Οι συνδικαλιστές απορρίπτουν την είσοδο από την πρώτη πόρτα των Λεωφορείων – Αμφίβολη η εφαρμογή του μέτρου

Αμφίβολη είναι η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την πρώτη πόρτα των Λεωφορείων και Τρόλεϊ από σήμερα, αφού οι συνδικαλιστές και αυτή τη φορά απέρριψαν τη συμμετοχή των οδηγών και ζητούν την άρση του μέτρου από την διοίκηση της ΟΣΥ.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική» απόφαση που ελήφθη χωρίς προγραμματισμό και συνεννόηση με τους εργαζόμενους: «απόρροια της απόφασής σας θα είναι η κορύφωση των καθυστερήσεων στα δρομολόγια και επομένως η ταλαιπωρία των επιβατών. Ειδικότερα στις λεωφορειακές γραμμές με αυξημένη επιβατική κίνηση, η κατάσταση θα εκτραχηλιστεί με επιβάτες αγανακτισμένους, να ξεσπούν στους οδηγούς ενώ η πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος αποκτά πλέον μεγαλύτερο ποσοστό πιθανοτήτων.»

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το μέτρο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «ως εργαζόμενοι που σεβόμαστε τους επιβάτες και στοχεύουμε στην ασφαλή και όσο γίνεται πιο αξιόπιστη συγκοινωνία, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους επιβάτες, δεν θα τους ταλαιπωρήσουμε επειδή το θέλετε εσείς». Αφήνουν όμως ένα παράθυρο για μελλοντική εφαρμογή του μέτρου: «Όταν αξιωθείτε να εξασφαλίσετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τόσο σε επάρκεια οδηγών όσο και σε λεωφορείων, προκειμένου να μην παρατηρείται σε καθημερινή βάση η τόσο κάκιστη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών και επομένως τα αραιά δρομολόγια και οι πολύωρες αναμονές επιβατών, τότε και μόνο τότε μπορείτε να το ξανασκεφτείτε.»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ κ. Τάσος Ταστάνης δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 πως στόχος του μέτρου είναι να μπει τέλος στην λαθρεπιβίβαση και πως οι συγκοινωνίες θα γίνουν καλύτερες και τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι έχει εγκριθεί η πρόσληψη 140 ελεγκτών οι οποίοι θα κάνουν ελέγχους.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ δήλωσε πως το μέτρο θα εφαρμοστεί ενώ θα ισχύουν και άλλα μέτρα καθώς «εκατοντάδες εκατομμύρια χάνονται», κυρίως από πλαστά εισιτήρια πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ο υπουργός πρόσθεσε πως θα ξεκινήσουν έλεγχοι οι οποίοι «δε θα θυμίζουν τους ελέγχους που είχαν ζήσει οι πολίτες κάποτε» αναφερόμενος στους ελεγκτές που έκαναν ελέγχους ως «κεφαλοκυνηγούς».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των οδηγών, ο υπουργός ανέφερε πως «Οι οδηγοί μπορούν αν θέλουν, τους το έχουμε προτείνει πολλούς μήνες πριν, να έχουν ένα πρόσθετο επίδομα προκειμένου την ώρα που ανοίγουν τη μπροστινή πόρτα να ελέγχουν το ποιος χτυπάει το ηλεκτρονικό εισιτήριο ή όχι.»

Ο ΟΑΣΑ έχει αποπειραθεί να εφαρμόσει το μέτρο της εισόδου από την μπροστινή πόρτα τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία χρόνια, χωρίς επιτυχία. Το καλοκαίρι του 2013 ανακοινώθηκε η εφαρμογή του μέτρου σε 51 λεωφορειακές γραμμές ενώ λεωφορεία μάλιστα τοποθετήθηκαν και τουρνικέ για να διευκολύνουν τον έλεγχο των επιβατών από τους οδηγούς. Κάθετα αντίθετοι στο μέτρο ήταν όμως τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ οι οποίοι κάλεσαν τους οδηγούς να μην προμηθευτούν τις ειδικές πινακίδες οι οποίες άρχισαν να τοποθετούνται στα Λεωφορεία. Μία ακόμη απόπειρα έγινε το Νοέμβριο του 2014, αυτή τη φορά σε 56 γραμμές λεωφορείων. Και πάλι, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αντέδρασε και το μέτρο τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*