Τα θετικά και τα αρνητικά των νέων δρομολογίων του Προαστιακού

A.Savin/wikipedia.org

Από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρά σε τροποποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας. Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες αν και τώρα η αλλαγές θα είναι λιγότερο δραστικές σε σχέση με αυτές του περασμένου Ιουλίου.

Για ποιο λόγο αλλάζουν τα δρομολόγια; Επειδή πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνα – Πειραιάς και έτσι είναι πλέον δυνατή η δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων συρμών και εκεί. Σήμερα, το σύνολο του δικτύου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας διαθέτει για πρώτη φορά ηλεκτροκίνηση.

Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας

Η αλήθεια όμως είναι πως κάποιες από τις αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε στο δίκτυο του Προαστιακού δεν έχουν γίνει πράξη ακόμα. Κύριο αίτιο είναι η έλλειψη τροχαίου υλικού και, κυρίως, η έλλειψη μηχανοδηγών. Αυτό τον καιρό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προετοιμάζει τις προσλήψεις προσωπικού, μεταξύ των οποίων και άγνωστος αριθμός μηχανοδηγών οι οποίοι στη συνέχεια θα εκπαιδευτούν για κάποιο διάστημα μηνών. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του θα γίνει δυνατή η αύξηση δρομολογίων, προαστιακών και υπεραστικών.

Ας δούμε τις θετικές αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού από την 1η Φεβρουαρίου:

 • Ο Πειραιάς μετατρέπεται σε τερματικό σταθμό των δρομολογίων προς Αεροδρόμιο και Κιάτο

Η μετεπιβίβαση στο σταθμό Λαρίσης γίνεται παρελθόν. Πλέον τα δρομολόγια, τόσο από το Αεροδρόμιο όσο και από το Κιάτο θα τερματίζουν στο σταθμό του Πειραιά. Η διαδρομή από το Αεροδρόμιο ως το λιμάνι του Πειραιά θα γίνεται σε περίπου μία ώρα, χρόνος γρηγορότερος απ’ ότι η σημερινή διαδρομή με συνδυασμό Μετρό/ΗΣΑΠ και μάλλον γρηγορότερο και από τη διαδρομή Αεροδρόμιο – Πειραιάς με τη γραμμή 3 του Μετρό που αναμένεται το 2021. Εκτός από τον Πειραιά, επωφελούνται και όσοι έχουν αφετηρία ή προορισμό έναν από τους σταθμούς ανάμεσα σε Πειραιά και Αθήνα, από Λεύκα έως Ρουφ.

 • Νέα δρομολόγια ΣΚΑ – Κορωπί

Τον περασμένο Ιούλιο, τα 2 δρομολόγια Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια ανά ώρα έγιναν ένα δρομολόγιο ΣΚΑ – Αεροδρόμιο – ΣΚΑ, μειώνοντας τις διελεύσεις του Προαστιακού στο τμήμα αυτό από 3 σε 2 ανά ώρα. Από την 1η Φεβρουαρίου,  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσθέτει 8 ενισχυτικά δρομολόγια κάθε μέρα μεταξύ των σταθμών ΣΚΑ  και Κορωπί (αναμένεται και μελλοντική επέκτασή τους ως τα Άνω Λιόσια). Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης (επιπρόσθετα, 2 από τα 8 δρομολόγια έχουν ως αφετηρία και τέρμα το σταθμό της Μεταμόρφωσης αντί του ΣΚΑ, ενώ και τα 8 θα πραγματοποιούνται μόνο από Δευτέρα ως Παρασκευή), η προσθήκη των συγκεκριμένων δρομολογίων σίγουρα είναι καλό νέο για όσους κινούνται μεταξύ των ενδιάμεσων σταθμών.

 • Πολύ πρωινό δρομολόγιο προς το Αεροδρόμιο

Οι εποχές που τα δρομολόγια ξεκινούσαν μετά τις 6 το πρωί έχουν περάσει (ήδη από το περασμένο καλοκαίρι). Τώρα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσθέτει ένα ακόμη πιο πρωινό δρομολόγιο από το σταθμό Λαρίσης προς το Αεροδρόμιο με αναχώρηση στις 4:30 π.μ. και άφιξη στις 5:16 π.μ. Όσοι έχουν πτήση μετά τις 6 το πρωί θα μείνουν ευχαριστημένοι. Οι ακόμα πιο πρωινοί θα συνεχίσουν να προτιμούν τα 24ωρα λεωφορεία, τα Ι.Χ. και τα ταξί.

 • Δεν κόπηκε κανένα δρομολόγιο

Παράδοξο να το αναφέρουμε αλλά ίσως όχι και τόσο δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού ακολουθούσαν το μοτίβο “ένα βήμα μπρος, 2 πίσω”.

Πέρα όμως από τα θετικά σημεία, οι επιβάτες του Προαστιακού θα ήθελαν να δουν και άλλες αλλαγές που όμως, όπως είπαμε, δεν είναι ακόμα δυνατές κυρίως λόγω της έλλειψης μηχανοδηγών. Τα προβλήματα που υπάρχουν με τα δρομολόγια του Προαστιακού:

 • Λιγοστά τα δρομολόγια της Χαλκίδας

Καμία αλλαγή για τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα. Ακόμα και η αφετηρία παραμένει στο σταθμό Λαρίσης και δεν μεταφέρεται ως τον Πειραιά, όπως παλαιότερα. Τα δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται με συχνότητες μέχρι και 2 ώρες που περιμένει κανείς από υπεραστικά δρομολόγια και όχι από δρομολόγια προαστιακού. Η γραμμή της Χαλκίδας δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει Προαστιακός β’ κατηγορίας.

 • Κανένα δρομολόγιο Αεροδρόμιο – Κιάτο

Όσοι μετακινούνται από τους σταθμούς μεταξύ Αεροδρομίου – ΣΚΑ προς τους σταθμούς μεταξύ Άνω Λιοσίων – Κιάτου και αντίστροφα θα πρέπει και πάλι να κάνουν μετεπιβίβαση στο σταθμό των Κάτω Αχαρνών. Τι και αν η γραμμή μεταξύ Αεροδρομίου και Κιάτου είναι ενιαία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει δρομολογήσει κανένα συρμό σε αυτή.

 • Σε δεύτερη μοίρα οι σταθμοί από Άνω Λιόσια ως Μαγούλα

Οι σταθμοί από τα Άνω Λιόσια ως τη Μαγούλα μπορεί να ανήκουν στο αστικό τμήμα του Προαστιακού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όμως με δρομολόγια ανά μία ώρα μάλλον ξεχνά ότι έχει επιβάτες και στη δυτική Αττική. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και η υποβάθμιση του σταθμού των Άνω Λιοσίων. Αν και πριν λίγους μήνες ο υπουργός Χ. Σπίρτζης έλεγε πως τα έργα που θα επιτρέψουν την επιστροφή των δρομολογίων προς/από το Αεροδρόμιο στο σταθμό θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2017, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

 • Υποβαθμισμένη η εξυπηρέτηση του Αεροδρομίου

Υπήρχε μία εποχή που από το Αεροδρόμιο ξεκινούσαν 4 συρμοί του Προαστιακού ανά ώρα. Πλέον έχουν απομείνει μόλις δύο: ένας προς Πειραιά και ένας προς ΣΚΑ. Δύο είναι και οι συρμοί του Μετρό προς Αγία Μαρίνα. Αν και το δρομολόγιο προς τον Πειραιά φτάνει στο λιμάνι τρία τουλάχιστον χρόνια πριν το αντίστοιχο δρομολόγιο του Μετρό (και με μεγαλύτερη ταχύτητα), ο αριθμός των δρομολογίων δίνει το πάνω χέρι στην ΣΤΑΣΥ. Επιπλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το παρόν δεν έχει κάνει αρκετά για να διαφημίσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο (ή κάποιο άλλο δρομολόγιο για να είμαστε δίκαιοι). Ας ελπίσουμε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όσο πλησιάζουμε την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

 • ΣΚΑ – Κορωπί, δρομολόγιο κοροϊδία

Αν και καλύτερο από το τίποτα, το επιπρόσθετο δρομολόγιο ΣΚΑ – Κορωπί είναι τελικά ένα δρομολόγιο-κοροϊδία. Καταρχάς θα εκτελούνται μόλις 8 δρομολόγια τη μέρα, εκ των οποίων τα δύο θα φτάνουν μόνο μέχρι το σταθμό της Μεταμόρφωσης. Και όχι μόνο αυτό. Τα δρομολόγια δεν θα πραγματοποιούνται τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Και αλήθεια, για ποιο λόγο κανένα από τα δρομολόγια αυτά δεν θα φτάνει μέχρι και το Αεροδρόμιο αλλά θα τερματίζει στο Κορωπί; Πρόβλημα χωρητικότητας στο σταθμό του Αεροδρομίου με τις 3 τροχιές στάθμευσης προφανώς δεν υπάρχει. Μήπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τσιγκουνεύεται να πληρώσει τα τέλη χρήσης του σταθμού; Πολύ σφιχτοχέρηδες μας βγήκαν τελικά οι Ιταλοί. Οικονομία εις βάρος των επιβατών βεβαίως.

 • Πού είναι τα βραδινά δρομολόγια;

Μπορεί τα δρομολόγια του Προαστιακού να ξεκινούν πλέον νωρίτερα το πρωί, το βράδυ όμως τα τρένα πάνε για ύπνο με τις κότες. Με τελευταία δρομολόγια από τις 9:00 μ.μ. (τελευταίο δρομολόγιο Πειραιάς – Αεροδρόμιο στις 20:44!!!) η ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ διατηρεί την άθλια κατάσταση που παρέλαβε από το δημόσιο. Ας ελπίσουμε ότι η ένταξη στο δυναμικό της εταιρείας νέων μηχανοδηγών σε λίγους μήνες θα φέρει δρομολόγια τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα, αν όχι και 24 ώρες το 24ωρο.

18 Comments

 1. Θα πρεπε να υπαρχει δρομολογιο εστω 1/ωρα ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΚΙΑΤΟ και ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ…
  Επίσης τα δρομολογια επρεπε να ηταν τουλαχιστον μεχρι τις 00:00 απο πειραια-αεροδρομιο και το αντιστροφο

 2. Γενικά σωστά τα παραπάνω. Το επιπλέον δρομολόγιο είναι κοροϊδία και για την ώρα που έχει προγραμματιστεί. Είναι πολύ κοντά στο προηγούμενο και πολύ νωρίτερα από το επόμενο. Επίσης η εντύπωση τους, ότι οι ώρες αιχμής είναι μέχρι τις 6 το απόγευμα είναι ακατανόητη. Και σχετικά με αυτό που λέτε ότι τα δρομολόγια δεν μειώθηκαν. Στην πραγματικότητα έχουν μειωθεί σε σχέση με τα καλοκαιρινά δρομολόγια. Τα μέχρι χτές ισχύοντα δρομολόγια ήταν προσωρινά.

 3. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Σήμερα κιόλας πληροφορηθήκαμε ότι ο ΟΣΕ πήρε 20 νέες-νέους εργαζόμενους εάν θέλουν να πιστεύουμε παραμύθια και ιστορίες δικές τους με κομψες δικαιολογίες.

  • Άλλο ΟΣΕ και άλλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ (και άλλο ΕΡΓΟΣΕ, και άλλο ΓΑΙΑΟΣΕ, και άλλο ΕΕΣΣΤΥ…). Ο Ιταλός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τώρα τί κάνει και δεν μας λέει?

 4. Ποιος ο λογος πραγματκα που η προαστιακη γραμμη της Χαλκιδας δεν τερματιζει στο Πειραια???Επιπλέον γιατί δεν επαναφέρουν το δρομολογιο 07:45 απο Αθηνα ενω απο Χαλκιδα το πρωί έχει ανα μια ωρα δρομολογια σε ωρες αιχμης???Απο Αθηνα ο κοσμος δεν εργαζεται?

   • Το οτι απλα δεν συνεχιζει ο συρμος απο Αθηνα προς Πειραια δεν νομιζω να εχει να κανει με έλλειψη προσωπικού. Πολυ απλα δεν τους νοιαζει η συγκεκριμένη γραμμη.

   • Μηχανοδηγοί υπάρχουν και είναι καλά βολεμένοι σε καλές θέσεις με δουλειά γραφείου τώρα πια!!!δηλαδή δεν κάνουν τίποτα. Ας μην αναφέρουμε ονόματα. Ένας πραγματικά που ενδιαφερόταν για την γραμμή από όλους αυτούς του ΟΣΕ ας κοίταζε ποια είναι πραγματικά η κατάσταση με τις πελατειακές τους σχέσεις καθώς συνεχίζουν να εθελοτυφλούν διαρκώς και σε καθημερινό επίπεδο. Ξυπνήστε πια από τον λήθαργο της απραξίας. Φτανει πια η αδιαφορία και η δικαιολογία. Ανεύθυνοι σε διοικητικές θέσεις. Ένα δρομολόγιο από παλιά να πηγαίνει Πειραιά από Χαλκίδα και το αντίστροφα και μια να κόβουνε δρομολόγια, μια να μειώνουν την συχνότητα και να αφήνουν κα΄θε 2 ώρες και τώρα μπαλάκι σε ανταποκρίσεις και όχι μετεπιβιβάσεις. Εάν το χάσει κάποιος ας περιμένει μια ώρα ακόμα δεν έγινε και κάτι.

  • Βλέποντας πάλι από τους χάρτες του Google στην νότια έξοδο του σταθμού Λαρίσης πάει ΠΑΛΙ ΜΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ (χαχαχα…ΑΑχχ!) δέν γνωρίζω αυτό το τμήμα αν έχει φτιαχτεί με ΔΙΠΛΗ γραμμή (όπως ΠΡΕΠΕΙ). Τι φτιάχνουν 10 χρόνια τώρα δεν μπορώ να καταλάβω…Επίσεις το τμήμα Λαρίσης – Πειραιάς έχει ένα κάρο ισόπεδες διαβάσεις με δρόμους – αν αυξήσουν τα δρομολόγια προς Πειραια θα έχουμε Θύματα…

   • Προφανώς κοιτάτε παλιότερη έκδοση του Google earth αφού από το καλοκαίρι η γραμμή από Αθήνα μέχρι Πειραιά είναι διπλή. Και πιο πριν ήταν απλά είχε κοπεί ένα διάστημα λόγω έργων στην Κωνσταντινουπόλεως.

    • Τότε ίσως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που εμποδίζει την αυξηση της χωρητικότητας της γραμμής (ίσως γιατί περνάνε και εμπορευματικές αμαξοστοιχίες και θα υπήρχαν προβλήματα – καθυστερήσεις, προστριβές με τις εμπορευματικές των Κινέζων της Cosco), ίσως λόγω των πολλών ισόπεδων διαβάσεων φοβούνται ατυχήματα με οχήματα. Ισως γιατί το δρομολόγιο μέχρι την Χαλκίδα μπαίνει μέσα οικονομικά και δεν συμφέρει την Τραινοσέ (που δουλεύει πλέον με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια – όχι κοινωνικά). Πάντως όντως το δρομολόγιο της Χαλκίδας θεωρείται (κακώς) “δεύτερης κατηγορίας” πέρνοντας μαζί του και την Βόρεια Αττική π.χ. Άγιος Στέφανος.

     • τιποτα απο ολα οσα ειπατε. Δεν υπαρχουν αρκετοι συρμοι του προαστιακου για να εξυπηρετουν και τις 3 γραμμες αλλα και τον προαστιακο της Θεσσαλονικης. αυτο ειναι ο μονος λογος.

 5. Δύο ερωτήσεις. Γνωρίζει κανείς με σιγουριά τι είδους έργα γίνονται στο τμήμα Άνω Λιόσια-ΣΚΑ και που δεν λένε να τελειώσουν; Επίσης ο σταθμός Ζεφυρίου πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί;

  • Βλέποντας από τους χάρτες του Google (δορυφορικό στο 3διαστατο) η γραμμή στο ΣΚΑ (ανατολή – δύση) είναι μονή με αποτέλεσμα να δημιουργειται πρόβλημα γιατί μπορεί να περνά μόνο ένα τρένο ανά κατεύθυνση (Παλιά Πληγή του έργου – λόγω Αττικής Οδού και της βιασύνης που έγιναν όλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ’04). Μάλλον πρέπει να την κάνουν διπλή άμα θέλουν να βάλουν ξανα΄τρένα και στον άξονα Κιάτο – Αεροδρόμιο. Και βλέποντας πώς συνεχίζει σε άλλο επίπεδο όπως φτάνει στα Άνω Λιόσια… το έργο μάλλον θα έχει μέλλον. ΄Οσο για τον σταθμό στο Ζεφύρι με… πρόλαβες και εγώ την ίδια απορία έχω…

   • Η μόνη αυτή γραμμή δεν είχε σχεδιαστεί ποτέ για επιβατικά δρομολόγια. Το Κιάτο – Αεροδρόμιο υποτίθεται θα ήταν προσωρινό και ποτέ βασικό δρομολόγιο καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε όλα τα τρένα να μπαίνουν στο σκα και να κατεβαίνουν Αθήνα, τι οριζόντιο δρομολόγιο δε θα έπρεπε να υπάρχει.

    • Αν η γραμμή αυτή δεν είχε σχεδιαστεί όπως λέτε για επιβατικά δρομολόγια γιατί υπάρχει ο σταθμός ΣΚΑ (Ανατολή – Δύση) , μόνο για μετεπιβίβαση από τις προαστιακές στις υπεραστικές γραμμές? Περίεργος και λάνθασμένος σχέδιασμός είναι αν είναι έτσι, γιατί η σύνδεση του Αεροδρομίου με την Πελοπόννησο είναι απίστευτα χρήσιμη τόσο για τον τουρισμό όσο και για τους κατοίκους των περιοχών που εξυπειρετεί….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*