Ενημέρωση για τα πραγματικά δρομολόγια των λεωφορείων μέσω της τηλεματικής

Για τον πραγματικό προγραμματισμό των δρομολογίων των λεωφορείων μπορούν πλέον να ενημερώνονται οι επιβάτες μέσω της τηλεματικής. 

Εδώ και λίγες μέρες η ιστοσελίδα της τηλεματικής έχει ενημερωθεί ώστε να προβάλει τον καθημερινό προγραμματισμό ο οποίος κατά κανόνα διαφέρει από τα επίσημα δρομολόγια λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ή οχήματα. 

Συγκεκριμένα, στην καρτέλα “ημερήσιος προγραμματισμός”, η οποία και αποτελεί πλέον προεπιλογή αναφέρονται τα δρομολόγια έτσι όπως έχουν προγραμματιστεί την τρέχουσα ημέρα. 

[Αν και η καρτέλα ‘ημερήσιος προγραμματισμός’ αποτελεί προεπιλογή, ίσως θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να εξηγηθεί στον επισκέπτη της σελίδας ότι εκεί πρέπει να κοιτάξει για να δει τα πραγματικά σημερινά δρομολόγια και όχι στις διπλανές καρτέλες.]

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η ενημέρωση και της εφαρμογής OASA Telematics προκειμένου τα ορθά δρομολόγια να είναι διαθέσιμα και στα κινητά των επιβατών.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση αποτελεί μέρος του έργου «ανάπτυξης λογισμικού για την παρουσίαση του ημερήσιου προγραμματισμού στις εφαρμογές πληροφόρησης κοινού» το οποίο ανατέθηκε σε εταιρεία στα τέλη της περασμένης χρονιάς έναντι ποσού 24.800 ευρώ με ΦΠΑ. Η σύμβαση υπεγράφη πριν τα Χριστούγεννα και έχει ισχύ 50 ημερών. 

Ο στόχος είναι να δοθεί λύση στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες με το σύστημα της τηλεματικής: την απουσία ζωντανής ενημέρωσης σχετικά με τα πραγματικά δρομολόγια. Όπως γράψαμε τον περασμένο Νοέμβριο, οι οδηγοί των λεωφορείων ήδη ενημερώνονται για τα πραγματικά δρομολόγια μέσω της τηλεματικής, τη στιγμή που οι επιβάτες βλέπουν μόνο τα επίσημα δρομολόγια τα οποία μεταβάλλονται καθημερινά στην πλειοψηφία των γραμμών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σε οχήματα και οδηγούς. 

Άλλες λειτουργίες της τηλεματικής, όπως η άμεση ενημέρωση των επιβατών για συμβάντα δεν έχουν ακόμα γίνει πράξη. Εκκρεμούν επίσης η αγορά νέων «έξυπνων στάσεων» και η μάλλον ξεχασμένη διασύνδεση του συστήματος με το Τραμ αλλά και με τα ΚΤΕΛ Αττικής

Συγκρίνοντας τα επίσημα δρομολόγια με τον ημερήσιο προγραμματισμό, μπορούν να βγουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών:

Γραμμή Αριθμός δρομολογίων καθημερινής Αριθμός δρομολογίων 13/2 Διαφορά
128 35 32 -9%
221 43 42 -2.3%
307  68 55 -21.1%
402  102 78 -26,7%
550  151 140 -7.6%
806 56 50 -11,3%
843 201 182 -9.9%
Α3 117 105 -10,8%
162 162  
Τρόλεϊ 11 171 158 -7,9%

Όπως παρατηρούμε, σε όλες τις γραμμές, πλην της Χ95 για το Αεροδρόμιο υπάρχει μείωση δρομολογίων που φτάνει ως και το 26,7% για τη γραμμή 402.

Ας σημειώσουμε πάντως πως τα πραγματικά εκτελεσθέντα δρομολόγια ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ακόμα λιγότερα λόγω βλαβών σε οχήματα, κυκλοφοριακών συνθηκών ή άλλων έκτακτων περιστατικών. 

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*