Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στον Πειραιά

«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει» είναι μία φράση που ταιριάζει γάντι όσον αφορά τα έργα της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια συρμώ 7ν του Τραμ στους δρόμους του Πειραιά, 42 χρόνια μετά την οριστική κατάργηση των δρομολογίων του παλιού Τραμ.

Ο πρώτος συρμός που κινήθηκε στους δρόμους του Πειραιά ξεκίνησε από το ΣΕΦ το βράδυ της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί όχληση στους δρόμους. Η κίνηση έγινε με πολύ μικρή ταχύτητα για λόγους ασφαλείας ενώ ένα όχημα του αναδόχου προπορευόταν για να ανοίγει το δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν προβλήματα στην ανηφόρα της λεωφόρου Λαμπράκη, ίσως το πιο ανηφορικό τμήμα ολόκληρης της διαδρομής του Τραμ της Αθήνας. 

Το δρομολόγιο επαναλήφθηκε και το βράδυ της Πέμπτης ενώ το πρωί της Παρασκευής έγινε και το πρώτο πρωινό δρομολόγιο. Το video από το pireaspiraeus.gr:

H έναρξη του δρομολογίου από τη καμπίνα οδήγησης:

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ αναμένονταν εδώ και μήνες. Ήδη από τον περασμένο περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση από την Αττικό Μετρό, αναμένονταν να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του Τραμ και για αυτό είχαν τοποθετηθεί και ενημερωτικά φυλλάδια κατά μήκος της διαδρομής έτσι ώστε να αποθαρρυνθούν όσοι οδηγοί τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούν τις γραμμές του Τραμ ως χώρο στάθμευσης

Παρόμοια ειδοποιητήρια τοποθετήθηκαν κατά μήκος της διαδρομής από τον ανάδοχο του έργου και πριν 2 εβδομάδες. Αν και αυτή τη φορά αναφέρονταν η ημερομηνία έναρξης των δοκιμαστικών δρομολογίων (23 Ιανουαρίου), υπήρξε και πάλι καθυστέρηση λόγω εκκρεμοτήτων. 

Πλέον, εφόσον όλα πάνε καλά, η παράδοση της επέκτασης αναμένεται μέσα στην άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, εκκρεμούν διάφορες εργασίες κατά μήκος της γραμμής, μεταξύ των οποίων και η ηλεκτροδότηση τεσσάρων από τις 11 στάσεις του Τραμ. 

Στις εκκρεμότητες πάντως δεν περιλαμβάνεται η κακή κατάσταση της γέφυρας Λαμπράκη. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκτέλεση επισκευών στη γέφυρα, τα έργα όμως αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν την παράδοση της επέκτασης του Τραμ αφού για την Αττικό Μετρό η γέφυρα κρίνεται ως ασφαλής.

Αυτό που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί (επισήμως τουλάχιστον) είναι ποια ακριβώς θα είναι τα νέα δρομολόγια του Τραμ, αν δηλαδή για παράδειγμα στον Πειραιά θα φτάνουν όλοι οι συρμοί από Σύνταγμα (τώρα Κασομούλη) και Βούλα ή αν θα επέλθει τροποποίηση των δρομολογίων. 

Η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία του έργου έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του έργου θα γινόταν σε 25 μήνες, δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2015. Τελικά το έργο έγινε παράδειγμα προς αποφυγή αφού έχει φτάσει τους 73 μήνες ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω των πολλών φορέων που εμπλέκονταν στο έργο (αρχαιολογία, δίκτυα νερού και αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας, τρόλεϊ κλπ), αρχαιολογικών ευρημάτων και της οικονομικής κρίσης.

Φωτογραφία και βίντεο: pireaspiraeus.gr

— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*