Αξιοποίηση των αρχείων του πρώην ΗΣΑΠ μέσω ΣΥΡΙΖΑ

Από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ περνάει ο δρόμος για την αξιοποίηση των αρχείων της πρώην ΗΣΑΠ Α.Ε. Πριν από λίγες εβδομάδες, η ΣΤΑΣΥ, η εταιρεία στην οποία περιήλθε το αρχείο των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, ανέθεσε στη μη κερδοσκοπική εταιρεία Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) τη σύνταξη μελέτης αναφορικά με την οργάνωση και την αξιοποίηση του αρχείου. 

Η αμοιβή της ΑΣΚΙ ανέρχεται σε 6.200 ευρώ με ΦΠΑ και ο χρόνος παράδοσης ορίζεται στους 4 μήνες. Σημειώνεται ότι δεν προηγήθηκε διαγωνισμός (παρά μόνο λήψη προσφοράς από την ΑΣΚΙ), αφού δεν απαιτείται για συμβάσεις αυτού του μεγέθους.

Η ΑΣΚΙ, αποτελεί παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται και από το γεγονός πως η διεύθυνσή της συμπίπτει με αυτή των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της: «Η […] ΑΣΚΙ ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1992, από μια ομάδα ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς, με πρωτεργάτη τον Φίλιππο Ηλιού. Σκοπός τους ήταν η διαφύλαξη και διάθεση στην ιστορική έρευνα ενός σημαντικότατου και κρίσιμου για την ελληνική ιστορία αρχειακού υλικού: το τμήμα του αρχείου του ΚΚΕ, το οποίο, μετά τη διάσπαση του ενιαίου κόμματος το 1968, περιήλθε στην κατοχή του ΚΚΕ εσωτερικού» (δηλαδή του κόμματος το οποίο μετεξελίχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ).

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η διαδρομή της συγκεκριμένης σύμβασης. Αρχικά, στις 18 Απριλίου, η ΣΤΑΣΥ απέστειλε επιστολή ανάθεσης του έργου στην ΑΣΚΙ, ενώ είχε προηγηθεί υποβολή προσφοράς από τις 6-10-2018. Στη συνέχεια, στις 27 Μαΐου, η ΣΤΑΣΥ απέστειλε επιστολή προς το σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΑΣΚΙ» αναθέτοντάς τους το ίδιο ακριβώς έργο με την ίδια ακριβώς αμοιβή, ενώ την ίδια μέρα στάλθηκε επιστολή ακύρωσης της ανάθεσης προς την ΑΣΚΙ, όπως αναφέρεται «σε συνέχεια της από 22-04-2019 επιστολή σας µε αρ. πρωτ. 7670/09-05-2019».

Με άλλα λόγια, η ΑΣΚΙ αποφάσισε για άγνωστους λόγους να κάνει πάσα τη σύμβαση σε σωματείο το οποίο, σύμφωνα πάντα με την ίδια ιστοσελίδα, «σκοπός του […] είναι ή ενίσχυση, υλική και ηθική, καθώς και η κάθε αλλού είδους συνδρομή και υποστήριξη των δραστηριοτήτων των ΑΣΚΙ».

 

 

Το παραπάνω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #43’ την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*