Μπάχαλο ηλεκτρονικού εισιτηρίου: Χάος στους Αμπελόκηπους όταν έκλεισαν οι μπάρες

Χάος προκλήθηκε χτες Τρίτη 24 Απριλίου στο σταθμό Αμπελόκηποι του Μετρό όταν το κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έπιασε τους επιβάτες απροετοίμαστους.

Επιβάτες που δεν είχαν φροντίσει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναγκάστηκαν να περιμένουν σε μεγάλες ουρές μπροστά στο εκδοτήριο και στα λιγοστά αυτόματα μηχανήματα προκειμένου να εκδώσουν εισιτήρια.

Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση για όσους έφτασαν στον σταθμό χωρίς να έχουν επικυρωμένο εισιτήριο από το σταθμό αναχώρησης με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πίσω από τις κλειστές μπάρες. Ο πανικός που ακολούθησε αποτελεί εικόνα ντροπής για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το μπάχαλο της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έγινε εμφανές για μία ακόμη φορά.

Το μόνο εύκολο θα ήταν να κατηγορήσει κανείς τους επιβάτες για την απροθυμία τους να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα. Αυτό όμως είναι σαν να αθωώνει τον βασικό υπεύθυνο της κατάστασης που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες: τη διοίκηση του ΟΑΣΑ.

Ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών άλλωστε συνηθίζει να λέει πως δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Ο Έλληνας είναι πολύ περήφανος για να μη χτυπάει εισιτήριο και το μόνο πρόβλημα είναι τα κυκλώματα των εργαζομένων οι οποίοι κλέβουν τις συγκοινωνίες (αν δείτε καμία καταδικαστική απόφαση, ξυπνήστε μας).

Λέτε να έχει αλλάξει γνώμη ο υπουργός σχετικά με το τεράστιο μέγεθος της εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες; Δεν το νομίζουμε. Όπως και είμαστε σίγουροι πως θα εξακολουθεί να πιστεύει πως η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι απολύτως επιτυχημένη.

Είναι άχαρο να γράφεις “εμείς τα λέγαμε” αλλά κάποιες φορές επιβάλλεται. Καταρχάς, το μεγαλύτερο λάθος είναι η μεγάλη χρονική περίοδος που διαρκεί η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ατέλειωτοι μήνες χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Κάτι τέτοιο κάνει τους επιβάτες να αδρανούν και να πιστεύουν πως δεν αλλάζει τίποτα.

Στη συνέχεια, κάτι που θα βρούμε μπροστά μας και στο μέλλον. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εισιτηριοδιαφυγή (αυτή που ο κ. Σπίρτζης λέει πως δεν υπάρχει). Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει εντατικοποίηση των ελέγχων εισιτηρίου, που σίγουρα δεν θα δούμε με τη σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΑ. Θα απαιτήσει επίσης βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αν δεν δοθεί τέλος στην απαξίωση των συγκοινωνιών, ο επιβάτης θα συνεχίσει να τις αντιμετωπίζει ως εχθρό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι διαχρονικά έφεραν τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Οι επιβάτες είναι σίγουρα αυτοί που φέρουν τη μικρότερη ευθύνη.

Φωτο: protothema.gr