Χωρίς Τραμ το Σύνταγμα για τρεις μήνες

Ed/flickr.com

Ενημέρωση 9 Μαρτίου:

Η επαναφορά των δρομολογίων του Τραμ στο τμήμα Σύνταγμα – Λεωφ. Βουλιαγμένης αναμένεται από την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, λόγω καθυστέρησης στα έργα.


Χωρίς σύνδεση με το Τραμ θα μείνει το Σύνταγμα αφού διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα Σύνταγμα – Λεωφ. Βουλιαγμένης του Τραμ από την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 έως και το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018. Η διακοπή γίνεται προκειμένου να γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης της αποβάθρας του Συντάγματος στα πλαίσια της επέκτασης του Τραμ ως τον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια των τρίμηνων εργασιών όλα τα δρομολόγια του Τραμ θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση «Λεωφ. Βουλιαγμένης» και οι επιβάτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν (με το ίδιο εισιτήριο) τόσο από τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές όσο και από τους συρμούς της γραμμής 2  του Μετρό (σταθμός Συγγρού – Φιξ).

Εν τω μεταξύ, από το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα δρομολόγια του Τραμ στο τμήμα Καλλιθέα – ΣΕΦ. Λόγω έργων, όλοι οι συρμοί του Τραμ προς το ΣΕΦ τερμάτιζαν στην Καλλιθέα από τις 18 Νοεμβρίου.

17 Comments

 1. Σήμερα, που πέρασα από Σύνταγμα και είδα τι γίνεται στο εργοτάξιο, η στάση θα έχει κεντρική αποβάθρα και 2 τροχιές.

  • Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής. Απλά με αφορμή την επέκταση προς Πειραιά και το γεγονός ότι στο νέο τερματικό στην Ακτή Ποσειδώνος δε θα υπάρχει χώρος για διαλείμματα όπως συμβαίνει σήμερα με το ΣΕΦ, διαμορφώνονται στο Σύνταγμα δύο χωριστές τροχιές και φαρδύτερη αποβάθρα (ήταν λίγο τρομακτικό να είσαι σχεδόν αγκαλιά με τα ΙΧ και τα λεωφορεία της αντίθετης ροής λωρίδας της Βασ. Αμαλίας όσο περίμενες το Τραμ). Και επιτέλους σταματάει και το χάλι του να αναγκάζονται οι συρμοί να περιμένουν να φύγει ο προηγούμενος για να αποβιβάσουν τον κόσμο.

  • Δεύτερη αποβάθρα ίσως.
   Η Αττικό Μετρο είχε πει, πως για να λειτουργήσει η επέκταση χρειάζονται παραπάνω συρμούς τους οποίους θα παραλάβουν μέσα στο 2018, λογικά. Άρα περισσότεροι συρμοί > περισσότερα δρομολόγια προς Σύνταγμα > δεν φτάνει μία αποβάθρα.

   • Kατ’ αρχάς ήταν εξ’ αρχής πρόβλημα που κατασκευάστηκε το τραμ στο Σύνταγμα με μία μόνο γραμμή/αποβάθρα. Τι εννοεί η ΑΜ ως αναβάθμιση δεν ξέρω: υποπτεύομαι ότι θα γίνει η νησίδα που χωρίζει την Βασ. Αμαλίας αποβάθρα καλύπτοντας τη λωρίδα του δρόμου (μεταξύ Ξενοφώντος και Όθωνος δημιουργείται μια επιπλέον λωρίδα). Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα επηρεάσουν τον παράδρομο που κινούνται αντίθετα τα λεωφορεία. Εν πάση περιπτώσει δεύτερη τροχιά δεν θα φτιαχτεί.
    Και αυτό με οδηγεί στο δεύτερο σημείο: τη σχέση με την επέκταση στον Πειραιά. Θα ήταν λάθος το τραμ να κάνει όλη αυτή τη διαδρομή από τον Πειραιά ως το Σύνταγμα. Εδώ συνεχίζεται το λάθος ΣΕΦ-Σύνταγμα & Σύνταγμα-Βούλα, ενώ θα έπρεπε να είναι ΣΕΦ-Βούλα & Σύνταγμα-Πικροδάφνη (που έχει 3 αποβάθρες) για να υπάρχει ορθολογικότερη λειτουργία των γραμμών, ανταπόκριση και αύξηση συχνότητας λόγω μικρότερων διαδρομών.

     • Εφόσον προχωρήσει η επέκταση προς Πανεπιστημίου και Πατησίων (δεν μπαίνω στα “πότε”, στη γραφειοκρατεία και λοιπά εμπόδια), τότε θα αποκτήσει όντως νόημα το εν λόγω τμήμα.

     • Νομίζω ότι και πάλι, ο συνδυασμός των γραμμών 1 και 2 του μετρό με μετεπιβίβαση από το τραμ στο Νέο Κόσμο ή άντε στο Φιξ είναι πιο γρήγορος. Έχει νόημα να προχωρήσει προς τα εκεί, όταν πατάει πάνω στο μετρό στα τμήματα Σύνταγμα-Ομόνοια και Ομόνοια-Βικτώρια και από εκεί και πάνω θα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γραμμές μετρό όταν με το καλό γίνει η γραμμή 4; Θα μου πει κάποιος ότι οι γραμμές 1 και 4 δεν είναι/θα είναι και δίπλα. Αληθές, αλλά ένα ΜΣΤ θέλει αμφίπλευρη ενδοχώρα εξυπηρέτησης τουλάχιστον 600-800m σε κάθε πλευρά, για να βγάλει τα λεφτά του (είναι κάτι που ήταν αδύνατο να υπάρξει στην Παραλία και δεν θα υπάρξει και στην επιστροφή προς Φάληρο της επερχόμενης αποτυχημένης επέκτασης προς Πειραιά). Και μέρος αυτής της ενδοχώρας χάνεται/θα χαθεί από αυτό που ανέφερα. Και επίσης το σηκώνει το πλάτος της Πατησίων από Κολιάτσου και πάνω, το τραμ; Εγώ λέω πώς όχι. Και κάτι τελευταίο. Σήμερα οι γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϋ παρέχουν στην Πατησίων, 55-90 οχήματα την ώρα σε κάθε κατεύθυνση στο ύψος της Πλατείας Αμερικής και 50-80 οχήματα στο ύψος της Γαλατσίου. Και μιλάμε για γραμμές που διαχέονται προς διάφορες κατευθύνσεις Μπορεί να παρέχει την ίδια χωρητικότητα ένα τραμ, που μάλιστα θα μπλέξει στην Πατησίων των 85 διασταυρώσεων; Έχοντας υπολογίσει παλαιότερα τις χωρητικότητες στο ύψος της Γαλατσίου, έβγαλα ότι θα μπορούσε αν είχε δρομολόγια ανά 1’40”-1’45” αν υποθέσουμε ότι τα λεωφορεία/τρόλλεϋ που ανέφερα είναι μισογεμάτα και το τραμ θα είναι αντίστοιχα μισογεμάτο ή έστω ανά 3’20”-3’30” αν τα μισογεμάτα λεωφορεία/τρόλλεϋ αντιστοιχούν σε ένα γεμάτο τραμ. Γίνεται αυτό;

     • Ανοίγεις μια πολύ μεγάλη κουβέντα, με ωραία επιχειρήματα μεν, εκτός του post βέβαια, οπότε θα αρκεστώ να πω κάπως συνοπτικά τα εξής:
      1) τεχνικά έχεις δίκιο πως είναι πρόκληση το τμήμα μετά την Κολιάτσου, θα πρόσθετα και στο τμήμα Αγ. Μελετίου – Αμερικής.
      2) το ότι θα συμπέσει εν μέρει με υπάρχουσες γραμμές μετρό δεν είναι απαραίτητα κακό, εφόσον η Πανεπιστημίου θα κλείσει, έτσι το τραμ θα αποτελέσει την μοναδική λύση για τις τοπικές μετακινήσεις.
      Χώρια την κάλυψη ΑΣΟΕΕ και Μουσείου (κυρίως). Και φυσικά επειδή συχνότητα 3′-4′ δεν θα δούμε μάλλον, ίσως δρομολογηθούν διπλά οχήματα. Εκτός πάλι αν πραγματοποιηθεί μόνο η Α’ Φάση ανάπτυξης μέχρι Πλ. Αιγύπτου.
      Σίγουρα δεν έχω απόλυτη απάντηση, εδώ καλά-καλά δεν έχουν οι συγκοινωνιολόγοι, που το “ζήτημα” της Πατησίων τους ταλανίζει δεκαετίες σχετικά με την δημιουργία ή μη ΜΣΤ (ακόμη και στη μελέτη ανάπτυξης της ΑΜ).
      Για το μόνο που έχω μια βεβαιότητα είναι πως κλείνοντας την Πανεπιστημίου και έχοντας 4-5 στάσεις μεταξύ Συντάγματος και Ομόνοιας, το τραμ θα είναι ιδανικό και θα βοηθήσει και τη γραμμή που λέγαμε από Ν. Κόσμο ως Σύνταγμα.
      Σίγουρα θα χρειαστεί και άλλες ενέσεις βοήθειας, όπως τα νυχτερινά που από ότι είχα διαβάσει, ήταν σημαντική πηγή εσόδων και είχε επιτυχία. Ας το επαναφέρουν έστω τη θερινή περίοδο, κέρδος θα ήταν για το παραλιακό τμήμα και για το Σύνταγμα – Ν. Κόσμος. Για το ενδιάμεσο δεν το συζητώ, το μόνο που χρειάζεται είναι βελτίωση με τα φανάρια.
      Για τον Πειραιά όλα μένει να φανούν. Η κυκλική έχει εγγενή μειονεκτήματα, αλλά πάλι με σωστή πολιτική (συχνότητες και ωράριο, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κα) μπορεί να πετύχει, όπως και όταν ανοίξει (αν ποτέ…) ο σταθμός Καμίνια. Αλλιώς τη βλέπω στην έξοδο να έχει κόσμο μόνο όταν παίζει ο ΟΣΦΠ στα δύο στάδια.

    • Η συγκεκριμένη εργολαβία πέρα από την επέκταση στον Πειραιά περιλαμβάνει έργα “αναβάθμισης” στο Σύνταγμα και στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού που δεν έχουν άμεση σχέση με την επέκταση στον Πειραιά.

   • δε θα εβγαζα καρτα για το Δεκεμβριο;
    δε θα κανονιζα να μεταφερω κατι χαρτια εγω απο μια σταση του τραμ μεχρι το συνταγμα συγκεκριμενες ωρες μια και “με βολευει”;
    μπορω να σκεφτω χιλια 2 άλλα, δουλευω στο συνταγμα και μενω διπλα σταση τραμ.
    οπως εγραψα στο ιδιο ποστ sto facebook, στο Λονδινο θα ειχε ανακοινωνθει 1,5 χρονο πριν και νεος σταθμος, οχι “εργασιες” θα ολοκληρωνοταν σε 2-4 εβδομαδες. δεν υπερβαλλω καθολου.
    Ειναι γελοιο, ειναι καταγελαστο, ειναι απαραδεκτο, δεν χρειαζεται να σκεφτουν εκεινοι, εσυ ή εγω αν υπαρχει λογος να υπαρχει σχεδιο και ενημερωση. Χρειαζεται. Ειναι πρωτακουστο να κλεινει βασικος σταθμος μετακινησης-μετεπιβιβασης, με Π Ε Ν Τ Ε ημέρες notice

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*