Το 2019 θα παραδοθεί η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά

Δεν πρόκειται να παραδοθεί φέτος αλλά το 2019 η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου στην Αττικό Μετρό Χρήστο Βαλσαμάκη.

Όπως γράφει το euro2day.gr, η εμπορική λειτουργία του έργου αναμένεται την άνοιξη του 2019. Οι εργασίες κατά μήκος της επέκτασης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο ωστόσο η παράδοση της επέκτασης θα καθυστερήσει λόγω της κατασκευής του υποσταθμού έλξης η κατασκευή του οποίου δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το διευθυντή του έργου, το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια με ένα συρμό.

Ως τις 10 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα έργα του Τραμ στην πλατεία Συντάγματος τα οποία περιλαμβάνονται στην ίδια εργολαβία. Στο Σύνταγμα κατασκευάζεται διπλή γραμμή και κεντρική αποβάθρα με μεγαλύτερο πλάτος ώστε να μπορούν να σταθμεύσουν δύο συρμοί ταυτόχρονα κάτι που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε πύκνωση των δρομολογίων.

Εξαιτίας των έργων θα σταματήσουν τα δρομολόγια στο τμήμα Λεωφ. Βουλιαγμένης – Νυμφών από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου έως και την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018. Τις μέρες αυτές τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται μόνο στη γραμμή ΣΕΦ – Ασκληπιείο Βούλας – ΣΕΦ.

Ο διαγωνισμός για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά προκηρύχθηκε το μακρινό 2009 και ανάδοχος ήταν η τεχνική εταιρεία «ΘΕΜΕΛΗ». Τα έργα ξεκίνησαν το 2013 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθούν σε 25 μήνες, δηλαδή ως τα τέλη του 2015. Αν τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019 θα μιλάμε για καθυστέρηση 25 μηνών. Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα!

Από την Alstom οι 25 νέοι συρμοί του Τραμ

Η Alstom Transport θα κατασκευάσει τους 25 νέους συρμούς του Τραμ σύμφωνα με απόφαση της Αττικό Μετρό. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε ένα χρόνο πριν για τρίτη φορά ύστερα από την ματαίωση των δύο πρώτων διαγωνισμών λόγω αλλαγής των τεχνικών χαρακτηριστικών που επέφερε η ματαίωση της επέκτασης του Τραμ επί της οδού Πανεπιστημίου.

Η γαλλική εταιρεία μειοδότησε στο διαγωνισμό και το κατ’ αποκοπή τίμημα ανέρχεται σε 54,2 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το σύνολο των συρμών θα πρέπει να έχει παραδοθεί σε 940 μέρες (περίπου δυόμιση χρόνια) από την υπογραφή της σύμβασης. Η παράδοση όμως θα γίνει σταδιακά με τον πρώτο συρμό να παραδίδεται μέσα σε 610 μέρες (1 χρόνο και 8 μήνες).

Οι τεχνικές προδιαγραφές των συρμών δεύτερης γενιάς θα είναι παρόμοιες με αυτές των συρμών που κυκλοφορούν σήμερα. Οι συρμοί θα διαθέτουν, σύστημα ψύξης, θέρμανσης και αερισμού, κάμερες για την ασφαλή λειτουργία των θυρών, σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ του οχήματος και του αμαξοστασίου με δεδομένα για βλάβες, κατάσταση λειτουργίας κλπ, και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα συστήματα. Στη σύμβαση επίσης περιλαμβάνεται και η προμήθεια ανταλλακτικών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*