Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Συνεχίζεται η αύξηση των εσόδων αλλά οι εκκρεμότητες παραμένουν

Συνεχίζεται η ετήσια αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ εξαιτίας της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των πυλών στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και της εισόδου από την μπροστινή πόρτα στα λεωφορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Αυγή, ο Ιανουάριος του 2019 παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 21%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018 ενώ ο Δεκέμβριος του 2018 παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 9,8%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.

Για το σύνολο του 2018, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΑΣΑ εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από το υπουργείο Εργασίας), έναντι 173,5 εκατ. το 2017. Το 2019, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν άνω του 10%.

Η αύξηση των εσόδων πάντως είναι μάλλον αυτονόητη ως και το ερχόμενο καλοκαίρι τη στιγμή που οι μπάρες στους περισσότερους σταθμούς του Μετρό ήταν ανοικτές ως και το Μάιο του 2018 (σε κεντρικούς σταθμούς του ΗΣΑΠ είναι ανοικτές ακόμα και σήμερα) ενώ το μέτρο της εισόδου από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο.

Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και τους περασμένους μήνες. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τον Ιούλιο του 2018 η άνοδος των εσόδων ανήλθε στο 12,12%, τον Αύγουστο στο 10,72% και τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 20% (δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένο ποσοστό), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν. Δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η ενίσχυση των εσόδων αποτελεί απόρροια και της εντατικοποίησης των ελέγχων κομίστρου. Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου έγιναν σχεδόν 10.000 έλεγχοι στη ΣΤΑΣΥ και 4.900 στην ΟΣΥ.

Αναφέρονται επίσης τα εξής:

  • Οι προσωποποιημένες κάρτες έχουν ξεπεράσει τα 1,10 εκατομμύρια και οι απρόσωπες τις 620 χιλιάδες, «κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότεροι από 1,72 εκατ. επιβάτες μετακινούνται με κάρτα» [για ακόμη μία φορά επισημαίνουμε πως τα στοιχεία αυτά του ΟΑΣΑ δεν σημαίνουν πως όλοι οι κάτοχοι καρτών μετακινούνται με τα μέσα (επιπλέον κάποιοι μπορεί να ήταν τουρίστες) ή πως όλες αυτές οι κάρτες αντιστοιχούν υποχρεωτικά σε ένα διαφορετικό επιβάτη]
  • Oι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα έφτασαν στο 20% του συνόλου. 
  • Και στα 293 Αυτόματα Μηχανήματα, πέραν όλων των εκδοτηρίων και των 500 περίπου περιπτέρων που διαθέτουν POS, είναι δυνατή η χρήση πιστωτικής κάρτας.

  • 7 στους 10 επιβάτες χρησιμοποιούν εκπτωτικά εισιτήρια (10+1), κερδίζοντας έως και 17 λεπτά το εισιτήριο.

 

Παραμένουν εκκρεμότητες

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την αγορά επιπλέον μηχανημάτων έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Η διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια και την εγκατάστασή τους έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ και ο προϋπολογισμός θα είναι 480.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 

Λύση πρέπει να βρεθεί και για τους 3 νέους σταθμούς του Μετρό που θα ανοίξουν μέσα στη χρονιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) αφού η Αττικό Μετρό έχει προμηθευτεί ήδη μηχανήματα παλαιού τύπου που δεν είναι πλήρως συμβατά με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους σταθμούς της επέκτασης της γραμμής 3 προς τον Πειραιά. 

Εδώ και πολλούς μήνες εκκρεμεί επίσης η ενημέρωση του λογισμικού των αυτόματων μηχανημάτων προκειμένου να είναι πιο φιλικά προς το χρήστη και η διαδικασία της έκδοσης και επαναφόρτισης εισιτηρίων και καρτών να γίνεται πιο γρήγορα.

Επίσης, εκκρεμεί και η ρύθμιση της λειτουργίας των πυλών προκειμένου να κλείνουν αμέσως μετά τη διέλευση του κάθε επιβάτη μειώνοντας έτσι περαιτέρω την εισιτηριοδιαφυγή. 

Οι εξαγγελίες για τη δυνατότητα μετακίνησης με τη χρήση smartphone αντί για κάρτας πάντως δεν φαίνεται να οδηγούν σε κάποια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί στο κοντινό μέλλον. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*