Και επισήμως δεύτερος σταθμός του Μετρό στην Κυψέλη – Αλλάζει θέση ο σταθμός Νήαρ Ηστ

Με 15 αντί για 14 σταθμούς θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο η β’ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της νέας γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Ο νέος σταθμός έχει την προσωρινή ονομασία «Ελικώνος» και θα κατασκευαστεί ανάμεσα στους σταθμούς Γαλάτσι και Κυψέλη.

Εξελίξεις έχουμε και στην Καισαριανή όπου, όπως φαίνεται, γίνεται δεκτό το αίτημα του δήμου για μεταφορά του σταθμού Νήαρ Ηστ από το κέντρο της πόλης σε χώρο πλησίον της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Οι εξελίξεις σχετικά με τη γραμμή 4 του Μετρό επιβεβαιώθηκαν από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Θ. Παπαδόπουλο ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε ημερίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας με θέμα τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Η προσθήκη του σταθμού «Ελικώνος» αποτελεί νίκη για τους κατοίκους της Κυψέλης οι οποίοι εξ αρχής ζητούσαν την κατασκευή του, αφού η απόσταση μεταξύ των σταθμών Γαλάτσι και Κυψέλη θα είναι μεγαλύτερη του ενάμιση χιλιομέτρου με τη γραμμή να διέρχεται από μία εκ των πλέον πυκνοκατοικημένων περιοχών της Αθήνας.

Η Αττικό Μετρό είχε δικαιολογήσει την μεγάλη απόσταση με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος μεταξύ των δύο σταθμών. Οι κάτοικοι είχαν υποδείξει ως προτεινόμενη θέση τη διασταύρωση Πάρνηθος και Αγίας Γλυκερίας πλησίον του λόφου Ελικώνος. Η Αττικό Μετρό αμφισβήτησε την κατασκευαστική εφικτότητα του σταθμού στο σημείο αυτό, καθώς ο σταθμός θα έπρεπε να κατασκευαστεί σε βάθος 50 μέτρων, λόγω του υπεδάφους της περιοχής (ύψωμα).

Η προτεινόμενη θέση κατασκευής του σταθμού

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Αττικό Μετρό απάντησε για μία ακόμα φορά πως η κατασκευή του σταθμού δεν είναι δυνατό να εξεταστεί στην παρούσα φάση καθώς είναι αργά και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε καθυστέρηση στην εξέλιξη του διαγωνισμού.

Αυτό που μεσολάβησε από τότε είναι η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο. Μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη  κ. Αναγνωστόπουλου κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Γραμμή 4, το σώμα ζήτησε να εξεταστεί θετικά τόσο το αίτημα των κατοίκων της Κυψέλης για την προσθήκη ενός σταθμού, όσο και το αίτημα του Δήμου Καισαριανής για τη μετακίνηση του σταθμού Νήαρ Ηστ.

Η διέλευση της γραμμής 4 του Μετρό από την Καισαριανή. Με μπλε η περίμετρος της Πανεπιστημιούπολης. Στον κύκλο το φρέαρ Πανεπιστημιούπολη, εναλλακτική θέση του σταθμού Νήαρ Ηστ

Στην Καισαριανή, ο δήμος ζητούσε την απομάκρυνση του σταθμού Νήαρ Ηστ από το κέντρο της πόλης (πλησίον του γηπέδου της Νήαρ Ηστ) ώστε να μην προκληθεί κυκλοφοριακή επιβάρυνση και να μη χαθούν θέσεις στάθμευσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Η θέση που προτάθηκε για τη μεταφορά του είναι πλησίον της Πανεπιστημιούπολης σε χώρο που σύμφωνα με την Αττικό Μετρό θα κατασκευαστεί φρέαρ εξαερισμού. (αναλυτικά εδώ). Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε τη μεταφορά του σταθμού, ενώ η αντιπολίτευση του δήμου ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα ώστε οι δημότες να αποφασίσουν που θέλουν να κατασκευαστεί ο σταθμός.

Στον παρακάτω χάρτη της γραμμής 4 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον Και Αειφόρος Ανάπτυξη» απεικονίζονται οι δύο παραπάνω αλλαγές. Ο νέος σταθμός με την προσωρινή ονομασία Ελικώνος (άλλα πιθανά ονόματα «Πάρνηθος», «Αγία Γλυκερία», «Αλεπότρυπα», «Άνω Κυψέλη») φαίνεται πως βρίσκεται στη διασταύρωση Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος ή πλησίον.

Αντίστοιχα, ο σταθμός Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή έχει αντικατασταθεί από έναν άλλο με την ονομασία Πανεπιστημιούπολη (17 γράμματα) ο οποίος βρίσκεται στη θέση του ομώνυμου φρέατος, στα όρια του χώρου της Πανεπιστημιούπολης και με είσοδο για την Καισαριανή στο ύψος της συμβολής των οδών Ανατολικής Θράκης και Ομηρείου.

Η τελική επιβεβαίωση για τη θέση όλων των σταθμών της γραμμής θα έρθει με την προκήρυξη της β’ φάσης του διαγωνισμού τον επόμενο Φεβρουάριο. Εκτός απροόπτου, δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να καταθέσουν και οι τέσσερις κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τον περασμένο Αύγουστο.

Νωρίτερα, μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της γραμμής. Δηλαδή, τις παρακάμψεις των δικτύων κοινής ωφέλειας και τις αρχαιολογικές εργασίες στις περιοχές σταθμών και φρεάτων που θα ξεκινήσουν (και θα πρέπει να τελειώσουν) πριν την έναρξη των κυρίως έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 θα έχει προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ (1.450.000.000 σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού) και θα είναι το «μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ευρώπη σήμερα». Το 25%-30% προβλέπεται ότι θα προέλθει από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ το υπόλοιπο 70%-75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018 ενώ τα έργα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Αν βέβαια δεν υπάρξουν καθυστερήσεις που είναι σχεδόν δεδομένες ακόμα και για μικρότερα έργα.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή), με 15 πλέον σταθμούς και μήκος 13 περίπου χιλιομέτρων, αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 340.000 επιβάτες. Θα είναι η πρώτη γραμμή του Μετρό της Αθήνας με συρμούς χωρίς οδηγό και θύρες στις αποβάθρες των σταθμών. Η δυνητική χρονοαπόσταση των συρμών θα είναι τα 90 δευτερόλεπτα, ωστόσο τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της γραμμής, οι συρμοί θα διέρχονται το λιγότερο ανά 4 λεπτά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η γραμμή θα κατασκευαστεί σε 8 χρόνια. Εφόσον δηλαδή δεν υπάρξει καθυστέρηση, θα παραδοθεί το νωρίτερο το 2027.

Δείτε επίσης:

10 Comments

  1. manpet, το είπες και μόνος σου πως δεν είσαι μηχανικός. Η Αττικό Μετρό έχει αρκετή πείρα με επιστημονικο προσωπικο σε τέτοιες κατασκευές από δεκαετίες, εδώ θα γίνει μέχρι και υποθαλάσσιος σταθμός μετρό στον Πειραιά. Το κουτί του σταθμού έχει σχεδιαστεί, η έξοδος θα είναι μία από την Αγίας Γλυκερίας όπως και το ασανσέρ από την Χοπφ. Με τη βοήθεια του θεού όλα θα πάνε καλά και οι περιοχές από Άνω Κυψέλη έως και Γκράβα θα ανακουφιστούν συγκοινωνιακά.

  2. Η διακλάδωση προς Κανελλοπούλλου ποιο ρόλο θα έχει; Προς κάποιο επίσταθμο; Διότι η γραμμή θα συνεχίζει προς Κηφισίας και αμαξαστάσιο της Γ4 θα φτιαχτεί στα Σεπόλια, στον υπάρχοντα χώρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*