ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αντιδράσεις για την απόλυση 8 εργαζόμενων στα εκδοτήρια του σταθμού Λαρίσης

Hellenic Train

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση που έλαβε η ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ για απόλυση 8 εργαζόμενων στα εκδοτήρια εισιτηρίων του σταθμού Λαρίσης. 

Σε επιστολή της με αποδέκτες του υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ferrovie Dello Stato Italiane, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών κάνει λόγο για απόλυση των 8 εργαζομένων χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες καθώς «η διορισμένη Διοίκηση θεωρεί ότι η οποιαδήποτε κατηγορία συνιστά ταυτόχρονα και ενοχή, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο να επεκταθεί στο μέλλον δικαίως ή αδίκως σε όποιον εργαζόμενο δεν τελεί υπό την εύνοιά της.» Η Π.Ο.Σ. ζητά παρέμβαση ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολύονται αν δεν αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει λόγο για «πρωτοφανή για τα χρονικά διαδικασία» με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να θέτει τους εργαζόμενους σε αργία εν αναμονή του πειθαρχικού που δεν έγινε ποτέ, και στη συνέχεια να προχωρεί στην απόλυσή τους, «χωρίς να τους δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουν με στοιχεία στις κατηγορίες και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους […] καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας, παρέκαμψε κάθε διαδικασία, πειθαρχική ή δικαστική, και προεξόφλησε την ενοχή των συναδέλφων, σπιλώνοντας την υπόληψή τους.»

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών:

 

Αθήνα, 01/02/ 2019
Αριθ.Πρωτ. 40015

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.
2. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κα Έφη Αχτσίογλου.
3. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθανάσιο Βούρδα.
4. Διευθύνοντα Σύμβουλο Ferrovie Dello Stato Italiane – Mr.Gianfranco Battisti.

ΚΟΙΝ: 1. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
2. Νέα Δημοκρατία.
3. Κ Κ Ε.
4. ΚΙΝΑΛ.
5. Πρόεδρο ΔΣ/ΟΣΕ – κ. Γεώργιο Κακουλάκη.
6. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕ – κ. Παναγιώτη Θεοχάρη.
7. Πρόεδρο ΔΣ/ΕΕΣΣΤΥ – κ. Ιωάννη Αντωνιάδη.
8. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΕΣΣΤΥ – κ. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο.
9. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΡΓΟΣΕ – κ. Χρήστο Διονέλλη.
10. Πρόεδρο ΔΣ/ΓΑΙΑΟΣΕ – κ. Κωνσταντίνο Σταματάκη.
11. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΓΑΙΑΟΣΕ – κ. Αθανάσιο Σχίζα.
12. Πρόεδρο ΔΣ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Mr. Orrazio Iacono.
13. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ – κ. Φίλιππο Τσαλίδη.
14. Σωματεία – Μέλη της Π.Ο.Σ.

Στο πλαίσιο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ άλλων εδώ και ενάμιση χρόνο ιδιωτικοποιήθηκε και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Παρά τις δεσμεύσεις για τη διαγραφή των φερόμενων ως παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 750 εκατ.ευρώ το ανωτέρω ποσό μετακυλήθηκε και βαραίνει τον ΟΣΕ καθώς εγγράφεται στον Ισολογισμό του.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επωλήθη αντί τιμήματος 45 εκατ.ευρώ έχοντας στο ταμείο της 78 εκατ.ευρώ.

Το ποσό των 62 εκατ.ευρώ που έλαβε για ΥΓΟΣ μετά από καταγγελία της Π.Ο.Σ. βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση.

Η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) βρίσκεται στο τελικό στάδιο ιδιωτικοποίησης με αγοραστή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που λειτουργεί για λογαριασμό της Ferrovie.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος που ορίστηκε το 2016 στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Κυβέρνηση, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου, χωρίς ενδοιασμό συνεχίζει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ιδιωτικής πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι σήμερον, τα οποία φαίνεται, ότι “επιβάλλουν” την απόλυση οκτώ (8) εργαζομένων χωρίς να τηρηθούν ούτε καν οι νόμιμες διαδικασίες.

Στη χώρα μας για την ενοχή ή την αθώωση ενός πολίτη μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποφανθεί. Ωστόσο, η διορισμένη Διοίκηση θεωρεί ότι η οποιαδήποτε κατηγορία συνιστά ταυτόχρονα και ενοχή, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο να επεκταθεί στο μέλλον δικαίως ή αδίκως σε όποιον εργαζόμενο δεν τελεί υπό την εύνοιά της. Ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες παριστάνουν τον ανήξερο αγνοώντας δήθεν τις ενέργειες της Διοίκησης.

Για τους ανωτέρω λόγους, ζητάμε άμεσα την παρέμβασή σας καθώς θεωρούμε ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να απολύονται έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Επιθυμούμε μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να δοθούν περαιτέρω
διευκρινήσεις. –

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

ΠΑΝ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ                                ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΟΥΡΛΙΑΚΑΣ

 

Η ανακοίνωση της ΠΕΠ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Από την Πέμπτη 31/1/2019 η εταιρία προχώρησε στην βεβιασμένη και απολύτως αδικαιολόγητη απόλυση των 8 συναδέλφων των εκδοτηρίων του Σταθμού Λαρίσης.
 
Το σωματείο μας, με επανειλημμένες παρεμβάσεις του, απαίτησε να τηρηθεί η θεσμοθετημένη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να δοθεί στους συναδέλφους το θεμελιώδες δικαίωμα να λάβουν γνώση του φακέλου και των εναντίον τους κατηγοριών και να απαντήσουν επ’ αυτών με στοιχεία.
 
Αντ’ αυτού, η διοίκηση της εταιρίας, με μία πρωτοφανή για τα χρονικά διαδικασία, αφού έθεσε τους συναδέλφους σε αργία, αφήνοντάς τους σε αναμονή του πειθαρχικού – που ποτέ δεν ήρθε – προχώρησε εν τέλει στην απόλυσή τους.
 
Επέλεξε το πλέον επαχθές μέτρο, την απόλυση, χωρίς να τους δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουν με στοιχεία στις κατηγορίες και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
 
Η διοίκηση της εταιρίας, καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας, παρέκαμψε κάθε διαδικασία, πειθαρχική ή δικαστική, και προεξόφλησε την ενοχή των συναδέλφων, σπιλώνοντας την υπόληψή τους.
 
Τι φοβήθηκε η διοίκηση της εταιρίας και δεν άφησε την πειθαρχική διαδικασία να εξελιχθεί ; Γιατί δεν επεδίωξε την αποκάλυψη της αλήθειας ; Γιατί αρκείται σε υποψίες και στοχευμένες κατηγορίες και δεν ακολουθεί τις θεσμοθετημένες διαδικασίες ; Πως εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εταιρίας η απόλυση 8 εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να αμυνθούν απέναντι στις κατηγορίες που τους προσάπτουν ;
 
Το σωματείο μας στέκεται ενάντια σε κάθε περιστατικό οικονομικής κατάχρησης σε βάρος της εταιρίας και στηλιτεύει κάθε παράνομη εργασιακή συμπεριφορά. Αρκεί να έχει αποφανθεί για την παρανομία η δικαιοσύνη. Κανείς, όμως, δεν είναι ένοχος πριν αποδειχθεί η ενοχή του.
 
Είναι προφανές ότι η διοίκηση της εταιρίας επιδιώκει να δημιουργήσει εκ προοιμίου ενόχους, καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας και προεξοφλώντας την κρίση της δικαιοσύνης. Οι εργαζόμενοι της εταιρίας δεν είναι αναλώσιμοι. Ο κιτρινισμός, που δημιουργεί ενόχους και υπευθύνους, χωρίς αποδείξεις και χωρίς την τήρηση των θεσμικών διαδικασιών μας βρίσκει αντίθετους. Και οι πρακτικές της εταιρίας που καταστρατηγούν τους θεσμούς και οδηγούν σε απολύσεις express θα μας βρουν αντιμέτωπους.  
 
Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι
 
Η απόλυση των 8 συναδέλφων μας αφορά όλους. Οχι γιατί προστατεύουμε την ανομία, αλλά αντίθετα γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τους θεσμούς και την τάξη. Και κυρίως γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την προσωπικότητά μας και τις θέσεις εργασίας μας. Σήμερα είναι οι 8 συνάδελφοι. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς.
 
Καλούμε την εταιρία να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις των 8 συναδέλφων και να ακολουθήσει τις θεσμοθετημένες πειθαρχικές και δικαστικές διαδικασίες.
 
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Β. ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ.                                 Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*