Παρασκευή 12 και Δευτέρα 15 Ιανουαρίου: Απεργίες στις συγκοινωνίες

Χωρίς Μετρό (γραμμές 2 & 3) θα μείνει η Αθήνα την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 λόγω 24ωρης απεργίας. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αποφάσισε να προχωρήσει στην 24 απεργία λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που μεταξύ άλλων απαιτεί να υπάρχει πλειοψηφία στις αποφάσεις για απεργίες.

24ωρη απεργία στο Τραμ αποφάσισε η Ένωση Εργαζομένων Τραμ.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στη γραμμή του ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό) μεταξύ 12:00 – 15:00.

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν 24ωρες απεργίες σε ΜετρόΗΣΑΠ, ΤραμΛεωφορεία και στα Τρόλεϊ. Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Προαστιακού.

Λόγω της απεργίας σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ δεν θα ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας και η κίνηση στους λεωφορειόδρομους θα είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

Εντός των ημερών, η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου πολυνόμου, παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου.

Μέσα στα δεκάδες αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα ξεχωρίζει η προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Η δημοκρατική ευαισθησία του κυρίου Τσίπρα και των συνοδοιπόρων εξαντλείται επιλεκτικά σε μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και όχι όταν οι ίδιοι ψηφίζουν μνημόνια ή όταν προδίδουν δημοψηφίσματα στην πλάτη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Κάθε επίφαση δημοκρατίας στο συγκεκριμένο μέτρο καταρρέει από την στιγμή που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την συνολική λειτουργία των συνδικάτων, για καμία άλλη διαδικασία απόφασης αλλά εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο απόφασης για απεργία.

Βέβαια πριν από αυτούς φρόντισε και φροντίζει ο συνδικαλιστικός τους βραχίονας να σαμποτάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας και να υποδαυλίζει την διάσπαση σε κάθε διεκδικητική δράση.

Δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους.

Απλά θυμίζουμε στους αγωνιστές της δημοκρατίας του κυρίου Τσίπρα ότι το συνδικάτο μας λειτουργεί αποφασίζει και εκλέγει με βάση διαδικασίες που το ίδιο έχει αποφασίσει και περιγράφονται στο καταστατικό του.

Ότι τιμά και σέβεται το καταστατικό του και θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αποφασίζει έτσι ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο νόμος τους τις επόμενες ημέρες.

Αντί υστερόγραφου να πούμε ότι αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει και να ακολουθήσει τον δρόμο προς τον βάλτο, ακόμη και να πέσει μέσα στον βάλτο στηριζόμενη ή επικαλούμενη την θέληση των πολλών.

Ας αναγνωρίσει και εκείνη το δικό μας δικαίωμα να παλεύουμε για το δίκιο, αδιάφορο αν το υποστηρίζουν πολλοί, λίγοι ή ελάχιστοι.

Για τους παραπάνω λογούς το σωματείο μας προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/1/18 καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στα συλλαλητήρια διατρανώνοντας την αντίθεση τους στην επιθετική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΤΟ ∆.Σ

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Σπύρος Ρεβύθης                                                          Θανάσης Τζίνης

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ:

Με την είσοδο της νέας χρονιάς ξεκίνησε μια καινούργια, σαρωτική επίθεση εναντίον των εργαζόμενων και με στόχο τη κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο διαλύει τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που είχαν διασωθεί από την 7χρονη μνημονιακή θύελλα και επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της
απεργίας.

Αποκαλυπτική στόχευσης αυτής της αντεργατικής ρύθμισης είναι η… πλειοδοσία των μνημονιακών δυνάμεων για την μη πραγματοποίηση απεργίας!

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο εντάσσεται στο νέο «Υπερταμείο» και τίθεται, πλέον, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών ο ΟΑΣΑ, με τις «θυγατρικές» ΣΤΑ.ΣΥ και ΟΣΥ.

Έτσι, από τη Δευτέρα το βράδυ οι αστικές συγκοινωνίες αρχίζουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή με σκοπό το κέρδος και όχι την ασφάλεια των συγκοινωνιών, τη διατήρηση προσιτού εισιτήριου και την παροχή κοινωνικού έργου.

Παράλληλα ήδη υπάρχουν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση των εν ισχύ Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των Εταιριών που ανήκουν στους φορείς γενικής κυβέρνησης, όπως η ΣΤΑΣΥ

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και τελικά τον εργασιακό τους θάνατο.

Γι’ αυτό, το 2018 θα είναι χρονιά πολύπλευρών, δυναμικών αγώνων:
Πραγματοποιούμε τη Παρασκευή 12/1 στάση εργασίας από 12:00 έως 15:00 και τη Δευτέρα 15/1 24ωρη απεργία.
Συμμετέχουμε τη Δευτέρα 15/1 στις 6 το απόγευμα στο απεργιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Ρενιέρης                                             Π. Κοντογιάννης

40 Comments

 1. Κορυφαία απάντηση στο τηλ. κέντρο για την επιστροφή χρηματων όπως έχει οριστεί για τις μέρες απεργίας… -“Τώρα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι δύσκολο”!!

   • Στην πραγματικότητα θα ήταν πολύ εύκολο αν είχε σχεδιαστεί διαφορετικά το σύστημα. Τώρα είναι απλά εύκολο να φτιάξουν τη διαδικασία να παρατείνει την διάρκεια της κάρτας με τις αντίστοιχες μέρες… και αυτό θα χρειάζεται να γίνει στο μηχάνημα!

 2. Είναι οι ίδιοι που σας έστησαν στην ουρά για να βγάλετε κάρτα και όταν έβγαλε το 90% ενεργοποίησαν την online αίτηση. Τώρα που βγάλατε μηνιαίο περιμένετε για ταξί… και μην περιμένετε να σας επιστρέψουν λεφτά όπως παλιά γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι τόσο καλοσχεδιασμένο το σύστημα που δεν το έχουν προβλέψει!

 3. ΜΟΥΝΟΣΚΥΛΑ ΚΟΙΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΝΦΕΡΟ ΣΑς ΑΝΕΡΓΟς ΤΩΡΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ Κ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΠΙΑΝΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Κ ΜΟΛΗΣ ΤΗΝ ΧΑΝΩ ΣΚΑΤΟΠΟΥΣΤΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

 4. Ρε παιδια απλο ειναι το πραγμα. Δεν σας αρεσει η δουλεια του οδηγου,του σταθμαρχη κλπ; Αλλαξτε επαγγελμα! Οχι απεργιες καθε φορα που εχει συννεφια, ελεος δηλαδη! Μ’εσας τους χαραμοφαηδες εχει χασει πλεον το νοημα της η εννοια της απεργιας!

 5. Είμαστε κι εμείς οι φοιτητές, που όταν έχουμε μάθημα στο εργαστήριο, δεν μπορούμε να κάνουμε απουσίες γιατί θα μείνουμε στο μάθημα! Την Δευτέρα δεν θα έχει ούτε λεωφορεία! Θα δουλέψουν πολύ τα ταξί και θα γίνει τρομερή κίνιση στους δρόμους. Απελπισία ???

  • Όπως καταλαβαίνεις, δεν τους ενδιαφέρει αυτό τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ. Το μόνο που κοιτάνε είναι το συμφέρον τους.

 6. Απεργια γιατι δε τους συμφερει να απεργουν με την αποφαση 30 ατομων οταν δουλευουν 100!! Να υπαρχει απαρτια οταν προκειται για απεργια!! Γιατι να αποφασιζει το 30% για ολους; Και που ειναι οι υπολοιποι που λειπουν απο την συνελευση; Για καφε εκει τριγυρω;; Εμεις θα πρεπε να απεργισουμε και να μην τους πληρωνουμε τις καρτες, που χανονται δρομολογια με δικαιολογιες της Χαλημας. Εγω εχω χασει δουλεια εξαιτιας της δικης τους ανευθυνοτητας. Ενεις τρωμε προστιμο ομως οταν με ελεξουν χωρις καρτα. Εμεις που βρισκουμε το δικιο μας οταν αυτοι ειναι ανευθυνοι ακομα και στα δρομολογια που δηλωνουν; Χιλιαδες παραπονα και γραμμη παραπονων μονιμως ανενεργη. Αυτοι ειστε! Λυπαμαι

  • Δεν ρωτανε και εμας με το μισθο των 330 ευρο αν μπορουμε να περνουμε καθε λιγο και λιγακη ταξι και δεν ειναι μονο στις απεργιες γενικα αργουν πολυ τα λεωφορεια τις πρωινες ωρες με αποτελεσμα να τρεχουμε να ειμαστε στην ωρα μας στην εργασια οπου εργοζομαστε

  • Δεν φταίει η κυβέρνηση για τις απεργίες. Οι υπάλληλοι φταίνε που κοιτάνε πώς να μην πατάνε πόδι στη δουλειά τους και πώς να κάνουν απεργία κάθε φορά που ακούνε για ιδιωτικοποίηση και αλλαγή στις προϋποθέσεις για απεργία.

   Το μόνο που πετυχαίνουν με τις απεργίες είναι να φέρνουν πιο κοντά, χρονικά, την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΑ.

 7. Ε τοτε να κανουν απεργια οποτε θελεις εσυ ….. η να μην κανουν καθολου αφου θα περασει το πολυνομοσχεδιο… Δυστυχως ο καθενας την παρτη του!!!

  • οχι φιλε να κανουν απεργια.αλλα οταν εγω θα παρω ταξι για να παω στη δουλεια μου εκεινη την ημερα και θα πληρωσω τα διπλα απο το μεροκαματο που παιρνω επειδη αυτος απεργει, πρεπει να μου δωσει πισω τα λεφτα που ξοδεψα για να μετακινηθω. οχι να αφαιρει ενα ευρω απο τη μηνιαια καρτα για 1 ημερα απεργια. ο κοσμος δε χαλαει 1 ευρω οταν αυτος απεργει αλλα μπορει και 50 ευρω για να μετακινηει, εφοσον δεν υπαρχει εναλλακτικο δημοσιο μεσο μεταφορας.πληρωσε μου την μετακινηση και απεργησε οσο θελεις.αυτο ειναι το δικαιο.

   • στην αρχή είχε .. η πρώτη απεργία από τα ηλεκτρονικά ..

    και κυκλοφόρησε φήμη , (δεν ξέρω πόσο είναι αληθινό) ότι κάποιοι υπάλληλοι ήταν μπλεγμένοι με πώληση πλαστών χάρτινων εισιτηρίων ..

    και .. τους κόπηκε .. η δουλειά …

     • του “ηλεκτρονικού” ???

      γίνετε πιο σαφής ..
      συμφωνώ με την γνώμη του “Let’s think ..” :

      ” Ε αν ιδιωτικοποιηθούν δεν θα παίρνουν πια οι οδηγοί 7.000 € μισθό…. Θα καταλήξουν βέβαια στην αντίπερα όχθη της εκμετάλλευσης.. χρυσή τομή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ο κόσμος βέβαια που χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ δεν μπορεί με κανένα τρόπο να σας βοηθήσει, κινδυνεύει η δουλειά του κάθε φορά που αργεί και οι κυβερνούντες δεν ενοχλούνται… “

     • Όχι κυκλώματα που τύπωναν και πουλούσαν το παλιό χάρτινο εισιτήριο εννοώ. Έχουν πιάσει και υπαλλήλους και το εργοστάσιο που τα τύπωνε. Δεν είναι φήμη, αυτό εννοούσα στο προηγούμενο σχόλιο μου. Το ηλεκτρονικό δεν μπορούν να το πουλήσουν πλαστό. Για αυτό και όλη η παραπληροφόρηση των επιβατών. Σήμερα εάν πας σε ένα σταθμό και ρωτήσεις κάτι σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο το πιο πιθανό είναι να σου που ψέματα. Το πολεμάνε με ότι μέσα διαθέτουν γιατί είχαν τρομερό εισόδημα από τα πλαστά.

     • Αυτό. Ένας σχολίασε στο άλλο άρθρο πως πήγε πρόσφατα σε εκδοτήριο να βγάλει καρτα και τον υποχρέωσαν να την φορτίσει με μηνιαίο κόμιστρο.

     • Στον Πειραιά, ένας φίλος μου όποτε πάει και ζητά επαναφόρτιση του πολλαπλού που δίνουν καινούργιο, ενώ τους δίνει το παλιό του το επιστρέφουν μαζί με ένα καινούργιο. ΚΑΘΕ φορά!! έχει μου λέει ένα πάκο από δαύτα σπίτι του. Μάλιστα του λένε ότι δεν γίνεται να επαναφόρτιστει.

     • όχι , πλέον μπορείς να βγάλεις προσωποποιημένη και ΧΩΡΙΣ μηνιαία κάρτα..

      αρκεί να εκτυπώσεις το qr από το σπίτι .. το δίνεις στο ταμείο του μετρό για εκτύπωση , και εμένα μου έβαλε 11 εισιτήρια ΜΟΝΟ

     • Αυτό λέω και εγώ. Από τον Οκτώβριο εκδίδεται και άδεια και οι υπάλληλοι στο εκδοτήριο τον ανάγκασαν 2 φορές μάλιστα, να πληρώσει 30€!
      Και δεν είναι άγνοια, το κάνουν επίτηδες. Γιατί ο υπολογιστής που έχουν μπροστά τους, δεν λέει κάπου ότι η κάρτα πρέπει να φορτωθεί με μηνιαίο, κιόλας, κόμιστρο για να τυπωθεί.

      Ούτως ή άλλως, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως το ότι είναι πλαστική κάρτα, δεν σημαίνει ότι παίρνει μόνο μηνιαία και πάνω. Παίρνει όλα τα κόμιστρα, ακόμα και ένα εισιτήριο των 1.40€.

     • εδώ δεν βλέπεις αυτό που έγραψα και πιο κάτω ;

      Έχω και γω μία ολόφρεσκη προσωπική γνώμη όσον αφορά είτε εσκεμμένη
      παραπληροφόρηση .. είτε Ημιμάθεια .. είτε Αμάθεια εσκεμμένη .. :

      Έβγαλα
      και γω προσωποποιημένη κάρτα χωρίς να έχω απεριορίστων διαδρομών ..
      έτσι για να βλέπω την μούρη μου .. δεν ξέρω από περιέργεια .. και για
      οικονομία χαρτιού (εξάλλου γι’ αυτό δεν ξεκίνησε ; .. άσκετα με τον
      τρόπο τους σε κάνουν μόνο για χάρτινα .)

      και 1η μου αγορά ήταν 10 +1 δώρο εισιτήρια = 11 εισιτήρια .
      Χρησιμοποίησα το 1 , και είχα 10 εισιτήρια μέσα

      στο
      σπίτι το βράδυ λέω να βάλω 10 € σκέτα χρήματα , ώστε σε 2 ημέρες που θα
      έπαιρνα το λεωφορείο του αεροδρόμιου Χ95 , να μην ψάχνω για μετρητά ..

      τα
      βάζω στην κάρτα τα 10 € .. την επόμενη μέρα πάω επίσης σε κιόσκι του
      ΟΑΣΑ στους Αμπελοκήπους επί της Λ. Κηφισίας , και του λέω :

      “μέσα στην κάρτα αυτή έχω : α. 10 εισιτήρια απλά
      και β. 10,00 € καθαρά που δεν έχει γίνει αγορά .. Αν θέλετε ελέγξτε ”
      – Ναι πράγματι έτσι είναι
      – Ωραία, άρα , σε 2 μέρες που θα πάρω το Χ95 , μπορώ να μην πληρώσω και να χτυπήσω την κάρτα ;
      – Ναι πείτε του οδηγού ότι έχετε λεφτά μέσα και θα πας μόνος σου να το χτυπήσεις ..
      – Καλώς σας ευχαριστώ ..

      **

      Έρχεται
      η ώρα να μπω στο Χ95, χαράματα Σαββάτου .. λέω στον οδηγό αυτά που μου
      είπαν από το κιόσκι του ΟΑΣΑ , ότι έχω χρήματα στην κάρτα …
      πάω χτυπάω την κάρτα και γράφει στην οθόνη “Ανεπαρκές υπόλοιπο” ..

      ξαναγυρνάω στον οδηγό .. του λέω “μα αφού είχα βάλει ξερά αχρησιμοποίητα 10 ευρώ μέσα στην κάρτα … γιατί δεν το δέχεται; ”

      – “να .. δεν κατάλαβες .. πρέπει να αγοράσεις ειδικό εισιτήριο μίας μετάβασης πρός το Αεροδρόμιο ”

      – μα ότι έκανα μου το είπαν στο κιόσκι του ΟΑΣΑ στους Αμπελοκήπους ..

      – Ααα δεν ξέρουν αυτοί ..

     • @Nikitas Iliopoulos

      ναι το ίδιο λέμε …

      σωστά !!

      Έχω και γω μία ολόφρεσκη προσωπική γνώμη όσον αφορά είτε εσκεμμένη παραπληροφόρηση .. είτε Ημιμάθεια .. είτε Αμάθεια εσκεμμένη .. :

      Έβγαλα και γω προσωποποιημένη κάρτα χωρίς να έχω απεριορίστων διαδρομών .. έτσι για να βλέπω την μούρη μου .. δεν ξέρω από περιέργεια .. και για οικονομία χαρτιού (εξάλλου γι’ αυτό δεν ξεκίνησε ; .. άσκετα με τον τρόπο τους σε κάνουν μόνο για χάρτινα .)

      και 1η μου αγορά ήταν 10 +1 δώρο εισιτήρια = 11 εισιτήρια .
      Χρησιμοποίησα το 1 , και είχα 10 εισιτήρια μέσα

      στο σπίτι το βράδυ λέω να βάλω 10 € σκέτα χρήματα , ώστε σε 2 ημέρες που θα έπαιρνα το λεωφορείο του αεροδρόμιου Χ95 , να μην ψάχνω για μετρητά ..

      τα βάζω στην κάρτα τα 10 € .. την επόμενη μέρα πάω επίσης σε κιόσκι του ΟΑΣΑ στους Αμπελοκήπους επί της Λ. Κηφισίας , και του λέω :

      “μέσα στην κάρτα αυτή έχω : α. 10 εισιτήρια απλά
      και β. 10,00 € καθαρά που δεν έχει γίνει αγορά .. Αν θέλετε ελέγξτε ”
      – Ναι πράγματι έτσι είναι
      – Ωραία, άρα , σε 2 μέρες που θα πάρω το Χ95 , μπορώ να μην πληρώσω και να χτυπήσω την κάρτα ;
      – Ναι πείτε του οδηγού ότι έχετε λεφτά μέσα και θα πας μόνος σου να το χτυπήσεις ..
      – Καλώς σας ευχαριστώ ..

      **

      Έρχεται η ώρα να μπω στο Χ95, χαράματα Σαββάτου .. λέω στον οδηγό αυτά που μου είπαν από το κιόσκι του ΟΑΣΑ , ότι έχω χρήματα στην κάρτα …
      πάω χτυπάω την κάρτα και γράφει στην οθόνη “Ανεπαρκές υπόλοιπο” ..

      ξαναγυρνάω στον οδηγό .. του λέω “μα αφού είχα βάλει ξερά αχρησιμοποίητα 10 ευρώ μέσα στην κάρτα … γιατί δεν το δέχεται; ”

      – “να .. δεν κατάλαβες .. πρέπει να αγοράσεις ειδικό εισιτήριο μίας μετάβασης πρός το Αεροδρόμιο ”

      – μα ότι έκανα μου το είπαν στο κιόσκι του ΟΑΣΑ στους Αμπελοκήπους ..

      – Ααα δεν ξέρουν αυτοί ..

     • τι σκατά προγραμματισμό έχουν κάνει ;

      να έχεις στην κάρτα 10 εισιτήρια (άρα 1,40 € επί 10 = 14 ευρώ)
      Συν 10 € ξερά (χωρίς να αγοράσεις κάποιο πακέτο

      σύνολο 24,00 € … και πάλι στο ΓΑΜΗΜΕΝΟ (συγνώμη) μηχάνημα .. να λέει ότι δεν έχω επαρκές υπόλοιπο .. απλά για ένα εισιτήριο των 6 € ;??

     • Περίεργο… Κανονικά έτσι έπρεπε να γινόταν (με χρηματική αξία). Αυτή είναι και η επίσημη οδηγία από τον ΟΑΣΑ, όχι μόνο για τα λεωφορεία, άλλα και το μετρό όταν πας αεροδρόμιο.

     • συγνώμη είχα ήδη 10 απλά εισιτήρια .. που δεν κάνουν για αεροδρόμιο
      και 10 € καθαρά ..

      από την στιγμή που βάζω την κάρτα στο χ95 , και τα 10 απλά εισιτήρια δεν καλύπτουν το κόστος,
      δεν μπορεί να τα τραβήξει το κόστος των 6 ευρώ από τα 10 ευρώ καθαρά ; ..

      δουλευόμαστε ;

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*