Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

7 αλήθειες για την είσοδο από την πρώτη πόρτα των Λεωφορείων

Share

  2013-06-30 19.18.05

  Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ για υποχρεωτική είσοδο των επιβατών 51 λεωφορειακών γραμμών από την μπροστινή πόρτα, μέτρο που αρχίζει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, προκάλεσε περισσότερα σχόλια και αντιδράσεις από κάθε είδηση σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας το τελευταίο διάστημα. Ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει κανείς για το συγκεκριμένο μέτρο, ας δούμε μερικές αλήθειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  1. Ο ΟΑΣΑ πρέπει επειγόντως να αυξήσει τα έσοδά του. Το δεύτερο μνημόνιο απαιτεί ξεκάθαρα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 25% μέσα στη χρονιά. Εφόσον όμως αυξηθούν τα έσοδα, η διοίκηση του οργανισμού ελπίζει ότι στη χειρότερη περίπτωση μία αύξηση 10% το φθινόπωρο θα είναι αρκετή, ενώ στην καλύτερη περίπτωση (ενδεχόμενο που φαίνεται να απομακρύνεται) δεν θα απαιτηθεί καμία αύξηση. Για να επιτύχει ο ΟΑΣΑ αύξηση των εσόδων ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν αύξηση των ελέγχων κομίστρου σε όλα τα μέσα με μετακίνηση προσωπικού σε αυτό τον τομέα, πρόγραμμα ανταλλαγής ακυρωμένων εισιτηρίων, το μέτρο της εισόδου των επιβατών λεωφορείων από την μπροστινή πόρτα, κ.ά.
  2. Η λαθρεπιβίβαση στα λεωφορεία και τρόλεϊ είναι υπαρκτό πρόβλημα. Ανεξάρτητα από το τι απαιτεί το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, η λαθρεπιβίβαση σε όλα τα μέσα, αλλά ιδιαίτερα στις οδικές συγκοινωνίες, είναι φαινόμενο που παρατηρούταν ακόμα και από στις εποχές προ κρίσης, όταν οι τιμές των εισιτηρίων θεωρούταν πιο λογικές. Οι τυχαίοι έλεγχοι εισιτηρίων αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί στο να την περιορίσουν, ενώ πλέον οι παραβάτες αυξήθηκαν λόγω της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων και της μείωσης των εισοδημάτων. 
  3. Η επιβίβαση από μία και μόνο πόρτα και ο έλεγχος όλων των επιβατών των λεωφορείων δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την Αθήνα. Όσοι χρησιμοποιούσαν λεωφορεία τη δεκαετία του 80 ή παλαιότερα θυμούνται ότι η επιβίβαση των επιβατών γινόταν μόνο από την πίσω πόρτα, όπου ένας εισπράκτορας αναλάμβανε να συλλέξει το αντίτιμο του κομίστρου από τους επιβάτες. Αργότερα οι εισπράκτορες καταργήθηκαν και οι επιβάτες έμπαιναν μόνο από την μπροστινή πόρτα όπου πλήρωναν ρίχνοντας το αντίτιμο σε ένα κερματοδέκτη δίπλα στον οδηγό. Η τοποθέτηση αυτόματων μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων κρίθηκε ότι θα διευκολύνει τους επιβάτες, έκανε όμως και την λαθρεπιβίβαση πολύ εύκολη υπόθεση. (Εισπράκτορες αναλάμβαναν την ακύρωση εισιτηρίων και στον Ηλεκτρικό όπου υπήρχαν μπάρες σε όλους τους σταθμούς, οι οποίες όμως επίσης αφαιρέθηκαν).  
  4. Το μέτρο εφαρμόζεται και αλλού με επιτυχία. Είναι δεδομένο ότι τα οχήματα, οι συνθήκες μεταφοράς, τα δρομολόγια, ο τρόπος πληρωμής, ακόμα και η συμπεριφορά του επιβατικού είναι διαφορετικά από τόπο σε τόπο αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δοκιμασμένο και αποτελεσματικό μέτρο που θα εφαρμοζόταν έτσι κι αλλιώς από το 2015 με την κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου και των ακυρωτικών μηχανημάτων. Σε αυτή τη δημοσίευση του pezh.org υπάρχει ο αντίλογος στα περισσότερα επιχειρήματα κατά του μέτρου.
  5. Οι συνδικαλιστές των ΜΜΜ δεν θέλουν το μέτρο, οι γνώμες των οδηγών είναι διχασμένες. Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ είναι κατά του μέτρου καθώς πρόκειται να προσθέσει περισσότερα καθήκοντα στους οδηγούς των λεωφορείων και αντιπροτείνει προσλήψεις ελεγκτών. Προέτρεψε τους οδηγούς να μην εφαρμόσουν το μέτρο. Παρ’ όλα αυτά πολλά λεωφορεία κυκλοφορούσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τα σχετικά αυτοκόλλητα και την ενημερωτική φωτεινή επιγραφή (βλ. παραπάνω φωτογραφία)   
  6. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι, έστω προσωρινά, το μέτρο θα αυξήσει την ταλαιπωρία των επιβατών. Κάθε τι καινούριο είναι λογικό να προκαλέσει αναστάτωση μέχρι την εμπέδωσή του, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με μία καθημερινή συνήθεια. Πολλοί επιβάτες θα πληροφορηθούν αύριο για το μέτρο, ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθούν εκνευρισμοί, παρεξηγήσεις, και καθυστερήσεις. (Όπως δηλαδή μια συνηθισμένη μέρα).    
  7. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι λιγότερα από όσα χρειάζονται και τα εισιτήρια ακριβά. Το θερινό πρόγραμμα που ισχύει από το Σάββατο 29 Ιουνίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου έρχεται να μειώσει τα ήδη μειωμένα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ. Τα οχήματα αλλά κυρίως το προσωπικό δεν επαρκούν για να καλύψουν αποτελεσματικά τη ζήτηση σε δρομολόγια κατά τη διάρκεια τη χρονιάς. Η τιμή των εισιτηρίων ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια ενώ εκτός απροόπτου θα αυξηθεί ξανά κατά 10% το φθινόπωρο. 

  Δείτε επίσης: Υποχρεωτική είσοδος από την μπροστινή πόρτα σε 51 λεωφορειακές γραμμές

  Creative Commons License

  Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
  Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα