Ενάμιση χρόνο από την ιδιωτικοποίηση, ο Προαστιακός παραμένει σε παρακμή

Ενάμιση χρόνο μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι ελπίδες των πιο αισιόδοξων σχετικά με τη λειτουργία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας έχουν διαψευστεί πανηγυρικά. Ακόμα όμως και οι πιο συγκρατημένοι, που επέμεναν πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, έχουν απογοητευτεί, αφού η ιταλική εταιρεία φαίνεται να μην έχει προς το παρόν τη δυνατότητα ή την θέληση να ασχοληθεί με τη βελτίωση των υπηρεσιών του μέσου αυτού.

Ενώ στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη υπάρχει η εύλογη δικαιολογία των έργων που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους και που δεν επιτρέπουν ακόμα θεαματικές βελτιώσεις στις υπηρεσίες, στον Προαστιακό της Αθήνας φαίνεται να λείπει κυρίως το ενδιαφέρον της εταιρείας.

Στην καλύτερη περίπτωση θα λέγαμε πως το μέσο κινείται «με τον αυτόματο πιλότο». Οι σταθμοί ανοίγουν, τα τρένα κινούνται, αλλά τίποτα δεν έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει αθετήσει ακόμα και τις πιο απλές υποσχέσεις. Όπως η λειτουργία τηλεματικής που θα ξεκινούσε «δοκιμαστικά» μέσα στο φθινόπωρο ή η κυκλοφορία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η παροχή wifi εντός των συρμών και η νέα ιστοσελίδα που δεν είδαμε ποτέ.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, η ιταλική εταιρεία φαίνεται να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά κατηγορώντας δημόσια τον ΟΣΕ, όπως για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σταθμοί ή την αδυναμία πραγματοποίησης ηχητικών ανακοινώσεων (!) σε αυτούς ή την Ελληνική Αστυνομία για τα συνεχή φαινόμενα παραβατικότητας μέσα σε σταθμούς και συρμούς του Προαστιακού στη δυτική Αττική.

Αυτό που δεν έχουμε δει, είναι τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με αυτά του ΟΣΕ ή οποιουδήποτε άλλου φορέα με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την επίλυση προβλημάτων. Αν και οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχαν εξαγγείλει επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ στον ελληνικό σιδηρόδρομο (πάντα αόριστα χωρίς να αναφέρουν ποιες ακριβώς θα είναι οι επενδύσεις αυτές) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είναι σε θέση να αλλάξει έστω και μία λάμπα, να αντικαταστήσει σπασμένα καθίσματα αναμονής σε σταθμούς, να προσθέσει έστω και μία επιπλέον ενημερωτική πινακίδα γιατί «η ευθύνη για τις υποδομές ανήκει στον ΟΣΕ».

Πάντως υπάρχουν ακόμα λόγοι να ελπίζουμε, αφού μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 68 μηχανοδηγών, με αποτέλεσμα να γίνει δυνατή η αύξηση των δρομολογίων, εφόσον βέβαια κάποιοι από αυτούς τοποθετηθούν στον Προαστιακό της Αθήνας. Επίσης, μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ, της εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει τον πλήρη έλεγχο της συντήρησης όλων των τρένων που χρησιμοποιεί.  

Η απουσία όμως ανάληψης πρωτοβουλιών από την ιταλική εταιρεία μέχρι στιγμής, δεν κάνει τους επιβάτες του Προαστιακού ιδιαίτερα αισιόδοξους. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε την ευκαιρία να δώσει το στίγμα της με σχετικά ανέξοδους και απλούς τρόπους αλλά δεν το έκανε. Θα μπορούσε για παράδειγμα να στηριχτεί στο marketing για να αλλάξει την εταιρική της εικόνα, και να επικοινωνήσει στο κοινό πως μία νέα εποχή ξεκινά προσεχώς στον ελληνικό σιδηρόδρομο. 

Αντί αυτού, οι επιβάτες του Προαστιακού συνεχίζουν να λαμβάνουν τις ίδιες κακές υπηρεσίες και πολλοί από αυτούς σίγουρα αναρωτιούνται αν η ιδιωτικοποίηση άξιζε τον κόπο. 

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*