Άλλη μία προσπάθεια να εφαρμοστεί η είσοδος από την μπροστινή πόρτα σε όλα τα Λεωφορεία

Αλέξανδρος Λιάρος

Ένα μέτρο μείωσης της εισιτηριοδιαφυγής στα Λεωφορεία και Τρόλεϊ, η εφαρμογή του οποίου στο παρελθόν στέφθηκε με αποτυχία, ετοιμάζεται να εφαρμόσει και πάλι ο ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να εφαρμοστεί υποχρεωτική είσοδος των επιβατών σε όλα τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ από την μπροστινή πόρτα προκειμένου να επικυρώνουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια μπροστά στον οδηγό.

Επίσης, αναμένεται αύξηση των ελέγχων εισιτηρίων σε μία προσπάθεια μείωσης της εισιτηριοδιαφυγής στα μέσα αυτά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αποφάσεις αναμένονται σήμερα, μετά από σύσκεψη στα γραφεία του ΟΑΣΑ στην οποία θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής της ΟΣΥ.

Τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ θεωρούνται ο «αδύναμος κρίκος» του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αφού αυτή τη στιγμή ο μόνος τρόπος περιορισμού της εισιτηριοδιαφυγής είναι οι έλεγχοι εισιτηρίων οι οποίοι όμως τα τελευταία χρόνια έχουν ατονίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στα λεωφορεία καταγράφεται μικρή μείωση της εισιτηριοδιαφυγής η οποία όμως αποδίδεται στο ότι μέρος των επιβατών τους χρησιμοποιεί τα λεωφορεία για να μετεπιβιβαστεί στο Μετρό όπου υποχρεωτικά χρησιμοποιούν εισιτήρια.

Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση πως η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής ίσως να είναι και μεγαλύτερη αλλά προς το παρόν «δεν φαίνεται» καθώς ένας μεγάλος αριθμός επιβατών δεν επικυρώνει τα εισιτήριά του σε κάθε επιβίβαση σε Λεωφορείο ή Τρόλεϊ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αύξηση των ελέγχων εισιτηρίων δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί άμεσα λόγω έλλειψης ελεγκτών. Στόχος του ΟΑΣΑ είναι να εκπαιδευτούν 200 άτομα για να κάνουν με επιστημονικό τρόπο ελέγχους. Έχουν ήδη εγκριθεί 140 προσλήψεις, που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Ο ΟΑΣΑ έχει ξεκινήσει την εκπαίδευση 65 εργαζομένων, η οποία όμως διακόπηκε μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα

Ο ΟΑΣΑ έχει αποπειραθεί να εφαρμόσει το μέτρο της εισόδου από την μπροστινή πόρτα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως επιτυχία. Το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώθηκε η εφαρμογή του μέτρου σε 51 λεωφορειακές γραμμές με στόχο την επέκτασή του σε όλες τις γραμμές. Στα λεωφορεία μάλιστα τοποθετήθηκαν και τουρνικέ για να διευκολύνουν τον έλεγχο των επιβατών από τους οδηγούς. Κάθετα αντίθετοι στο μέτρο ήταν όμως τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ οι οποίοι κάλεσαν τους οδηγούς να μην προμηθευτούν τις ειδικές πινακίδες οι οποίες άρχισαν να τοποθετούνται στα Λεωφορεία.

Τελικά, αν και η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε στις παραπάνω 51 γραμμές, γρήγορα ξεχάστηκε αφού κανένας οδηγός δεν μπήκε στη διαδικασία να ελέγχει την είσοδο των επιβατών.

Μία ακόμη απόπειρα έγινε το Νοέμβριο του 2014, αυτή τη φορά σε 56 γραμμές λεωφορείων. Και πάλι, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αντέδρασε και το μέτρο τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα από το 2016, αποκαλύφθηκε πως τη συλλογική σύμβαση εργασίας του ΟΑΣΑ υπήρχε πρόβλεψη για μπόνους στους οδηγούς λεωφορείων που εθελοντικά συμμετέχουν στον έλεγχο εισιτηρίων των επιβατών που επιβιβάζονται σε αυτά, ίσο με το 20% της αύξησης των εσόδων που θα καταγράφονταν εξαιτίας των ελέγχων αυτών. Στην πράξη όμως και πάλι δεν έγινε τίποτα.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*