Κλειστές όλες οι μπάρες σε τουλάχιστον 13 σταθμούς Μετρό από αύριο Τρίτη. Στην τελική ευθεία το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ενημέρωση 18 Μαΐου

Έως και σήμερα, όλες οι πύλες, συμπεριλαμβανομένου των ΑΜΕΑ, είναι κλειστές στους παρακάτω σταθμούς Μετρό:

 • Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ): Κηφισιά,Μαρούσι, Άνω Πατήσια, Άγιος Νικόλαος
 • Γραμμή 2: Από Σεπόλια έως Δάφνη και σταθμός Ελληνικό
 • Γραμμή 3: Από Εθν. Άμυνα έως Σύνταγμα

Ενημέρωση 17/5:

Κλειστές από σήμερα και οι πύλες των ΑΜΕΑ στους σταθμούς Μαρούσι, Άνω Πατήσια και Άγιος Νικόλαος του ΗΣΑΠ.


 

Ενημέρωση 15/5:

Κλειστές είναι από τις 10:00 π.μ. σε τουλάχιστον 13 σταθμούς του Μετρό όλες οι πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (συμπεριλαμβανομένων των πυλών ΑΜΕΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστές είναι οι πύλες στους σταθμούς από Σεπόλια έως και Δάφνη στη γραμμή 2 με εξαίρεση τους σταθμούς Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και από Εθνική Άμυνα έως και Σύνταγμα στη γραμμή 3. Εκτός απροόπτου, οι πύλες στους σταθμούς αυτούς θα παραμείνουν κλειστές οριστικά και η διέλευση θα είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Μέχρι και χτες Δευτέρα ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και εργαζομένων σχετικά με την εξέλιξη του κλεισίματος των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τελικά αποφασίστηκε πως σε σταθμούς όπου το προσωπικό δεν επαρκεί, στον απεγκλωβισμό των επιβατών από τις κλειστές πύλες θα βοηθήσουν ελεγκτές καθώς και υπάλληλοι σεκιούριτι.

Στους σταθμούς του ΗΣΑΠ οι πύλες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρις ότου όλοι οι σταθμοί επανδρωθούν με το απαραίτητο προσωπικό και μέχρι να αποκτηθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Στο σταθμό Πανεπιστήμιο η πύλη των ΑΜΕΑ θα παραμείνει ανοικτή προς το παρόν λόγω μη επάρκειας αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων.


Αρχικό άρθρο:

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο όπως γράψαμε και στο πρώτο Athens Transport News, το νέο newsletter του Athens Transport την περασμένη Παρασκευή (εγγραφείτε εδώ).

Πριν από λίγα 24ωρα, η ΣΤΑΣΥ απoφάσισε το κλείσιμο όλων των πυλών (συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΑΜΕΑ) σε 16 σταθμούς του Μετρό από αύριο Τρίτη 15 Μαΐου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε το προσωρινό κλείσιμο και των πυλών ΑΜΕΑ πιλοτικά σε συγκεκριμένους σταθμούς έστω να βγουν συμπεράσματα για το κατά πόσο το επιβατικό κοινό είναι έτοιμο για την εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η απόφαση αυτή της ΣΤΑΣΥ συνάντησε την αντίδραση συνδικαλιστών οι οποίοι προειδοποίησαν για προβλήματα λόγω δυσλειτουργιών και εκκρεμοτήτων του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το τι τελικά θα γίνει θα το δούμε από αύριο Τρίτη, η ολοκλήρωση όμως την μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, με τον ένα ή άλλο τρόπο πλησιάζει.

Ακόμα και να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη που έκανε λόγο για κλείσιμο όλων των πυλών στους σταθμούς Μετρό «ως τα μέσα Μαΐου» ή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ Ι. Σκουμπούρη που περιμένει η μετάβαση να έχει ολοκληρωθεί «ως τα τέλη Μαΐου», όλα τα σημάδια δείχνουν πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία.

Βέβαια προβλήματα και εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ένα παράδειγμα είναι η γραμμή του ΗΣΑΠ όπου το κλείσιμο των πυλών καθυστερεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτές τις μέρες η ΣΤΑΣΥ τρέχει (φυσικά τελευταία στιγμή) για να τοποθετήσει εργαζόμενους στη θέση του σταθμάρχη μετά από την απαραίτητη ολιγοήμερη εκπαίδευση. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί γύρω στα τέλη του μήνα οπότε και θα μπορούν να κλείσουν οι πύλες σε σταθμούς του ΗΣΑΠ που έχουν το απαραίτητο προσωπικό.

Ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα είναι η μετακίνηση ανέργων και ΑΜΕΑ με τη χρήση προσωποποιημένων καρτών. Ο ΟΑΣΑ δεν έχει δώσει καμία οδηγία σε επιβάτες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες και δεν έχουν παραλάβει ακόμα τις κάρτες τους (ούτε καν παραδέχεται πως υπάρχει ζήτημα) με αποτέλεσμα οι επιβάτες αυτοί να πρέπει να επιλέξουν από μόνοι τους είτε να «κυνηγήσουν» τους υπευθύνους είτε να προχωρήσουν σε επανέκδοση των καρτών τους σε εκδοτήριο (επί πληρωμή) αν και οι αιτήσεις που έχουν κάνει μέσω διαδικτύου εκκρεμούν από τον περασμένο Ιανουάριο.

Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει και στην ενημέρωση του λογισμικού των παλιών μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό προκειμένου αυτά να είναι σε θέση να εκδίδουν και να επαναφορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Αν και αναμένουμε την επαναλειτουργία τους εδώ και μήνες, μέχρι σήμερα η ΣΤΑΣΥ δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια κίνηση.

30 Comments

 1. Τι γίνεται με το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των στρατευσίμων και των μελών των σωμάτων ασφαλείας, τώρα που κλείνουν οι πύλες;

  Στο Μετρό πλέον ολοκληρώνεται το κλείσιμο των πυλών, αυτών επίσης των ΑΜΕΑ. Αν και απ’ ό,τι φαίνεται ολοκληρώνεται η αποστολή προσωποποιημένων καρτών σε ΑΜΕΑ και ανέργους, εντούτοις δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τις άλλες δύο κατηγορίες δικαιούχων δωρεάν μετακινήσεων, τους στρατευσίμους και τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας (με εξαίρεση για τους τελευταίους των δομολογίων αεροδρομίου). Κοντινό μου πρόσωπο, λιμενικός, μετακινείται με το Μετρό έως τώρα από και προς τη δουλειά του περνώντας από την πύλη των ΑΜΕΑ. Σε περίπτωση ελέγχου, μπορούσε να δείξει την υπηρεσιακή του ταυτότητα. Τι θα κάνει όμως τώρα που κλείνουν οι πύλες και των ΑΜΕΑ, ενώ δεν έχει μεριμνήσει κανείς για τη δική του περίπτωση;

  Άλλωστε, η ΗΔΙΚΑ μπορούσε πολύ εύκολα να πιστωποιήσει το δικαίωμα των ανέργων και των ΑΜΕΑ, προφανώς γιατί οι αντίστοιχες υπηρεσίες είχαν αποστείλει τις λίστες τους. Δεν μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να ζητήσουν τις λίστες των στρατευσίμων από το ΓΕΕΘΑ και των μελών των σωμάτων ασφαλείας από τα αντίστοιχα υπουργεία;

  • Έχω ακούσει για φαντάρους μόνο, πως παίρνουν χαρτί από το στρατόπεδο και στο εκδοτήριο τους βγάζουν ειδική καρτα. Για τους υπόλοιπους δεν έχω ακούσει κάτι.

   • Ακριβώς! Κανείς δεν έχει ακούσει κάτι, ούτε καν οι ίδιοι οι υπάλληλοι στους σταθμούς που υποτίθεται ότι τους έχει ανατεθεί το έργο ενημέρωσης και εκπαίδευσης του επιβατικού κοινού! Απόλυτη προχειρότητα και ερασιτεχνισμός δηλαδή!

    Ο υποργός και η διοίκησημ έτσι απλά αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να κλείσουν όλες οι πύλες, διότι τα ΜΜΕ έχουν κάνει το θέμα των καθυστερήσεων γαϊτανάκι, όταν ακόμα οι ίδιοι δεν έχουν επιλύσει τα προβλήματα για όλες τις κατηγορίες επιβατών!

    Το θέμα δεν είναι αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το δικαίωμα δωρεάν μετακινήσεων των μελών των σωμάτων ασφαλείας (προσωπικά διαφωνώ). Από τη στιγμή που ο Νόμος τούς παρέχει αυτό το δικαίωμα, η ΣΤΑΣΥ είναι υποχρεωμένη να φροντίσει να τους εξυπηρετήσει, όπως ακριβώς έκανε με τα ΑΜΕΑ και τους ανέργους! Η τεχνολογία υπάρχει αποδεδειγμένα! Άλλωστε, αν επισκευθεί κανείς την ιστοσελίδα τού ΟΑΣΑ, στην κατηγορία “Δικαιούχοι μειωμένου και δωρεάν εισιτηρίου”, μία από τις κατηγορίες επιβατών που αναφέρονται είναι και αυτή των μελών των σωμάτων ασφαλείας. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να τους έχουν ξεχάσει τώρα και να κλείνουν τις πύλες;

    Δηλαδή τι πρέπει να κάνουν πλέον αυτοί οι άνθρωποι; Όταν θα φτάνουν στο Μετρό, θα είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν να βρουν υπάλληλο να τους ανοίξει την πύλη να μπουν και μετά στην έξοδο, να χτυπάνε το κουδούνι, να έρχεται πάλι υπάλληλος να τους ξανανοίξει την πύλη να βγουν; Και αυτό κάθε φορά που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Μετρό; Είναι λύση αυτή, σε χώρα υποτίθεται δυτική και ευρωπαϊκή;

    • Οι πύλες έπρεπε να κλείσουν κάποια στιγμή, δεν πήγαινε άλλο. Απλά ο ΟΑΣΑ επρεπε να είχε ετοιμάσει τα συγκεκριμένα δικαιώματα δωρεάν μετακίνησης μήνες πριν (εκτός και αν πάει προς σιωπηλή κατάργησή τους και δεν θέλει να πει κάτι).

     Πάντως δύσκολο δεν είναι να περάσουν άλλη μια κατηγορία στο site της ΗΔΙΚΑ ώστε να περνούν και αυτοί δωρεάν μηνιαία κόμιστρα μέσω επιδότησης.

     • Συμφωνώ ότι οι πύλες έπρεπε να κλείσουν πολύ νωρίτερα, αλλά με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο! Το σύστημα δείχνει προχειρότητα! Όπως είπα, είμαι από εκείνους που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη επιδότηση και μακάρι να καταργηθεί. Αλλά δεν είναι δουλειά τού ΟΑΣΑ να νομοθετεί. Δεν υπάρχει σιωπηρή κατάργηση νόμου. Ένας νόμος καταργείται μόνο με νέο νόμο. Επομένως, όσο εξακολουθεί να ισχύει αυτό το δικαίωμα, ο ΟΑΣΑ είναι υποχρεωμένος να το παράσχει στους δικαιούχους του. Προφανώς και θα μπορούσαν να το είχαν περάσει και αυτό στην ΗΔΙΚΑ. Δεν είναι και τόσο μεγάλος ο αριθμός αυτών των δικαιούχων άλλωστε, ούτε ανανεώνεται τόσο συχνά. Θα μπορούσαν συνεπώς να τους εκδώσουν προσωποποιημένες κάρτες, τις οποίες θα μπορουσαν να τις φορτίζουν με δωρεάν κόμιστρο, όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων. Και αν κάποια στιγμή το δικαίωμα καταργούνταν γι’ αυτούς, απλά θα διακοπτόταν ηλεκτρονικά η επιδότηση και την επόμενη φορά που θα έβαζαν την κάρτα στο μηχάνημα, θα διαπίστωναν ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για να την επαναφορτίσουν. Τόσο απλά! Γι’ αυτό μιλάω για αμέλεια και προχειρότητα!

  • Εν τω μεταξύ σε πολλούς σταθμούς έχουν κολλήσει χαρτιά που λένε «Είσοδος» ή «Απαγορεύεται η είσοδος» στις αντίστοιχες πύλες και μου κάνει εντύπωση πως τόσους μήνες μετά, αρκετός κόσμος δεν βλέπει ούτε αυτά ούτε τα βελάκια/Χ.

   Αλλά όταν από το Νοέμβριο οι μισοί μετακινούνται τζάμπα και πιάνουν τώρα ηλεκτρονικο εισιτήριο για πρώτη φορά, αυτά συμβαίνουν.

   • Πραγματικά, όσο δεν τις έκλειναν απλά ο κόσμος δεν θα το χρησιμοποιούσε. Το έχουμε ξαναπεί και σε παλαιότερα άρθρα. Και να που δικαιονόμαστε. Τώρα θα αναγκαστεί να το μάθει…Έμεις βέβαια τι φταίμε που ταλαιπωρούμαστε χωρίς λόγο…

    • τι να μάθει.. 20% περιμένε να περάσεις για να περάσει μαζί σου.. 10% κάνει το ίδιο αλλά απο την λάθος πύλη(δεν καταλαβαίνουν οτι είναι μόνο εισόδου/εξόδου) και το 30% περνά απο την πύλη που δεν έχει κλέισει(στην αττική σήμερα 2 πυλες απο τις 10 ανοιχτές)

     • Δικίο έχετε… και χτες οι άνθρωποι που υποτίθεται βρίσκονται εκει για να βοηθάνε και να μην επιτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές δεν κάνουν τίποτα!!! Μιλάνε μεταξύ τους ή στο κινήτο… Σε δύο σταθμούς που κατέβηκα τουλάχιστον εγώ χτες την ώρα που πήγα….

     • Τις προάλλες δεν άντεξα και έκανα παρατήρηση στον υπάλληλο που καθόταν ατάραχος και επέτρεψε να περάσουν πίσω από ‘μένα άλλα τρία άτομα! Μπορεί να θεώρησαν παράξενο κάποιοι, αλλά δεν μπορύσα να ανεχθώ να πληρώνω εγώ εισιτήριο για να μπαίνουν άλλοι τρεις άγνωστοι! Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και ότι οι τιμές είναι υψηλές! Όμως ούτε εμένα μου περισσεύουν, αλλά δεν δέχομαι να είμαι εγώ ο “ανόητος” (για να μην πω άλλη λέξη…), που πληρώνει για τους άλλους! Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρώ ότι το κάνουν όχι λόγω φτώχειας, αλλά λόγω θράσους! Κάποιοι νομίζουν ότι είναι πιο “έξυπνοι” από τους υπόλοιπους και μας κοιτάζουν σαν “κορόιδα”, εμάς που έχουμε την αξιοπρέπεια να χτυπήσουμε εισιτήριο!

      Για τα λεωφορεία, δεν το συζητώ! Η κατάσταση είναι τραγική! Ζήτημα να έχει εισιτήριο το 15-20% των επιβατών και πολύ λέω! Ανοίγει ηη πόρτα σε κεντρική στάση, ανεβαίνουν 6-7 άτομα και ίσως ένας από αυτούς να μπει στη διαδικασία να χτυπήσει εισιτήριο!

      Από τη μια καταλαβαίνω το πρόβλημα που έχει υπάρξει με τα λεωφορεία, καθώς πλέον δεν μπορεί να βρει ο κόσμος εισιτήρια στα περίπτερα. Ειδικά στις περιοχές που δεν υπάρχει κοντά σταθμός τροχαίου μέσου, θεωρείται ουσιαστικά βέβαιο ότι σχεδόν όλοι θα μπουν τσάμπα, γιατί δεν μπορούν να βρουν εισιτήριο. Και πρέπει να κάνουν κάτι άμεσα με αυτό το θέμα!

      Όμως κάποια στιγμή πρέπει να ξαναρχίσουν οι έλεγχοι, τόσο στο μετρό όσο και στα λεωφορεία! Χωρίς το βούρδουλα, δεν υπάρχει σωτηρία, δυστυχώς! Όσο οι πάμπολλοι θρασείς ξέορυν ότι δεν πρόκειται να τους ελέγξει κανένας, δεν πληρώνουν!

 2. Αυτή την στιγμή οι πύλες στον Άγιο Δημήτριο είναι όπως και τους προηγούμενους μήνες: Κλειστές εκτός των ΑΜΕΑ. Δεν έπρεπε να είναι όλες κλειστές;

  • Από Σεπόλια μέχρι Δάφνη έχουν κλείσει όλες εκτός από Ομόνοια και Πανεπιστήμιο. Στους άλλους σταθμούς είναι όπως πριν ακόμα.

 3. δεν ειναι μονο ενημερωση του λογισμικου των παλιων μηχανημάτων αλλα και υλική αναβάθμιση για να μπορουν να φορτίζουν εισιτήρια. Αυτο πιστεύω θα αργησει πολυ!

  • Όλοι οι σταθμοί μεταξύ Σεπολίων και Δάφνης πλην Πανεπιστημίου, Ομονοίας, Νέου Κόσμου και Σταθμού Λαρισης και όλοι οι σταθμοί μεταξύ Συντάγματος και Εθνικής Άμυνας πλην Μεγάρου Μουσικής.

   Με βάση όσα ξέρουμε, οι πύλες ΑΜΕΑ σε αυτούς τους σταθμούς κλείνουν μόνιμα και όχι μόνο την Τρίτη.

   Οι πυλες ΑΜΕΑ στους σταθμούς Νέος Κόσμος, Στ. Λαρισης και Μέγαρο Μουσικής θα κλείσουν την Τετάρτη.

   Πηγή: http://www.skai.gr/mobile/article?aid=373520

   • Καλησπέρα σας, έχω την προσωποποιημένη ath.ena card για ανέργους, την έχω ενεργοποιήσει μέσω taxisnet και έχω λάβει την επιδότηση των 30 ημερών η οποία λήγει σε 5 μέρες. Για την επόμενη επιδότηση απαιτείται η ίδια διαδικασία μέσω taxisnet και μετά σε μηχάνημα για την επιδότηση της, ή απλά σε μηχάνημα για την επιδότηση των 30 ημερών;

    ευχαριστώ

    • Απ’ό,τι έχουμε καταλάβει, τουλάχιστον μέχρι να ανανεώσετε την καρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, όχι· θα πάτε κατευθείαν σε μηχάνημα.

     Όταν λήξει η καρτα ΟΑΕΔ και την ανανεωσετε, συνδεθείτε στο http://www.idika.gr/athenacard για να ελέγξετε μήπως θέλει ξανά ενεργοποίηση.

    • Πας σε αυτόματο μηχάνημα και ακολουθείς τη διαδικασία της επιδότησης, η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει και πριν περάσουν οι 30 μέρες της τρέχουσας επιδότησης.

     • Από γνωστό μου, νομίζω ότι πρέπει να περάσουν οι μέρες.

     • Είχατε όμως ενεργοποιήσει το κόμιστρο αμέσως μετά τη φόρτιση; Το μηχάνημα πρέπει να εμφανίζει τη νέα επιδότηση 30 μέρες μετά τη φόρτιση απ’ό,τι έχω καταλάβει.

      Πάντως αν γίνεται νωρίτερα, καλύτερα για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*