιτήρια από εκδοτικά μηχανήματα σε σταθμούς του Μετρό χωρίς ανοικτά εκδοτήρια.

Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου ως επιβάτες δεύτερης κατηγορίας και δυνητικούς παραβάτες. Εξάλλου, όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν κόμιστρο απλά δεν πληρώνουν (ναι, ακόμα και σήμερα). Δεν μπαίνουν στον κόπο να αγοράσουν μειωμένα εισιτήρια.

29 Comments

 1. “Η έκδοση και επαναφόρτιση μειωμένων Ath.ena Ticket θα πρέπει να γίνει άμεσα δυνατή και από τα αυτόματα μηχανήματα”

  Tρομερη ιδεα. Εκτος απο τα περιπτερα θα μπορει ο καθενας να παιρνει μειωμενα εισητηρια και απο τα μηχανηματα. Και ας μην ειναι δικαιουχος.

  Αντι να λετε οτι πρεπeι να καταργηθει η πωληση στα περιπτερα λετε
  οτι “αφου εγινε εκει θα πρεπει να γινει και στα μηχανηματα”. Τρομερη η
  λογικη σας εδω στο site.

  Μειωμενα και δωρεαν εισιτηρια θα πρεπει να παιρνουν ΜΟΝΟ οσοι εχουν προσωποποιημενη καρτα. Ειτε μας αρεσει ειτε οχι.

  • Λάθος τεράστιο φίλε. Μπορεί να έχετε πλέον ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά γιατί τέτοια κακία για τους δικαιούχους μειωμένου; Επειδή είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο έλεγχος; Και ωραία, κάποιος πάει και βγάζει κανονικά κάρτα μειωμένου με όλα τα στοιχεία σωστά, έτσι; Ποιος ελέγχει εάν δεν δώσει την κάρτα αυτή σε άλλον, που δεν δικαιούται μειωμένο, για να περάσει εκείνος; Αφού μάλλον δεν ελέγχει κανείς στους σταθμούς ή στα λεωφορεία, καλά θα κάνει. Το πρόβλημα λοιπόν φίλε που μάλλον δεν το σκέφτεσαι (γιατί δεν σε ενδιαφέρει προφανώς η λύση, αλλά το βόλεμα…), είναι πώληση όλων των ειδών εισιτηρίων από παντού (εκδοτήρια, μηχανήματα, περίπτερα, σουβλατζίδικα, και όπου αλλού μπορούν να πουληθούν) και απλά ένας τακτικός έλεγχος στους σταθμούς ή μέσα στα μέσα, από ομάδα ελεγκτών. Έτσι λύνεις το πρόβλημα και όχι εμποδίζοντας την πώληση. Έτσι εξυπηρετείς το κοινό και όχι βασανίζοντάς το. Όλα τα άλλα είναι αρλούμπες…

   • Είναι άραγε, μεγάλη ταλαιπωρία να βγάλεις κάρτα; Κάνεις την αίτηση στο site και στη στέλνουν. Γιατί να μη βγάλεις λοιπόν;
    Ούτως ή άλλως, ο ΟΑΣΑ γράφει πως τα εισιτήρια είναι για επισκέπτες και γι’αυτούς που χρησιμοποιούν σπάνια τα ΜΜΜ και πως όσοι τα χρησιμοποιούν έστω και 1-2 φορές το μήνα, καλύτερα να βγάλουν κάρτα. Έτσι γίνεται και στο Λονδίνο, κανείς από τους μόνιμους κατοίκους δεν βγάζει εισιτήριο, όλοι έχουν oyster.

    • Τα μειωμένα εισιτήρια είναι για επισκέπτες. Μάλιστα. Έρχομαι λοιπόν ως επισκέπτης με αυτοκίνητο φίλου στην πανέμορφη (!) Αθήνα και ξεκινάω να πάω στην στάση του λεωφορείου της γειτονιάς που μένω (γιατί μετρό δεν υπάρχει σε χιλιόμετρα απόσταση…). Εκδοτήριο βεβαίως ΔΕΝ υπάρχει, μιας και τα έχουν μόνο σε μετρό και επιλεγμένα σημεία (στο ΚΤΕΛ Κηφισού πάντως ΔΕΝ υπάρχει). Αυτόματο μηχάνημα στην οδό Κολοπετεινίτσας (που περνάει το λεωφορείο εξυπηρέτησής μου) ΔΕΝ υπάρχει. Τα περίπτερα που λέτε ΔΕΝ θα έχουν μειωμένα εισιτήρια και εγώ που δικαιούμαι το μειωμένο, που θα το βρω; Κάρτα φυσικά ΔΕΝ θέλω να βγάλω, και γιατί άραγες θα πρέπει να με υποχρεώσετε να βγάλω; Που στην ευχή είναι η δημοκρατία και η ελευθερία μου; Άρα, μπαίνω στο λεωφορείο, ΔΕΝ χτυπάω εισιτήριο και εάν τύχει (εντελώς απίθανο κατά πως τα λέτε, αφού δεν υπάρχουν) να μπει ελεγκτής στο λεωφορείο, απλά του λέω να μου δώσει αυτός ένα εισιτήριο, γιατί δεν βρήκα. Απλό έτσι

   • Αν θες να κλεψει μπορεις. Αλλα αλλο να παιρνει οποιοσδηποτε μειωμενα εισιτηρια και αλλο να μπορεις να δωσεις μονο την καρτα σου σε αλλον… Προφανως και ελεγχος θα υπαρχει. Και οπως σου απαντησε και ο φιλος απο κατω πλεον δεν υπαρχει καμια ταλαιπωρια για να βγαλεις προσωποποιημενη καρτα.

 2. Αυτό με τα μειωμένα εισιτήρια στα περίπτερα δεν το έχω πολυκαταλάβει… πώς θα γίνεται ο έλεγχος; Θα συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεγκτές εισιτηρίων εντός των συρμών;
  Αν μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει μειωμένα χωρίς έλεγχο/επαλήθευση… προς τι όλος αυτός ο ντόρος με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια;

    • Πιστεύεις ότι τον περίπτερα τον νοιάζει ποιος είσαι; Ένα έτος γέννησης θα κοιτάει.

     Τι θέμα έχετε όλοι με τα προσωπικά δεδομένα; Νομίζετε ότι ο ΟΑΣΑ θελει να σας παρακολουθεί;

     • Το πρόβλημα δεν είναι στους περιπτεράδες, το πρόβλημα είναι με αυτούς που αναθέτουν διαδικασίες σχετικές με τα ΜΜΜ σε άτομα εντελώς αναρμόδια, είτε είναι περιπτεράδες, ταξιτζήδες, φούρναροι ή αστροναύτες.
      Αν αδιαφορήσουμε όλοι για τα προσωπικά δεδομένα όπως εσύ προτείνεις με την κλασική και εντελώς ατυχή ατάκα «έχει όρεξη να παρακολουθεί εσένα;», τότε ας τα αφήσουμε όλα ανοιχτά φόρα παρτίδα, κανένα πρόβλημα: με την προϋπόθεση ότι όλοι οι οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί θα μας δώσουν με τη σειρά τους πλήρη πρόσβαση σε όλα τους τα οικονομικά στοιχεία.

      Α, και ένας κακόβουλος περιπτεράς θα μπορεί να κοιτάει ό,τι θέλει, όχι μόνο το έτος γέννησης, εκτός αν ο ΟΑΣΑ θα παρέχει και ειδικά φίλτρα όρασης που θα επιτρέπουν πρόσβαση μόνο στο έτος γέννησης…

     • Για αυτό όπως λέω και παρακαφω το σύστημα στα περίπτερα είναι τελείως λάθος. Θα έπρεπε να είχαν ένα μηχάνημα σαν αυτό που έχουν. Στους σταθμούςσε αρκετά μικρότερο μέγεθος και να μην έχει καμία ανάμειξη ο περιπτεράς. Και να μην μπορούν να βγαίνουν μειωμένα εισιτήρια χωρίς την προσωποποιημενη κάρτα.

     • Και κάποιος που δεν χρησιμοποιεί μετρό, αλλά μόνο λεωφορεία, που θα πάρει μειωμένο εισιτήριο; Στο προεδρικό μέγαρο μήπως που έχει αστυνομία για να τον ελέγξουν; Και τι γίνεται αν δώσει το εισιτήριό του σε άλλον μη δικαιούχο μειωμένου; Έ;

     • Να έχει μια προσωποποιημένη, την οποία έχει ήδη “γεμίσει” με χρηματική αξία π.χ. 30€ και μια φορά στο τόσο που θα τελειώνουν τα 30€, θα πηγαίνει σε ένα σταθμό ή σε κάποιο εκδοτήριο λεωφορείου και θα τη γεμίζει πάλι. Απλά, πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε εισιτήρια από πριν και όχι την ώρα που θέλουμε να πάμε κάπου και βιαζόμαστε.

     • Καλά, έλα εδώ στην επαρχία και πες μου μετά για κάρτες και προπληρωμένα… Μιλάτε λες και βρίσκεστε στην Ελβετία…

   • συγνώμη αλλά το να ελέγχουν οι περιπτεράδες είναι γελοίο:
    πχ
    -στέλνω κάποιον άλλο να παρει 10 πακέτα για μενα
    -ο περιπτεράς δεν εχει κανενα όφελος από τον ελεγχο, εκτος του να ενοχλήσει/χασει τον πελατη οποτε κ δεν θα το κανει

    οπότε οι «τζαμπατζήδες» απλα θα πρεπει να προνοούν να προμηθεύονται μειωμενα

 3. Αν βάλουν μειωμένα εισιτήρια στα αυτόματα μηχανήματα, θα γίνεται τρομερή κατάχρησή τους σε σταθμούς με κλειστές πύλες, προκειμένου οι «τζαμπατζήδες» να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερο.

  Στους περιπτεράδες μπορεί να έχουν πει να ελέγχουν ταυτότητα ή κάποιο δικαιολογητικό για να πουλήσουν τα πακέτα μειωμένων εισιτηρίων.

     • Αν υπάρχουν λίγοι ελεγκτές, ένας μη δικαιούχος θα μπορεί να κυκλοφορεί με την κάρτα ενός δικαιούχου που ελέγχθηκε κατά την αγορά.

     • Τώρα μιλάμε για τα εισιτήρια, όπου, βέβαια, μπορεί κάποιος και σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιήσει τα εισιτήρια κάποιου άλλου. Αλλά αν το σκεφτείς λίγο, αυτός που θα τα χρησιμοποιήσει παράνομα (και τα εισιτήρια αλλά και την κάρτα δικαιούχου, όπως λες), στην πραγματικότητα μπαίνει τζάμπα, με τα χρήματα του κατόχου της κάρτας και δεν πληρώνει ούτε καν μειωμένο.
      Άρα, κάποιος που δεν έχει κάποιον γνωστό, και εφόσον ζητάνε ταυτότητα στα εκδοτήρια, δεν μπορεί να προμηθευτεί από μόνος του μειωμένο εισιτήριο.
      Βέβαια, το πρόβλημα είναι στα περίπτερα, όπου η καλύτερη λύση, όπως έχει πει ο Νικήτας σε κάποιο σχόλιο, είναι να βάλουν μικρότερα αυτόματα μηχανήματα, που θα βγάζουν μειωμένο εισιτήριο μόνο για προσωποποιημένες κάρτες.

      Και είναι, επίσης, απαραίτητο να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, γιατί ακόμα και σε σταθμούς με κλειστές πύλες, π.χ. Αγ. Δημήτριος, υπάρχουν πολλοί που περνάνε από την πύλη των ΑΜΕΑ, χωρίς να επικυρώσουν τίποτα και χωρίς να τους ελέγξει κανείς. Σημειώνω, ότι μιλάω για τις 7:30 το πρωί, το οποίο μειώνει την πιθανότητα να είναι άνεργοι αυτοί που περνάνε από των ΑΜΕΑ.

  • συγνώμη αλλά το να ελέγχουν οι περιπτεράδες είναι γελοίο:
   πχ
   -στέλνω κάποιον άλλο να παρει 10 πακέτα για μενα
   -ο περιπτεράς δεν εχει κανενα όφελος από τον ελεγχο, εκτος του να ενοχλήσει/χασει τον πελατη οποτε κ δεν θα το κανει

 4. Αντί να μιλάτε για “τιμωρία στους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου” καλύτερα να παροτρύνετε όσους τα δικαιούνται να πάνε να βγάλουν προσωποποιημένη κάρτα. Άλλωστε οι ουρές στα περισσότερα εκδοτήρια προσωποποιημένων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι νομού Αττικής και κατ’ επέκταση σταθεροί χρήστες των ΜΜΜ του ΟΑΣΑ, λειτουργούν εκδοτήρια για να προμηθευτούν μειωμένο εισιτήριο σε όλες τις πύλες εισόδου της πρωτεύουσας (Σταθμός Λαρίσης, Λιμάνι Πειραιά, Αεροδρόμιο, ΚΤΕΛ Κηφισού, Κάτω Πατήσια που αποβιβάζουν τα ΚΤΕΛ της Κεντρικής Ελλάδας).

 5. Συγγνώμη αλλά τα χάρτινα μειωμένα πρέπει να καταργηθούν από τα ταμεία… Και πολύ καλά έκανε ο ΟΑΣΑ που δεν το διαφήμιζε το χάρτινο μειωμένο. Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα στο να βγάλουν όλοι όσοι δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο προσωποποιημενη κάρτα;; Πας σε ένα ταμείο που πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα ατομο και μετά μπορεις να εκδόσεις από παντού (αυτόματους πωλητές, διαδίκτυο, εφαρμογή, κτλ…) ότι κόμιστρο θες… Θες ένα απλό εισιτήριο των 90 λεπτών το βγάζεις, θες μηνιαία κάρτα την βγάζεις, κτλ… Δεν νομίζω ότι αυτό θεωρείται αντιμετώπιση δεύτερης κατηγορίας. Μόλις κλείσουν όλες οι πύλες, κάποιος που δεν δικαιούται μειωμένο κόμιστρο θα μπορεί χωρίς κανένα έλεγχο να βγάζει μόνιμα μειωμένο. Δλδ θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης μηνιαίας κάρτας με 15 ευρω έτσι χωρίς να έχεις μειωμένη προσωποποιημενη κάρτα από τους αυτόματους πωλητές;;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*